djkodar Posted July 7, 2012 Report Posted July 7, 2012 Trenutno imam pojacalo NAD C325 BEE i Wharfedale Pacific Evolution EVO 2-10 zvucnikek, a od kablova: zvucnicki (Oehlbach 2x2.5m-4mm2 (videti na slici)) i imam interkonekcijski (K 2xRCA M - 2xRCA M OFC (videti na slici)). Nisam nesto specijalno ulagao u ovaj veoma vazan segment sistema. Hvala unapred na odgovorima.
HiFi User Posted July 7, 2012 Report Posted July 7, 2012 Hehe, kakav promaÅ¡aj. Å to se kablova tiÄe, Å¡to ono kažu, nahrani svinje i ne diraj niÅ¡ta.
GUITARMAN Posted July 8, 2012 Report Posted July 8, 2012 Posto sam imao NAD C325 BEE i igrao se sa kablovima , moje iskustvo je sledece: odlicno radi sa Kimber 4TC zvucnickim kablovima, a u skladu sa tim moze da dodje u obzir i Kiber intergonekr recimo Kimber Timbre ili nesto skuplji Kimber KCAG. Po meni je ovo optimum u odnosu ukozen novac - kvalitet.
filib Posted July 28, 2012 Report Posted July 28, 2012 Iskreno, umesto da bacaÅ¡ novac na kablove, kupi sebi neku ploÄu ako koristiÅ¡ gramofon kao izvor, CD ako sluÅ¡aÅ¡ sa diskova, ili uloži u DAC. Kablovi su po pravilu, osim u specifiÄnim sluÄajevima promaÅ¡ena investicija. Nisi rekao Å¡ta koristiÅ¡ kao izvor, btw?
Relco Mantis Posted July 29, 2012 Report Posted July 29, 2012 tako je, koji CD player koristiÅ¡?! Kablovi nisku nikako promaÅ¡ena investicija, kabl je ravnopravna komponenta. Uvek kad se planira neÅ¡to kupiti ili menjati, pitanje je koliko se para sprema za tu akciju, tako i ti razmisli koliko para planiraÅ¡ da uložiÅ¡ u kablove. Ovaj tvoj zvuÄniÄki i djene djene, mada Oelbach ima mnogo boljih modela LS,reference itd,interkonekt ti je usko grlo.Takodje koji su ti strujni na playeru i pojaÄalu-veoma bitna komponenta! Kimber je dobar kod nas zbog odnosa cena-kvalitet, zvuÄniÄki 4TC odliÄan, interkonekt za tebe Timbre ili PBJ, nemoj srebrne da uzimaÅ¡. Pogledaj na KP, ima svaÅ¡ta ako naletiÅ¡ na neki strujni, Supra,Furutech ili tako neÅ¡to da za malo para dobijeÅ¡ dosta
filib Posted July 29, 2012 Report Posted July 29, 2012 Kabl nije ravnopravna komponenta, i svaki iole kvalitetniji kabl će raditi posao, kada govorimo o dužinama koje se koriste u hi-fi upotrebi i za standarne hi-fi komponente. Ako hoćeÅ¡ ekvilajzer, ubaci ekvilajzer u sistem. Na kraju krajeva, ako hoćeÅ¡ zaista pristojne interconnect kablove, baci pogled u drugim temama, ljudi su pravili interconnect kablove od mogami kabla i neutrik konektora, a to je manje viÅ¡e standard za studijsku upotrebu. O strujnim kablovima neću ni da priÄam, veće su Å¡anse da ti vidovita zorka omaÄ‘ija tog NAD-a pa da prosvira kao NAIM, nego da ti metar strujnog kabla zamotanog u baÅ¡tensko crevo sa providnom utiÄnicom i bakarnim konektorima na kojima su se parile sijamske maÄke napravi razliku u sistemu. Budi skeptiÄan, i sluÅ¡aj dobro, novÄanik će ti zahvaliti, a možda i naletiÅ¡ na neki dobar ureÄ‘aj koji zaista pravi razliku. Kablovi to sigurno neće uraditi.
HiFi User Posted July 29, 2012 Report Posted July 29, 2012 Mislim da bi zaista trebalo prebaciti ovu temu u Hi-Fi sobu.
