Jump to content


The Death of High-End Audio?


Mingus,Mingus

Recommended Posts

18 sati ranije, Father said:

Kad pomenuste paralelu sa TV-ima novijih tehnologija...

Kao što je kod njih slika presaturisana i preoštra, takoreći nadrealno dobra, tako je i u HiEndu zvuk pre detaljan i previše prijatan nego u neposrednom izvođenju u prirodi.

Jeste offtopic ali mogu tu stvrno da se izvuku paralele i sa Hifi.

Slika je preošra i nerealna uglavnom onda kada korisnik to dozvoli ili čak i priželjkuje što je najčešći slučaj (ili kada pustiš RTS studio snimak na kom radi pitaj boga ko i primenjuje sharpness na sharpness dok mu oči ne otpadnu). Ja lično zaista ne mogu da shvatim ljude kojima je veštački podignut sharpness u kombinaciji sa nekim pregorelim bojama i nedaj bože dinamičkim kontrastom uopšte prihvatljiv za gledanje a da te oči ne zabole, ali mnogo TV-a je baš tako naštelovano i ako im preporučiš da se sve malo smiri reći će ti da vole tako, i to je kraj priče. 

A sada baš na temu HiEnd-a, među TV-ima bi to danas bili kvalitetni OLED 4K paneli. Iako su u prodavnici uvek naštelovani tako da ti izgore oči, kada se upotrebe kako treba sposobni su za neverovatno detaljnu a opet suptilnu i prirodnu sliku. Ono što dežurni mrzovoljci ne shvataju je da visoka rezolucija ne donosi tu veštačku oštrinu koju mnogi mrze, već naprotiv detaljnost i mekoću kakva pre nije bila moguća. Dok OLED paneli pružaju postojane boje i obilje informacija u tamnijim tonovima.  Lično sam bio zapanjen kada se sve kockice sklope kako slika počinje da izgleda prirodno i trodimenzionalno, kao da ima dubinu i opipljivost.  

Naravno, kao i u muzici izbor materijala je ključan, nije isto da li gledate neku normalnu lepo snimljenu dramu, dokumentarac, Transformerse ili Ice Age. Nema te tehnike na kojoj će druga dva da izgledaju prirodno i umereno jer u svojoj srži to nikada nisu nameravali da budu - to je već stvar umetničke vizije. A baš kao i kod audio zapisa i video zapis ima ceo tehnički sloj između umetničke vizije i aparata za reprodukciju. Pa se npr. često na master za BR dodaje veštački sharpness da bi izgledalo spektakularnije itd.

Ono što je u celoj priči meni najbitnije je da bez obzira na sve i to da li govorimo o 300, 1000 ili 5000 €, u svakoj kategoriji se danas sve vidi bolje i lepše nego za isti novac pre 20 god. a izbora itekako ima i niko nije primoran da gleda u veštački oštar TV sa radioaktivnim bojama ako to ne želi, niti mora da gleda filmove sa više digitalnih efekata od pravih snimaka ako to ne želi. O kvalitetima izrade, materijalima, nostalgiji itd. bi moglo jako puno da se napiše. O ljudskoj psihi i navikama (npr. naviknutost na 24 fps, na blur...) bi tek moglo da se piše. 

 

ONTOPIC

Slično kao i sa filmovima, postoje jelte audio snimci kojima namera nikada nije bila da budu realni. Postoje celi muzički žanrovi koji se sastoje od zvukova koji ne postoje u prirodi. Postoje očajni snimci koji su izvorno preoštri, presvetli, tehnički prilagođeni limitima i društvu svog vremena. Loudness war, pravljenje veštačke oštrine i čistine zvuka... To je realnost i prirodno okruženje na koje svaki HiFi i HiEnd sistem mora jednako da računa, pa mislim da to možemo da smatramo konstantom. Po mom ličnom mišljenju to ne bi trebalo ni da se pominje u ovakvim temama. 

