Jump to content


Maks

Članovi
  • Posts

    401
  • Joined

  • Last visited

About Maks

  • Birthday 10/20/1993

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Blizu Crvenog Krsta, Beograd

Recent Profile Visitors

2,209 profile views

Maks's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. +1 za moment wood standard, i dalje je dobar i radi posao.
  2. Zmajeva ideja radi po istom principu kao moja. Ne znam da li radi, treba probati.
  3. Zbrujiću, prosto je, konstruisane su sliÄno kao i stereo, samo je veÅ¡anje mnogo kruće u vertikalnoj ravni jer nije bilo potrebe za kretanjem u toj ravni. Destimulacija, jedini komercijalni stereo standard je ovaj koji i danas koristimo, tzv 45/45 sistem, u upotrebi od 1958. Zato sam rekao iskljuÄivo eksperimentalan za vert/horiz.
  4. Sve mono glave/igle mogu reprodukovati samo horizontalnu (mono) informaciju. Ali dobar deo mono igli uopÅ¡te nije predviÄ‘en da se pomera vertikalno, potpuno su krute u vertikalnoj ravni. I samo izoru vertikalnu komponentu zapisa. Otuda i ono na britanskim ploÄama: "This stereo record can only be played with a stereo cartridge, or a compatible mono cartridge."
  5. Jeste tako. Jedan kanal na vertikali i drugi na horizontali je bio iskljuÄivo eksperimentalan sistem koji je napuÅ¡ten zbog kompatibilnosti sa mono i osetne razlike u kvalitetu zvuka izmeÄ‘u kanala. Bilo je i drugih eksperimenata kao ploÄa sa levim kanalom na jednoj strani a desnim na drugoj i puÅ¡ta se pomoću dve ruÄke. MeÄ‘utim, priÄa je takva da bi mono ploÄe ostale kompatibilne sa stereo gramofonima. Moguće je puÅ¡tati stereo ploÄu na mono gramofonu, ali će ta ploÄa od tada dobro zvuÄati iskljuÄivo na mono gramofonima
  6. SluÅ¡o sam nemaÄki Paranoid od Sabata iz '70 original. U*ro sam se od straha, kakav zvuk...
  7. Koko Bil, razumem muke Moja licenca iz '72 je daleko od dobrog stanja, krcka sve u 16. ÄŒak i kao takva daje veći užitak od one iz '85. Ne mora biti mint, ako je za malu cenu HMRules, inaÄe su Mejdeni poznati po odliÄnoj produkciji i po tome Å¡to su snimali i miksali albume analogno sve do kraja osamdesetih.
  8. HMrules, za Mejdene je najbolje loviti strane licence (po pitanju odnosa kvalitet/cena), pri tome mislim na ploÄe iz NemaÄke, Holandije itd. Moj ortak ima komplet diskografiju Mejdena na nemaÄkim licencama i originalima, sve je fenomenalnog zvuka.
  9. UkljuÄi u tape/aux/cd ulaz i sviraj. Ili u gramofonsko za kristalnu iglu. Izlazni napon el gitare je suviÅ¡e velik za MM phono pretpojaÄalo.
  10. Glup razlog, ali moram da pitam: Stupar, koliko su Äisti oguljeni delovi bakra na kablu kojim nadovezujeÅ¡? Možda Å¡troka/oksid žestoko diže otpornost. Ja sam nadovezao 10 metara zvuÄniÄkog kabla pomoću 2 x 5 metara. I sve ok.
  11. Tako niÅ¡ta nećeÅ¡ postići. Stavi ploÄu na Äistu alu foliju, uvij je i spoji sa uzemljenjem u gajbi (npr. metalna vodovodna cev). Ostavi neko vreme i gotovo.
  12. Hvala svima puno na odgovorima.
  13. Hvala ljudi. PoÅ¡to me je ortakov ćale malo uplaÅ¡io sa reÄima "oko 500 i to je to". Nameravam da izdam album na kaseti u kućnoj radinosti, pa će mi trebati neki dek da ga mrcvarim i duÅ¡u da mu cedim. A kasete nisu problem, nalazim ih za oko 50 din/kom normalke, a hromki imam dosta... Već imam duplu aiwu al nzm koliko joÅ¡ ona može... Glava je mrtva kad odu visoki tonovi a Äišćenje ne pomaže, jesam u pravu? I joÅ¡ jedno pitanje. Demagnetizator za kasetaÅ¡e- gde naći?
  14. NaÅ¡ao sam joÅ¡ jedan naÄin: UÄ‘eÅ¡ u forum koji te zanima, odmah iznad prozora sa temama klikneÅ¡ na "Podesivo" u plavom polju i pod "Prikaži tip" izabereÅ¡ "Teme: Ja sam pokrenuo".
  15. Pošto ću uskoro krenuti da se bavim opakim presnimavanjem kaseta, zanima me: Koliko kaseta može da jedna glava obradi pre no što se potroši? Neka bude ovih od 60 min. Dakle: koliko radnih sati, u proseku? I postoje li određene glave koje traju duže?
×
×
  • Create New...