Jump to content


mikelito

Članovi
  • Posts

    124
  • Joined

  • Last visited

About mikelito

  • Birthday 11/20/1962

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    Beograd

mikelito's Achievements

Newbie

Newbie (1/14)

  1. Pozdravljam temu, prijatno je neÅ¡to neutralno i pitko videti. Malo sam se nasmejao kada sam video sa koliko se obzira pokretaÄ obratio svim Äitaocima, potanko obrazlažući svaki deo namisli oko teme. Ali to je normalno kod kulturnog obraćanja istih takvih ljudi. Ali ono Å¡to me je kupilo u startu, jeste prvi naslov objavljen. Jacqueline du Pré je meni omiljeni izvoÄ‘aÄ, tako da sam postao pristrastan u startu, bar kada je ova tema u pitanju. Super i nastavi tako!
  2. Ne bunim se, ja sam trpeljiv Äovek, al poneÅ¡to i pamtim. Nebitno je to za sluÅ¡anje, na Å¡ta god se odnosilo!
  3. Hm, sve ovo jeste taÄno! Vidim da se ovde raspravlja o tome ko koliko može da Äuje i oseti. Da budem iskren, ja viÅ¡e ne Äujem dobro, utvrÄ‘eno pred svedocima, ton generator i piÄi na 17.000 Hz, ja mrtav ladan, a svi ostali se drže za uÅ¡i iz kojih lipti krv. Å alim se, ne lipti, al stvarno je da ja ne Äujem! Starost mi se prikrada, Å¡to ne znaÄi da ne trabea da uživam u muzici i pravim emisije sa dobrom muzikom koja se i drugima sviÄ‘a. Pustim ponekad moje kutije na 10Hz (za probu i džukelisanje) a pred klozetom se stvori red za povraćanje! Kažu iskljuÄi, te ja iskljuÄim. Lepe kutije, nema Å¡ta (Viktor BradaÄ, sredina sedamdesetih)! Da se vratim na temu, imao sam Sansui AU-317, baÅ¡ je lepo pojaÄalce, i da ga nisam prodao, joÅ¡ uvek bi služilo. Posle toga HAFLER DH-200, pa sam ga prodao, pa menjao …i na kraju opet nabavio isto! CrÄe mi jedan tranzistor, poskidah i ostale koji su bili u paru, sada radi sa pola snage, al radi za sve pare! Meni je zvuk bogovski, bez obzira da li ga sluÅ¡am direktno vezanog preko atenuatora sa kompom, ili preko cevnog DANIEL-a. Važno je sluÅ¡ati muziku, uživati u odsviranom… Znam da će sad žbiri brže bolje proslediti informaciju, priÄati kako sam samouveren, i ko zna kakav, al stvarno tako mislim. Džaba su svi mogući ureÄ‘aji, ako ono Å¡to sluÅ¡amo ne razumemo. A danas je takvih tuÅ¡ta i tma! I zato trebamo braćo da ih prosvetlimo, nauÄimo da drvo bolje svira od plastike, da ne treba da gledaju u papir i ono Å¡to na njemu piÅ¡e, već da se oslone na svoje uho i emociju koju ti ureÄ‘aji stvaraju. Da, emocija je ono Å¡to odvaja sluÅ¡anje ureÄ‘aja od sluÅ¡anja muzike!!! I opet sam poÄeo sa propovedima, sklonite me odavde, ako boga znate!
  4. Ima li neko ovako nešto? Meni je to ostalo u jako lepoj uspomeni, rado bi to video u svojoj spavaćoj sobi. Neka iskustva sa ovime?
  5. Da dopunim (izlapeli starac), pravljeni su po licenci DUAL-a, Äak su i prvi modeli 40-tice imali u natpisu DUAL i dodato Ei, a kasnije su te prednje ploÄe zamenjene sa kompletno domaćim na kojima je stajalo samo Ei HSR…