Relco Mantis Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Kabl nije ravnopravna komponenta, i svaki iole kvalitetniji kabl će raditi posao, kada govorimo o dužinama koje se koriste u hi-fi upotrebi i za standarne hi-fi komponente. Ako hoćeÅ¡ ekvilajzer, ubaci ekvilajzer u sistem. Na kraju krajeva, ako hoćeÅ¡ zaista pristojne interconnect kablove, baci pogled u drugim temama, ljudi su pravili interconnect kablove od mogami kabla i neutrik konektora, a to je manje viÅ¡e standard za studijsku upotrebu. O strujnim kablovima neću ni da priÄam, veće su Å¡anse da ti vidovita zorka omaÄ‘ija tog NAD-a pa da prosvira kao NAIM, nego da ti metar strujnog kabla zamotanog u baÅ¡tensko crevo sa providnom utiÄnicom i bakarnim konektorima na kojima su se parile sijamske maÄke napravi razliku u sistemu. Budi skeptiÄan, i sluÅ¡aj dobro, novÄanik će ti zahvaliti, a možda i naletiÅ¡ na neki dobar ureÄ‘aj koji zaista pravi razliku. Kablovi to sigurno neće uraditi.
BokiTokiVoki Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Aahahahahaha.....kabel iÅ¡Äisti viÅ¡ak, prljavo i nepotrebno....? Priceless!! Pretpostavljam da neki kabeli koÅ¡taju petocifrene iznose, jer u sebi imaju sofisticirani AI. http://most-expensive.net/audio-cables
Willi Studer Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 ÄŒekaj, stani malo: dobar kabl iÅ¡Äisti sve Å¡to je viÅ¡ak,prljavo,nepotrebno i sliÄno Odakle ti ova ideja? Å ta su to viÅ¡kovi, Å¡ta je prljavo, nepotrebno...? Kabl jeste RLC filter i u tom smislu jeste ekvilajzer. fizika nepoznaje usmerenost kablova, medjutim ljudsko uvo Äuje razliku. Nije taÄno, zna se kako i zaÅ¡to usmerenost kablova funkcioniÅ¡e. takoÄ‘e po fizici lampa nikad nebi mogla da svira ali u muzici najlepÅ¡i zvuci dolaze od lampi Kako to misliÅ¡? Kako je onda lampa konstruisana i po kojim zakonima funkcioniÅ¡e?
nkrgovic Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 OÄigledno nisi sluÅ¡ao ozbiljnije kablove, niko nije lud da baci pare na neÅ¡to Å¡to nemora i Å¡to neradi posao.Kabl nije ekvilajzer, dobar kabl iÅ¡Äisti sve Å¡to je viÅ¡ak,prljavo,nepotrebno i sliÄno, pa kad i ti bio u pravu sve fabrike kablova bi se zatvorile,Å¡to onda prave kablove od par desetina hiljada evra!? Kabl je samo RLC otpor. Ne cisti nista. NE MOZE da cisti nista. Elem , o ovome je dosta pisano,uzmi ako imaÅ¡ gde par razliÄitih kablova pa malo presluÅ¡aj,ako ubodeÅ¡ pravu kombinaciju, sistem će da ti prosvira. Neke stvari Å¡to važe u fizici u muzici nevaže, fizika nepoznaje usmerenost kablova, medjutim ljudsko uvo Äuje razliku.takoÄ‘e po fizici lampa nikad nebi mogla da svira ali u muzici najlepÅ¡i zvuci dolaze od lampi Zvuk je pojava u kojoj sve ima uticaja, pomeriÅ¡ zvuÄnike levo desno ÄujeÅ¡ promenu.SkineÅ¡ limÄiće sa kratkospojnika, staviÅ¡ neke kvalitetnije dzampere,ÄujeÅ¡ razliku.StaviÅ¡ platformu ispod CD playera-ÄujeÅ¡ promenu! ZameniÅ¡ kabl,zvuÄniÄki,interkonekt,strujni,letvu,utiÄnicu u zidu...- ÄujeÅ¡ promenu,može biti bolje ili gore, e o tome možemo priÄati,Å¡ta je bolje i koji kabl i koji model i koji kabl.... Tako da neÅ¡irimo priÄu,ubodi neke kablove pa ćeÅ¡ sam Äuti,Å¡ta ti bude lepÅ¡e sviralo to je to Sve sto vazi u fizici vazi i u muzici. Usmerenost kablova ima veze sa vezivanjem sirma, lampe ne sviraju vec pojacavaju signal (ok, sviraju ako dodje do mikrofonije ), sve sto zamislis i te kako ima pozadinu u fizici.
