Jump to content

Lampucera, hype or not

Iron man

Recommended Posts

Posted

Posle svih  kontroverzi sa Lampucerom, doÅ¡lo vreme da se isproba. Obećao sam ozbiljan test da se uverimo u domete Lampucere ali i drugih pretendenata na PoorMan DAC. Tu mislim na MD i sliÄna reÅ¡enja za DAC. Testovi će biti maksimalno korektni tj uvek u prisustvu joÅ¡ nekoga da bi se izbegla subjektivnost.

Ono što mene interesuje je da nadjem opdgovore na pitanja koji su dometi Lampucere u odnosu na razne cenovne kategorije CD playera ali i koje su njene  mogućnosti za kvalitetnu reprodukciju tzv streamovane muzike. Mislim da su to dva glavna argumenta za nabavku DACa. Da se popravi zvuk nekog digitalnog izvora ( CDa) ili da se omogući kvalitetna reprodukcija sa izvora koji to nije( stream sa PCa, ili streamera, sa nekvalitetnim audio izlazom).  

Zato sam test osmislio  sa sledećim postavkama:

1. CD-----------AMP    VS   CD---------Lampucera---------AMP  VS  CD---------neki drugi DAC--------AMP

Ovde bi se videlo kako se ponaša Lampucera sa CDom kao izvorom i gde je u odnosu na neki drugi DAC.  

Od DACova koji će se ovde pojaviti imam AudioAlchemy DAC in the Box blago tweakovan promenom OPA za , pogadjate, OPA2111 i malo boljim napajanjem od originalnog. DAC u njemu je 20to bitni AD1864 . Stari i napušteni DAC ali DAC koji se nalazio u nekim izvanrednim DACovima i CDima ( njegov pinkompatibilni naslednik AD1865 je u AudioNote DAC4). U svoje vreme je vredeo oko 250 US$ što bi sada bilo negde tri puta skuplje u odnosu na kretanje cena a u odnosu na kretanje kursa...ko zna.

Drugi DAC takmac će biti ( 24 bitni) SONY Mini Disk MD920QS. Ne baš entry level SONY MDa ali MD koji je relativno lako i jeftino naći . Cena je otprilike tu kao Lampucera sa skutijavanjem. Ima dva DAC chipa u sebi i OPA 2114 u izlazu. ( može se i tu nešto poraditi na tweakovanju).

Zašto sam se odlušio za ove DAC(MD)ove? Pa zato što to imam i zato što već jednom treba testirati i MD kao DAC.

2. PC-----USB to SPDIF------DAC-------AMP gde će DAC biti LAMPUCERA, MD, AUdioAlchemy ( nadalje AA)

Ovime bi se našao odgovor koliko je koja od ponudjenih kombinacija odgovarajuća za klasišan striming sa PCa.

2.a.  PC sa kvalitetnom zvuÄnom karticom  VS  PC -----DAC------AMP.

ÄŒisto da vidimo  gde su tu kvalitetne zviÄne kartice.

3. Streamer  ------AMP   VS Streamer-----DAC--------AMP.

U igri su dva streamera. Apple AirPort i ROKU Soundbridge.

Ovde je bitka interesantna da se vidi da li je streamerima ove klase uopšte potrebna pomoć eksternog DACa, i kako se ovi DACovi tu snalaze.

APPLE AirPort je WiFi USB DAC sa optiÄkim izlazom (PCM 2705) . Na netu se pominje da  preko eksternog DACa postaje HighEnd a i ugradjuje se u neke , bar po ceni, high end uredjaje.  ROKU je preteÄa SqueezeBoxa  sa OptiÄkim I Coax izlazima.

Ako ima predloga za naÄin testiranja, izvolite. Takodje dobrodoÅ¡la i publika ( žiri).

• Replies 280
  • Created
  • Last Reply
Posted

Kad se odluÄiÅ¡ da to uporediÅ¡, možda mogu pomoći slanjem Asus Xonar DG karte, ako treba, i eventalno MDS-je 520 ako ga ne prodam uskoro ...

Posted

Prava stvar. Ukoliko ste zainteresovani mogu u ovoj temi objediniti svoja iskustva sa nekoliko DAC-ova medju kojima je i Lampucera - Gigaworks sa BB1798?

Posted

Danas su radjeni testovi 1 i 2a. MD nije uÄestvovao. Kao CD se pojavio  300€ nov sada na oglasima oko 100€ CD player.

