Jump to content


Domaca Radinost


Krca44

Recommended Posts

Postovani clanovi foruma !

Krca 44 , Vas novi clan smatra da je doslo vreme da predstavi svoj skromni sistem.

Posto sam na drugim temama vec ubacio neke fotografije a planirao da ovde predstavim moju tehniku , sada je previ trenutak za to.

Sistem je sklopljen posle vise godina sa ciljevima i fondovima prema tome kako su se razvijali i prema tome sta je bilo dostupno u odgovarajucem trenutku.

Parametri su bili soba, zvucnici B&M AP 17 koje sam vec imao od pre, muzika koju slusam : jazz najvise i klupske ploce raznih zanrova koje je moguce slusati kuci, sve i svasta od deep house-a do retkih disco ploca.  Lampe ako je moguce ali sa dobrom ritmikom zbog pomenutog muzickog miksa.  Prethodno iskustvo mi je govorilo da zvucnici mogu raditi sa lampama pa sam ih imao u vidu kao sopstveno opredeljenje.  Sta se sve menjalo pre ovoga sada nije vazno pa cu zato navesti komponente ovog mog sistema.

1. Technics 1210 mk2 & Ortofon 2M Blue sa integrisanim Headshell-om,  kabl Technics-ov do phono prema-a

2. Pointe Record MC/MM Preamp,  sa Neotech KHS 201-A-OFC kablom ka pojacalu.

3. Pioneer CT-820S deck  sa zasad obicnim kablovima iz Kanibala, planiran Neotech, isiti kao gore

4. Pointe Sima Jubilee power amp sa selektor i volume kontrolom, poboljsan od gospodina Sindrica

    kablovi ka zvucnicima Neotech silver/copper 2,5mm2 naj jfetiniji takav kupljen pre 13/14 godina u Kanibalu, model ?

5. B & M  AP 17 zvucnici  ( Audax driver-i ),  ispod zvucnika po tri gumena odbijaca za vrata.

Slike :

 

DSCN1521 copy.jpg

Link to comment
Share on other sites

Sistem zovem Domaca Radinost jer su glavne karike sistema domaci proizvodi, samo mi fali domaci gramofon  (  Soulines,  Kuzma,  najbolje oba  ;-)   ).

Sta jos reci sem da sam izuzetno zadovoljan.  Planovi za buducnost su moguca promena zvucnika,  Lampasi ostaju, gramofon takodje,  DAC za brdo muzike sa PC-ja,  eksperimenti sa kablovima punog preseka za zvucnike...  odgovarajuca polica umesto sadasnje improvizacije...

Da rezimiram : zivimo u vremenu procvata domacih konstruktora i to treba iskoristiti... neke komponente su kupljene nove neke polovne u dobrom / odlicnom stanju i za novac koji sam potrosio na domace proizvode...   tesko da bih nesto bolje dobio kupovinom strane tehnike.

Zato ponosan sam na moju Domacu Radinost !

 

Link to comment
Share on other sites

To je odlično pojačalo, slušao sam ga kod sebe u sistemu pre dva tri meseca.

Definitivno za moj ukus EL84 najmuzikalnija lampa, naravno kada je dobro sve to napravljeno i implementirano, kao što je slučaj u ovom POINTE Sima Jubilee . Sa svojih 12W muški se nosi sa zvučnicima normalne osetljivosti i to u sobi oko 25 m2.

Mala sugestija, izbaci gumene odbojnike ispod zvučnika, to su ubice zvuka!. Postavi neku metalne oslonce, spajkove ili Antirezonantne nogice, rezultat će biti fenomenalan.

Dobićeš pročišćenje celog spektra, utezanje zvuka, i naročito basa, scena i rezolucija će se popraviti značajno, a muzikalnost i punoća se neće izgubiti, pogotovo znajući karakter pojačala, a verujem da su i zvučnici sličnog karaktera.

 I polica će odigrati bitnu ulogu ali naravno kada dođe na red 

Link to comment
Share on other sites

Pojacalo radi bolje od standardne verzije istog tipa , skoro sam sam saznao je gospodin Sindric menjao otpornike i stavio neke znatno kvalitetnije, kada je to radjeno ja ga nisam detljno ispitivao ali mogu reci da mi je pojacalo od tada propevalo.

Imam u vidu spajkove nego nemam rupe na zvucnicima i ne bih da busim pa su mi preporucili spajkove sa cicak trakom - meni je to delovalo nestabilno ali realno ne znam kako to radi i koje bi ste spajkove preporucili da ovde kod nas nabavim ?

