Jump to content


TOSLINK vs. ostalo


DDD

Recommended Posts

@Father Da, tako je. Cdp i dac su u jednom, pa je evaluacijom trebalo prepoznati eventualne razlike između zvučnog sadržaja sa kompakt diska i sa kompjutera. Diskretnih razlika je bilo uz raniju Optichord vezu. Sada su nestale.

U svetlu sadašnjeg "stanja stvari" potpuno je nebitno (i meni lično nezanimljivo) da li je "bolji" ili "gori" toslink u odnosu na koaksijalni digitalni kabel. Poređenje je sprovedeno slušanjem istih materijala u audio formatu na kompakt disku (cd plejer) i sa kompjutera (flac, pcm).

Link to comment
Share on other sites

On 10/22/2017 at 17:50, ab said:

Seca li se neko od Vas koji je konverter bio 2015.god. na HiFi Showu u MBL sobi kada je Nemac drzao prezentaciju, a izmedju ostalog koristio sa Mac booka optiku koju je konvertovao u SPDIF do CDa?

Bilo je lepih reci na tu temu u toj prezentaciji.

Trebalo bi prema tome da ima primenljivih i dobrih.

Gosn Nemac je koristio USB to Optical  konvertor, pa optikom prenosio serijske podatke (ne SPDIF) sa MACa na DAC(ili beše CD sa DACom). DAC je bio sa USB ulazom pa je bilo potrebno ponovno konvertovati optiku u USB.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Admiral said:

Hahaha ovo je antologijski iskaz... Mis'im... Brate! Upamtiću to.

Vidi, pokojna baba Mila iz Despotovca je gajila prefinjenu pronicljivost koja ume da pogodi pravo u živac. :D Zviždala je u prste na slavama i veselila se uz muziku do kraja života. Divna duša i izvanredan čovek.

Čisto da napomenem pre nego zastranim previše u grandma's and frogs maniru ...

Link to comment
Share on other sites

Znaš kako, kada je ona bila u najboljim godinama, pojavile su se, a sada već renomirane pune iskustva i zrelosti babe i dede HiEnda. Dakle ako bez starca nema udarca, onda ne znam šta bi trebalo da bude referenca.

Žabe nisi pominjao,  ..... žato čemo da i bačimo! ;)

Link to comment
Share on other sites

@Father... Tim pre što su predstavnici "stare generacije" audio umetnosti i manufakture bili izumitelji a ne trgovci. Piter Voker je potpisao nekoliko revolucionarnih patenata u audio umetnosti i proizvodnji. Slični su doprinosi i učinci Alistera Ajkmana. Danas je audio sveden sa ogoljene industrije - bez umetnosti - na marketinško recikliranje, banalno, providno i uspešno. Sve što se napravi na kraju se i proda. Pa ako se ponešto i ne proda, prepakuje se i na kraju se ipak proda.

Što, naravno, ne znači da nema nade za trezven pristup. Trezvenost-pristup pak ne treba mešati sa: "švajsaparat" i limeno kućište pristupom, jer nešto na kraju, a bogami i na početku, pa i u sredini ipak mora da se plati. Ozbiljna samogradnja na kraju ozbiljno i košta: ne samo para, nego i utrošenog vremena.

A nešto se jednostavno ne može napraviti, pa bih se time vratio na osnovnu temu: prednosti plastičnog TOSLINK kabla je to što je jevtin. Nedostaci staklenog je što nije dostupan po ceni plastičnog.

Većina dakle tvrdi (mnjenje): TOSLINK je loš u odnosu na ostalo. Odgovorno tvrdim: STAKLENI TOSLINK je odličan u odnosu na svoju osnovnu svrhu - prenos digitalnog signala od tačke A do tačke B bez ikakvih čujno (čulno) opazivih primesa ičega što nije osnovna informacija.

Link to comment
Share on other sites

On 10/23/2017 at 11:33, Admiral said:

Ono što sam želeo to sam i dobio: zvuk sa kompjutera identičan zvuku sa cd plejera... Ni manje, ni više.

Možebiti da je ovaj uvid sporan iz perspektive objektivnosti - načela koje vredi jedino ukoliko je "nešto" potvrdio veći broj nezavisnih posmatrača.

A/B test obuhvatio je originale iz moje kolekcije i PCM/WAV i FLAC ripove sa kompjutera, različitih žanrova i formata. I to je to.

Amin, ne bih imao ništa da dodam niti da oduzmem.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...