Jump to content


zvucna ili dac


bratsaja

Recommended Posts

Verovatno je ovo stoti put da se postavlja ovakvo pitanje na forumu,ali vazno je da se razvija diskusija.

U sistemu imam 

yamaha dsp a1

kablovi neotech 4mm

front canton fonum 702 dc 

rear canton fonum 251

sw teufel concept f

pc integrisana zvucna na asus p5kc,vezana sa pojacalom no name 75-omskim digital kablom

Resio sam da se ponovim zvucnom kartom i prvi izbor mi je bio asus essence stx2 koji se u radnjama prodavao za oko 20k dinara,medjutim sad se na kp prodaje za preko 200e pa se malo dvoumim.Prvenstveno slusam stereomuziku,5.1koristim za filmove i dts,igrice skoro da ne igram pa bi mi mozda i neki dac do 20k zavrsio posao.Danima citam forume i vise nisam pametan sta kupiti?Da li je najbolji izbor pomenuta zvucna karta zbog svoje kompatibilnosti sa svim formatima,ukoliko je nadjem do 20k dinara,ili mozda neki dac koji se trenutno prodaje na kp?Kapiram da dac nije sprava koju su njakala deca pa mozda i polovan moze sasvim lepo da sluzi.

 

Link to comment
Share on other sites

DAC je bolji izbor nego zvučna karta jer nije vezan za kompjuter a i na njega možeš da priključiš i druge digitalne izvore. U toj konfiguraciji bi stereo program išao preko DAC-a jer su oni po pravilu dvokanalni a višekanalni digitalni zvuk bi i dalje išao preko Yamahe.

Što se tiče izbora, mislim da su u tom rangu cena najbolji Musical Fidelity V-DACII i V-90 (ne proizvode se više ali se mogu naći na oglasima) a treba poslušati i neki Pro-Ject.  

Link to comment
Share on other sites

Treba imati u vidu i sledece:

- kvalitet drajvera
- na koji nacin se komp povezuje sa DAC-om ili eksternom zvucnom kartom
- kakvog je kvaliteta taj interface
- da li je galvanski odvojen od kompa
- da li DAC ili zvucna imaju posebne clock-ove za 44.1 i 48 kHz
- potom dolaze na red izvedba napajanja, analognog izlaza, upotrebljeni cipovi, podrska HiRes itd.

Ako gledas i filmove nije lose uzeti bolju profesionalnu zvucnu kartu koja osim kvalitetnog analognog izlaza i odlicnih drajvera ima i veoma dobre digitalne izlaze. Mislim da se mogu naci polovne za taj iznos. Googl-aj Lynx, RME i slicno.

Link to comment
Share on other sites

Za filmove moze da ostane integrusa,tras bam puc puc zvuci isto u bilo kom formatu.Najvise me zanima da upgrade stereo,a kako je yamaha 48khz,mislim da ce napredak biti primetan.Nisam u mogucnosti da narucujem sa stranih sajtova,a i necu da padnem u milost domacih carinika,pa me interesuju samo ponude sa domacih oglasa.

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, bratsaja said:

Nisam u mogucnosti da narucujem sa stranih sajtova,a i necu da padnem u milost domacih carinika,pa me interesuju samo ponude sa domacih oglasa.

Ne znam zašto, ali u startu ti je ovo veliki hendikep, jer za korektan iznos nekih dolara ili eura može da se dobije mnogo više, pa čak i da imaš "nemilost" carine.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Stigla je stx 2 i prezadovoljan sam,bar meni to zvuci odlicno u poredjenju sa integrisanom.Jos nisam sve proucio sta i kako ali me je malo zacudilo da ovakva kartica nema opciju da preko spdif pass through neobradjen dts,odnosno sve sto prodje kroz spdif se ili upmixuje u dolby digital ili downmixuje u stereo pcm,a meni za filmove bas treba dts takav kakav je.Da li je moguce da ne postoji opcija za dts pass through ili ja negde gresim?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...