Relco Mantis Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Nemam nameru sada da se upustam u jos jednu beskrajnu raspravu o kablovima, svako ima svoje miÅ¡ljenje,ja sam dosta kablova promenio i svugde sam primetio razliku u zvuku. Tu sad ima bezbroj pitanja, zaÅ¡to moraju biti iste dužine kablovi za zvuÄnike(Objasnjenje je da u slucaju da je duzina kablova razlicita moze doci do negativnih efekata, pre svega zbog pada napona na duzem kablu), geometrija kabla,pod kojim uglom ih staviti,podmetaÄi za kablove(pravi Shiniata ekstra i ima uticaja,provereno!), Å¡to kraći interkonekt-ako je duži onda balansiran, do toga da jedan te isti kabl razliÄito svira u sistemima drugim, deÅ¡avalo se da dva ista kabla u jednom sistemu razliÄito rade. Ovde je interesantna rasprava http://www.audiohard...php?f=28&t=2516 Å ta Äiste, Äiste "kvalitetnu"struju, pad napona,loÅ¡e instalacije itd, svaki kabl je i filter i on zraÄi i privlaÄi, harmonici, EM talasi,nije ti isto da li ćeÅ¡ zvuÄniÄki kabl ravno pustiti ili ga u krug smotati,mislim kad ga spojiÅ¡ a ostane ti viÅ¡ka- eto nek nam jedan od moderatora objasni Å¡to nevalja u krug motati.I zbog toga se stavljaju i dodatni filteri(Isotek Titan odliÄan), letve, neki firme ih stavljaju odmah na gajtan, npr Transparent,MIT itd. Pazi ovo Äudo http://www.audiofil.....asp?NewsID=324 Kad kupiÅ¡ kabl zvuÄniÄki i kažeÅ¡ da je usmeren(podrazumevamo da ako jedan kraj ubodemo u pojaÄalo a drugi u zvuÄnik da to ostane tako,možeÅ¡ ga zameniti ali opet treba vremena da se usvira) i pitaÅ¡ nekog fiziÄara o tome reći ti da lupaÅ¡.Pa Kimber kod svojih kablova opÅ¡te nepravi usmerenost i nepiÅ¡e niÅ¡ta na njima ko neke firme Å¡to oznaÄe. Može da se izvuÄe paralela sa ekvilajzerom ali globalno je to velika zvuÄna i konstrukcijska razlika i koncept kabla i ekvilajzera je razliÄit.Å to važi u fizici ne važi u HiFi-ju,neke stvari. Naravno da lampa nesvira,to sam tako rekao, ali njena osnovna namena je da pojaÄa slabe signale i zbog toga je korišćena u radarima,pa interkontinentalnim telefonima, pa raÄunarima pa televizorima i naravno u pojaÄalima, ali po fizici ona nebi mogla da daje taj zvuk, u istoriji cevi nećeÅ¡ naći da je namenjena za HiFi. U HiFi ima mnogo nepisanih pravila, meni je omiljeno "moze da bidne al' ne mora da znaci" Evo ti na kraju uputstvo da sam napraviÅ¡ zvuÄniÄki kabl i tu ima dosta dobro objaÅ¡njeno ovo otprilike Å¡to smo priÄali. http://www.audiofil....m.asp?NewsID=34
BokiTokiVoki Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Hm....ima li neko volje da po redu, reÄ po reÄ, proÄ‘e post i ispravi sve Å¡to...bi trebalo....? Lagano se izgubi volja, posle 10 godina staža po audio forumima, i mnogo postova na ovu temu....pisati opet isto.... btw, taj kabel na slici niÅ¡ta ne valja, jer ima veliku vrednost induktiviteta ( L ), i visoki tonovi će zvuÄati lagano priguÅ¡eno i tamno. Vidi se sa slike. http://www.audiofil....m.asp?NewsID=34
black coffe Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Bez obzira Å¡to si obzirom na teoriju i praksu A znam da pretpodtVL.AÅ
MRMOT Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Petre, NHF but, ...meni srpski nije maternji jezik pa te zato ne razumem bas najbolje? Å ta Äiste, Äiste "kvalitetnu"struju, pad napona,loÅ¡e instalacije itd, svaki kabl je i filter i on zraÄi i privlaÄi, harmonici, EM talasi,nije ti isto da li ćeÅ¡ zvuÄniÄki kabl ravno pustiti ili ga u krug smotati,mislim kad ga spojiÅ¡ a ostane ti viÅ¡ka- eto nek nam jedan od moderatora objasni Å¡to nevalja u krug motati.I zbog toga se stavljaju i dodatni filteri(Isotek Titan odliÄan), letve, neki firme ih stavljaju odmah na gajtan, npr Transparent,MIT itd. Pazi ovo Äud
Relco Mantis Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Petre, NHF but, ...meni srpski nije maternji jezik pa te zato ne razumem bas najbolje?
BokiTokiVoki Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Mislim da bi zaista trebalo prebaciti ovu temu u Hi-Fi sobu.
