Jump to content


KONCERTI [najave, desavanja ...]


Pirate

Recommended Posts

1 sat ranije, TurboMaximus said:

Navodno je navala bila takva da je izdata zabrana deljenja karata.

Ja sam kupio karte u ponedeljak, tada sam morao da odaberem okrajak koji mi se najviše svidja, na rasporedu sedenja onaj centralni deo sale je bio obojen crveno, objasnili su mi da sacekam otvaranje pa da se onda slobodno tu premestim:D ajd videćemo...

Link to comment
Share on other sites

prvo sve zaviju u crno, pa sednu na crveno...a normalan ljubitelj muzike ne stigne za kartu.Hteo sam drugara iz Bgd koji je bio jazz bubjar da obradujem sa Cobham-om, kad juce ćorak.A na trećem koncertu nije ni trećina sale popunjena,na drugom već prazna najbolja mesta,izdrzalo se dok su se pevali popularni hitovi pa bjež.Do prosle preprošle godine karata je bilo i pred koncert,a publike uvek i po stepenicama.Al za nauk ubuduće u prvih 2-3 dana karte, pa biraš gde ti volja.Za one koji ostadose bez karata ostaje samo puš pauza posle prvog koncerta za upad za dž.

Link to comment
Share on other sites

Da li je juče bilo nekih nepreviđenih tehničkih okolnosti? 

Navikao sam da povremeno čujem u toj sali zvuk na ivici prihvatljivog, u odnosu na uslove i tehniku.

U poslednjih par godina je bilo i prilično dobrih trenutaka, što nisam izostavljao pomenuti. Bilo mi je drago da je tako, najpre zbog muzičara.

Ali ono što sam juče čuo ne znam kako da sebi objasnim. Pogotovo treći koncert. O čemu se radi?

Link to comment
Share on other sites

Baš sam juče bio levo. Balans je jako čudan.

Bubnjevi su na ovom festivalu za moje pojmove, uglavnom, preglasni. Juče je to bilo još napadnije.

Po zvuku klavira se uglavnom prepozna generalno zvučno raspoloženje festivala. Iz prethodne tri godine se sećam i prilično dobrih izdanja. Ovo je osetno slabije.

Link to comment
Share on other sites

Meni je Zenon bio odlican,odlican saksofonista i obzirom da su vecina numera autorske i kompozitor.Zvuk mi je bio dobar,ja uvek uzmem karte red dva ispred ili iza miksete dakle sweet pot.Ono pevanje mi nije bilo interesantno pa sam dosao pred kraj i poslusao tri pesmice sedeci sa strane na stepenicama gde je zvuk dosta losiji.Zadnji koncert me je izdala paznja posle 5 numere,a sto se zvuka tice umetnost ga je napraviti losim od 3 instrumenta ali uspeo je tonac.Sala i ozvucenje  ne da nisu losi neg su odlicni ...mnogi su se muzicari vec zahvaljivali na odlicnom zvuku.Naravno na nama je sto zvuk malo vise vrednujemo da kupimo bolje karte,narocito kad im je cena ista.Ja licno uvek gadjam miksetu,al iskustveno ne bas mesto ispred....ubila me ''promaja'' jednom od ventilatora

WP_20171116_22_41_03_Pro.jpg

Link to comment
Share on other sites

NS Jazz festival je završen i prilično sam iznerviran.

Nakon prošlogodišnjeg iskoraka u raznovrsnost i jednog od najboljih izdanja festivala, vratili smo se dva koraka unazad, u mejnstrim bledilo, ne toliko izborom izvođača, koliko odnosom prema ovoj manifestaciji. Važi kako za organizatora, tako i za publiku.

Ove druge sam neopravdano i prerano pohvalio. Grad se udvostručio u prethodnih 25 godina, ali nas nisu dopunili bolji. Poznati novosadski blazirani, provincijalni snobizam nije izlečen. Zvonko ime je napunilo salu, došli su čak i rokeri koji bi zabranili džez. Dobili su koliko im je i dovoljno, malo. Sugrađanin i drugar (ne moj) razbaškario se u premijum terminu svojim prosečnim nastupom. Publika i njega voli. Voli publika i big bend i raspevane debele crnkinje. Nema ovde ni traga rasizmu, samo sažeto klasifikujem žanr. Voli publika i big bend sa solo trombonom. Nešto dosadnije skoro nisam čuo. Da priznam, big bend kod mene ionako startuje iz poslednjeg startnog reda. A novosađani vole i da pajke. Za četvrtak imam razumevanja, za petak delimično, za subotu nikako.

