Jump to content


Pomoć - tumačenje signala na osciloskopu


Misa Q

Recommended Posts

Na audio pojačalu snage, Puch-Pull sa cevima EL34, prilikom propuštanja kroz pojačalo pravougaonog signala sa generatora funkcija, na izlazu dobija se oblik pravouglog signala (na osciloskopu) koji na vertikali ima špic (kako se vidi na slici). Ne znam šta to predstavlja i šta može da bude uzrok.

Da li neko može da mi to protumači?

Hvala unapred.

L(R) 1000 Hr  3v k .jpg

Link to comment
Share on other sites

ako je ta pojava na izlazu iz transformatora , nastaje kao posledica remanentnog magnetizma i elektromotorne i kontraelektromotorne sile u magnetnom kolu  , odnosno napon pri prestanku pobude ima tendenciju daljeg rasta ,sto se i vidi iz spica koji nastaje kada napon dostigne maksimum ,pozitivni ili negativni u odnosu na nulu .Oscilogram ,cak vrlo dobro izgleda jer su strmine porasta i opadanja signala dosta velike ,priblizno 90 stepeni

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, vaN_Helsing said:

Није ми јасно зашто се користи сигнал четвртка за проверу уместо синусоидалног сигнала.

Ima vise razloga. Jedan je pomenuo Ljuba Grozni. Drugi je pojava over-shootinga na prednjoj i zadnjoj ivici cetvrtke. Ako je sistem previse prigusen onda ce prednja ivica sporo da dostigne svoju max vrednost. Ako je premalo prigusen (damped) onda dolazi do ovih preskoka i njihovog oscilovanja sa nekom periodom T. Sto je ta perioda veca utoliko je i problem veci. To se zove jos i ringing.

Osim toga se idealna cetvrtka uglavnom sastoji od neparnih harmonika, tako da se indirektno mogu proceniti i izoblicenja neparnih harmonika.

Ovaj snimak, meni bar, izgleda dosta dobro.

Link to comment
Share on other sites

6 sati ranije, Willi Studer said:

A šta će da proveri sinusom?

Izgled sinusoide na izlazu ce da pokaze generalno koliko sistem izoblicava signal. Takodje kada se recimo meri max moguci ulazni signal, onda je zgodno posmatrati sinusoidu na izlazu jer ce ona u jednom trenutku poceti da se deformise. Ima dosta jos slicnih situacija gde se sinusoida pokazuje kao zgodno sredstvo da bi se videlo ponasanje sistema.

 

Link to comment
Share on other sites

Sada sam stigaoda da pogledam diskusiju u vezi ove teme. Najviše se slažem sa onim što je Willi rekao.

Ali, u međvremenu razmišljajući o ovom problemu palo mi je na pamet  da sam verovatno napravio grešku: 

Za opterečenje na izlazu (8 oma) koristio sam cekas žicu (nekada se koristila na rešojima).Originalno namotana ona predstavlja indukcioni kalem(ja sam je namotanu koristio).Kada sam tu žicu odmotao(ispravio)drastično sam smanjio induktivniost,pa špic koji se javljao ranije smanjio se za oko 5 puta(sada je jedva primetan).Ovaj mali špic koji je ostao pretpostavljam da je  od samoindukcije ispravljene cekas zice.

Interesuje me vaše mišljene.
Pozdrav,
Misa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Cekas žica je termogeni otpor i ne predstavlja realno opterećenje kakvo je zvučnik, jer nema induktivne i kapacitivne komponente, pa frekventno zavisne itd. Kao što i sinusoida lako prolazi kroz pojačalo, tako je i termogeni otpor lako opterećenje za njega.

Taj špic koji pominješ mora da postoji jer realni sistemi ne mogu da generišu niti da propuštaju idealnu četvrtku koja uvek mora da ima veći ili manji "ringing" na početku i na kraju. Ako već hoćeš da eksperimentišeš, napravi realan test sa jednom zvučničkom jedinicom odgovarajuće impedanse na različitim snagama i frekvencijama pa onda pređi na sistem sa skretnicom.

Link to comment
Share on other sites

Cekas žica kao i svaka druga žica namotana u kalem ima induktivan otpor.Kako sam već napomenuo ja sam koristio namotanu cekas žicu i na kvadratnom dijagramu imao dosta velike špiceve(generator  1000Hr,4v).Kad sam žicu odmotao-ispravio,špic se drastično smanio (pogledajte dijagram sa ispravljenom cekas žicom).Ipak mislim da induktivni otpor kalema cekas žice imao je velikog udela na veličinu špica.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...