Cvija Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 Pozdrav svima, Nalazim se na pocetku budzetiranja i odabira komponenti, te me zanima kako nakon sto sve istestiras, kupis i povezes, sklonis i zamaskiras silne kablove koji ostaju vidljivi. Posebno zvucnickih kablova u 5.1 sistemu. Da li ih stavljate u zid, u neke podne lajsne i sl ? Drugim recima, zamislite praznu sobu koju cete koristiti za uzivanje u muzici i/ili filmovima, i koju tek planirate da sredjujete i popunjavate, kako izbeci naknadne "zidarske" radove zbog kablova ? Hvala unapred, Cvija
zeratul Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 Znam da nema veze sa temom, ali prazna soba je najgora za slusanje (previse se dernja). Ja sam to shvatio na tezi nacin
Cvija Posted April 14, 2012 Author Report Posted April 14, 2012 Zato i rekoh prazna koju treba napuniti, ali bih poceo od kablova. Posle toga ide farbanje, osvetljenje, namestaj, komponente ... Nekako mi bezveze da kad sve to sredis, razvlacis kablove po sobi, ili ih sakrivas u nesto. Mozda je pitanje vise arhitektonsko nego audiofilsko, ali svaka pomoc, hint ili predlog su dobrodosli.
mbranko Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 Ako nije problem da se Å¡temaju zidovi, stavi bužire za zvuÄniÄke kablove za 5.1. (Kad već Å¡temaÅ¡ možeÅ¡ da dovedeÅ¡ i Lapp od kutije sa osiguraÄima do mesta gde će biti ureÄ‘aji ) Za sakrivanje kablova iza police, ako je zid beo, možeÅ¡ da napraviÅ¡ pano od belog lesonita sa rupama tamo gde kablovi izlaze iz ureÄ‘aja. Naravno, sve zavisi od toga Å¡ta se nalazi iza police sa ureÄ‘ajima.
Aurelijano Buendija Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 Nije audiofilski sakrivati kablove u bužire, pokanale, lajsne... Pravi audiofil barem dva puta dnevno zapne za kabl. Njegovi ukućani viÅ¡e puta. To je slatka osveta ženi koja stalno neÅ¡to ke... o žicama, deci Å¡to se deru dok testirate nov strujni kabl, sestri koja priÄa da ste uvek bili na svoju ruku (joÅ¡ sa onim pokretom ruke), bratu koji bi te pare obrn'o već nekoliko puta, zetu koji masnim prstima testira savitljivost vaÅ¡e nove ploÄe, snaji koja vas pita da li puÅ¡tate Cepeline unazad....
Milos A Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 Nemoj Cvijo da bacaÅ¡ pare na 5.1, to je ćorsokak, ne budi žrtva marketinga, zvuk je oÄajan, a separacija kanala oÄajna osim ako ne živiÅ¡ u gluvoj sobi. Å to je najgore, takav sistem te vuÄe da gledaÅ¡ svakakvo holivudsko Ä‘ubre samo zbog 5.1... Evo ja sam se tek nedavno otarasio svega toga, izgletovao rupe od nosaÄa zvuÄnika, i vratio se na stari dobri stereo... kakvo olakÅ¡anje!
gvlada Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 Nemoj Cvijo da bacaÅ¡ pare na 5.1, to je ćorsokak, ne budi žrtva marketinga, zvuk je oÄajan, a separacija kanala oÄajna osim ako ne živiÅ¡ u gluvoj sobi. Å to je najgore, takav sistem te vuÄe da gledaÅ¡ svakakvo holivudsko Ä‘ubre samo zbog 5.1... Evo ja sam se tek nedavno otarasio svega toga, izgletovao rupe od nosaÄa zvuÄnika, i vratio se na stari dobri stereo... kakvo olakÅ¡anje!
Cvija Posted April 14, 2012 Author Report Posted April 14, 2012 .... bratu koji bi te pare obrn'o već nekoliko puta, zetu koji masnim prstima testira savitljivost vaÅ¡e nove ploÄe, snaji koja vas pita da li puÅ¡tate Cepeline unazad....
Milos A Posted April 14, 2012 Report Posted April 14, 2012 For crying out loud.... koja vrsta bota si ti? Ako iz bilo kog razloga nisi zadovoljan necim ne generalizuj svoj neuspeh. Naravno da je surround odlican za bilo koji surround materijal (muzika ili film, tv sport ili dokumentarci) i potrebno je ispostovati par pravila.
Cvija Posted April 14, 2012 Author Report Posted April 14, 2012 Najbolje skrivanje jeste uzidati kablove u posebne cevi unutar zidova ali je i najnezahvalnije ako se nesto zeli promeniti. Potrazi razne plasticne kanalice.
uzvarb Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 Te plasticne kanalice se vremenom izdeformisu, odvoje, promene boju. Radije bih kablove ostavio na podu. Ako su buziri dovoljno siroki, zar nije moguce izvuci i ponovo provuci kabl ako nesto menjas ?
Iron man Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 Ako je 5.1 problem jer kablovi treba da premreže sobu kako god da ga razmestiÅ¡, razmisli o bežiÄnim pogonom zadnjih zvuÄnika. U Tehnmarketu ima da se kupi tako neÅ¡to gotovo, a može i da se konfiguriÅ¡e samostalno. Padaju mi na pamet neki BlueTooth transmiteri pa oni FM transmiteri za kola i sliÄno. Neki Trends minijaturni za pojaÄanje zadnjih ...
Aurelijano Buendija Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 Ma da je sirok pola metra nikad neces kabal provuci kroz buzir, ali na svu srecu ima trik. Pre ugradnje u zid kroz buzir provuces kanap, pomognes sa zicom, kablom... Kad sve zamalterises izgletujes...za taj kanap vezes zvucnicki kabal i jos jedan kanap, i lepo onda polako uvuces kabal. Poenta je da u buziru uvek bude pored kabla i jedan kanap da u nekoj buducnosti mozes da ponovis proceduru.
Cvija Posted April 15, 2012 Author Report Posted April 15, 2012 Hvala ljudi na savetima, trikovima i podeljenim iskustvima. Na jucerasnjem porodicnom konzilijumu (bez sestara, zetova, snajki ) pala je odluka da se zaboravi 5.1 jer realno poslednjih 10ak filmova koje smo kuci gledali su relativno stari, dobri klasicni filmovi. Stoga idemo sa dobrim AV 2.0 sistemom, a kablove cemo da ignorisemo ili eventualno kasnije sakrijemo.
Aurelijano Buendija Posted April 15, 2012 Report Posted April 15, 2012 zvuci kao uvod u neki dobar crtani
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.