Odnosa prema pajkenju bi organizator festivala trebalo da je svestan i da tome prilagodi raspored nastupa.

  • Zvezda - drugi ili treći nastup (prisutan faktor više sile)
  • Top kvalitet, a nije zvezda - prvi ili drugi nastup
  • Favoriti šire publike i domaći ljubimci - treći nastup ili prvi (povezano s tačkom jedan)

Postoje situacije koje su van moći organizatora, ali cenim da su izuzetak.

Petak i subota završeni su, respektivno, jednim dobrim i jednim izuzetnim nastupom. Publike ciglo 200 (bilo bi 199 da nisam sugestivno dejstvovao) u sali sa 935 sedišta. Pomenuću konkretno samo Antonija Faraa koji je najviša evropska klasa. Iz mog ugla najkvajitetnija svirka ove godine. Nešto u nivou mnogo hermetičnijeg nastupa Rubalkabe iz 2011. (isti format, klavirski trio). Farao i Kostadinović popeli su se u Tremu, očito nedemoralisani praznom salom i odsvirali dobrih pola sata. Pošteno.

Problemi sa zvukom ove godine bili su ozbiljni. Ista ekipa radi već godinama. Zašto je ove bilo (još) gore nego inače, ne znam. Sala ima svoje dokazane nedostatke, ali zašto su solo instrumenti bili u drugom planu, zna samo osoba za reglerom. Zenonov nastup je istinski oštećen neadekvatnim tonskim podešavanjem. Bubnjeve smo čuli glasno. Sve vreme. Valjda u čast Kobamu.

I da, marketinška propraćenost je nula. 

Opšti utisak polumrtve atmosfere osećao se i u holu, gde je ranijih godina bilo zanimljivo koliko i u sali. Organizator ima temu za razmišljanje. Nadam se da su toga svesni. 

Link to comment
Share on other sites

Da ne ostanem bez osvrta na zavrseni festival.Zadnje veče je napravilo potpuni kvalitativni preokret.Zapravo falila je zvezda,ono sto mi je od starta falilo.Billy Cobham je upravo to.Worldclass Superzvezda i nastup na najvisem mogućem nivou.Muzičari izvanredni,raspolozeni i rasterećeni od ego tripa.Skraćivali su aplauze da se više muzike odsvira,nakon pola sata svirke uzurbani,zadihani pozdrav publici uz komentar u stilu zurimo da odsviramo sto vise,imamo ograniceno vreme.Raspoložena klavijaturistkinja je redovno krala šou zanimljivim solima,svaki muzicar s merom je imao svojih 5 min,a basista je svo vreme przio kao lud.Billy u punoj snazi kao da mu je 25 je prakticno svo vreme solirao,bubnjevi tonski prenaglaseni da se vidi ko je boss,dva bass bubnja drmaju salu i pod od gđe Santane takav pržeraj nisam čuo u sali.Klinički mrtva publika završila je na nogama i dobila svoj bis,snimio sam ga pa uživajte!

Koncert Rts big benda je verujem većini publike prosao u presabiranju Cobhama.Trombonista je nepotrebno spustao atmosferu,a i taajming mu je bio nesretan.

...i onda treći koncert potpuno neverovatan.Da mi je neko rekao da neko tako lako pojede za sat vremena tol'ki klavir rekao bi mu daj ne ke.aj.Drugar sto je bio snama i ja zgledali smo i odmahivali glavama posle vratolomnih sola,na kraju mi reče "Ovaj klavir je zreo za štimera posle ovog".Mslm brutalan finiš festivala - za strpljivu hardcore grupu pravih jazzera koji su ostali u sali...prava nagrada!

