Jump to content


Meze 99 Classics


mdragoslavm

Recommended Posts

  • 3 months later...

imao sam prilike da se družim sa Meze 99C pa rekoh da napišem koji prozni tekst.

 

Mala napomena jastučići su v1 Izašla je v2 koja se razlikuje po dimenzijama i naravno po tonskim karakteristikama.

 

Uz slušalice se dobija hard case koji je baš dobar za odlaganje i nošenje slušalica. Veoma koristan dodatak koji ima upotrebnu vrednost, za razliku od Senn-a HD800/S i Beyer-a T1 koji za mnogo višu cenu nude ništa više nego jevtino pakovanje za escajg.

 

Uključen je i kratak kabal , tako da može da se zaključi da pakovanje sa kojim stiže Meze 99C nagoveštava da su slušalice namenjene za transport i mobilnu upotrebu, što podrazumeva korišćenje običnih uređaja za reprodukciju kao što su telefoni.

 

Muzika koju sam koristio je ono što se našlo na telefonu trenutno :

 

David Gilmour live at the Pompeii (24-96)

Amber Rubarth Session from the 17 yard (24-96)

Sepultura Roots remaster 2017 (24-96)

Daniel Ivory Songs for the Alpha (16-44.1)

 

Fajlovi su automatski dowsampleovani po potrebi, USB Player Pro

 

Zvučni test:

 

Meze 99C + Moto Z Play

 

vs  Moto Z Play HRT Microstreamer

 

vs Moto Z Play Chord Mojo

 

Tamo gde je moguće išao sam na but-perfect varijantu, a ko ne bi :)


 

Moje upoznavanje sa 99C i opšte tonske karakteristike :

 

Live at the Pompeii produkcija ima svoje mane. Znam ipak je to live, teško kontrolisana sredina… ali opet.

 

Moto Z straight - veoma lepo odmeren tonalni balans. Basa ima više na oko 80 KHz , peak je na oko 120-130 KHz, posle silazi tako da srednji ostaju samo malo podupreti basom. Kažem malo, jer ovaj deo zna da bude neverovatno iritantan za mene, nebrojeno puta sam morao da potapam EQ. U jednoj rečenici bas je pun i veoma punchy, dok ulazak u srednje je takav da muški vokali dobijaju na punoći i ne zvuče kruto. Na žalost gitare i odlični ženski (dok muški ne zvuče toliko loše jer su manje pogođeni ovim pikom) backupovi izlaze oštro, što se pripisuje telefonu i produkciji zajedno. Gornji deo visokih je izražen, doduše u manjoj meri, ali je tu. Napomena, vlasnik sam Grado sr325e, mogu dosta da iztrpim i ne živim u zabludi da su činele punjene vunom. Soundstage za zatvorenu slušalicu odličan. U odnosu na AKG 550 mkI Meze ima dosta otvoreniji zvuk jer nema ni izbliza onoliko evidentan problem resonance gde soundstage AKG-a ima dobru veličinu ali tačno se čuje granica, kao da se zvuk odbija, što se zapravo i dešava.

 

Sa HRT-om - prvi utisak bas dosta puniji i detaljniji. Gilmour je propevao. Srednji dobijaju fokus, prisustvo i detalje. Gore opisani pikovi su svi tu ali su manje izraženi, manja je kompresija, bolji layering dok je soundstage postao definisaniji I precizniji.

 

Sa Mojo-m - prvi utisak su teksture. Da ne bi nabrajao, svi zvukovi dobijaju veliku dozu realnosti u svojoj prezentaciji i ako je bas još malo naglaseniji. Mojo cedi suvu drenovinu / detalje i dalje uspeva da zvuči manje napadno, verovatno zbog liftovanog basa koji je veoma detaljan. Donji srednji izrazeniji i detaljniji za malo i dok su se layering, pozicioniranje i imaging znatno, znatno poboljšali.

Moje zamerke na produkciju su još manje očigledne, što je impresivno s’ obzirom da zvuči  detaljnije.


 

Amber Rubarth Session

 

Z straight - Meze definitivno ima boost na nižim 80 - 120 KHz, ali u opšte ne smeta čak šta više je dobrodošao s’ obzirom da je slušalica namenjena da se sluša on the go. Za violončelo zna da bude bude i malo previše ali ova kritika je samo validna ako se traži neutralnost pre svega. Glas je odličan, prostorni pokazatelji su tu, ima malo bajta na 4 KHz, meni prija. U izgovoru se oseti više “S”, “TS” ali nista strašno, ovo je sitničarenje pošto je ovo sa telefona i snimak je “ live gig”. Na gitarama I violinama se oseti bas koji malo ulazi u niže srednje.

 

Sa HRT-om -  popravljaju se osetno svi nedostaci izraženi u kombinaciji Z+Meze. Zvuk manje uobličen i manje napadan, bolje kontrolisan. Violončelo je mnogo detaljniji i peak na nižim se sada ne oseća, a da se ne udubim, zatvorim oči i  primenjujem neki vrstu hibernacije. Glas je veoma zavodljiv, više prostora i prisustva gde oni nedostataci od malopre su sada doprinose prezentaciji glasa. Bas pod kontrolom, dok sada ne bih ništa posebno zamerio u prezentaciji gitare i violine. Nice.