  6. Elem, koliko ja znam, bio je model koji je nosio oznaku HSR 40. Kasnije se pojavio model HSR 48, zatim HSR 48 De Luxe, pa 50 i 70 Å¡to je bilo sve kao varijacija na istu temu. Potom stižu modeli sa oznakom 140 te 160. Svi imaju mogućnost memorisanja radio stanica. Trenutno imam 4 komada 48-ice i jednu 50-eticu. Kada ću ih srediti, nemam pojma. Kutije od 48 su baÅ¡ ovakve kakve je neko ovde prikazao, a 40-etica je imala neÅ¡to sliÄno samo su prednje ploÄe (da da ploÄe) bile od Å¡pera i frezovane uzdužnim prorezima. 48 De luxe je imao i potiskivaÄ Å¡uma kao i drugaÄiji džek za sluÅ¡alice, tj. dobio je 6,3mm klin kao i danaÅ¡nji ureÄ‘aji, a prethodni model je imao DIN konektor (mislim petopolni). U izlazu imaju 2N3055 (1 kom po kanalu), topao zvuk i mnogo uživanja u sluÅ¡anju. Jedan od problema je bio, da kada crkne sijalica za stereo indikaciju prestane da radi i stero prijem. Koliko znam, mnogi su to menjali nekim otpornikom ili diodom (nemojte me držeti za reÄ), ali to nije to, jer odstupa od originala. Osnovna boljka ovih, inaÄe jako lepih radio aparata su bili Å¡iber potenciometri, pucali su pa im je prvo otpadalo dugme, a kasnije poÄeli i da Å¡uÅ¡te. Najbolji zvuk su davali sa originalnim kutijama, mada ni druge nisu bile loÅ¡e. Danas se mogu povremeno pronaći (kutije) za realnu cenu od nekih cca 20 € +-, naravno ako su originalna platna cela. Na oÄuvanost furnira ne treba raÄunati, jer su mnogi stajali na podu, te su barem na donjoj strani izgrebani. Povremeno se mogu naći (u oglasima) originalni drajveri, Äesto nekorišćeni, pa nije loÅ¡e obratiti pažnju. Sve u svemu, ko voli može da pronaÄ‘e deo istorije Jugoslovenske radio industrije za male pare. Taj radio se ne stidi ni danaÅ¡njih ureÄ‘aja, daleko je od idealnog, ali nosi duh nekog proÅ¡log vremena i sigurno nikoga neće ostaviti ravnoduÅ¡nim. Nabavite ga, i pratite komentare ljudi koji će vam doći u posetu!
  7. BaÅ¡ je ovo bila luda žurka? Samo mi jedna stvar smeta kod ove tehnike: proÅ¡irene vene od ÄuÄanja! Elegantnije bi bilo raditi na stolu, bar se meni tako Äini. Al kako videh sto je bio zauzet „laganom okrepom†pa im verovatno ne smetaju ÄuÄavci. Sve jedno, fora sa lepkom je dobra, joÅ¡ ko ima živaca da se maje sa vinilima i Äišćenjem istih, eto zabave! Za nauk, vinile ipak treba držati uredno i u dobrim uslovima, a onda se proporcionalno smanjuje potreba za ovakvim operativnim zahvatima.
  8. Evo javljam, juÄe sam prošao pored radnje, i zapravo prvi put pogledao broj. Daklem: Vojvode Stepe 33, Beograd, radnja ima neku crvenu tendu na kojoj piše Drvo Oprema, ne može se promašiti. Ako je to nekome od pomoći, valjaće!
  9. TITEBOND može da se pronaÄ‘e u ul Vojvode Stepe, malo ispod bioskopa (ili tu negde) nije najjeftiniji, al je dobro imati ga pa makar i za lepljenje stolica, a o plohicama da i ne govorim. Šalu na stranu, pokušaću da saznam taÄan bro zgrade i ime prodavnice i što više podataka, pa da vam javim. Treba paziti, ima i TITEBOND u nekoj ekspres varijanti, „vata” ko za oko i suši se fenomenalno brzo, al sve nešto mislim da je to suviše brzo („jako”) za ovu namenu. U svakom sluÄaju javljam!
  10. mikelito