Postavka

1.  amp Marantz PM7001 KI

spk Monitor Audio RX2

subwoofer REL T2

spk cbl Kimber 4VS i 8PR

a interkonekti QED Reference 1

Materijal za slušanje

Musica Nuda---CD narezan sa downloadovanog flaca,

Dusko Gojkovich Samba Tzigane----CD kopija originalnog CDa

Haydn Concerto pour violincelle no 1   Harmonia mundi ADD snimak.

Ako za referencu uzmemo zvuk CD playera, onda je zvuk AA DACa za 30% bolji a Lampucere za 40% gori.  Cd svira korektno, detaljno , Äisto , definisano.  Sa AA DACom se znaÄajno dobilo na prostoru, timberu, detaljima i prirodnosti glasa i instrumenata. Na koncertu svi instrumenti se lako definiÅ¡u levo desno i Å¡to je važnije  napred nazad. Sva atmosfera je razigranija. Kontrabas na Musica Nuda, ima dubinu koja se Äuje grudima, sa lampucerom kao da svira Äelo ili violina. Ne samo da nema dubinu nego je tanak. Masa sitnih finih detalja se sa Lampucerom nije Äula. Na Sambi se sa Lampucerom Äuje truba ali sa AA se jasno Äuje i sordina. Sa AA se jasno Äuje nazalni glas pevaÄice na Melodia Sentimental a sa Lampucerom samo uvaljano R.  Definitivna ocena posle testa je da se Lampucera Äula kao da je stavljena Äerga preko zvuÄnika ili kao da je svirala MP3. AA je znaÄajno doprineo zvuku CDa.

2.a Asus STX  unapredjen sa OPA2111 analogno. Asus digitalno na AA i Lampuceru.

Materijal koji se sluÅ¡ao razliÄit. Neke HiRes snimke AA nije ni reprodukovao, a nije ni detaljno eksperimentisano sa ASIO, WASAPi i DS. UopÅ¡te je mnogo manje pažnje posvećeno testu zbog utisaka sa prethodnog testa.  

Razlika je sada bila manje drastiÄna.  Lampucera se primakla Asusu ( odozdo) a i AA takodje ( odozgo). I dalje je poredak isti ali sa manje izraženim prednostima i manama.

Posted

@prophet @Vlajo

naravno da su dobrodošli svi DACovi koje možemo da obezbedimo.

@Zexx   Da neće da ti se javi i preprodaja Apple AirPorta upola cene?

Pa da li je Lampucera heap a fama oko nje hype?

Posted

Test je bio kod mene, na mom sistemu. Sto se testa sa cd playerom i dac-ovim tice slazem se sa napisanim. Audio alchemy def jeste unosio neku svezinu i dinamiku zvuku, sve je bilo opipljivije, pevacica je dahtala kao u najboljem orgazmu a zice su se cule perfektno. Lammpucera je pored njega zvucala kao mp3 u poredjenju sa audio cd.

Po mom misljenju test sa kompom uopste nije bio sa manje paznje, makar moje, a vremenski je bio i zahtevniji. Mogu reci da je asio isusio zvuk kako na analognom tako i dig izlazu iz STX. Koristeci wasapi zvuk iz kartice je zivnuo i sve je doslo na svoje mesto. STX u sebi nosi zamenjene BB2111 a QED Reference 1 od 3m ide u pojacalo. Slusali smo 44/16, 96/24 i 192/24 flac, Candy Dufler, neke kompilacije poput Cafe del mar, Erotic longue kao i Aria od Sigmund Groven & Iver Kleive. Ne zelim zvucati pristrasno ali meni je AudioAlchemy zvucao bolje samo na pesmama sa albuma Musica Nuda (tu je zenski vokal dublje uzdisao :P ) a sve ostalo je po meni STX transparentnije i prirodnije odradio. Lampucera je sa STX kao dig izvorom zvucala bolje ali je nekako bila razmazanija, kao da je falilo malo jasnoce. Kada se preslo na 96/24 i 192/24 razlika se dosta smanjila i na najvecoj rezoluciji je bila veoma minorna.

Misljenje je da je najbolji zvuk kasnije pruzio test necega sto nije bilo na testu a to su DTS HD Master snimci Pink Floyda (Dark Side Of The Moon i The Wall) kao i WA Mozart - Piano Concerto Nos 25 / Piano Sonatas i Vivaldi - "R'Estro Armonico" Op. 3. Da, u pitanju je bila surround muzika na 5.1 ili 7.1 snimcima.