 

Sa Mojo-m - da se ne ponavljam teksture, micro dinamika, layering, imaging, pozicioniranje, dubina je na strani Mojo-a. Bas je i dalje boostovan ali je to urađeno negde niže rekao bih oko 50Hz tako da ničemu ne može da stane na put.


 

Sepultura Roots - niske frekvencije imaju tendenciju da budu zamućene, ali budimo realni, za svoj žanr produkcija je i više nego dobra

 

Z straight -  već postaje jasno da Z ima pikove i ograničenja koji su jednostavno karakteristični za ovakav tip uređaja.

 

Sa HRT-om neka grmljavina počne. Pošto rifovi idu većinom nisko zajedno sa bas tuningom Meze prži prase i poliva se pivom. Bas gitara je dosta jasnije definisana i može lakše da se prati u odnosu na bubnjeve. Vokali više ne krče već urliču a perkusije kao vrtlog obleću oko glave. Efekti na glasu su lako primetni, sve u svemu impresivno.

 

Sa Mojo-m - bina, layering imaging su  jednostavno za klasu gore. Teksture u ovom slučaju se ne razlikuju od HRT-a.Gitare su bolje izdvojene i veoma su crunchy. Fascinantno je koliko može da se pojača a da ne zvuči napadno, dok Meze zadržava sve kvalitete do samog kraja.

 

Daniel Ivory

 

Sa Mojo-m - ovo je exercise koji kaže ajd’ da vidimo koliko možeš nisko da udariš Meze. Na žalost ali ne preteranu ovde dolazi do blagog raspada. Onaj pik na oko 80hz je pod evidentnim bloatom, dok Mojo sa svojim naglašenim basom gura Meze ka svojoj granici. Mora čovek da proveri dal’ su svi “šrafovi” dobro zavijeni jer je samo pitanje kad’ će nešto da krene da se trese. Moto Z ne mož’ ovako da zatalasa, dok je HRT negde na pola puta i zato najbolja kombinacija za ovakve ekskurzije.

 

Zaključak

 

Sad šta je ovo bilo, poređenje Dac / Amp-ova ili ocena slušalica. Izgleda na kraju i jedno i drugo.

 

Kada čovek pogleda Meze rekao bi, fashion week gadget pitanje da li u opšte proizvodi zvuk ili samo greje uši zimi.

 

E pa iznenađenje, Meze ima odličan stage, veoma lepo odmeren tuning, dobru izolaciju. I ako pakovanje možda sugerira da je tuning okrenut ka upijanju artifakta kreštavih spravica, kada se jedanput čuje sa nečim boljim, više nema vraćanja.

 

Sa cenom od 300 evra ne predstavlja baš neki deal ali čisto sumnjam da će bilo kom ostaviti gorak ukus i zujanje u ušima. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Meze slusam i dalje s'vremena na vreme, kada mi treba izolacija.
Nista se nije promenilo, zabavne, lepo izbalansirane, mozes da ih bocnes u sto god hoces i uvek zvuce dobro, veliki stage s' obzirom da su zatvorene jos i lepo izgledaju.

Ovo sto ja imam je verzija sa v1 padovima. Sada se prodaje verzija sa v2 padovima koji su malo dublji ali se to ne primecuje na slici. Imao sam obe na testu, ja i drug smo ih vrteli jedno sat vremena.

I meni i drugu su se vise svidele ( i ako je on vlasnik v2 verzije ) v1 zato sto nije zbudzena dole nisko kao sto je v2. Ajde da su malo pukli bas nije strasno ali to zvuci kao lose postvljen i nastimovan woofer. Odredjeni range nisko je prenaglasen u odnosu na ostatak. Mislim da ovde prosti EQ moze da resi stvari ako bas smeta.

Pazi, nista to nije strasno, sluska je i dalje dobra i zabavna, ostatak je manje vise isti. Kupio bih i v2 kada bi mi ovakav tip slusalica bio potreban bez problema.

Sto se tice poredjenja sa Gradom.... Grado je dosta drugaciji brz, veoma kratak atak i dikej, ima bolje imaging, layering (mozda "ne prirodan", prenaglasen ali veoma zabavan) na ustrb basa. Manji je u stage-u dosta sto je u principu deo tuninga.

Grado se cuje odlicno i na strasno malilm jacinama. Lepo ide uz crunch, pluck, slap i rif gitara ali je zato po meni jos bolji za manje jazz asamble. E sad sto se tice ergonomije u stock verziji, i ako je Meze zatvorena slusalica udobnija je. Grado zahteva modifikacije da bi bio kako treba.
 
Grado stavlja srednje tonove u prvi plan dok je bas na poslednjem. Meze v2 skoro obratno, niski su u prvom planu (uz napomenu da ovo nije basshead 'phone). Slusalice su razlicite i ako treba da se odmere snage, jednako su sposobbne ali idu u bas razlicitim pravcima. Grado je vise izbirljiv po pitanju zanrova dok je Meze sve to samo obratno, gde god, sta god i kako god. Ono sto me je iznenadilo jeste da je Grado skroz ok za filmove, mislio sam nema sanse ....

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...