Jump to content


Domaca Radinost


Krca44

Recommended Posts

Da se vratim na temu,  AT MG10 shell nema srafovske kanale za montazu glave vec cetiri rupe u dva reda ( 2x4 ) za montazu.   Benz montiran u prvi red spreda i ubacen u Technics Gauge, pokazuje vrh igle malo ispred, dakle nesto vise od 52mm, odokativno, mereno lenjirem razdaljina je negde na skoro 54mm.

Kako ce se ponasati i svirati, videcemo, ne ocekujem probleme jer i VE Baerwald takodje trazi montazu vrha par milimetara napred u odnosu na Technics standard.   Moguce da bi montaza glave u drugi red spreda dala odgovarajucu razdaljinu u skladu sa Technics fabrickom preporukom,  to je nesto sto cu proveriti i javiti,  da se vidi koliko su ovakvi shellovi korisni za 1210.

Pozdrav, Krca

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, Krca44 said:

Da se vratim na temu,  AT MG10 shell nema srafovske kanale za montazu glave vec cetiri rupe u dva reda ( 2x4 ) za montazu.   Benz montiran u prvi red spreda i ubacen u Technics Gauge, pokazuje vrh igleD malo ispred, dakle nesto vise od 52mm, odokativno, mereno lenjirem razdaljina je negde na skoro 54mm.

Za fino podešavanje  overhenga je mnogo pogodniji šel AT/LH18/OCC, koji dozvoljava da se otpuštanjem šrafa pomera ceo šel duž cilindričnog nosača sa bajonetom za montažu na ričicu.

 

Audio Technica AT-LH18/OCC

Link to comment
Share on other sites

7 minuta ranije, predragm said:

Za fino podešavanje  overhenga je mnogo pogodniji šel AT/LH18/OCC, koji dozvoljava da se otpuštanjem šrafa pomera ceo šel duž cilindričnog nosača sa bajonetom za montažu na ričicu.

 

Audio Technica AT-LH18/OCC

Za te pare trebalo bi da se namešta automaCki...;)

Link to comment
Share on other sites

44 minutes ago, Father said:

Kada premeris daljinu vrha kod Shura koji si podesio po mom protaktoru, koju daljinu meriš lenjirom i gde se nalazi u odnosu na Technics plasticni šablon?

Gledao malopre odokativno izadje isto 54mm, merio sam odokativno, mislim da ce biti ok, danas cu staviti Benz, ne stigoh sinoc  :)

 

51 minutes ago, predragm said:

Za fino podešavanje  overhenga je mnogo pogodniji šel AT/LH18/OCC,

AT/LH13/OCC vec sa glavom daje rezonantnu frekvenciju 8 Hz ili cak nesto malkice ispod, dakle na donjoj granici,  ovako napamet, bez konkretne kalkulacije, verujem da je to najtezi shell iz te serije koji se moze koristiti na 1210.  Ima on i Azimuth, samo ne daj boze da treba njega podesavati, to je odokativno verujem zeznuta operacija.   Nisam mogao sada taj kupovati, to ce biti nekom drugom prilikom ako se ovaj MG10 pokaze dobar,  AT shellovi sa Azimtuh & Overhang podesavanjem su najjeftiniji i sada ih ima.

Pozdrav, Krca

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, Krca44 said:

Gledao malopre odokativno izadje isto 54mm, merio sam odokativno, mislim da ce biti ok, danas cu staviti Benz, ne stigoh sinoc  :)

Najbolju optimizaciju greške sam dobio na toj poziciji. Iako je glava mogla da ide i dalje u heasshellu na toj poziciji je ispadala najniža greška po celom luku. Javi tačan podatak koliko mm kada izmeriš lenjirom. Pozz

Link to comment
Share on other sites

2 minutes ago, microfarad said:

AT LH18occ je odličan šel, samo pretežak za Technics ručku. Nema razlike u kvalitetu samo u gramaži između 13,15,i 18. Bolje je koristiti AT LH13occ za 1210.

Isto mislimo, tamo na onoj temi gde sam trazio shell u prvom postu ima ispravljena kalkulacija za Benz, za Ortofon 2M nisam racunao al' bez obzira na razlike u komplijansi verovatno da su krajnji rezultati blizu, za Shure ce ici shell kao Technicsov, pocetkom Marta,  ovaj sada ima neke montazne prednosti ali je plastikanac otezan metalnim uloskom koji je uzemljen na plavu zicu.

Link to comment
Share on other sites

Са овим хедшелом који има четири положаја са корацима од сигурно 2мм је немогуће прецизно подесити звучницу без обзира на тип геоометрије. Грешка пребачаја од свега 1мм при крају плоче драстично повећава изобличења и значајно деградира репродукцију. Можда само у неким срећним случајним околностима може да се ''убоде'' оптималан положај. Осим тога, за тангенцијалност по Бервалду неопходно је заротирати звучницу , што је овде немогуће.Магнезијум је добар матерјал за ту намену, и ја бих направио  правилан прорез у шкољки уз помоћ бургије, Дремел мини брусилице и турпије.

Link to comment
Share on other sites

Videcemo, ja sam montirao Benz u prednji red rupa, one iza mi deluju da bi mogle mozda da se uklope sa Technics standardom, to je jedan od razloga sto jos nisam montirao glavu, hocu da vidim kako lezi sada na protraktoru ( Father, eventualno univerzalni ) a potom da probam montazu u drugi red rupa ( gledano spreda ).

