Jump to content

Ima li ovo logike

TERMINATOR

Recommended Posts

Posted

Pre nekoliko dana palo mi na pamet da istestiram svoj sluh i sve tako guglam i naidjem na nesto interesantno ali mi po malo nije jasno.

http://www.ludidokumenti.com/tri-testa.html

Evo o cemu se radi.Meni ovo izgleda kao debela laz jer mi nije moguce da neko moze da necuje ovu frekvenciju .Sta to znaci minimalno ostecenje sluha..Frekvencija je toliko glasna da na nekom najminimalnijem pojacavanju slusalica se cuje i vise nego glasno.Po mom misljenju da ovo ne bi cuo moras biti totalno gluv,a ne minimalno ostecen.Zelim podeliti misljenje sa forumasima i zato sam temu stavio u off.Ovde je mnogo sluhista na forumu pa reko da malo prodiskutujemo na tu temu.Hvala na razumevanju.

Posted

Pustih ovu atc_teenbuzz.mp3 i zabolela me glava posle pola sekunde kolko neprijatno pisti, a na normalnoj je glasnoci. Nisam mogo da izdrzim celo, iskljucio sam posle 2 sekunde. Ja ne znam ko ovo jos moze da ne cuje, meni je tolko "cujno" da mi posle par sec postaje uzasno nepodnosljivo.

Posted

Pustih ovu atc_teenbuzz.mp3 i zabolela me glava posle pola sekunde kolko neprijatno pisti, a na normalnoj je glasnoci. Nisam mogo da izdrzim celo, iskljucio sam posle 2 sekunde. Ja ne znam ko ovo jos moze da ne cuje, meni je tolko "cujno" da mi posle par sec postaje uzasno nepodnosljivo.

Posted

Ne Äujem nita.

Ne osećam nita.

Ni kljun, ni krilca, ni nožice.

Mis'im, ne testira se sluh tako.

To se radi kod lekara, na odgovarajućoj opremi.

Meri se osetljivost sluha do 8 kHz, i, veruj mi, svi imamo pad, već pre 8 kHz.

Sami aparati mogu da idu do 12 kHz, ili do 16, ako se ne varam.

Posted

Ma, nije problem da ÄujeÅ¡ neku odredjenu frrekvenciju ako je dovoljno jaka.

Test se radi na sledeći naÄin: zgodna oskudno obuÄena medincinska sestra ti stavlja dobro zatvarajuće sluÅ¡alice na glavu.

U medjuvremenu te debela matora doktorka obaveÅ¡tava da će puÅ¡tati zvukove u levu sluÅ¡alicu a da ti treba da pritisneÅ¡ veliko crveno dugma kad ÄujeÅ¡ zvuk. (aparat ih postepeno pojaÄava i beleži trenutak kad ih ti registrujeÅ¡)

Onda doktorka ukljuÄuje spravu a medicinska sestra se smeÅ¡ka i prekrÅ¡ta noge. Ti pritiskaÅ¡ dugme, brzo kao munja, gledaÅ¡ medicinsku sestru i zadovoljno se smeÅ¡kaÅ¡. Onda doktorka poÄinje da puÅ¡ta zvuk u desnu sluÅ¡alicu. Svi se smeÅ¡kate.

E, onda ti pokažu grafikon. Od 100 Hz do 500 Hz blago raste pa je linearan do 5 kHz. Onda pada pa malo raste pa još više pada. Posle 8 kHz više nije važno, pad u odnosu na, recimo, 4 kHz je dvadesetak decibela.

Svi se i dalje smeÅ¡kate, samo je tvoj osmeh malo ukoÄen.

Jednostavno: na onoj "glasnoći" na kojoj ti je 4 kHz na granici Äujnosti nema Å¡anse( ili su minimalne) da ÄujeÅ¡ 12 kHz. "Odziv" sluha nije linearan.

Posted

Ma, nije problem da ÄujeÅ¡ neku odredjenu frrekvenciju ako je dovoljno jaka.

Test se radi na sledeći naÄin: zgodna oskudno obuÄena medincinska sestra ti stavlja dobro zatvarajuće sluÅ¡alice na glavu.

U medjuvremenu te debela matora doktorka obaveÅ¡tava da će puÅ¡tati zvukove u levu sluÅ¡alicu a da ti treba da pritisneÅ¡ veliko crveno dugma kad ÄujeÅ¡ zvuk. (aparat ih postepeno pojaÄava i beleži trenutak kad ih ti registrujeÅ¡)

Onda doktorka ukljuÄuje spravu a medicinska sestra se smeÅ¡ka i prekrÅ¡ta noge. Ti pritiskaÅ¡ dugme, brzo kao munja, gledaÅ¡ medicinsku sestru i zadovoljno se smeÅ¡kaÅ¡. Onda doktorka poÄinje da puÅ¡ta zvuk u desnu sluÅ¡alicu. Svi se smeÅ¡kate.

E, onda ti pokažu grafikon. Od 100 Hz do 500 Hz blago raste pa je linearan do 5 kHz. Onda pada pa malo raste pa još više pada. Posle 8 kHz više nije važno, pad u odnosu na, recimo, 4 kHz je dvadesetak decibela.

Svi se i dalje smeÅ¡kate, samo je tvoj osmeh malo ukoÄen.

Jednostavno: na onoj "glasnoći" na kojoj ti je 4 kHz na granici Äujnosti nema Å¡anse( ili su minimalne) da ÄujeÅ¡ 12 kHz. "Odziv" sluha nije linearan.

Posted

Ti pritisneÅ¡ dugme kad ÄujeÅ¡ zvuk. Tebi se Äini da su svi iste glasnoće jer si pritisnuo dugme Äim si ih Äuo. Posle na grafikonu vidiÅ¡ da je da je frekvencija od 8 kHz morala da bude 5 ili 10 decibela glasnija od frekvencije od 5kHz da bi, uopÅ¡te, mogao da je ÄujeÅ¡.

Posted

Ti pritisneÅ¡ dugme kad ÄujeÅ¡ zvuk. Tebi se Äini da su svi iste glasnoće jer si pritisnuo dugme Äim si ih Äuo. Posle na grafikonu vidiÅ¡ da je da je frekvencija od 8 kHz morala da bude 5 ili 10 decibela glasnija od frekvencije od 5kHz da bi, uopÅ¡te, mogao da je ÄujeÅ¡.

Posted

Na poslu u nekim budžacima izdvojenih objekata imamo neke ultrazvuÄne "teraÄe" glodara. Deluje da nemaju nikakvog efekta na pacove i miÅ¡eve, ali veoma efikasno teraju mene! Kolege ih uopÅ¡te ne registruju, ali ja to moram da iskljuÄim kada boravim u blizini, inaÄe me ubi u uÅ¡i. Nije glasno ali je užasno neprijatno.

Moram nekako provaliti na kojoj frekvenciji zuje. InaÄe rade sa impulsima od 3-4 sekunde na svakih 20-ak.

Posted

NShappy,

Ti teraÄi obiÄno rade na frekvencijama iznad 25kHz, baÅ¡ da ih ljudi ne bi Äuli.

Probaj da izguglaš na osnovu oznake uređaja.

Mada, najbolje bi bilo kada bi mogao da izmeriš...

Posted

NShappy,

Ti teraÄi obiÄno rade na frekvencijama iznad 25kHz, baÅ¡ da ih ljudi ne bi Äuli.

Probaj da izguglaš na osnovu oznake uređaja.

Mada, najbolje bi bilo kada bi mogao da izmeriš...

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...