Jump to content


ssrdjan

Članovi
  • Posts

    104
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    2

About ssrdjan

  • Birthday 01/01/1970

Contact Methods

  • ICQ
    275935252

Profile Information

  • Location
    Bgd

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

ssrdjan's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. @ peterson & djenka, Izvinite za ovu ignoraciju s moje strane, ubi me posao pa sam zaboravio da postoji forum. @peterson: moje muzicke preference se i krecu uglavnom u domenu klasike i znam tacno o cemu govoris, ali i dalje ne bih stavljao ruku u vatru da je ovaj tip zvucnika "the sharpest knife in the drawer" kada se radi o npr. elektronskoj muzici ili HM. Naravno, moze biti i da gresim. Za pojacalo se sasvim slazem, nasuprot ubedjivanju na Harbeth forumu da je maltene svejedno koje ce se pojacalo upariti s njima, imam direktna iskustva da nije bas tako. Odnosno, Harbeth je uprkos relativno niskoj osetljivoti" veoma zahvalan za pokretanje, ali nije pokretanje jedino sto se u nasem hobiju racuna. Sa dobrom amplifikacijom se tek vidi kakav je zvucnik, u to sam uveren. @djenka: mislio sam se da li da napisem taj bilderski deo u strahu da cu da izazovem polemike a vec duze vreme nisam za fight tog tipa. Srecom, pravilno sam shvacen. Da ponovim, svak ce da bira sta mu je drago. Ima ljudi koji to zaista vole i ja sa tim nemam problem. Problem mogu da imaju oni koji olako ocenjuju zvucnike a imaju nameru da ih kupe. Vise puta sam bio svedok koliko "wow" efekat moze da utice na brzopletu odluku, a onda se zavrsi sa sistemom koji se pali samo kad dodju prijatelji da bi se cuo inspirijum pevaljke, i u njemu se ne uziva. Ovaj tip zvucnika nema "wow" efekat i zato na prvo uvo moze da zvuci i malo banalno ako se ne radi o promisljenijem slusaocu. Njegovi pravi kvaliteti se spoznaju nakon manje ili vise vremena, mislim da je to jedan od razloga sto ih i nema bas mnogo na oglasima. Kada se rascisti sa prioritetima kod sklapanja sistema, ova skola zvuka ostaje jedna od legitimnijih opcija za "konacno resenje" - odmah da se ogradim, ima i daleko boljih kutija, ali bojim se, i cena bude adekvatna.
  2. Naravno Mrmote, o tome se i radi. Ova skola zvuka spada u moje licne preference i svakako da nije univerzalno resenje za svakoga, ali sam osetio potrebu da to napisem posto iskreno smatram da se radi o ozbiljnom zvucniku koga svako ko se razmislja o kupovini u tom cenovnom rangu, nikako ne treba da zaobidje pri evaluaciji.
  3. Par reci samo u svojstvu nekoga koji iskustveno poznaje Spendorovog "brata od strica" (Harbeth) veoma dobro. A imao sam prilike da cujem i A6 (valjda) na nekom od sajmova. Spendor (i uopste ta skola izrade zvucnih kutija) je izuzetno dobar zvucnik. Ako se procunja malo po istoriji ovih BBC derivata, vidi se da se radi o inzinjerskom (nikako marketinskom) naporu da se napravi sto bolji broadcast monitor, sto je za slusaoce tada (60-te i 70-te) bilo izuzetno znacajno s obzirom da se radi o vremenu kada je radio bio dominantan izvor zvuka (muzika i govor). Losi monitori zavaravaju ton-majstore i navode ih da pogresno intervenisu, pa su i emisije losijeg kvaliteta. Da bi se to postiglo, BBC je angazovao nekoliko inzinjera i posle godina rada i objavljenih naucnih i