U krajnjem slucaju ako nemam bas nikako poklapanje, mogu da probam obradu shella u radionici, samo moram da odem prvo da vidim sta tacno ima, tamo gde bih isao ( ako se ukaze potreba )

Sto se tice merenja distorzije i snimanja, ukapirao sam sta je poslo pogresno prvi put.  ITT gramofon je napravio klasican ground loop sa racunarom, da ne tupim zasto, to se desilo,  dakle probacu opet snimanja Shure glave i Benza,  direktno iz phono preampa ili ako to ne ide zbog prejakog signala, onda preko deka.

Link to comment
Share on other sites

Montirao Benz i ponovo proverio, kad se stavi u Technics Gauge, razdaljina je cca. 52,5mm,  dakle samo malo vise od one distance koju Technics daje kao optimalnu.   Prvi put sam gledao sa plasticnom zastitom za iglu, otud greska.   Slusanje ok, svira normalno,  probao Father-ov protraktor, vrh nije mogao da dohvati,  stavio universalni 2 tacke iz Hi Fi News test ploce, pokazuje ok, orijentacija po pitanju montaze i slicno, to je onaj traktor gde se prvo pogleda unutrasnja tacka pa se pomeri za spoljnju.

Zvuk je odlican, tu zamerke nema, u kratkom uputstvu Benz preporucuje load od 200 Ohm-a i bas taj imam na phono preampu.

Imao sam utisak da bi mi dobrodoslo malo pojacanja ali to je mozda samo prvi utisak,  interesantno da phono u MC modu radi sa manje shuma nego u MM modu ( shum od lampi ).

Za brzu promenu glava MC/MM bez otvaranja kucista,  nasao sam dugu tanku strikacu uglu kojom kroz otvore za hladjenje palim/gasim mikrokontrolere po potrebi   :D

Link to comment
Share on other sites

Probao 500 Ohma, mislim da mi tu ipak fali pojacanje, probacu opet, naravno, nije tesko eksperimentisati, nove ploce na 180gr imaju glasnije urezanu muziku, stare ploce, koliko sam poslusao par komada, malo tise.

Mislim da postoji i varijanta, kad saznam sta je najbolje da posaljem gos. Sindricu da ugradi neku vrednost sa kojom bi rezultat bio najbolji.

Moram da probam jos par opcija narednih dana, pa javljam.

:)

Link to comment
Share on other sites

Што је оптерећење звучнице мање, а то значи већа отпорност на улазу, сигнал иза отпорника је јачи него обрнуто. Део сигнала звучнице се увек 'сагорева' на отпорнику. Мања отпорност-веће 'сагоревање'.

Link to comment
Share on other sites

Pravo da Vam kazem razlika izmedju 500 Ohma i 200 Ohma nije velika, sa nekim drugim vrednostima sam primetio razlike u zvuku , tipa kad je bas snazniji a visoki priguseniji i obratno a i uticaj na pojacanje svakako,  pa zato hocu da sa sadasnjih 200 Ohma probam ponovo 500 Ohma i eventualno jos neku vrednost, informativno i eliminaciono.

Imam sledece mogucnosti u totalu : 60, 66, 80, 100, 140, 200 i 500 Ohma.

Po secanju, ne znam koliko vredi, ipak je onaj ITT gramofon bio losiji, vrednost od 100 Ohma je mislim davala najcistiji zvuk ali sa izrazenom potrebom za dodatnim pojacanjem.

Eksperimentisacu narednih dana sa vidim kako radi...

Pozdrav, Krca  :)

Link to comment
Share on other sites

Reci cu dosadasnji utisak.

U odnosu na MM signal, imam utisak da Phono salje na ulaz Ampa ( Integralca ) signal nesto nize voltaze ( mozda ) a sigurno signal sa znatno manjom amplitudom.

Zvuk koji dobijam jeste pun i jako cist ali cak i kad otpanjim pot skoro do pola, on jeste glasan ali niposto ne ispunjava prostor glasnocom i voluminoznoscu koju dobijam sa MM glavom.

Odavde sudim da mi treba Line Preamp sa pojacanjem cca. 6dB do max. 10dB.

Nemojte me pogresno shvatiti da se zalim, i ovako je fenomenalno, samo znam da moze jos bolje.

Sledeci korak koju zelim preduzeti moze ici u dva pravca : razgovor sa gos. Sindricem, da li je moguce prilagodjenje ulaznog stepena i otpornosti da se dobije signal dovoljne snage i amplitude ili ako ovo nije moguce onda izabrati Line Pre projekat u okviru mojih fondova, gde ja mogu nabaviti delove a strucno lice izvrsiti sklapanje.  

Nadam se da bi opcija 1, razgovor sa gosn, Sindricem mogla dati rezultate, znam da je prilagodjenje po meri moguce kod njega, samo ne znam da li Phono cak i sa takvim prilagodjenjem moze dati dovoljno jak signal za pravilan podsticaj Pojacala i Zvucnika.   

Ako se pak ispostavi da bas moram ici na gradnju Line preampa, glavni preduslov je uklapanje u postojeci sistem sastavljen od gosn.  Sindricevih pojacala jer smatram da tu imam kriticnu sinergiju ( ako bih ubacio napamet npr. Korato Line KVP10 koji sam nekad posedovao postoji velika mogucnost da dodje do poremecaja u zvucnim karakteristikama sistema sto bih zeleo da izbegnem ).

Svaki savet je dobrodosao, prvi put koristim MC Zvucnicu, sve je ovo novo iskustvo za mene.

Pozdrav, Krca   :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...