Jump to content


Shure M95 & Pointe Record frekventni odziv


Krca44

Recommended Posts

Doba dan !

Relativno skoro sam nabavio vintage gramofonsku glavu Shure M95ED i novu iglu, u lokalu.   Zvuk mi se veoma dopada a razlikuje se znacajno od drugih glava koje posedujem ili sam slusao ( Ortofon OMB10, Ortofon 2M Blue, Audio Technica AT12 etc. ) s tim da se vrlo cesto moze cuti komentar da Shure ima zatvoren zvuk i slicno.   Sigurno zvucna prezentacija muzike jeste veoma drugacija ali licno nisam imao utisak da sam zakinut za informacije u visokotonskom opsegu u odnosu na konkurenciju koju sam cuo.  Radi sopstvenih saznanja snimio sam frekventni opseg sa test ploce Hi Fi News, 20Hz - 20KHz, RTB test signal frekventnog opsega.   Snimak sa RTB test ploce nije uspeo ( o razlozima drugi put ), sa Hi Fi News snimak je uradjen.

Samo snimanje uradjeno je u programu SoundForge 6.0, 24 Bita na 192Khz, zbog nacina snimanja prikaz nije moguce potpuno tacno interpretirati ali je moguce dobiti solidnu sliku desavanja na izlazu i phono sekcije, pa zato dajem dijagrame dobijene spektralnom analizom ( ovo je jedina funkcija koja je dozvolila da citav snimak bude prikazan kao frekventni opseg u odnosu na neku referentnu liniju ).   Da li je moja interpretacija prikazanih podataka tacna otvoreno je za diskusiju s obzirom da prvi put radim neko merenje.

Koriscena tehnika :

ITT gramofon ( Mitsubishi ili mozda cak Sanyo kao originalni proizvodjac ),  Rucka pripadajuca gramofonu.

Shure M 95 ED glava, "aftermarket" igla konus, nabavljena u Beogradu.

Pointe Record phono preamp, RIAA pasivna

Snimanje : racunar sa sopstveno zvucnom kartom ( ? )

Snimak je markiran kompletan ( obelezen / zaplavljen ) i upaljena funkcija Spectrum Analysis, potom su na prikazanom dijagramu kursorom obelezavani sektori za precizniji pregled, na kraju je data total slika.

 

Na dijagramima vidimo frekventni opsegu na izlazu iz phono sekcije u odnosu na referentnu ravnu liniju.

Signal na 20Hz je prilicno izdignut od referentne linije i spusta se brzo ka njoj do otprilike 500Hz odakle pocinje dalji pad do ravne linije negde oko 2,5KHz.  Ovaj deo cini mi se objasnjava pun zvuk koji glava ima sa izrazenim basom i midbasom,  verovatno je da ovo izdignuce utice na utisak punoce srednjeg opsega.  Od 3KHz pa dalje do 5KHz frek. opseg se potpuno poklapa sa ref. linijom a ekstremno blag pad pocinje na 5,5KHz do 6,5KHz pa potom jos jedan blag pad od 6,5KHz do 8KHz, treba reci da je ponasanje izmedju padova u vidu ravne linije.  Od 8KHz do 10KHz novi pad pa zatim od 10KHz do 14KHz ravna linija i novi pad od 14KHz pa linija do 16KHz,   ovde krece kratkotrajno lelujanje od 16KHz do skoro 18KHz pa odavde ide novi pad i on je sada vec primetan u odnosu na referentnu liniju iako nije naglog tipa, drzi se sve do otprilike skoro 20KHz odakle pocinje "klasican" pad u vidu opadajuce linije do 25KHz... ovaj deo sada vec ima veze sa RIAA sekcijom ( mislim ),  Hi Fi News test ploca ne daje nikakve podatke o test signalu ( samo da je od 20Hz do 20KHz ).     Dalje od 25Khz prakticno mozemo reci da nemamo nista sve do jasnog pika na 47,7Khz,  ovaj pik je zanimljiv, kao deo RIAA deemfaze, Neumann inzenjeri su tokom osamdesetih smatrali da u RIAA standrad treba uvesti jos jednu, cetvrtu vremensku konstantu koja bi izbacila ovaj pik.  Zasto on nastaje, delimicno kao deo procesa rezanja i nekih drugih faktora, bitno je da ga ovde ima i da on postoji kao takav.

