Jump to content


Ortofon MC 10 Super Cantiliver SERVICE


Father

Recommended Posts

Društvo posedujem Ortofon MC 10 Super plavog tela. Dobio sam je zajedno sa gramofonom koji sam kupio tokom devedesetih, ali joj je igla zajedno sa krstom na kojem su namotaji ulegla odnosno se odlepila od nekog jastuka na kome je bila valjda zalepljena.

U nekom momentu sam je otvarao da vidim u čemu je problem ali sam imao priliku da vidim da je potpuno odvojena od tog jastučića i slobodno leluja u metalnom otvoru kroz koji prolazi. držeći se na tankim žicama koje izlaze sa krst kalema i idu ka zadnjim konektaktima.

Imam nameru da probam da je popravim tj, narodski rečeno nacentriram i zalepim za to jastuče, pa pre nego se prihvatim tog retko pametnog posla, voleo bih da čujem ako postoje sugestije ko bi to kod nas mogao da uradi i da ima prakse po tom pitanju.

Obzirom da je zvučnica električno ispravna osim tog očiglednog mehaničkog felera i da je dosta stara pa je možda i cela akcija nepotrebna i neracionalna, nemam šta da izgubim u svakom slučaju.

Ako nema takvog čoveka, kakva su vaša mišljenja o tipu lepka koji bih mogao da upotrebim, količini istog, načinu njegove primene, vremenu sušenja i vremenu koje dopušta da se sa cantiliverom manipuliše do poravnanja i ostavljanja u konačnom položaju da se osuši....

Kada se taj krstić samo prisloni i malo nežno pritisne na jastuče on je ranije zadržavao iglu i ona je svirala neko vreme onako sve izvedeno sa spoljne strane bez otvaranja gornjeg poklopca, ali je opet ulegala i tako je ostavljena da stoji već više od 20 godina.

Znam da je popravka donekle besmislena, ali nije na odmet malo da se zanimam i eventualno je oživim onako iz čiste radoznalosti.

Slike su sa interneta, a svoje ću ubaciti kada joj islikam unutrašnjost  pod mikroskopom.

Ortofon-MC-10-Super-Moving-Coil-MC-Turnt

Ortofon-MC-10-Super-Moving-Coil-MC-Turnt

Link to comment
Share on other sites

Ja sam moju MC 10 koja je krajnje istrošena dao burazeru koji živi u Kanadi da je odnese tamo pa, kad i ako dodje vreme, da je pošalje u SoundSmith da je oni srede kako treba. To ako ne budem, kad mi se istroši Salsa, imao para za ovu lepoticu.

A verovatno neću imati <_<

 

SoundSmith ima nekoliko nivoa retipovanja/reparacije. Ako se odlučim za njih verovatno bih išao nekim srednjim nivoom.

Link to comment
Share on other sites

Pitajte kojeg god Salaija oćete, a onda se setite ovoga što ću napisati: nova Ortofon MC zvučnica kvaliteta približno istog kao taj MC10 Super košta koliko, ili čak i manje od reparacije.

Praktičan savet: MC10 u vitrinu, uz upereno ambijentalno svetlo, a pare potrošiti na novu zvučnicu.

Link to comment
Share on other sites

Hvala za odgovore.

Upravo je bilo pitanje popravke za kikiriki lovu. Znači neko kod nas da vrati kantiliver na svoje mesto uz centriranje.

I meni je pao gospodin iz Tošinog bunara na pamet. Pitaću ga pa ću ovde izvestiti šta mi je rekao.

Nije žurba, samo postavio temu da skupim ideje i eventualne preporuke za početak akcije. Akcija će biti ili sa nekim našim stručnjakom ili ću joj ja presuditi sudbinu. 

Link to comment
Share on other sites

11 minuta ranije, alI_Zée said:

Онда  је  :ruganjeбаци јер ће сад'  да се појави онај твој Телетабис па да настави да филозофира.

Koji Teletabis? Ne pratim te? 

Link to comment
Share on other sites

55 minuta ranije, ras said:

Pitajte kojeg god Salaija oćete, a onda se setite ovoga što ću napisati: nova Ortofon MC zvučnica kvaliteta približno istog kao taj MC10 Super košta koliko, ili čak i manje od reparacije.

Praktičan savet: MC10 u vitrinu, uz upereno ambijentalno svetlo, a pare potrošiti na novu zvučnicu.

Koja je to nova Ortofonka? Možda sam je propustio?

Ali, koliko znam, Ortofon više nema ono što je bila MC 15/Salsa. Prevaranti. Sad se jeftiniji Ortofon  MC sa FineLine iglom svodi na MC Turbo 3 (a nama, ljutim gramofondžijama, je ispod časti da slušamo high output MC zvučnice) i Quintet Bronze koja je prepakovana i još skuplja Rondo Bronze. OK, Rondo Bronze je imala bolji motor nego Salsa, ali.....jbg, preskupo je to. Mislim da sam baš kod Igla doce kupio prvu Salsu za nešto malo više od trista dolara. A tad je i dolar bio niži u odnosu na evro.

