Jump to content


BokiTokiVoki

Članovi
  • Posts

    3,636
  • Joined

  • Days Won

    8

About BokiTokiVoki

  • Birthday 01/01/1970

Profile Information

  • Gender
    Not Telling
  • Location
    Havana (Cuba)
  • Interests
    surfanje po talasima

Recent Profile Visitors

10,500 profile views

BokiTokiVoki's Achievements

Enthusiast

Enthusiast (6/14)

  • First Post
  • Collaborator
  • Posting Machine Rare
  • Conversation Starter
  • Week One Done

Recent Badges

  1. Prostorija je mala, 2,6x5m dakle 13 m2, i ja i dalje mislim da je odgovarajući dvosistemac za taj ordeđeni budžet najbolje rešenje. E sad, koji je to dvosistemac... Imaj u vidu da prostorija MNOGO utiče na ukupan zvuk, tako da slušanje u drugom prostoru ne govori sve o tome kako će zvučati kod tebe. Idealno je probati zvučnike u svojoj sobi. Znam da to uglavnom nije moguće, ali tako stvari stoje.
  2. Ih, nisam u toku. Izašle nove pločice Purifi 1ET9040BA. Vidim da je amp u pre-order. Napajanja su 2 komada SMPS1200A180. @zflazar... deluje mi da nisi ništa razumeo, ali nije ni prvi ni poslednji put. Audiophonics je tu fantastično nebitan. Bruno Putzeys je tu bitan. Njegove konstrukcije/design pločice ugrađuje na desetine firmi u svoja class D pojačala. Celo pojačalo je izlazna pločica (class D) i napajanje (smps).
  3. Da obrazložim. Unutra su najverovatnije ploćice Purifi (ili možda prethodni nCore) i napajanje Hypex SMPS1200. Nema tu neke konstruktorske pameti branda. Samo se strpa u kutiju i povežu žice. 2 Purifi pločice (možda malo custom zbog kutije i konektora) + napajanje Hypex je ukupno oko 1100e, a najjeftinija "spakovana" varijanta je na audiophonics.fr 1190e i isto u malo boljoj kutiji 1390e. Ne isplati se plaćati više od toga samo zato što je brand, a unutra je isto. Kao npr. Mola Mola, plaćaš vizuelni dizajn kutije. Bez obzira na cenu koja nekome izgleda niska za Hi-End, to je end game power amp, ili vrlo blizu. Ko hoće da podiže sistem jednu, dve, pet lestvica, treba da se bavi zvučnicima i akustikom prostorije. I sa izvorom, naravno. Ima manu, uslovno rečeno... ne voli kada se povuče velika snaga/amperaža a da je niska impedansa pa još uvrtanje faze. Treba isključiti neke "najzaguljenije" zvučnike iz priče, i sve je top. Ko hoće da divlja sa, npr. Focal Grand Utopia, neki veliki Wilson Audio ili Magico, neka ide na one classic konstrukcije što koštaju 5 cifara. Mada bih ja u toj varijanti radio drugi pristup - 2 ili 3 stereo Purifi a dole na bassu neki class D od 2 kW (za na 2 Ohma) i aktivna skretnica. Može i manje da izađe tako, nego D'Agostino, a verovatno i bolje zvuči.
  4. Izlistao sam 11 strana na KP, dalje me mrzelo. 😄 Problem KP je što je veliki % zvučnika matoro, i to je mačka u džaku. Ne kupovati matore zvučnike. Novi podni a da valja zvuk za tu cifru teško. Dakle, malo korišteni. Poslušaj sledeće: Sinevoice PS-77 650e, Visaton Starlet 650e (tek napravljeni). Ponesi neko dobro pojačalo, svoju muziku, drugara audiofila za podršku i konsultacije. Interesantan je Wharfedale Linton Heritage, ali je iznad budžeta - 900e.
  5. Focal Aria 906 ... ima 2 oglasa na KP, oko 700e. Trebalo bi da se bolje uklapa u specifičan mali prostor nego drugi zvučnici. BR otvor je napred, preporučuje se da je zid iza slušaoca reflektujući, pa bi trebalo da dobro ide na duži zid. Ne forsira dubok bass, što je dobro za tu prostoriju. Viša efikasnost nego kod drugih zvučnika koji su u zoni 82-85 dB (realnih, ne ono u specifikacijama), a ovaj je 86-87 dB. Dakle, nije težak za pogon. Snaga nije bitna. Dobro bi išlo neko MOS-FET pojačalo kao Yamaha AS1100 ili nešto tipa Musical Fidelity A1 (ono starije u A klasi. Evo i merenja, na kojima su se pokazali vrlo dobro. https://www.audiosciencereview.com/forum/index.php?threads/focal-aria-906-speaker-review.14085/