Ono što je po mom mišljenju neosporno je da ako su neki normalni preduslovi po pitanju izvornog materijala, prostora, tišine... ispunjeni, svako od nas jasno čuje razliku između nekog malo lošijeg, osrednjeg i stvarno mnogo dobrog sistema. Naravno da je moguće upasti u milion rasprava na osnovu ličnih viđenja i preferencija ali to je uglavnom u okviru slične klase proizvoda. Jer mogu ja da volim malo masnije ovo, neko malo suvlje ono... ali kada je jedan sistem stvarno superioran nad drugim to svi jasno čuju. A Hi End sistem je po meni onaj koji te stvarno iznenadi svojom realnošću, na kom bi dobar snimak bez igranja sa potenciometrom mogao da te prevari da ti mačka prede u sobi, da se zrikavac negde sakrio, da reka tiho šumi u daljini.... a onda bez ikakvog diranja potenciometra predstavi zvuk motora i drčanje auspuha kao da si parkirao auto ispred sebe, ili 5 m ispred sebe, ili 10 m ispred sebe a malo ulevo pored zida koji još dodaje eho na sve to. Ja znam da moj sistem to ne može, i želim onaj koji može, i to je to. Šta ću ja onda na njemu da čujem kada ubacim rock alubum iz 70-ih, pop iz 80-ih ili indie rock od prekjuče je već potpuno druga priča. A šta će kineski tajkun da plati 100 000 € je tek neka treća priča koja je mnogo više u domenu sociologije i psihologije. Ja biram da odluke tog istog tajkuna ne utiču na moju ljubav prema HiFi-u niti na moju želju i razlog da posedujem HiEnd kakav sam sada opisao. 

Link to comment
Share on other sites

...izvini, za te pare možeš da izidaš zid, iznajmiš auto, mačku, cvrčka i potok. Onda ukapiraš da se oni u prirodi ipak drugačije čuju nego što nam to tonmajstori filmskih studija sugerišu. Pa onda od ostatka para odeš na par koncerata sa dobrim društvom.

...onda na kraju odlučiš da li ti treba hifi sistem za pokazivanje kao ego-wall od diploma, fotografija i zahvalnica ili kao potreba da kroz njega pustiš kod kuće muziku u kojoj ćeš uživati. Mislim da je legitiman i jedan i drugi izbor, samo kod većine vlasnika jedno isključuje drugo na žalost.

Kod jednog mog poznanika sam imao privilegiju da mi je dao do znanja da smo postali bliskiji u audiofilskim odnosima na taj način što je (do)pustio da na njegovom veoma dobrom sistemu puštamo muziku koja nije u fazonu test-ploča, Chesky, Biber, Naim i sličnih audiofool-produkcija.

Mogu vam reći da su i "obični snimci" izdavača i izvođača za smrtnike zvučala u najmanju ruku izvrsno. Ne spektakularno, zaslepljujuće, ne sa pevačicom koja ima tolika usta da joj možeš spakovati u njih jazz-trio sa normalnog snimka. Nego prosto izvrsno za kućne uslove. Usuđujem se da kažem, najrealnije što sam ja čuo. Ne nužno najdopadljivije. Pitanje ukusa.

Da li je to high-end ili nije, ja stvarno ne znam.

E da, da li ste razmišljali o fenomenu predrasude kako treba da zvuči sistem na osnovu njegovog izgleda?

ono tipa, ako je pojačalo teško mora da je i jako sa dobrim basom ali nema finih detalja, zvučnik ako ne stoji tamo gde bi ga ti stavio neće imati očekivani zvuk sa tvoje strane? Debeli tenor bolje peva nego neuhranjeni, odnosno koliko nam vizualna informacija pravi predubeđenje o tome šta ćemo čuti? Mislim da (ne samo) hifi/hiend scena užasno zavisi i od vizuelne prezentacije nečega šta služi samo za slušanje.

probajte na svoj zvučnik-mezimac samo na nedelju dana da izlepite sa nekim stikerima koji ne ostavljaju tragove tipa sticky notes blokčića i pozovite audiofile da ih slušate zajedno. Baš me zanima da li će čuti razliku i kakvu?