MRMOT Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Nemojte me tovariti,nisam znao da su ovde na forumu profesori srpskog jezika i nisam znao da pisem diktat,pogledajte naslov teme,Äovek je pitao Å¡ta bi dobio sa kablovim da promeni, u svom sistemu. Tvrdim da bi dosta dobio i savetujem i njega i bilo koga uzmi viÅ¡e kablova i Äuj,isprobaj i istestiraj. Tema kablovi je već razglabana tako da nemam vremena i živaca da jedno te isto priÄamo.Gore sam već naveo možemo priÄati o konkretnim modelima kablova , jer sam ih dosta imao i Äuo , kako kod mene tako i kod drugara, koji imaju kablove od par desetina hiljada eura.i sigurno nisu budale i sigurno nisu hteli da uzimaju ekvilajzere. To je moj stav Å¡to se ovde mene tiÄe i dalje rasprave KLJUÄŒ, a tebi Mrmotu evo dve slike za ono Å¡to ti nije bilo jasno..
BokiTokiVoki Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Gore sam već naveo možemo priÄati o konkretnim modelima kablova , jer sam ih dosta imao i Äuo , kako kod mene tako i kod drugara, koji imaju kablove od par desetina hiljada eura.i sigurno nisu budale i sigurno nisu hteli da uzimaju ekvilajzere.
zoranzu Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 btw, taj kabel na slici niÅ¡ta ne valja, jer ima veliku vrednost induktiviteta ( L ), i visoki tonovi će zvuÄati lagano priguÅ¡eno i tamno. Vidi se sa slike.
BokiTokiVoki Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Da li je to,Skener?Da li je to Magnetna rezonansa?
zoranzu Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Ne znam da li sam dobro sraÄunao, ali to onda znaÄi da imaju sistem od barem 500.000 €. Pa, to je sjajno!
filib Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 OÄigledno nisi sluÅ¡ao ozbiljnije kablove, niko nije lud da baci pare na neÅ¡to Å¡to nemora i Å¡to neradi posao.Kabl nije ekvilajzer, dobar kabl iÅ¡Äisti sve Å¡to je viÅ¡ak,prljavo,nepotrebno i sliÄno, pa kad i ti bio u pravu sve fabrike kablova bi se zatvorile,Å¡to onda prave kablove od par desetina hiljada evra!? Elem , o ovome je dosta pisano,uzmi ako imaÅ¡ gde par razliÄitih kablova pa malo presluÅ¡aj,ako ubodeÅ¡ pravu kombinaciju, sistem će da ti prosvira. Neke stvari Å¡to važe u fizici u muzici nevaže, fizika nepoznaje usmerenost kablova, medjutim ljudsko uvo Äuje razliku.takoÄ‘e po fizici lampa nikad nebi mogla da svira ali u muzici najlepÅ¡i zvuci dolaze od lampi Zvuk je pojava u kojoj sve ima uticaja, pomeriÅ¡ zvuÄnike levo desno ÄujeÅ¡ promenu.SkineÅ¡ limÄiće sa kratkospojnika, staviÅ¡ neke kvalitetnije dzampere,ÄujeÅ¡ razliku.StaviÅ¡ platformu ispod CD playera-ÄujeÅ¡ promenu! ZameniÅ¡ kabl,zvuÄniÄki,interkonekt,strujni,letvu,utiÄnicu u zidu...- ÄujeÅ¡ promenu,može biti bolje ili gore, e o tome možemo priÄati,Å¡ta je bolje i koji kabl i koji model i koji kabl.... Tako da neÅ¡irimo priÄu,ubodi neke kablove pa ćeÅ¡ sam Äuti,Å¡ta ti bude lepÅ¡e sviralo to je to
Bujodrag Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Offtopic: U prirodnim naukama nema tog subjektivizma, već samo podaci, podaci i joÅ¡ podataka dok se ne doÄ‘e do statistiÄki validnog uzorka posle koga se donose zakljuÄci.
Willi Studer Posted July 30, 2012 Report Posted July 30, 2012 Da se ponovo presliÅ¡amo naglas: idealan kabl ima dužinu - nula. To znaÄi da su i njegove R, L i C vrednosti nula, kao i Å¡um koji unosi primanjem spoljaÅ¡njih smetnji. PoÅ¡to kabl u realnom svetu nije idealan, ponaÅ¡a se kao pasivan stepen izmeÄ‘u dve komponente Äiju ukupnu impedansu odreÄ‘uju pomenute vrednosti R, L i C. Kao Å¡to i sam naziv kaže, impedansa može samo da oduzima, nikako i da dodaje, i to se deÅ¡ava u samom kablu, kao i u sprezi sa izlaznim i ulaznim impedansama komponenti koje povezuje. Promene u zvuku koje Äujemo (ili ne Äujemo) potiÄu od toga Å¡to induktivnost i kapacitivnost deluju razliÄito po audio opsegu. Kabl, dakle, deluje kao filter. Neka me neko dopuni ili ispravi, neću da ga banujem.
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.