  6. Da li postoje striktni kriterijumi za radvajanje umetnosti i zabave? Da, znam šta je suština, ali kako to izgleda u praksi? SVI bi morali da proglase neko delo za umetnost, i SVI da proglase neko delo za zabavu. Ne želimo da se neki umetnici nađu uvređeni, jer su ih razni kritičari različito razvrstali, pa isto delo jedni proglasili za umetnost, a drugi za (samo) zabavu. Evo i primer. Gde bi svrstao ovu muzičku numeru, umetnost ili zabava? Obrazloži.
  7. Visoka efikasnot i laka pokretljivost su različite stvari. Skoro sve Pro zv. jedinice su teže pokretljive. npr. sa cevnim pojačalima manje i srednje snage. Sigurno nema lako pokretljivog 12" Faital. Da bi bio lako pokretljiv, morao bi značajno da se prepravi, a i pitanje je šta bi ispalo nakon prepravke. Za namenu koju ti misliš, ima drugih zv. jedinica, i to je vrlo drugačije od većine ovih iz Pro segmenta. Npr. Seas Exotic W8 ili A26RE4. Mislim da Audio Note koristi custom verzije Seas jedinica. Poenta je da zv. jedinica za pokretanje stanovitim pojačalima, mora da ima lakši kretni sistem i labavo vešanje.
  8. Odustajem! Ipak želim na prvom mestu da mi bude dobro... 😂
  9. Evo, možeš ako hoćeš da IZMISLIŠ BILO KOJE T/S parametre, 6" mid-bass, 95 dB efikasnost, pa ću ti plastično objasniti. Vi ostali vičite da ne gubim vreme, jer je ovo valjda satira, ili nešto kao Top list Nadrealista... 😅
  10. Verovatno sam ja preozbiljan za ovu diskusiju. 😄 Okači Thiel/Small parametre od tog čuvenog 6" mid-bassa, pa ću plastično objasniti.
  11. Mislim da i "vrhunski" 6" mid-bass efikasnosti 95 dB koji svira i niskotonsko područje i ima mala izobličenja po celom opsegu ne zaslužuje samo pohvale, već i Nobelovu nagradu za fiziku.
  12. Ne živi se od stare slave. Neki ljudi steknu znanja i iskustva u etabliranim firmama, pa još pridodaju svoje ideje za poboljšanje zv. jedinica, osnuju svoje firme, pa imamo danas nove bolje zv. jedinice. Kao: od mid-basova i basova SB Acoustics, Purifi, Wavecor, tu i tamo Accuton, mada su im neke jedinice "čudne" na merenjima, Scan-Speak se vrlo trudi ali čak i Illuminator i Ellipticor serije imaju mane a koštaju mnogo. I Seas ima novu Graphen seriju koja je dobra. Od novih kalotnih visokotonaca meni je najinteresantnija nova mala firma BliesMa, a dobri su standardno Scan-Speak, SB Acoustics, Morel. Firma koja proizvodi znanje, hardware, sofware, daju kurseve inženjerima R&D firmi za zv. jedinice i prodaje to SVIMA je Klippel. Već više puta ranije preporučio da detaljno pregledate ceo sajt, da se stekne uvid šta se sve tu radi, pogotovo vezano za merenja i modelovanje zv. jedinica. Dobar sajt za nezavisna merenja je HiFiCompass a solidan je i Dibirama. Ako hoćete brzo da uporedite i vidite šta je bolje, gledajte freq. response off-axis, HD distortion, i Intermodular distortion. Kod visokotonaca to sve plus i Energy-Time Curve/Waterfall/Step Response (što brže zaustavljanje nakon signala). Npr. na HiFiCompass uporedite Audio Technology 18 cm mid-bass i Purifi 6,5" sa metalnom membranom, i sve će se samo kasti. Oba su dobila 5 zvezdica od sajta, ali je očigledno kada se uporede merenja. i dalje je AT vrlo dobar, ali kompjutersko modelovanje i ideje kako poboljšati pojedine aspekte kao linearnija sila u vešanju zavisno od položaja voice-coila, linearniji BL opet zavisno od položava voice-coila, manja current izobličenja u VC, bliže/bolje simetriji + i - položaja VC, manja izobličenja od prednjeg vešanja tj. "ovjesa", itd. Pogledajte i komplet sajt Purifi da steknete uvid šta je sve od noviteta i patenata radjeno, i kako su se modelovale zv. jedinice.
  13. To je trik pitanje. 😂 Sva polja na slici, i sva polja na forumu. 😂
  14. Šuplji blok ili Giter blok, puna cigla ili puna opeka. ... tako ih zovu i proizođači na sajtovima....
×
×
  • Create New...