Skracena verzija, moje tumacenje, jeste da frekventni odziv jeste prvo jaci, zatim relativno ravan sa blagim padovima koji se drze vrlo blizu ref. linije pa potom pocinje pad oko 16 Khz, koji jeste znacajniji i koji moguce objasnjava utisak zatvorenosti Shure glave ili utisak da visoki tonovi jesu malo u drugom planu u odnosu na niske i srednje tonove.

Dijagrami koje sam prikazao nazalost ne dozvoljavaju da vidimo u -dB koliki je tacno pad u odnosu na referentnu liniju mada mislim da se moze videti i saznati dosta toga i ovako a za iskusnije postoji zadnji dijagram koji je total frekventnog opsega.

Komentari svake vrste su dobrodosli

Pozdrav, Krca   :)

 

 

DSCN1937 copy POCETAK 20 do 8.jpg

Dscn1913  POCETAK DIJAGRAMA do 13 ! copy.jpg

Dscn1909   14 do 25 copy.jpg

DSCN1917 copy 16 do 27.jpg

DSCN1934 copy.jpg

Dscn1919  Ceo SNIMAK copy.jpg

Link to comment
Share on other sites

Napokon proradila muzička za snimanje. :banana

Možeš li snimak da postaviš na neki file share i daš link. Možda i na PP?

Divno je što je signal pušten do 24khz na ploči.

Dosta je štur taj prikaz i ne dovoljno precizan. Ipak je odlicno videti da se uočava postojanje jasnog signala do 24khz gde se i prekida test ton. Na RTB ploči ke završen na 20.5 ili 21.5 sad ne mogu da se setim.

Pogledao bih tvoj snimak u Adobe-ovom softveru. 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Father said:

Možeš li snimak da postaviš na neki file share i daš link. Možda i na PP?

Imam file 32 Mb, samo ne znam kako da ga postavim na net, ne znam da li moze toliki komad preko maila ?

Snimanje je proradilo ali veliki zez, signal sa preampa ima sigurno mnogo vise od 1 Volta, preoptereti ulaz na kompu a ja imam samo jedan pot da smanjim ( Win Mixer ), da mi rade drajveri za zvucnu imao bih 2 pota, ovako samo sa jednim, smanjio skoro do kraja i snimio sa Hi Fi News signal,  a sa RTB kad kaze na pocetku test trake "pun nivo", sa smanjenim potom odseceni pikovi, pa kad smanji nivo na -10dB od punog opet ist, uhvati samo zadnji deo, -20dB tu su doduse najvise frekvencije.

Nemam alatke a ne znam ni koje da koristim za pravilan prikaz, ovako sam jednio mogao da dobijem neku "referentnu liniju" u odnosu na koju imas frek. opseg.

Ako znas kako da ti posaljem file, molim te napisi, moze i pp, imam 2 verzije, 107Mb i 32Mb, u prvoj sam snimao dva ili tri puta i namestao volume,  druga je samo kopija zadnjeg snimka koji je ispao dobro, isecen zadnji snimak zapravo ceo.

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

Na prvi pogled, ozbiljan problem sa signalom u pulsirajućem ritmu. Ne znam šta bi mogao da bude uzrok, vidi se na spectralnom prikazu.

5a7aac8357cec_Krca-Specanalizsmetnje.jpg.b8ed55388810bc6849748b9907797155.jpg

 

Slušanjem sinimka utvrđujem ne postojanje zvučnog signala uopšte u smislu freq. opsega. Čuje se izrazito glasan brum koji pokriva sve. Zanimljivo je da ovo što se vidi na Spektralnom prikazu od momenta spuštanja igle na vinil do završetka, zapravo prikazuje interakciju rada glave kada proizvodi sopstveni signal usled čitanja brazdi. Jedino što se može sa 50% sigurnosti reći je da je rezonantna freq. negde oko 7.3Hz. Iz donje slike freq. analize uočava se jasan šiljak na 52Hz kao anomaliju koju struja unosi u signal u vidu brujanja. Verujem da je i struja kako treba, taj pik bi bio na 50Hz tačno. To je već pitanje za EDB i trafostanicu u tvojoj ulici... Ili za napajanje u tom komjuteru. Sumnjam da se radi o problemu sa Šindrićevim Phono preampom, obzirom da radi perfektno spojen na pojačalo. Problem je u napajanju komjutera 100% i smetnjama koje međusobnom vezom nastaju. Druga je priča ta tvoja zvučna kartica i kabl koji si koristio i driveri i 100 nekih čuda koje ne dozvoljavaju pravilan Gain na ulazu. Možda si naboo u ulaz za mikrofon a ne u Line In. Vidi ovde.