strucnih radova na tu temu, krenulo se sa izradom materijala za zvucnik i serijskom proizvodnjom. Kasnije su ti inzinjeri osnivali svoje radionice, a danas su ostale samo 2 kredibine firme - Spendor i Harbeth. Oba imena su derivati imena i prezimena inzinjera i imena njihovih supruga (Spencer + Dorseth mislim = Spendor, kao i Harwood + Beth od Elisabeth = Harbeth). Ono sto je vazno da su obe firme zadrzale rezonski pristup zvuku, i, koliko sam imao prilike da cujem Spendor, i dalje prave kutije koje mozete da slusate sa najrazlicitijom amplifikacijom i najrazlicitijim materijalom a da ni u jednoj od ovih kombinacija ne kazete "fuj". Cenovno su to skupi zvucnici za nase uslove ali mislim da imaju veoma dobar odnos cene i kvaliteta (da ne bude zabune, nista ni od koga vise ne kupujem... ). Ono sto sam od Spendora cuo ima takodje tu karakteristicnu odobinu da je vojsovan na veoma cist i ubedljiv midrange, mozda malo na ustrb dubokog basa - doduse meni i nije nikada bila jasna gotovo falocentricna opsednutost dubokim basovima, pogotovo na snimcima gde toga i nema (a takvih je velika vecina), i na kraju, vise nego podnosljivi visoki tonovi. Posteno uradjene skretnice i odlican materijal za kabinete svakako doprinose ukupnom rezultatu, iako ce mnogi reci da se radi o ruznim, ili u najmanju ruku neuglednim kutijama. No, za takve je lifestyle proizvod a Spendor to nije. Svakako ih treba poslusati. "Nabildovani" audiofili ce mozda reci da se radi o mekom i mutnom zvuku, sto je daleko od istine posto se mekoca uglavnom podmece kao mana a zapravo se radi o slusljivosti, dok se "mutnost" pogresno tumaci kao nedostatak dominacije visokih tonova i basa, a kod ovih zvunika, poenta je u midrange-u na koji nase uvo najlinearnije reaguje i gde se u najvecem broju slucajeva i nalazi gotovo sva ekspresivnost muzike. Za kraj, da li spadaju u High-End ili ne, zapravo je beznacajno. Po mom misljenju, ta kovanica ne odredjuje proizvod ni tehnicki, a ni finansijski. Ne volim da budem cinican, ali pre mislim da ona odredjuje vlasnika tog proizvoda, socioloski, ili bolje receno, sociopatoloski.
  4. Ufff, izgleda te bas ponela emocija, a uopste nema potrebe za tim. Da si manje ostrasceno citao sta sam napisao video bi da sam se o 1210 veoma pohvalno izrazio. Ali nisi. 1. Ne misli se na 1210 kao na gram za decije rodjendane, delom zbog toga sto gramofona na decijim rodjendanima i nema, a delom zato sto je sasvim jasno da za "ozbiljno" slusanje nije potreban gramofon od zilion E posto bi onda gotovo svi na ovom forumu (ukljucujuci i mene) bili krajnje neozbiljni. 2. Ja nigde kao alternativu 1210 nisam spominjao belt drive ni eksplicitno ni implicitno, iskreno, uopste ne razmisljam u tim relacijama, violina u mom slusalackom repertoaru ucestvuje sa >70%, i ni na jednom belt-drive (ne mislim na RIZ&Co) nisam cuo zavijanje niti brujanje motora pod uslovom da nije pokvaren. Sta onda tek da kazemo za idlere? Ti svakako mozes da konstatujes da su tvoje usi bolje, nemam nista protiv. Ali ako ce da ti bude lakse, da preformulisem: za razlikovanje proizvodjaca instrumenata (pored vec spomenutih ploca od 100-ak E sto je zapravo bila poJenta price al' ajde), kupite EMT950. On jeste uradjen na strugu, ali nije u garazi. 