One letve sto se vide ispod nogu Technicsa su mi znacajno pomogle, pre toga sam imao nesto kao neki tihi rumble, mrmljanje, sada toga nema uopste

Link to comment
Share on other sites

Hvala !

Soba mozda i nema bas tako dobre razmere, 2x6m2 , da su dodali bar jos metar u sirinu... pusti snovu na Novom Beogradu.

Bas sada pustam plocu i nesto mi smeta cujem neko jedva cujno zujanje, kad probam amp na prazno nije iz njega, racunar ima svoju zujku al malo drugaciju i definitivno cu stavljati neke podloge , verovatno za prvu ruku onakve letve kao ispod gramofona koje planiram da obojim u crno. Na donjoj ivici donje slike se vide samo delici naslona fotelje koja mi je ostala od Bake, neverovatno koliko je udoban stari sistem sa federima...  kad sam probao rekoh sebi "e sad tek stvarno imam foteljju za slusanje".

Hvala jos jednom !

Link to comment
Share on other sites

Krco, poslusaj iskusne, obavezno metalni siljak. Najbolje od mesinga. Imas ih na e-bay zaista povoljno.

Recimo ovde (na brzinu pretraga) set od 8 kom. ce te kostati, sa postarinom, 14,5 dolara: http://www.ebay.com/itm/8PCS-Speaker-Cone-Spike-Isolation-Stand-Foot-8-Base-Pads-Floor-Discs-M6-36/321946628196?_trkparms=aid%3D555018%26algo%3DPL.SIM%26ao%3D2%26asc%3D46086%26meid%3D11116b3889d1471ba2854e26336bac82%26pid%3D100005%26rk%3D1%26rkt%3D6%26mehot%3Dag%26sd%3D272669461060&_trksid=p2047675.c100005.m1851

Ostaje jos da kod nekog metaldzije narucis da od metalne trake, recimo 30mm sirine i 3-4mm debljine, zavari osnovu za siljke u obliku polozenog "H" slova (malo sire od osnove zvucnika - sto sire to stabilnije) sa 4 rupe i narezanim navojem, M6 u ovom slucaju.

Link to comment
Share on other sites

Imao sam dugo B&M Acoustics AP17, i baš tako nešto slično sam i uradio.

Samo što sam od metalnih pljosnatih šina napravio (zavario) slovo T, to sam ušrafio odozdo u medijapan, a u tri tačke, u prethodno izbušene rupe, ušrafio šiljke. Dobije se i na stabilnosti kutija.

Inače, kutije su odlične – vrlo „muzikalne“!

Mislim da bi se dobilo na kvalitetu zvuka kada bi ih izvukao još nekih pola metra napred...

Link to comment
Share on other sites

Drveni siljak je cini mi se pravljen za ispod tehnike , na to sam mislio da ne stavljam letve.  Metalne siljke ispod zvucnika da definitivno.

Hvala za link a kad smo kod toga mojoj sestri koja u Londonu izradjuje nakit ovde su na Tehnolosko Metalurskom Faksu izlili mesingane siljke, naravno znatno manje, minijature za nakit  ali pitacu da li mogu da urade i nesto ovako.  Mislim jeftinije je to kupiti gotovo ali kad vec mogu da pitam nista ne kosta ( pitati  : -)  ).

Razmatrao sam da zvucnike jos izbacim napred, i bili su izbaceni dugo vremena sa drugim pojacalima, sada su namesteni za letnju zamenu, Luxmana ali sviraju i ovako dobro sa lampama, eksperiment sledi ali nije u prioritetu.  Razlog za to je sledeci : kad pustam sa ploce jazz ( B Note reizdanja npr ) bas se cuje jasno ali nedovoljno voluminozno, kao da mi treba membrana od 10" da radi savrseno - a kad opet pustim neki deep house onda ga ima previse pa cesto ubacujem sundjer cepove unutra.  Generalno produkcija 80 - ih, 90 - ih radi OK, nova produkcija npr Somi - Petite Afrique je na granici da ima previse basa ali prolazi ok.  Jazz sa kompa nova izdanja i remasteri u flacu su mnogo vise ujednaceni i bas je tu taman.   Dakle kompromis ...  sta da vam kazem ne postoji idealna pozicija za sve zanrove i periode koje slusam...  trebao bih idealno imati jos 1 par kutija sa 8/10" basovima za jazz iz 50/60 - tih.

Sada imam razdaljinu od zadnjeg zida skoro 60cm a od bocnih 35-40cm, pa bih probao da ih udaljim jos malo od bocnih radi fokusa ( negativna strana : moze se smanjiti sirina slike )  i jos malo napred da drajveri budu ispred linije police, po nekom ranijem iskustvu to bi trebalo dati pozitivan pomak.