daobog nama više vremena za druženje i slušanje sprava, vremenom će se valjda od toga izroditi i neko lično iskustvo a i formirati lične preference glede prostora za slušanje i izbora/koncepta hifi-sistema. A za HiEndAudio će valjda još ostati mesta u životnom planeru :)

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, zflazar said:

Kod jednog mog poznanika sam imao privilegiju da mi je dao do znanja da smo postali bliskiji u audiofilskim odnosima na taj način što je (do)pustio da na njegovom veoma dobrom sistemu puštamo muziku koja nije u fazonu test-ploča, Chesky, Biber, Naim i sličnih audiofool-produkcija.

Mogu vam reći da su i "obični snimci" izdavača i izvođača za smrtnike zvučala u najmanju ruku izvrsno. Ne spektakularno, zaslepljujuće, ne sa pevačicom koja ima tolika usta da joj možeš spakovati u njih jazz-trio sa normalnog snimka. Nego prosto izvrsno za kućne uslove. Usuđujem se da kažem, najrealnije što sam ja čuo. Ne nužno najdopadljivije. Pitanje ukusa.

 

ja ne znam zašto se bega od test ploča ili CD-a kada su oni vrlo korisni . Osnovna svrha im je ta što  je na njima sve poznato , počev od toga gde stoji muzičar pa do toga šta je ebo u zadnjih mesec dana . Te ploče i ti CD-ovi služe da se utvrdi da li sistem pozicionira kako treba , da li mu je timbrika kako treba i još neke stvari .

  Ako se tu pokaže da je nešto pogrešno onda je pogrešno i na svim ostalim snimcima .......na stranu ako neko kaže da mu se tako sviđa . Nema problema , ali samo da se zna da sistem radi pogrešno .

PS moja definicija AJENDA je da je svaki sistem ajend ako on kod vas izaziva emocije , što znači da sistem radi upravo ono za šta je namenjen . Na stranu ako i ostali ne misle tako za vaš sistem od 1000 evra , ali nema veze , vi pravite sistem za sebe a ne za druge ;)

 

Link to comment
Share on other sites

2 minuta ranije, RADE said:

Na stranu ako i ostali ne misle tako za vaš sistem od 1000 evra , ali nema veze , vi pravite sistem za sebe a ne za druge ;)

Šo' bi se reklo, sam svoj AJEND majstor! :)

Važno je uživati u svemu što donosi ovaj pasionirani i izrazito subjektivan hobi. Kao što ističete, emocije pokrenute izvođenjem koje se sluša su osnov AJEND doživljaja, bilo da je na koncertu ili u okviru naših sistema.

Takođe, česte razlike nas zapravo spajaju. U početku možda i konfrontiraju, ali na kraju, ako smo otvoreni da slušamo druge šta imaju da kažu, zapravo i konačno edukuju, često pomerajući granice naše percepcije što svakako vodi ka razvoju sopstvenog slušnog aparata i napretku sistema koji slušamo.

Svaki napredak unosi nemir, nevericu i rizična ulaganja koja ne moraju odmah doneti očekivana poboljšanja. Jedina ne hedonistička strana ovog hobija je strpljenje potrebno za pronalazak pravog recepta i naravno sve prisutno i ne zaobilazno usviravanje.

Link to comment
Share on other sites

https://www.rgsound.it/ts-1001i_pioneer-id-7406.html

ovaj zvučnik  poprilično nisko rezan , ispeglan sa DSP  pravi takvu scenu da je za nepoverovati . Scena definisana po visini širini i dubini da se misli da rade kutije od 10.000 evra a on košta nekih bednih 30 evra . .....mislim nije ono  daš 30 evra , zavrneš zvučnike i oni rade . Ipak ima malo više nauke , ali je činjenica da on sam  radi .

Link to comment
Share on other sites

22 sati ranije, steva said:

Neke Sony, koji model nemam ideju.

niko ozbiljan ne stavlja Sony :) .