3. Zvuk i kvalitet klavira definise ceo frekventni spektar koji klavir poseduje. A najvise midrange a ne niski spektar, sto nema mnogo veze sa instrumentom nego sa nasim usima. Ovo, uostalom vazi i za bilo koji drugi istrument. Boju tona (i visoke i niske frekvencije) pak odredjuju alikvote ili harmonici osnovnog tona. Harmonik je umnozak osnovne frekvencije, dakle ne mogu da postoje "duboki" harmonici. Harmonici mogu da budu parni i neparni... Ali sve ovo je u stvari bez veze i ne vodi nicemu. Nikakvu uslugu necemo ciniti ni sebi a ni promovisanju 1210-ke ako krenemo da o tome pisemo epsku fantastiku. Taj gram svakako zasluzuje nas osvrt, sto iz tehnickih, sto iz emotivnih, sto iz istorijskih razloga. Posto ga mnogi od nas imaju, zasluzuje i da se razgovara o poboljsanju zvuka i zvucnim dometima. A mozemo i da se zezamo, u tom tonu je tema i pokrenuta sto zapravo i nije lose. Ja tako vidim smisao ove teme, ali bice da sam in error. Ti jesi njen pokretac, i mozes delimicno da moderiras tok razgovora. Ali ako ti je intencija da se ovo pretvara u "Apple-like" histeriju (a pored 1210 imam i Apple, samo da ne bude zabune), onda nista, sorry sto sam navratio, ne merem ici tako banalno, i verujem da nisam jedini. 1210 pruza zaista mnogo za novac koliko je kostao, i dugo je bio jedini logican izbor za kupovinu u rangu cene. Ali mislim da nema potrebe da mu se pripisuju atributi koje on objektivno nema. Malo mirnija diskusija bi bila svakako resenje, ovako...
  5. Veselo i tebi Bujodraze. Kao sto rece, ovo je svetiliste - ne crkva. Dakle podrazumeva se touch paganskog, dakle mnogobozackog ili, na srpskom jeziku, politeistickog. Sto zapravo sasvim odgovara i realnom stanju stvari. Bogova je mnogo, i stalno se smenjuju u zavisnosti od preferenci mase. 1210 bi tu imao ulogu bozijeg adjutanta. Kao i u svakoj visokohijerarhijskoj organizaciji, bogovima se dive, a adjutante postuju jerbo svi znamo da bogovi (svaka slicnost sa politikom je krajnje nenamerna) poziraju, a segrti zapravo obezbedjuju da stvari teku kako treba. Bogovi su promenljivi a adjutanti ostaju.
  6. Da i sam svojevremeno nisam upao u istu zamku, sad bih vas pitao odakle vam ideja da je 1200/1210 profesionalni/DJ ili ne znam ni ja vec kakav gramofon. Sad imam i malo vise godina Hi-Fi staza, kao i iskustva. 1210 je Hi-Fi uredjaj vise srednje klase 70ih-90ih godina koji je imao tu srecu da su mu motor i bazicna konstrukcija sasije pozajmljeni iz "odistinski" studijskih uredjaja, i SAMO zahvaljujuci tome se odrzao sve ove godine koje je obelezila sasvim prirodna erozija masovne upotrebe ploca. To da su ga odrzali DJ-evi je delimicno tacno, tu treba imati u vidu i znacajnu razliku u pojmu "DJ" u vreme kada se 1210 pojavio i poslednjih 15-20 godina. U ono vreme DJ je bio "samostalni pustac muzike" na polu-ozbiljnom radiju ili u klubu - bastard izmedju muzickog urednika i rukovaoca elektronskom spravom. Tada zaista nije bilo vazno (za klub, ne za radio ako je ozbiljan) na cemu ce to da se radi. DD je imao prednost zbog brzine startovanja, ali i tada je bilo mnogo DD gramofona. Tek sa pojavom DJ-eva u ulogama umetnika/kreatora muzike/medijskih licnosti..., t.j. u slucajevima gde se gramofon dozivljaja kao muzicki instrument, a njegov operater kao osoba koji na instrumentu "svira", ovaj gram dozivljava revival