Jump to content


Impedense zvucnika i resivera


Ultravox

Recommended Posts

Ovako. Kupio sam ovaj novi Denon dm41 koji Ima snagu 2x30w i impedensu 6 ohm.

Na njega sam nakacio zvucnike Argon Alto5 koji su zahtevni jer su samo 4 ohma i 85 DB.

I pored svega to zvuci vrlo lepo, nemam primedbi na zvuk ali me brine to sto sam na netu citao da nije dobro da zvucnici imaju manji impedens od pojacala.

Gde je tu rizik, za Denon ili za zvucnike ? I drugo pitanje, ako su niski impedens i osetljivost zvucnika nesto negativno, zasto ih uopste prave kao takve? Evo cak i Dali Epicon 2 koji kosta 4500 eura, ima samo 4 ohma i 87db.

To mi jednostavno nije jasno.

Link to comment
Share on other sites

Midge Ure,

ne bih rekao da su tvoj risiver i kutije idealno upareni - kutijama bi (verovatno) bilo potrebno nesto drugo, sto podrzava tu impedansu i ima dovoljno snage da potera kutije male osetljivosti.

Sve dok ne "odvrces" opasnosti nema. U suprotnom rizika ima i za jedno i za drugo, bolje da ne utvrdis...

Diskusija bi mogla da se jako rasiri, jer ni impedansa nije konstantna na svim frekvencijama, ali pretpostavimo, za potrebe ovog posta, da je zvucnike nize impedanse teze "pogoniti" nego one vise...

Zasto prave takve zvucnike? Prvo, zasto da ne, ako na trzistu vec postoje pojacala koja takvim zvucnicima odgovaraju? Drugo, postoje konstrukcije koje su zvucno vrlo dobre, ali ne daju visoku osetljivost (a vazi i obrnuto).

Sve u ovoj prici ima svoje tehnicko opravdanje, tvoj je zadatak "samo" da bolje uparis komponente...

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Hvala na odgovoru. Znaci dok ne odvrcem jako nema velike opasnosti. Posto nikad ne idem na vise od 15,16/40 na jacini zvuka, rizici su znaci mali. Ok.

I dalje mi nije jasno ovo za zvucnike. Zasto 4 ohma i 85 DB a ne npr 8 ohma i 90 DB kao neki standard? Jesu li ovi prvi zvucnici ustvari jeftiniji pa iz cicijasluka tj ustede  na ceni kostanja firme prave ove prve? To bih jos mogao da razumem.

 

Link to comment
Share on other sites

Ovako,ja zaista nigde nisam poredio Argon od 160 eura i Dali Epicon od 4500 eura jer sto bi se reklo u narodu,-mozda jesam lud ali zato nisam budala.

Dali Epicon je pomenut jedino u kontekstu da sam ja bio iznenadjen da i tako skupi i kvalitetni zvucnici mogu imati takve nepovoljne zvucnicke parametre, nekako sam mislio da je to rezervisano za budzetnu zvucnicku sirotinju kao Argon i slicno.

Argon Alto 5 je stereo bookshelf zvucnik a moze se koristiti i za surround system bas kao npr i  Dali Zensor 1, Canton Chrono 511 ili Triangle Esprit Heyda ili mnogi drugi. Bar tako tvrde specijalizovani Hi Fi butici ovde u Swe.

Link to comment
Share on other sites

Impedansa se menja sa frekvencijom, dakle nije konstanta. Nisu svi koji su deklarisani na 4 oma isto teški za "pogon". Generalno govoreći, vrhunski zvučnici jesu teži za pogon (niža deklarisana impedansa i manja osetljivost) ali to nije problem jer ko kupi takve zvučnike nema risiver od 400eura nego adekvatnu amplifikaciju.

Dalje, sama nominalna vrednost impedanse ne znači sama za sebe mnogo. Ono što stvara "dramu" za jeftiniju amplifikaciju jesu dramatične oscilacije u frekventnom opsegu. Ispeglani zvučnici na 4oma nisu nikakav problem za pristojno pojačalo, na primer.

I na kraju, ako ne pojačavaš mnogo ne treba da brineš

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...