 Koliko je pionir dobar govori i podatak da njega vija cevno predpojačalo i jedan veoma muzikalan izlaz ...nekih 2000 evra vrednosti + DSP .

izlaz

http://www.audiosolution.it/polomnia.html  

pre

http://www.audiosolution.it/studio-v.html

 i pre i izlaz su praktično delovi ovoga

http://www.audiosolution.it/davina.html

 izlaz koji radi bolje / 40 novinara ocenjivalo na blind testu / od mekintoša od 15.000 evra .

Link to comment
Share on other sites

Sinoć sam bio na koncertu grupe Incognito. Došli smo jedno sat i pol vremena pre samog koncerta. Prostor kluba Novi BitefArtCafe je bio tada skoro pa prazan, tako da sam mogao pažljivo da posmatram ko je sve dolazio. Stajao sam kod samog ulaza. Publika je bila ista ona kao i na koncertu u Sava Centru pre 20 godina, samo za toliko starija.

Dva puta sam bio na njihovom koncertu krajem 90ih u razmaku od po dve godine. Dobro se sećam da je tada publika bila dosta raznolika, podjednako mlađih i starijih je bilo. Sinoć nisam primetio da nije bilo nekog sa ispod 30 godina. Milenijumske generacije nije bilo.

Najbolji saveznik Hi End audiu je Hi End muzika. Možda muziku ove grupe nebi mogao svrstati u neki opšti vrh muzičkog kvaliteta, ali su zato velemajstori u polju plesnog džeza (acid, komercijalnog). I dalje izdaju albume tako da su i dalje "aktuelni". Slušati muziku ove grupe na Hi Endu uređajima po meni ima apsolutno smisla, imaju dobru i produkciju i umetničku stranu.

Sinoćni koncert je po meni još jedna potvrda da se ukus današnje generacije promenio. Pod današnjom generacijom mislim na one koji je i najviše slušaju, a to su oni do 30 godina starosti. I dalje pažljivo slušam medije, a i nešto obiđem sveta - te bi rekao da je muzički ukus mlađih lošiji ili ga nema. Možda pre ovo drugo nego prvo.

Ova promena ima sigurno uticaj i na samu prodaju Hi End-a. Ne vidim smisao da mlađi koji slušaju Cecu, Karleušu ili svetsku komercijalnu muziku bi to slušali i na skupocenim uređajima. Jednostavno ta muzika nema nikakvih elemenata u sebi za tako nešto. Nisu komplementarni, modernim rečnikom rečeno - ne traže međusobnu sinergiju. Osim ekonomske situacije ova komponenta isto igra značajnu ulogu u oblikovanju budućeg Hi Enda. Posmatrajući sinoćnu publiku rekao bi "mrka kapa".

U našaj srpskoj zbilji sigurno i na zatvaranju običnih Hi Fi prodavnica poput One Hi Fi-a.

Link to comment
Share on other sites

Taj bend i jeste davno otisao u potpuni zaborav i potpuni su anonimusi,urekli se sa imenom benda :),osim kod "žal za mladost" male skupine ljudi kojoj i sam pripadam(imam 4-5albuma),bio sam takođe na zaboravljenom superbendu proslog leta Brand new heavies.uglavnom ista ekipa..Osim mozda Jamiroqui svi su ti acid jazz bendovi otisli u fade out,i prati ih ta starija generacija po klupskim svirkama.Ne znam odkud ti ideja da se tu i pojavi neko mlađi.Svako neka slusa svoje moja deca su odslusala moju muziku dok su slusali sta im mama i tata kazu.Ponosan sam sto mi sin zna ceo Wall i sve pesme od Queena napamet da otpeva ali jednom moraju svojim putem, i ja sam potpuni duduk za to sto oni slusaju.U pravu si da slusaju većinom elektronsku muziku i da bude i narodnjaka po zurkama uz alkohol,ali toga je uvek bilo i nikad Incognito i sl.nisu bili mainstream.Ima klinaca koji slusaju klasiku,treba doći i na jazz festival pa videti da tu ima itekako mlade publike,uostalom i izvođača samo jeste ta publika u sve manjoj manjini.S druge strane kod klinaca barem ovih gradskih narodnjaci jesu sve vise za podsmeh,a MTV hitove svi znaju napamet.Moj je sin svaki dan egzita dočekao zoru,nisu bas svi klinci za narodnjačko blato.Iz toga kroz vreme dođe i bolja muzika,uostalom i nasa je generacija slusala kojekav trash 80'-tih pa su neki otisli na Cecu neki na drugo.Samo nemoj kriviti novu generaciju za Cecu,nju je "iznedrila"upravo naša generacija,za njih je ona Milfača koja se samo u pijanom stanju sluša.