popularnosti. Tako da su se tu, po mom misljenju, za 1210 lepo sklopile kockice - do 90ih su ga odrzavali potrosaci, dakle gradjanstvo, s obzirom na njegov apsolutno vanvremenski dizajn (standardna forma, dobre proporcije, robustni, industrial-like izgled), lakocu upotrebe i trajnost, a od 90ih DJ-evi (ovi danasnji) iz poslednja dva razloga. I otud se toliko drugo druzimo s njim. Technics je tu odigrao posteno, ne zrtvujuci nista od njegovih izvornih kvaliteta koji su sasvim nesporni, ali daleko od toga da je to ultimativni audiofilski gramofon. Iskreno receno, i ne treba to da bude, odnosno da obrnemo stvar, da je to bio, sigurno danas o njemu ne bismo pisali. Tacno je ono sto Woland i Sonichammer kazu, samo je pitanje sta zelite od gramofona. Mozda je trebalo da ovo napisem na pocetku, ja imam 1210, najpre sam mislio da nisam zadovoljan sa njim, a sada mislim da relativno jesam. Nisam zadovoljan, jer ne "izvlaci" ultimativno muziku iz mojih dobro zvucecih ploca. Znam jer sam te ploce slusao na drugim gramovima. Ali takvih je ploca u mene jedno 1.235% Sa ostalima je 1210 vise nego kompetentan uredjaj. Castio sam ga MM zvucnicom vise srednje klase i dobio sam poboljsanje i to pogolemo. Toliko pogolemo da mi ove nove ploce zvuce identicno kao CD, i zato sam prestao da ih kupujem (pisao sam vec negde o tome pa da se ne ponavljam). Salu na stranu, tu je u pitanju bangava produkcija i post-produkcija, a ne uredjaj. Bilo kako bilo, ja sam "mmilovan type" i, duboko svestan i mana i vrlina LP formata, od gramofona trazim ono sto je 1210 realno u stanju da pruzi. Imam mnogo ploca sa vrednom i digitalno nenabavljivom muzikom, na zalost osrednjeg do loseg kvaliteta. Zato, dobronameran savet: ako mislite da cete kupovinom CA grama koji kosta koliko i pola srpskog spoljnog duga postici da vam se bolje cuje riff na PGP ploci iz 80-ih, onda se duboko varate, kupite 1210 ako ga nadjete, solidan MM, i podsecajte se svoje mladosti, bice vam prelepo, sasvim sam siguran. Ako pak zelite da razlikujete Stainway od Besendorfer klavira na ultimativno produciranoj i presovanoj direct-cutt ploci od HMV-a iz 50-ih godina, onda se podrazumeva da ne kupujete 1210 jer on kosta koliko 3 takve ploce. Onda trazite dalje, izbora svavako ima, od Silvane do Nirvane. Pa kome sta zapadne.
  7. Ja vec predstavio Ruzu u mom sistemu al nisam mogao da odolim da ne okacim sliku. Slucajno se namestila super refleksija sa mreznjace. Na zalost, nisam pri ruci imao aparat pa je slikano telefonom i to pri losem svetlu.
  8. Jeste, obojica ste u pravu. Kod nas ovo ima u malo boljim samoposlugama i Liliju, pravi Vileda a zove se miraclean. Kosta oko 200 kinti za dva komada i jeste melaminski sundjer. Mozda ima i drugih proizvodjaca. Pena je jako fine granulacije pa ta finoca moze da zavara na prvi pogled ali je veoma abrazivno i verujem da dobro skida prljavstinu i sa igle. Nisam probao, ali za kucu je super. Moze da bude dobra ideja. Iskustvo mi govori da je cista igla vaznija za zvuk od ciste ploce a i onako se oznojim svaki put kada cistim iglu onim cetkicama. Sto se tice onih ljigavaca sa pocetka thread-a, cim se provali sta je to (a verovatno je neka banalnost u pitanju za par evra po kilogramu) moze i to da se proba. 37 baka je bas preterano.
  9. ssrdjan