Imam ja tu jos dosta tih sekundarnih podesavanja da uradim...  ovo sada je neka osnovna polazna tacka kad sistem radi bez problema.  Kad pomeram kutije ne mogu odmah da ocenim sta se i kako promenilo, treba mi tri dana slusanja da slozim utiske i razaberem jasno kakva je razlika.

Hvala na savetima, uzecu ih u obzir, ekesperimenti slede !

Link to comment
Share on other sites

Krca44, probaj ovo:

1. Stavi ispod kutija nešto da ti visokotonci budu u visini ušiju

2. Stavi nazad deblju zavjesu i sa strane zvučnika nešto za upijanje zvuka

3. Policu napravi od ruske breze ( sendvič materijal )

Meni je puno pomoglo, a vjerujem i tebi će još kad napraviš ostalo po savjetima članova uživancija. LP.

Link to comment
Share on other sites

Zavesice srednjih debljina su visile ranije iza zvucnika, moguce je da su pomagale ali ne mogu to kategoricki tvrditi.  Neki paneli na bocne zidove, razmisljao o tome, kad bude love da se uklope u sobu.

Soba sirine 2,70 IZVINJAVAM SE !,  duzina 5,90

Visokotonci jesu u visini usiju kad sednem u fotelju, nego trebao bih sa njom da cinim jednakostranicni trougao sa zvucnicima po preporuci proizvodjaca ali ja sam malo iza.  Ruska breza da to cu imati u vidu jer mislim da cu praviti policu po meri, kad stignem na taj potez.

Kupujem mesingane siljke, nema druge, TMF radi samo seriju od 100 komada kao minimum.

Hvala za lepe utiske, trudio sam se da mi soba vise ne izgleda kao magacin bolesnog kolekcionara trica i kucina  ;-)

Pozdrav svima za sada !

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 9/11/2017 at 11:00 PM, den!s said:

Imao sam dugo B&M Acoustics AP17, i baš tako nešto slično sam i uradio.

Samo što sam od metalnih pljosnatih šina napravio (zavario) slovo T, to sam ušrafio odozdo u medijapan, a u tri tačke, u prethodno izbušene rupe, ušrafio šiljke. Dobije se i na stabilnosti kutija.

Inače, kutije su odlične – vrlo „muzikalne“!

Mislim da bi se dobilo na kvalitetu zvuka kada bi ih izvukao još nekih pola metra napred...

Juce sam pomerio policu sa pojacalima jos malo nazad a zvucnike u istom polozaju pomerio cca 25cm napred.  Prilikom prve provere cela slika se procistila a bas postao jasnijji za reprodukciju sa kompa ( Ambrose Akinmusire - A Rift... novi live, flac 24/88 ) ali sa jazz ploca sam potpuno igubio niske tonove.

Zvucnike sam malo vratio , Miles Davis - Kind of Blue sa ploce je svirao vrlo dobro sa definicijom, cistije i sa naizgled malo umanjenom pozornicom.  Cini mi se da se usled odbijanja bas reflexa od zadnjeg zida u totalu dobijala nesto veca zvucna slika sa nesto uvecanim instrumentima i mutnijim basom.

Za sada proveravam jos uvek ovu promenu, ima naznaka da bi ovo ipak mogao biti bolji polozaj za zvucnike.  Kad zavrsim ovu fazu sledi provera zaokrenutosti ka meni a mesingane siljke bih trebao da nabavim ...  uskoro.

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Krca44 said:

Juce sam pomerio policu sa pojacalima jos malo nazad a zvucnike u istom polozaju pomerio cca 25cm napred.  Prilikom prve provere cela slika se procistila a bas postao jasnijji za reprodukciju sa kompa ( Ambrose Akinmusire - A Rift... novi live, flac 24/88 ) ali sa jazz ploca sam potpuno igubio niske tonove.

Zvucnike sam malo vratio , Miles Davis - Kind of Blue sa ploce je svirao vrlo dobro sa definicijom, cistije i sa naizgled malo umanjenom pozornicom.  Cini mi se da se usled odbijanja bas reflexa od zadnjeg zida u totalu dobijala nesto veca zvucna slika sa nesto uvecanim instrumentima i mutnijim basom.

Za sada proveravam jos uvek ovu promenu, ima naznaka da bi ovo ipak mogao biti bolji polozaj za zvucnike.  Kad zavrsim ovu fazu sledi provera zaokrenutosti ka meni a mesingane siljke bih trebao da nabavim ...  uskoro.

