Jump to content


iFi DAC punjenje baterije


WTF

Recommended Posts

Pozdrav!

DAC iz naslova (Nano iDSD LE) poseduje bat. napajanje (Lithium-polymer 1000mAh, samo to znam o bateriji.). Može li baterija da se puni bez računara, punjačem? Imam onaj od tableta (5V, 1000mA) i neki univerzalni (5,25V 500mA). Njima punim sve, od mobilnog do Sansa Clip plejera, bez problema. Sme li to na ove punjače? (Pitam jer ga povezujem sa tabletom a ne nosim laptop sa sobom.)
 

Link to comment
Share on other sites

Radi odlično, i PCM i DSD. Ne čujem razliku između USB i baterijskog napajanja. Ponekad ga koristim i kao predpojaćalo. Uz tablet i Onkyo plejer, pušta DSD, 64 i 128. Na računaru sam mu namestio da sve podiže na DSD128 (Foobar), a može i bit perfect. Za duže odsustvo od kuće, recimo letovanje - DAC, tablet i slušalice, minijaturni HiFi. Nije za telefon i džep, zbog veličine (kutija cigareta), izgleda nekako nakalemjeno.Ima svoj ASIO drajver, na Win7 ne pravi nikakve probleme, nema zstoja u reprodukciji. Nego, može li savet u vezi punjenja?
 

Link to comment
Share on other sites

57 minuta ranije, WTF said:

ali on ima 1000mA, da to nije previše?

To je samo maksimum koji može punjač da isporuči potrošaču, ako je potrošač manje zahtevan to ne utiče na njega već će se manje grejati punjač, radiće sa manje naprezanja.

Link to comment
Share on other sites

Nisam ubo jer je stigao mail:

"Also, the long charge time may be down to the PC’s USB Ports. Some limit the current to 200mA. With 200mA the charge time could well exceed 10 Hours. This is of course beyond our control and subject to the vagaries of each computer.

It may be better to use a standard cellphone charger rated at 0.5A or more, likely most people have plenty leftovers from discarded/lost/stolen/broken phones (including the Apple ones), otherwise buy one from a reputable shop."

 Koji sad od ona 2 koje imam ?(5V, 1000mA) ili (5,25V 500mA)



 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, WTF said:

Evo još jedne stvari: na zvaničnom sajtu kažu da DAC čip radi stalno na bateriji. Kad dotična ispuni cikluse punjenja, ispada da ni DAC neće raditi? Mada, kažu da baterija završava životni vek za oko 4 godine.
 

Nisi dobro razumeo, kažu da će DAC nastaviti da radi na baterijskom napajanju ako ubodeš USB kabl u njega naknadno, po uključenju, ako to uradiš pre uključivanja, napajaće se sa eksternog napajanja.

Link to comment
Share on other sites

Znam za ta dva moda, nego pominju da sam DAC čip radi STALNO na bateriji, bez obzira kakvo napajanje odabrao. Ako napon vuče sa USB, opet će onaj BBxxxx raditi na bateriji. Čini mi se da je to tačno, jer se par puta desilo da ga priključim na laptop, odaberem napajanje sa baterije, zaboravim i kad se ona isprazni uređaj se "odjavi" iz sistema i reprodukcija stane Proradi tek posle par minuta, kad se baterija malo oporavi. Što bi bilo suprotno od onoga što kaže proizvođač: automatski prelazak na USB napon. U svakom slučaju, valjda ću ga zameniti pre četvrte godine i tih njegovih ciklusa i klimaksa...

Link to comment
Share on other sites

Taj rad bi trebalo da zavisi od kvaliteta i dugovecnosti regulatora koji su zaduzeni za "automatiku". Nisam upoznat sa konkretnim uredjajem...

Meni cudno da je taj segment vec kako opisujes "van funkcije" suprotno tome sta proizvodjac tvrdi? Imas li neki preklopnik na uredjaju koji treba da tu "automatiku" pusti u pogon, a da ti trenutno nije u "pravom" polozaju?

Link to comment
Share on other sites

Nema nikakvog preklopnika, samo je bitan način priključivanja: ako hoćeš bat. napon, prvo uključiš na potenciometru pa spojiš na (uključen) računar i suprotno. Kad uradim ovo "suprotno" (spojim na USB pa zatim uključim DAC) on radi neprekidno (usviravao sam ga 48h), dakle vuče struju sa USB.

Evo još jednog maila od podrške: "

Yes you can use a standard USB charger that is 5v / 1A (1000mA)
However you can not charge and play at the same time with the iDSD Nano LE, its either in USB mode (power from computer) or battery (portable) then charges only whilst off.

We hope this helps.
Best regards,
Sarah,
Tech Support"

Dakle, razrešio sam dilemu oko punjenja, jedino je ostala ona gde kažu da se samo čip koji vrši konverziju napaja uvek sa interne baterije. Pošto se ne razumem u dizajniranje DAC-ova, da li je neko sreo takvu varijantu i da li se time nešto dobija?



 

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, WTF said:

Znam za ta dva moda, nego pominju da sam DAC čip radi STALNO na bateriji, bez obzira kakvo napajanje odabrao.

Ne mogu da nađem nigde tu tvrdnju, može neki link ili citat? Meni nema logike, jer bi to značilo da uređaj ne može da se sluša preko USB napajanja ako mu je baterija prazna.

Link to comment
Share on other sites

Upravo to se i dešava: nema zvuka par minuta dok se ne dopuni baterija. Ne mogu da se setim gde sam to našao ali sigurno ne na zvaničnom sajtu, neki forum možda... Jedino izvaditi bateriju pa proveriti samo ne bih to da radim. Što se tiče punjenja, punjač za tablet (5V, 1000mA) radi OK i puni mnogo brže nego računar. Zahvaljujem se članovima foruma na podršci i 'ajd da zatvaramo diskusiju.
 

Link to comment
Share on other sites

Ifi i jeste dizajniran da se napaja samo baterijski i da samim tim nema veze s kvalitetom struje u mreži ili napajanja.Odličan rezon.Sećam se da mi je brat to rekao kao jednu od kljucnih stvari kad je uzimao idsd.I mi koji smo gramofondžije bi jos vise imali od takvog napajanja,imao ga je Pink.

Link to comment
Share on other sites

Moguće,nisam obratio paznju.Procitao sam i da dac radi samo napajan iz baterije pa sam povezao pogresno.Znam međutim dobro svog brata.Elektro je struke,a i prouci mnogo toga pre kupovine sa svih strana,u vreme pojavljivanja je bio zaista tehnicki ispred mnogo skupljih,a i zvucno je odlican.Slican zvucno mom dacu sa cd-om,pa mi se verovatno zato i svideo.Upravo to baterijsko napajanje je naveo kao velik kvalitet,zapravo prednost nezavisnosti od kućne mreze,u audiofilskom smislu.Idsd je bio koliko znam i najbolji model,a i slusa se na esl zvucnicima koji će te razlike napraviti čujnijim.Nije svakako bitno samo da je prenosiv zbog baterije.Apgrejdi PS-a kod dacova su poznata stvarSutra ga nazovem,pa cujem vise detalja i prenesem ako je zanimljivo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...