5a7aad7fb02bc_KrcaSnimak.thumb.jpg.b177e0cf45e4e725a471b0d967b8c2ad.jpg

Da zaključim, ne čuje se test ton od 20Hz-20kHz uopšte, već samo vrlo prisutan konstantni Brum.

Link to comment
Share on other sites

Dve sugestije:

- uvek je korisno snimiti i prikazati sopstveni šum sistema pre reprodukcije test signala kako bi se videlo kako on utiče na ukupan spektar  

- frekvencija u celom elektroenergetskom sistemu u Srbiji je tačno 50 Hz (ima više tehničkih razloga za ovo, ali ako je jedna elektirčna vrednost u našoj mreži tačna, onda je to frekvencija), tako da je spajk koji se na nekim merenjima ovde pojavljuje na 48 Hz a negde na 52 Hz anomalija sistema za merenje.

Link to comment
Share on other sites

Početak snimka je sa glavom podignutom na liftu, onda u momentu spuštanja na vinil se čuje specifičan zvuk dodira i dobija se onaj gušći prikaz koji se vidi i ide do malo preko 20kHz.

Ja sam koristio Adobe Audition CS6, za analize wav faila 24/192

Link to comment
Share on other sites

Našao sam snimak onog prvog prikaza OM10 da ga predstavim u spektralnom maniru.

Jasno se vidi ulazak u test sa signalom na 1kHz, pa  spline freq. opsega i kraj test signala sa još jednim singalom na 1kHz. Sve ljubičasto i van linija je šum Phono sistema. Duhovi jasnih tonova izraženih žutom su verovatno harmonici osnovnih freq. Možda i grešim?

5a7acc69a1baf_OM10Spectrallook.thumb.jpg.60fc4be2f48d0ab0b7658a332e7699dc.jpg

Link to comment
Share on other sites

17 hours ago, Father said:

Problem je u napajanju komjutera 100% i smetnjama koje međusobnom vezom nastaju. Druga je priča ta tvoja zvučna kartica i kabl koji si koristio i driveri i 100 nekih čuda koje ne dozvoljavaju pravilan Gain na ulazu. Možda si naboo u ulaz za mikrofon a ne u Line In.

Ok neke odgovore imam a ostalo...XXXX????

Proverio sam signal je isao u Line In.

PC Prilikom snimanja neke muzike sa neta u realnom vremenu daje puno shuma.

Drajveri zvucne karte ne funkcionisu uopste, ugaseni su,  radi samo Win Mixer u modu za snimanje, microfon ugasen.

SoundForge 6 snima, jedina kontrola signala je samo jedan Pot u Windowsu i kad ga smanjim na skoro minimum dobijem ovo sto sam ti poslao. 

Nisam stigao da preslusam, snimao nocu, tokom snimanja nemam monitor funkciju.

Phono daje na izlazu signal veci od 1 Volta i preoptereti PC kao snimac, ako hoces imam i dalje snimak nacinjen RTB test plocom, smanjio sam do skoro minimuma i mislim da je preglasan.

Phono ima izrazen sum sa lampi kad se odvrne pot napola, ali zanimljivo to ne utice na prezentaciju muzike i takozvani noisefloor ili percepciju istog,  Luxman je tu losiji a DJ mixer Vestax koji sam probao... to je kao da instrumenti izviru kroz blatnjavu zavesu.

Zanimljivo kad se upali tranzistorski predstepen za MC, shuma sa lampi nema, ili ga nema ni blizu u meri koja bi se ocekivala na osnov iskustva kad radi kao MM.

Shum sa lampi je tesko uklonjiv sa phono sekcija, koliko sam razumeo samo vrhunski lampaski preampovi imaju zaista minimalan shum,  bitno je da se to ovde ne utice na muziku.

