Jump to content


Povratak na analogni sistem


Aoxomoxoa

Recommended Posts

Probaj nekad quad 34/306 combo.Čitao sam da to odlicno radi sa tvojim zvučnicima.To nije skupo resenje,a imas resenu i fono sekciju.Citao sam dosta o njemu kao ampu koji ni najmanje ne bira muziku i prasta i losiju produkciju.Ima ih po kp.Jedan 34 sam video za 260€,moze se kompletirati sa 500-600€ i to nisu neki preterani novci.Igrom slučaja pratim nešto quad ovih dana pa rekoh da podelim.Nije nesto sto se ne moze naći za poslusati i proveriti ovo sto sam čitao kao korisničko iskustvo.

Link to comment
Share on other sites

Za przenje jaj na hladnjacima moze da postoji par razloga : konstruktor pojacala je namestio pojacalo da radi u odredjenom rezimu u kojem se postize visoka temperatura ( klasa A ),  pa do toga da se radna tacka izlaznih tranzistora tokom godina pomerila na vise ( slucaj kod mene na Luxman pojacalu iz '82 ). Za dalje nisam strucan.

Link to comment
Share on other sites

Nije Krco,tako je radilo od pocetka,kao novo.To je pojacalo u A klasi.

Sondek,svojevremeno sam imao kombinaciju Quad 44/405.To je pocetkom osamdesetih bila popularna kombinacija.Posle sam procitao da je Quad 303 bolje zvucao,ali je imao 45wrms,za razliku od 405 sa 100wrms(bilo je price da je mogao u piku da iznese 160w).Medjutim,trenutno je to van mojih plateznih mogucnosti(treba dodati i refresh).Ali ko zna,ovo su dobri predlozi,nikad se ne zna kad ce malo novca doci iznenada.

Link to comment
Share on other sites

Ali je staro 25 godina... vidi ovako ovo je samo moje vrlo ograniceno iskustvo sa aparatima starim par decenija.  Luxman morao na servis ( kupljen od prvog vlasnika ) kvar izazvala starost komponenti, nije radjen nikakav refresh velikih kondova jer je serviser smatrao za nepotrebno.  Hitachi receiver premotan trafo kad je crkao na zurci i potom zamenjeni svi kondovi zbog starosti.  Garrard SP25 idler Iskra kuciste sa pojacalom... zamenjeno dosta kondova i otpornika zbog starosti... moralo da se uradi.

Pointe lampash posle 10 godina intenzivne upotrebe iako na oko u sjajnom stanju... 1 kond u napajanju se ugojio i jos neki elementi zamenjeni .. moralo.. preventiva... inace on je u maloj kutiji zatvorenog tipa i jako se greje  ( razmatram opciju da prilikom slusanja skinem gornji&bocne poklopce  ).

To je samo deo,  aparati koje posedujem ili intimno poznajem a koji posle 30..35 godina i dalje rade bez kvara... nijedan ne zvuci vise onako kako je lepo svirao jer nece ljudi da ih nose na refresh... Marantz Tuner & Pre & Amp iz poznate serije pati od toga na primer i kod njega je to jasno kao dan. Prijatelj koji je vlasnik Marantza nece to da radi da se ne bi smanjila vrednost za prodaju koju nikad nece uraditi.

Ja ne tvrdim da je refresh obavezan, niti da sam ja neki strucnjak, pa ti imas vise iskustva od mene,  ono sto mislim jeste da automobil posle 100,000 km odvezes na generalku pa tako isto vazi i za hi fi aparate,  iole posten serviser nece raditi ono sto je nepotrebno a bar ce da pregleda aparat da se utvrdi stanje.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Father said:

Pa eto neka Aoxomoxoa spremi karton pive i pozove vaN_Helsing-a u goste da mu premeri pojačalo.

Не, такве ствари се не раде на терену а када се ради озбиљан пос'о не пије се!

У питању је

14bpcmt.jpg

Link to comment
Share on other sites

Zaboravio sam da ukazem na sledece:znaci,kada su se komponente prikljucile na mrezni filter,zvuk se znacajno poboljsao.Kolega Krca je doneo par ploca,pa se ispostavilo da imam njegovu plocu na disku.Ploca Miles Davisa-"Kind of blue",izdata na Sony Legacy(2010),isto kao i moj disk(isti label,ista godina reizdanja).Prednost sam dao zvuku sa ploce.

Laknulo mi je,znaci da nisam bez potrebe ulozio u gramofon.

Link to comment
Share on other sites

Miles Davis je u jednom periodu ( misim na B strani ali nisam siguran ) meni licno zvucao fascinantno, u jednom trenu sam osetio da sam do tog momenta bio neko vreme potpuno udubljen u muziku.

U okviru sistema na gramofonu je radila i Rega rucka, mene je licno ovo zanimalo i smatram zasad da je misljenje da Rega ne radi dobro na Technics-u subjektivnog tipa,  ovde je radila odlicno ( ko zeli neka uzme u obzir da je ovo prvi put da slusam Technics & 2M Blue sa Regom izmedju ).

Vredi gramofon   :)

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Sedamdesetih godina kada sam donosio pojacala iz Londona,dva pitanja su bila u opticaju od strane potencijalnog kupca:koliko ima vati,i koliko je tesko .Sve preko 20kg je smatrano vrhunskim pojacalom,i prodalo bi se odmah.

Kako Yamahu nisam mogao da dobijem na slusanje,a novac koji sam odvojio me je mnogo svrbeo,odlucio sam se za Unison Research Simplu Four(bio danas na slusanju).

Tezina 24kg.Tesko je odoleti ovom podatku,obzirom da neka pojacala u ovom cenovnom rangu teze 6-7 kg.O izgledu takodje ne zelim da trosim reci(uostalom ukusi su razliciti),ali sam pogled na ovaj primerak,govori o ozbiljno osmisljenom uredjaju.