 

Link to comment
Share on other sites

Iz cuga.

Već sam menjao pola kubika zvučnika od 35 kila za kutiče od 7,5 litara  i 4ipo kila

Sad da još to isto uradim sa amplifikacijom. (Eh kad bi mi onaj steampunkić svirao ko lanpe)

Za izvor sam na dobrom putu. Thin klijentče i DACić

 

Zatko, jel pričasmo u Sisevcu o tome? Uračunaj samo koliko ti prostora zauzima huifa. Pa puta cena kvadrata. Taman da kupiš Fantoma.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, zflazar said:

kako stojimo sa Ajendom?

da li biste 50 kila sprava i 200 kila zvučnika menjali za 5 kila Devialeta?

Već jesmo :) 

Preamp, amp i DAC (Plinius Kaitaki, Plinius SA-103, Resolution Audio Cantata) ukupne težine 52 kg zamenjeni monoblok amp/DAC-om težine 11.9 kg (Devialet D400), znatno veće snage i sveukupno boljeg zvuka, pritom niže cene.

Zvučnici težine 73 kg (B&W 802 Nautilus) evoluirali na 51 kg (Avalon Indra), a konačno došli na 36 kg (Vivid B1 Decade).

Nikada se ne bih vratio na prethodne varijante sistema, što zbog gabarita i praktičnosti, ali najviše zbog zvuka.

Ne treba suditi po izgledu, kilogramima, konceptima, uši treba da budu jedino merilo.

Link to comment
Share on other sites

Ko ne veruje u malecke stvari nek poslusa kod istog dilera onaj mali Lindeman i veliki MBL uporedo.Ja bio jednom,spakovao ga mali u mali džepić.Jedino čega se bolim kod tih danasnjih minijaturica je hlađenje i trajnost uređaja i da li je to uopšte napravljeno da traje u ovo potrosačko vreme.To će tek vreme pokazati.

Link to comment
Share on other sites

9 sati ranije, siroma said:

A ako uopšte ne trošiš HiFu, najviše uštediš.

Sve pare potrošiš na nešto drugo.

 

© jeste

 

PS Lampice lete čim se napravi kanistar od 20 litra al ovolicki, tj pojačalce ko pakla cigara a da se čuje bolje od staklića

Za sad mi se ovaj peachtree sviđa najviše

33116peachtree2.jpg

Koje je ovo pojacalo.

Link to comment
Share on other sites

...znači kraj kabastoće u hajfaju :) ? 

OK, prihvatam.

Međutim, šta je sa gramofonom, kakva im je Devijalet-opcija za gramofondžije?

https://www.stereophile.com/content/devialet-d-premier-da-integrated-amplifier-phono-stage

http://www.whatsbestforum.com/showthread.php?15415-Devialet-use-of-its-phono-stage

pitam ozbiljno. Da li neko ima direktnog iskustva po tom pitanju?

Link to comment
Share on other sites

On 10/5/2017 at 23:57, siroma said:

Jel slušao neko B&o Icepower pojačala? Minijaturna jesu ali ne znam kakav je kvalitet zvuka.

Склапао и слушао ово: http://www.ebay.com/itm/ICEPOWER250A-Digital-Power-amplifier-finished-board-ICEPOWER-module-250W-/132340949792?hash=item1ed022a320:g:yQoAAOSwf4pZyS~l

Свира одлично и не греје се претерано. Препорука. Боље ради од Hypex uCD модула.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...