Posted

Pa Vlada je u pravu donekle. Jeste se on manuelno ( prekabliranje) i intelektualno ( kliktanje sa mišem i podešavanje Foobara) više posvećivao od mene kada je došlo do PCa. Musika Nuda jeste bolje odsvirana sa AA ali je samo Musica Nuda izripana pa puštana kao FLAC. Kao CD sa PCa je bilo dosta neuverljivo. Samba i Haydn nisu puštani sa PCa ali je sa CDa rezultat kao u #8 postu.

Muziku sa PCa koju smo slušali nisam baš poznavao ali definitivno je razlika mnogo manja i Lampucera se bolje pokazala sa "modernijom " muzikom .

@ Vlado ne pominji 5.1 i 7.1 Em je OfTopic em će navuÄeÅ¡ odijum.

Posted

@Zexx Da neće da ti se javi i preprodaja Apple AirPorta upola cene?

Pa da li je Lampucera heap a fama oko nje hype?

Posted

Ne nedelju nego i godinu ako treba. A jeste li i pored takvog gesta , blaćeni?Nego da se vratimo na temu. Poželjni predlozi i uredjaji za test.

Posted

Jeste, apsolvirali smo da je moja ponuda da dam kontakt za upola jeftiniji Apple sa tvoje strane proglašena za preprodaju.

Posted

Ako je cena merilo uredjaja zaÅ¡to testiramo? Ako znaÅ¡ kako Å¡ta zvuÄi nemoj da ÄitaÅ¡ test. Koji je to DAC od 1500$ danas sluÅ¡an? Od kita od 50$ oÄekujem da se Äuje bar tri puta bolje, zato i jeste kit a ne gotov uredjaj.

SluÄajno se pogodilo da imam i znam kako zvuÄi uredjaj koji preporuÄujem. Ako mi je nudjen upola cene da li je loÅ¡e Å¡to sam ga preporuÄio drugome po istoj ceni?  

Ne, toliko je dobar da ću uzeti sebi joÅ¡ jedan. A o "mojoj marketinÅ¡koj kampanji" niÅ¡ta ne znaÅ¡ ali ti ne smeta da se ubacujeÅ¡. Mesec dana pre posta je uredjaj bio na testiranju. Da sam hteo da ga ložim ja bih koristio PP a ne forum. I na kraju da li je iÅ¡ta od onog Å¡to sam postovao netaÄno?

A jedino merodavno je šta smatra kupac tako da ti ne vredi da budeš veći katolik od Pape.

Nego ne  razvlaÄi temu, ako hoćeÅ¡ da piÅ¡eÅ¡ o Lampuceri izvoli. Ima drugih koji žele to da Äitaju.

Posted

Ako je cena merilo uredjaja zaÅ¡to testiramo? Ako znaÅ¡ kako Å¡ta zvuÄi nemoj da ÄitaÅ¡ test. Koji je to DAC od 1500$ danas sluÅ¡an? Od kita od 50$ oÄekujem da se Äuje bar tri puta bolje, zato i jeste kit a ne gotov uredjaj.

Posted

Što se onda trpaš ako te ne interesuje test Lampucere? Ima onih koje interesuje.

Koristim Forum jer sve što sam napisao je javno a ne loženje. Ja nisam tvrdio da je bolja kupovina Lampucere od preampa 1000ESD.

Posted

Mislim da bi bilo korisnije da ste testirali ureÄ‘aje koji nisu blago ni potpuno tweak-ovani, već one koji su u originalnom stanju. Ovakvim naÄinom testiranja dobijeni rezultati nisu relevantni za Å¡iri krug korisnika, i ne mogu se uzeti kao referenca.

Posted

Mislim da bi bilo korisnije da ste testirali ureÄ‘aje koji nisu blago ni potpuno tweak-ovani, već one koji su u originalnom stanju. Ovakvim naÄinom testiranja dobijeni rezultati nisu relevantni za Å¡iri krug korisnika, i ne mogu se uzeti kao referenca.

Posted

МиÑлим да би теÑÑ‚ требало вршити Ñамо Ñа ДРконверторима иÑте ценовне групе.

Слажем Ñе Ñа колегом Zexx-ом : Bez ikakvog testiranja ću ti reći da DAC od 1500$ radi mnogo bolje od bilo kog kineskog od 50e...

:wave2

Archived

This topic is now archived and is closed to further replies.

• Create New...