Moja ideja je bila sledeca:sve u jednom(integralac,phono,DAC,coax),star par godina,da ne moram da ga osvezavam,da ne koristim mnogo kablova(iz tih razloga,Yamaha A S801 je bila moj favorit).

Od svega,ispostovao sam samo to da pojacalo bude integrisano,da je uradjeno osvezenje(promenjene lampe),a phono,DAC i usb ce morati posebno.

Mozda i nije lose ispalo,sada mogu da se igram i dalje(promena kablova,DACa,phono pojacala),ali osnovni zvuk koje daju gramofon,CD,pojacalo i zvucnici ostaju kao krajnje resenje.

Pojacalo je izgledom i kvalitetom izrade za vise nego jaku cetvorku,zvuk je bolji nego sto je bio,ono sto sam imao na slusanju nije bilo ni priblizno ovom zvuku.(nesto slicno ovome imao sam sa Vukusicevim monoblokovima sa 300B cevima,ali je snaga od 8w bila nedovoljna).

Sve u svemu ,zadovoljan sam,resio sam osnovni problem,a to je sinergija pojacalo/zvucnici.Sve ostalo je podlozno promenama,manje zahtevnih,i po pitanju donosenja,i po pitanju cene.

Link to comment
Share on other sites

Danas sam imao mogucnost da prvi put poslusam  sistem u miru.Prvo sto sam uradio je bilo da odmah udjem u Kupindo i povucem iz prodaje ploce Neil Young-"Harvest", i Crosby,Stills and Nash-"1st".

Znaci,prvo sto sam primetio je da ploce zvuce manje tamno(kao da je pre bilo nabacano cebe preko zvucnika).

Drugo,i dalje nisam bio bas zadovoljan,pa sam VDH 102III zamenio obicnim buvljackim interkonektom.Sada je ta zatvorenost nestala,ali su nestale i dobre osobine.Uvek sam imao osecaj da VDH malo zatvara zvuk,sto je mozda dobro za digitaliju,ali za phono meni nije.

Kako sam ovu godinu zavrsio uspesno,za sledecu mi ,ipak,ostaje dosta zabave u poboljsanju.Na umu su mi sledeca poboljsanja:

1. Strujni kabl za Unison

2. COAX kabl za M2Tech Evo DAC + eksterno napajanje

3. Phono preamp sa odgovarajucim kablom(sada koristim Technics SU-V4 iskljucivo kao phono)

I, to ce biti kraj.Svu preostalu snagu usmericu ka popunjavanju kolekcije ploca i diskova.

Mada,iako razum kaze:nono,unutrasnji crv ne miruje:ruganje

 

Link to comment
Share on other sites

Moguce da su Vam u sistemu kompletno kablovi od bakra,konektori od pozlate...etc,cim Vam sistem zvuci tamno uz VDH 102 mk3.To je definitivno kabl otvorenijeg karaktera ,sa jako lepim visokim i srednjim te basom koji uopste zbog toga nije osakacen.Imao sam jedno vreme pre par godina u sistemu VDH C5 The Bay,e to je vec ic bas izrazito tamnijeg karaktera,kao recimo kord cobra 3 mislim,sa izrazitom dinamikom ali i ubicom visokih,barem je kod mene tako bilo.Mada sam kabl pozajmljivao sugradjaninu koji ima MA rs6 sa nekim novijim Marantzom i po njegovim recima je prica ista kao moja.Dinamika + ,visoki ,srednji -.

 

Link to comment
Share on other sites

Zvucnicki su VDH 352.Kada sad slusam CD,zvuk je pristojan,mada mi fali malo vise vazduha. Tu sada treba napraviti sinergiju kablova:COAX,interkonekt i zvucnicki.Obzirom da sam upario pojacalo i zvucnike(najnezahvalniji deo),sa kablovima ce biti mnogo jednostavnije.

Gramofon mi je sporedni izvor,cijim poboljanjem  cu se pozabaviti kada zavrsim sa digitalijom.

VDH 102III koristim i za DAC i za phono.

Link to comment
Share on other sites

I ja imam 2 stereo para VDH 102 mk3 zato sam i napisao da je nemoguce iz njihovih tehnickih specifikacija da budu toliko tamnijeg zvuka.

Jedan stereo par koji imam je hybrid verzija sa koratovim cincevima koji su od 24k pozlate,dok mi je drugi par stari 102 mk3 totalno analogni tip bez dodatka hybrid i sa starim originalnim vdh konektorima ali nekog posrebrenog tipa,dakle nisu pozlata.Samo zbog te razlike u konektorima dobija se razlika u zvuku,to zaista nije neka velika razlika ali je itekako cujna.

Upravo sam pogledao i karakteristike VDH 352,to je odlican kabl ali takodje je nesto otvorenijeg karaktera.Za pocetak posto se radi o svezem sistemu preslusajte barem 10-tak vam omiljenih ploca/cd-a i pustite da se kablovi usviraju i pokazu svoj pravi zvucni karakter.

:cheers

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Aoxomoxoa said:

Zvucnicki su VDH 352.Kada sad slusam CD,zvuk je pristojan,mada mi fali malo vise vazduha. Tu sada treba napraviti sinergiju kablova:COAX,interkonekt i zvucnicki.Obzirom da sam upario pojacalo i zvucnike(najnezahvalniji deo),sa kablovima ce biti mnogo jednostavnije.

Gramofon mi je sporedni izvor,cijim poboljanjem  cu se pozabaviti kada zavrsim sa digitalijom.

VDH 102III koristim i za DAC i za phono.

 

probaj ako mozes da nadjes belden 9497 za zvučnike

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...