See you next year, na 20.Biće valjda neki spektakl za dvaes' godišnjicu

Pojacajte ton i uzivajte,kolko se moze uz vestačku reprodukciju i uz moj drhtavi snimak https://m.youtube.com/watch?sns=fb&v=SittM1fPH9g

Link to comment
Share on other sites

39 minuta ranije, aaa zmaju! said:

Nesto nece kod mene:wacko:

 

Ma to k.enjaju ovi sa YT.Nije bilo izgleda bilo dozvoljeno snimanje,prpustio sam najavu usao sam u salu kad i bend, ali predpostavljam jer je radio laser po publici ko god krene da snima.Ja sam snimio samo ovaj kratki bis,hteo sam da imam za sebe i ajd i za forum.Ja vidim na YT,drugi ocigledno ne.Snimao je Rtv,pa verovatno prijavljen video.Biće jena fotka barem kad je smanjim...

WP_20171118_20_16_00_Pro.jpg

WP_20171119_00_49_50_Pro.jpg

Edited by sondek
Druga fotka nastup za pamcenje Antonio Farao trio
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Iskoristih boravak u Amsterdamu da odem na Dave Holland Trio feat. Kevin Eubanks & Obed Calvaire.

Mala sala, tipa 200-300 mesta, intimna atmosfera, zvuk odlican. Po recima Dejva, svirali su kompozicije koje tek treba da snime (turneja se zavrsava, te idu u studio).

Obed Calvaire na bubnjevima, nije mi poznat od ranije, ali prijatno iznenadio. Kevin Eubanks-a nisam imao prilike ranije da gledam uzivo, ali sta reci, sjajan gitarista.

1.jpg

3.jpg

Link to comment
Share on other sites

Ovde je zvuk bio zaista odlican. Sta znam mozda zato sto je mala sala. Inace na pocetku koncerta Dave je rekao kako je mnogo puta svirao u toj sali (jos od 70ih godina), i da je juce na soundchecku bio jako zadovoljan zvukom (ako se dobro secam rekao je Sound was perfect.). :)

 

Link to comment
Share on other sites

@garson Kako se zove sala odnosno zgrada u kojoj je držan koncert? Bio sam u prilici da pre par godina prisustvujem muzičkoj radionici u Amsterdamu , u čuvenoj Muziekgebouw -  u pitanju je naravno novija gradnja. Arhitektura je, kako spolja tako i iznutra čista preterancija a zgrada ime nekoliko muzičkih sala. Ova u kojoj sam prisustvovao radionici ima fenomenalnu akustiku, a nije čak ni glavna sala.

Nakon događaja, produžio sam, potpuno ošamućen onim što sam čuo, na klupsku svirku u kafe na poslednjem spratu zgrade. Mogu samo da zamislim kakav je doživljaj obilaziti takvo mesto (muzičku kuću sa nekoliko koncertnih sala) u okviru redovne muzičke sezone.

https://www.muziekgebouweindhoven.nl/uw_bezoek/Internationals/

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 month later...

Preksinoć bio odličan Laibach u SNP-u. Vrhunski zvuk, u celini odlična muzičko - vizuelna predstava.

Laserima su sprečavali snimanje, ali sam, naravno, našao klipove.

Dok sam tražio šta da okačim, naišao sam na zanimljiv filmić o njihovom gostovanju u Severnoj Koreji, kao prvom rok bendu iz spoljnog sveta u toj zemlji:

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zadesih se u Amsterdamu u vreme odrzavanja kratkog Gypsy Jazz Festivala pod nazivom Django Amsterdam (3 dana, 26-28 januar), te iskoristih priliku da pogledam kratku svirku Rosenberg Trio. Sam festivalski format je ogranicavao svirke na sat-sat i po.

Pre Rosenbrg Tria na sceni je bio Christiaan van Hemert 'Django in Rome' Project, i to sam uspeo da "uhvatim" sam kraj njihovog koncerta, sto mi je kasnio bilo jako zao jer su delovali jako zanimljivo. No, pred kraj svirke Rosenberg Tria, pridruzili su im se na bini i odsvirali 2-3 kompozicije zajedno. 

Sve u svemu jako zanimljivo vece za nekoga ko slabo prati gypsy jazz. :)

 

1.jpg

2.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...