Phono inace ima Gain cca. 44 do 46db sto uopste nije malo, znam da se nekad radilo sa gainom od 36dB sa phono sekciju a Line je imao onda dodatni gain, do 20dB,  danas ima takvih Linijskih preampova koliko hoces ( Korato KVP10 23dB Gain ) i oni imaju pot koji je prakticno upotrebliv samo do pola... znaci polovina potenciometra je neupotrebljiva potpuno zbog prevelikog pojacanja.  Snagasi se i dalje standardno rade sa 27dB Gaina i dobro je po mom misljenju ako na ulazu imaju pot da se usaglasi total gain i ospeg u kojem pot na Line preampu radi najbolje,  a to je obicno oko sredine... paradox.

Za MC najozbiljnije razmatram Line pre sa minimalnim gainom 6 do 10dB plafon ako i toliko kad krenem da koristim MC.

Pakujem RTB TEST SIGNAL,   Scriboman Out.

:)

Link to comment
Share on other sites

Uvek moraš barem slušalice da imaš kada radiš snimanja na kompu. Ja ih zapravo uvek koristim da mi ne bi zvuk sa zvučnika dodatno uticao na reprodukciju i iskrivio merenja (mikrofonija igle i zvučnih talasa).

Ja bih u tom slučaju, ako ti je jak izlaz iz Phono preampa, njega uključio u casset deck, pa uzeo Line Out sa njega (monitor) i na njegovom REC potu regulisao jačinu prema kompu. Nije savršeno ali je sigurno mnogo praktičnije u tvom slučaju. Neko trajnije rešenje bi bilo da izradiš kutiju sa pasivnim potom, kao što sam ja imao ranije za Phono, ako se sećaš iz teme mog istema na samom početku.

Pošto imam tu kutijicu sa RCA in i RCA out + interkonekte unutar njega do i od potenciometra, potrebno bi bilo samo kupiti kvalitetan Alps Blue pot i ugraditi ga unutra. Ovo je naravno predlog ne samo za ovu priliku snimanja i merenja, već za u buduće ripovanje vinila za sopstveni plezir.

Pa daaaa, imam ja pot koji sam isčupao iz NAD preampa, a u njega ugradio Alps. Mogao bih sa njim to da sklopim i da probamo da kroz njega prilagodimo ulazni gain na kompu...?

Ostaje onda samo ne poznanica, odakle toliko brujanje i da li će ono nestati. Svakako probaj da phono uključiš u dek pa proslediš iz deka u komp Line In. Ako i tada ima brujanja u snimku, onda ... K vragu sve! :P

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Father said:

Ostaje onda samo ne poznanica, odakle toliko brujanje i da li će ono nestati. Svakako probaj da phono uključiš u dek pa proslediš iz deka u komp Line In

Probacu hvala za predlog, nije mi palo na pamet,  kad signal ode u pojacalo i sa njega samo sidje u dek, pa iz deka u PC, ne cuje ne nista sa potom na maximumu ( pojacalo bi trebalo samo da prebacuje signal na dek, on ne ide na pre sekciju ).

Javljam sta uradih za dan, dva.

Poslao asm ti RTB Test snimak, kompletan, on je snimljen jace a da li je pravilno uradjen....ima vise pokusaja.....

Pozdrav, Krca

Link to comment
Share on other sites

Sutra cu da prekontrolišem novi snimak.. 

Najbolje ubodi phono u ulaz na deku direktno (izbegni pojačalo) a onaj dugački Y kabl u tape out na deku pa u komp. Trebalo bi da ti skaču pikmetri kada radi mjuza. Dek će ti optimizovati impedansu prema kompu, nadam se...

Link to comment
Share on other sites

Proverio novi snimak!

Sada već ima signala možda malo preglasan i nije sve idealno i dalje prisutan jak brum, ali može da se nešto vidi. Rekao bih iz mog iskustva i prakse da ova glava koja je korišćena nema lo end uopšte. Hi end ima  u smislu odziva, ali nešto je istaknutiji u odnosu na ravnu idealnu liniju (žutu na slikama). Skok na opsegu koji se vidi je namerno takav i snimljen je sa +10 db ako se dobro sećam u odnosu na opseg 1Hz-20Hz.