Meni to deluje potpuno normalno. To što odmicanjem od zidova dobijaš manje basa, ali čistijeg. To i jeste na neki način poenta. E sad, ako ti je to premalo, tj. ako ti više prija da bude popunjeniji dole, može da problem bude i u sinergiji pojačalo/zvučnici, ili da je neka druga komponenta malo svetlija…

Kod mene su B&M Acoustics AP17 bile jedno vreme u veoma nezgodnoj sobi, sa nekim kosim plafonom, sa lamperijom po plafonu, itisonom od zida do zida, pa je zvuk bio dosta „ubijen“. Ali su posle jako lepo radile u nekih 23-24 kvadrata.

 

Ali evo koliko sam ih ja odmakao, i radile su jako dobro. Sa integralcem od 2 x 40-50 W...

slika01.jpg

Link to comment
Share on other sites

Slabašno im je pojacalo moguće,ali proveri pre svega i gramofon,ako ostalo dobro i čistije radi što je i logično kad se zvučnici pomere od zida.Spusti za početak malo Vta pa će ti se pojaviti vise baseva,ali je mozda i glava nesto svetlija ili tanja u basu.Vise basa si svakako dobijao od blizine zida.Ako si u tom polozaju podesavao VTA sasvim je moguće da je podesen tako da daje nesto vise visokih tonova.To je podesavanje kojim se najvise i najdirektnije utiče na zvuk.Da se razumemo, mislim na intervenciju od 1mm na ručki ne neko drastično pomeranje,time se znatno promeni tonski balans. Takođe,gramofon zvuci vrlo različito od podloge pa bi pre svega to trebao da uradiš.Ne mora to da bude skupo,Ikea lack table je superjeftino resenje,a mnogi ga hvale.

edit:Ikea lack (899din)

Link to comment
Share on other sites

Mislim da nije problem u pojacalu nego u razlicitim tipovima produkcije ploca koje se slusaju.  Oni snimci od 50-tih pa sve do pocetka 70-ih radjeni su sa monitoringom gde su zvucnici imali 15" bassove, tek od sredine 70-ih pojavljuje se mali BBC a posle Yamahe i Genelec.  Veliki studiji su do 91' otprilike svi jos uvek koristili velike Urei coaxialne drajvere u monitor zvucnicima,  a menjali su se i gabariti zvucnika za kucni hi - fi tokom decenija, danas dominaciju imaju midbass-evi od 5 / 6,5".  

Dakle zavisno od muzike koju pustam situacija je sledeca : Jazz stare ploce ili remasteri na vinylu imaju malo bassa ili ga imaju ok ( zavisno od ploce do ploce ), 80-te ploce leze ok ali jasno slabije od produkcije posle 2000.te godine.  Recimo nova jazz produkcija npr. Otis Brown III, Makaya Mcraven, Somi ima bassa sasvim kako treba.  Dicso ploce gruvaju fenomenalno ali one produkcijski imaju vise basa nego sto je normalno.

Sto se tice gramofona pogledajte na slici letve koje sam stavio, debele su 48mm , verujte da su uradile posao cujno.   VTA sam podesavao lupom vrlo pazljivo, mislim da sam to uradio ok ( da ne preterujem sa pisanjem dalje ).

Meni se cini da zvucnici rade ipak cistije i vise kako treba, dodatno sto sam primetio je glas u emisiji Ne Moze to Bez Kabla - ranije sam cuo ljude kao da pricaju u jako maloj prostoriji gde se zvuk ipak odbija a sad cujem glas znatno cistije, samo mikrofonski signal da tako kazem.

Kako vise slusam tako mi sve deluje bolje.  Pojacalo je slabasno na papiru ali iznenadjujuce dobro radi sa disko muzikom ili nekim deep housom, ritmiku i bas radi odlicno a ono sto mu fali je pravi kick kakav izvlace tranzistori bez frke.  Kad se covek navikne na taj kick koji je malo zaokrugljen sve ostalo je dobro.

Den!se lepo ti izgleda soba i setup, sta si stavio ispod zvucnika, ne mogu da razaberem jasno ?

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, Krca44 said:

…Den!se lepo ti izgleda soba i setup, sta si stavio ispod zvucnika, ne mogu da razaberem jasno ?

To je soba i sistem od pre 12 godina. Nije više ta, čak ni jedna komponenta nije više u opticaju…

A ispod su mermerne ploče, za koje sam tada mislio da nešto znače u ovakvoj postavci :-)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...