    ORTOFON

    Naravno, to bi bilo i najbolje, ako nebavis Salsu javi se pa da poslusamo obe. Uostalom to i jeste bar polukredibilan nacin evaluacije zvucnica, u drugim slucajevima se radi o probama na slepo ili eventualno o sajmovima sto ni iz bliza ne daje dovoljno informacija. 1210 je zahvalan za komparaciju zbog headshell-a pa ce to sve ici lako. @Suca, Bez brige, nema potrebe da nosis 1210, i Bujodrag i ja ih imamo, a sto rece Sonic, tri polugramofona bi bila previse. sta da radimo sa polovinom viska... Mozda ako imate singlice...
  10. ssrdjan

    ORTOFON

    Bujodraze, Jbg, ne videh post gde si razmisljao o Bronze, a vidim da je sada vec kasno jerbo si narucio zvucnicu. Ako te jos zanima slobodno se javi na pp, mozes da je cujes kod mene ili sebe, to se bar da dogovoriti. Inace, Bronze je po mom misljenju dosta dobra zvucnica, i u potpunosti delim misljenje da je oblik igle jedan od presudnih faktora za overall sound. Mislim da ljudi iz Ortofona nisu bili vodjeni samo marketingom kada su izbacili na trziste vise klase 2M serije sa fine line i shiabata vrhom, a koje su uglavnom bile rezervisane za MC ponudu. Da budem iskren, kada sam kupovao zvucnicu, razmisljeo sam i o Black ali me je odbila cena, pa posto sam svakako morao da idem na nevidjeno odabrao sam jeftiniju varijantu. Nisam se pokajao, i to do te mere da se ozbiljno razmisljam da pazarim Black iglu obzirom da pasuje na Bronze telo. Nije da sam se nesto davio u obilju zvucnica pre 2M ali nije ni da nista nisam cuo (par AT, Stanton, Shure i sl, dakle uobicajeni mid-Fi), i ova je par kopalja bolja od bilo koje prethodne. Jeste cena malo veca ali to sto se cuje je ocigledan kvalitativni skok, nista u stilu "pricinjava mi se", detalji su se pojavili iznebuha ali u isto vreme uobliceni u muzicki (ne audiofilski) korpus. Meni je to dovoljno. Sasvim sam siguran da postoji i bolje, mada to jako mnogo kosta i mislim da bi to definitivno bio overkill imajuci u vidu ostatak setup-a. Ali poznajuci sebe, ne bih se iznenadio da u nekoj buducnosti udomim i Black.
  11. Gotovo sigurno je propala nakon 3 decenije. Vlaga iz vazduha, promene temperature i drugi mikroklimatski uslovi za 30 godina ostete i mnogo robustnije predmete od krajnje delikatnih kalemova, jezgara, namotaja i suspenzija igle i glave (MM ili MC). Svakako nabavi novu glavu, cak i da je drzana u vakuumu sva je prilika da ces u danasnjem odabiru naleteti na bolje zvucece. Edit: sad htedoh da pitam kako si dosao do SP10, ali vidim da je SL 10, to je linear tracking, pa ovo oko izbora uzmi sa rezervom. Evo citata sa wikipedije: "Replacement Cartridges: The original Technics EPS-310MC moving-coil cartridge was designed to be replaced as a unit; the stylus was not removable. The cartridge has since been discontinued. The SL-10 will accept any P-mount/T4P cartridge."
  12. ssrdjan

    Šta se sluša ?

    @Nenad08: Videh tvoja dva izbora, jedan za drugim requiem & dark jazz. Mozda da poslusas "nesto izmedju" ta dva, requiem Alfreda Schnittke-a. Uzasna muzika (u twisted pozitivnom smislu), znam nekoliko postovalaca ne-klasicnih doom pravaca kojima je ovo veoma blisko. Za razliku od klasicnih requiema, ovde nema nicega uzvisenog i lepog, samo smrt u full-scale hororu. Naravno, nema ni trunke profanosti i vulgarnosti, kompozicija je maestralna, orkestracija takodje. Ekstremno je tesko za izvodjenje pa ima i losijih pokusaja. Evo linka sa youtube za "Tuba mirum". Ako dobijes koprivnjacu, zaboravi, ako ti se svidi, ima i varijanti pristojnog kvaliteta mada se retko nalaze (ali ima ko zna ) http://www.youtube.com/watch?v=Rw-CsXK1OwQ
  13. ssrdjan

    Vicevi

    Thanks Chowek na informacijama, zapravo u orig. prici se radilo o vozu ali zaista nisam nalazio za shodno da prepricavam vic od pocetka, samo sam hteo da kazem da je zaista star i relativno duhovit cak i za ovo vreme, radilo se o kocijama ili TGV-u.
  14. ssrdjan

    Vicevi

    Ovo sam cuo od jedne bake koja je rodjena 1910 a ona je taj vic cula kao mlada. Njena verzija je malo duhovitija doduse, covek kaze: "gospodjo, ton ste pogodili ali aromu niste"
×
×
  • Create New...