Čini mi se da sam jedno vreme imao kod sebe dve MC 10, nečiju i svoju. I svidja mi se. Čini mi se da se tebi više svidjala od MC 15/Salse. Ali ja sam razmažen pa hoću FineLine iglu. Samo zato bih reparirao MC 10, u nadi da ću tako relativno jeftino dobiti MC 15 ili nešto slično. 

Inače se ne bih cimao oko popravke te zvučnice.

19 minuta ranije, Father said:

Nemam vitrinu. :D

Kakav si ti onda audiofil? Još ako kažeš da nemaš ni fotelju, odma da se ispišeš sa ovog svetog Foruma!

Link to comment
Share on other sites

Ne znam, nikad ih nisam slušao, ali, čitao sam svojevremeno dosta o njima na Audiosarmi i na onom Sondekovom Pink nešto forumu a mislim da su spominjane i ovde: prosto nemaju onu staklenu debljinu zvuka koju ima poštena MC. Skoro svi su razočarani. No, svakako, nisu to loše zvučnice ali mi, zabludeli, koji svi imamo svoje nekakve predstave o MC zvuku, nismo zadovoljni.

 

Slušao sam Clearaudio Maestro Wood u odličnom gramofonskom sistemu, boljem nego mom. I poredio tu zvučnicu  sa Salsom, na, mislim,  Clearaudio Reference (ili tako nešto) gramofonu. I Maestro je zvučao maestralno, bolje od Salse u svemu, u detaljima, trackingu, prostoru, prirodnosti....ma, mnogo bolja zvučnica. Ali, Salsa je imala nekakvu, nazvao bih to žestinom, nekakvu prisutnost, činilo mi se da bi mi dranjem i lupanjem u šerpe bilo teže da oteram zvuk MC Salse nego  tog MM Clearaudia.

Moj zaključak: da moram da biram izmedju te dve zvučnice, izabrao bih Maestro, bez mnogo dvoumljenja. Zaključak vlasnika sistema: poželeo je sve ono što ima Maestro plus tu neku MC prisutnost pa je kupio neku još skuplju, verovatno Clearaudio, MC zvučnicu.

I ja sam prošao sličnim ali jeftinijim putem: imao sam AT 440 i navikao se na tu iglu i količinu detalja. Onda sam čuo Ortofon MC 10 i poželeo taj zvuk sa iglom koju ima AT 440. Rezultat je Ortofon Salsa.

Link to comment
Share on other sites

Imao sam Ortofon MC10.Kupio sam je novu u predstavnistvu,i nisam bio zadovoljan.Moj primerak je bio takav da je telo zvucnice bilo veoma blizu povrsini ploce,te je sa svakom iole talasastom plocom dolazilo do problema.

Uostalom,ne znam koliko se isplati reparacija,jer je ovaj model Ortofona,bio sa cenom u rangu sa Shure me97he i Stanton 680e

Link to comment
Share on other sites

ma jašta da se ne isplati.To je bila budžet glava i ni kao nova nebi vredela koliko je tih 250 za reparaciju.Zato napisa da je mc20 ili 30 pa da covek nađe racunicu.Prodavala se nedavno ma UK forumu MC 30 super za 80funti,to plus reparacija uredu.Al za te pare ima i solidna nova glava.Kod tome je recimo bila atoc9...i nije 30g stara.Al razumem kad neko voli starku,prvi sam takav.Al onda neku vrhunsku,a ne budget...

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Bujodrag said:

svi imamo svoje nekakve predstave o MC zvuku

Bujo hvala ti na iscrpnom odgovoru, ja skoro nista ne znam o MC glavama, slusao 2 dosad, jedna je imala nesto posebno, Orofonka koju je Igor predstavio na sajmu kad su svirala dva njegova gramofona, na drugom je svirala 2M Black,  koja je bila MC ne secam se.

U poredjenju sa 2M Black ta MC je meni delovala ovako : kao da iz podsvesti u svest ulazi nesto sto meni izaziva siri osmeh na licu i vise zadovoljstva.  Sta je to tacno ne znam, valjda taj MC "shmek".

Trenutno koristim Benz Gold koja ima jako cist zvuk ali ne mogu da izvucem maximum i da je procenim dobro, nemam dovoljno dobar MC stepen, fali pojacanja a mislim da su mi i zvucnici limitirani, mada se jasno cuje razlika u odnosu na MM glave.  Druga glava je 2M Blue za koju na kraju ipak nije jasno da li je vrh ofucan ili nije, mora pod mnogo jaci mikroskop od 800x, da se vidi bas sam vrh ( mada ja mislim da jeste ipak pocelo ofucavanje, blizu je 500h ).

Pozdrav, Krca

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...