Dosta priče evo i slika.

Spectral već pokazuje odziv u očekivanom vizuelanom smislu, i dalje se vidi dosadan brum u celom trajanju snimka. Levo je levi mono, desno je desni mono. Uviđa se da je separacija kanala nešto slabija pogotovo "odlivanje" ili crostalk sa desnog prema levom.

5a7d5a8dc6094_Krca-SpecanalizsmetnjeRTB.thumb.jpg.816e6db55dce723826bcc29cc5f60153.jpg

 

Da napomenem da nisam filtrirao brum i šum već uradio freq. analizu kako je snimak napravljen. Ovde se vidi odstupanje od dve zute paralelne linije koje prezentuju zamišljenu idealnu linearnost. Njen opadajući ugao je formiran spajanjem 1Hz i nekih 6-7kHz gde se sigurno ne dešavaju izdizanja ili sabijanja usled ne adekvatne ulazne impedanse i kapaciteta na preampu.

Uočava se nagli pad i nepostojanje svega ispod 100Hz, ali je taj pad krenuo mnogo ranije već kod 450-500Hz samo blago. Visoke freq. kreću da rastu u prenaglašavanje od npr 9kHz i rekao bih da ih ima sasvim dovoljno do malo više no što bi trebalo. Ipak na uvo ovakva kriva ume da prija većini slušalaca. previše ravan odziv kao na prethodnom snimku moje OM10 nove igle doživljava se zatvorenije.

5a7d5bb36e835_KrcaSnimakRTB.thumb.jpg.e215fa217f197fada90446ed904ad464.jpg

 

Ova slika je već detaljniji prikaz gornjeg dela opsega od 1kHz-20kHz Može se lakše videti da igla izvlači pun opseg sa RTB ploče i jasno prekid signala na kraju oko 20.5kHz. Kažem malo je izdignut taj gornji kraj, ali zvučno sigurno više prija. :D

5a7d5bc141ccb_KrcaSnimakRTB1-20.thumb.jpg.cd151a80c63e48073984bc8773e16c25.jpg

 

Pzdrav svima kojima ovo zanimljivo! :klanjanje

Link to comment
Share on other sites

On 2/6/2018 at 22:26, Father said:

Napokon proradila muzička za snimanje. :banana

Možeš li snimak da postaviš na neki file share i daš link. Možda i na PP?

Divno je što je signal pušten do 24khz na ploči.

Dosta je štur taj prikaz i ne dovoljno precizan. Ipak je odlicno videti da se uočava postojanje jasnog signala do 24khz gde se i prekida test ton. Na RTB ploči ke završen na 20.5 ili 21.5 sad ne mogu da se setim.

Pogledao bih tvoj snimak u Adobe-ovom softveru. 

Boldovano nema veze sa signalom koji je zabeležen na test ploči (sumnjam i da postoji iznad 20 kHz). Graničnu frekvenciju određuje frekvencija uzorkovanja zvučne karte: 48 kHz za signal do 24 kHz, odnosno 44,1 za  22,5 KHz.

Link to comment
Share on other sites

On 2/6/2018 at 21:04, Krca44 said:

Signal na 20Hz je prilicno izdignut od referentne linije i spusta se brzo ka njoj do otprilike 500Hz odakle pocinje dalji pad do ravne linije negde oko 2,5KHz.  Ovaj deo cini mi se objasnjava pun zvuk koji glava ima sa izrazenim basom i midbasom,  verovatno je da ovo izdignuce utice na utisak punoce srednjeg opsega.  Od 3KHz pa dalje do 5KHz frek. opseg se potpuno poklapa sa ref. linijom a ekstremno blag pad pocinje na 5,5KHz do 6,5KHz pa potom jos jedan blag pad od 6,5KHz do 8KHz, treba reci da je ponasanje izmedju padova u vidu ravne linije.  Od 8KHz do 10KHz novi pad pa zatim od 10KHz do 14KHz ravna linija i novi pad od 14KHz pa linija do 16KHz,   ovde krece kratkotrajno lelujanje od 16KHz do skoro 18KHz pa odavde ide novi pad i on je sada vec primetan u odnosu na referentnu liniju iako nije naglog tipa, drzi se sve do otprilike skoro 20KHz odakle pocinje "klasican" pad u vidu opadajuce linije do 25KHz... ovaj deo sada vec ima veze sa RIAA sekcijom ( mislim ),  Hi Fi News test ploca ne daje nikakve podatke o test signalu ( samo da je od 20Hz do 20KHz ).     Dalje od 25Khz prakticno mozemo reci da nemamo nista sve do jasnog pika na 47,7Khz,  ovaj pik je zanimljiv, kao deo RIAA deemfaze, Neumann inzenjeri su tokom osamdesetih smatrali da u RIAA standrad treba uvesti jos jednu, cetvrtu vremensku konstantu koja bi izbacila ovaj pik.  Zasto on nastaje, delimicno kao deo procesa rezanja i nekih drugih faktora, bitno je da ga ovde ima i da on postoji kao takav.