    Sansui

    Evo, ne mogu sad da tražim originalne kataloge (a imam ih negde, sigurno), pa sam malo skinuo sa neta. Moram priznati da taj BA 2000 nisam sluÅ¡ao sa izvornom pre ampom, već sa Quad 33, al je bilo bolesno dobro. A sada bi duÅ¡u dao da mogu opet da ga sluÅ¡am, joÅ¡ bolje posedujem i zloupotrebljavam u svom domu. Bilo je joÅ¡ jaÄih modela 3000 i 5000, a to je bilo malte ne nedostižno. A koje su to godine bile… pffffttt… kraj 70-ih i poÄetak 80-tih! No prva ljubav zaborava nema…
  11. mikelito

    Sansui

    Jednom Sansui, uvek S A N S I I!!! BA 2000!
  12. E pa rekoh svojedobno da sam neÅ¡to nabavio. Malo sam se zezao sa estetikom, ble su i kalotice na visokim „malo†ulubljene. Jesu tvrde, al dobar majstor može to da sredi, naravno ako zna. JBL L16 Decade dobiÅ¡e nov furnir (stolari ga zovu ZEBRANO !?!), nije baÅ¡ jeftin, no ima i skupljih. Posle poliuretanski lak (podloga u nekoliko slojeva i onda finiÅ¡ 30% sjaja). Naravno oni stari konektori (maleÄkim jadni) zamenjeni onima koji iole ozbiljniju žicu primiti mogu (opet to primanje), a unutra živÄice od 2,5mm. Jedino nemam znaÄke na platnima, al valjda ću negde iskopati. Zvuk? Pa onakav kakav treba da ima JBL. Skoro smo ga uporeÄ‘ivali (pre Face lifting-a) sa 4301b i to je tu negde, uz minorne razlike, takoreći zanemarljive. Svakako veoma su upotrebljive u radu, a to mi je i bilo najvažnije. Cena? Pa bila je 130€ na kupujem-prodajem. A sad viÅ¡e nije, jerbo za prodaju nisu. Eve i sliÄkice:
  13. btw Cacadou Look nikad nisam Äuo u normalmoj varijanti, te izgleda da nemaju normalan snimak, osim ako negde ne postoji originalna master traka. Sve zvuÄi kao najbedniji obogaljeni Mp3. Å teta. No ne treba se uzbuÄ‘ivati zbog toga, ima na kugli zemaljskoj joÅ¡ mnogo dobre muzike.
  14. Kad smo već kod uspomena, ovo me je podsetilo na neÅ¡to davno urezano u pamćenje. Negde u prvoj polovini sedamdesetih, na ušću blizu muzeja savremene umetnosti u Bgd-u, beÅ¡e nekakva AmeriÄka izložba. Nekakav paviljon prepun svega i svaÄega. Ja joÅ¡ mlaÄ‘ahan, uzmem brata za ruku i pravac u obilazak. Sećam se Ibanez gitare koju je svirao George Benson, možda i joÅ¡ poneÄega, ali najviÅ¡e od svega Altec Lansing 19. Bili su prikaÄeni za (u to vreme) neke babaroge od SAE pojaÄala, predpojaÄala, ne znam ni sam Å¡ta je Å¡ta, al rekoh bio sam mali i neuk. No impresionirale su me svojom veliÄinom i zvukom. Elem, da skratim. '84 sam se obreo u LA (beÅ¡e tad i olimpijada tamo), pa ko i svaki provincijalac iz komunistiÄke zemlje istoÄne evrope, krenem u ritualno obilaženje znamenitosti, tj radnji sa tehniÄkom robom. U jednoj iznenaÄ‘enje: tada Äudo neviÄ‘eno CD player na kome se uredno vrti Flashdance (uf kako je sve to sada za mnoge prevaziÄ‘eno), a zvuk izlazi iz mojih starih znanaca, AL 19. Raspametih se odmah naÄisto, druge radnje su postale nebitne, tu je i bio doÄekan kraj dana (zatvoriÅ¡e duÅ¡mani radnju, neće da rade 00-24). Ubavo su zvuÄale, ma moćno. Sad, danas ne znam kako bi mi zvuÄale, možda dobro, al svakako im treba „malo†mesta, Å¡to u ovim naÅ¡im „golubarnicima†nije baÅ¡ izvodljivo. UguÅ¡ih, al seta je Äudo, skoro ko nostalgija. Å ta ću kad mi evocirate uspomene…
  15. mikelito

    Sansui

    Divna tema. Imao sam AU-317, dobar beÅ¡e… Sada imam jedan stari receiver, ma lepo ga je samo gledati, a zvuk mu je isti takav. No nije to poenta. Nezaboravan utisak mi je ostavio BA-2000. Jeste snagaÅ¡, ali je savrÅ¡eno radio, ma koje predpojaÄalo da je imao. Zvuk, izgled, snaga, ma prosto muževna stvar! Jednom SANSUI, uvek SANSUI!!! (naravno ovo važi samo za stare modele, onda kad je gospod hodao zemljom)
×
×
  • Create New...