Skracena verzija, moje tumacenje, jeste da frekventni odziv jeste prvo jaci, zatim relativno ravan sa blagim padovima koji se drze vrlo blizu ref. linije pa potom pocinje pad oko 16 Khz, koji jeste znacajniji i koji moguce objasnjava utisak zatvorenosti Shure glave ili utisak da visoki tonovi jesu malo u drugom planu u odnosu na niske i srednje tonove.

 

DSCN1937 copy POCETAK 20 do 8.jpg

Dscn1913  POCETAK DIJAGRAMA do 13 ! copy.jpg

Dscn1909   14 do 25 copy.jpg

DSCN1917 copy 16 do 27.jpg

 

 

Srednjetonski odziv je sasvim u redu.

Pad odziva iznad 16 kHz je toliko blag i mali da nema nikakve čujne posledice.

Sve što dalje merite nema veze sa percepcijom zvuka:

U području do 500 Hz smeštene su sve anomalije (rumble, wow & flutter) koje ukazuju na jako loš gramofonski sistem (otud i utisak o zatvorenosti).

Tajči (I'm Sick)!

 

Link to comment
Share on other sites

29 minuta ranije, Father said:

@ras Koji od dva snimka ste koristili za uvid u freq. odziv zvučnice koju je Krca snimao i u kom software-u je analiziran?

Father, ja sam jedan, te nema potrebe da koristiš množinu :)

 

Komentarisao sam grafike koje je Krca postovao (quote).

 

Sad vidim i da si ukazao na brojne moguće probleme u samoj postavci za snimanje/merenje.

Takođe, ne može se zanemariti, niti isključiti uticaj gramofonskog pretpojačala. Nije loše imati jedan primerak manjih dimenzija za ovu svrhu. Zamena gramofonskog pretpojačala se jednostavno i brzo obavi, pa se ponovi merenje. Krupnija odstupanja ukazaće na potencijalni problem u ovom delu lanca.

Link to comment
Share on other sites

Iskreno ne znam kako je uopšte dobio bilo kakav prikaz odziva jer ga ni nema na tom snimku. Meni ga je privatno poslao na moj email, isto kao i drugi snimak, koji je daleko bolji ali takođe pun brujanja.

Milsio sam da je i tebi (da ne bude u množini :D) poslao linkove na wav failove snimaka. Njegovi grafici sa prvog snimanja i početka posta su potpuno neupotrebljivi i ne poseduju dovoljno ni 1% zvučne informacije da se registruje odziv, vidi se na spektralnom prikazu prvog faila koji sam postavio u uvodu mog odgovora.

Nakanadno snimanje sa RTB ploče je mnogo bolje ali da se ne ponavljam ne dovoljno kvalitetno zbog užasnog brujanja koje je verujem nastalo povezivanjem Šindrićevog preampa sa komjuterom direktno Y kablom.

Link to comment
Share on other sites

Momci nisam postavio link za snimke, Ras je komentariosao one grafike koje je video, za koje sam ja mislio da spektrum analizom daju fek. ospeg.  

Gramofon koriscen nije dobro dampirana konstrukcija, mada se u slusanju ponasa pristojno ( Technics je mnogo bolji ).

Moja je greska sto sam snimak uradio nocu, pa pisanije opet nocu i izmedju nisam preslusao test snimak.

Bice opet, samo da isproveravam sta se desava.

Krca

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...