Jump to content


Куповина програма за компјутере на еBay


tobra

Recommended Posts

 Pretposavljam da zelis da ih kupis za neko pravno lice? Ja se u to ne bi upustao, ma koliko bili kretenasti lakse ti je da ides preko domaceg zastupnika - americki ebay nema VAT, tako da ces onda taj "uvezeni" softver nekako morati da provuces kroz carinu i da platis na to i porez. Dodatno, ne mozes da kupis OEM ili nesto, vec samo retail softver, tj. koji onaj koji prodaje sme da proda.... Kad sve sve sabere, izgubices BRDO vremena i zivaca..... A ako imas softver koji profesionalno koristis, koji si platio, a nemas da si platio PDV, onda si u prekrsaju i poreska ce da te smori samo tako. 

 Za kuci, jos gore. Realno, za kucnu primenu, F/OSS bi trebalo da te pokrije sa vise-manje svime, a ono sto je specificno (tipa dobar audio plejer ili tako nesto) ne uzimas na ebay-u vec od proivodjaca direktno. E sad, ako ti treba nesto za profesionalnu primenu - onda tu dolazi poreska, i onda vidis onaj deo gore. :D 

Link to comment
Share on other sites

Хвала на одговору. Раѕмишљам о куповини рецимо адобе фотошопу. Видим доста има огласа на еBay-у а уз то ти гарантују повраћај новца. Колико сам чепркао по еBay-у они гранатују да је то чист продавац и чиста куповина. Примера има доста де су људи куповали ОС (системе) и да су били регуларни. А што се тиче нашег ПДВ-а ту без проблема скидају са рачуна и то уредно (20%).

Нисам мислио за правно лице...

 

Link to comment
Share on other sites

Kupio ja nedavno 2x Win7, 1x Win10 i jednom Office 2013. Sve ukupno je koštalo 10-ak €.

I to radi. Kupio sam kao privatno lice. Pravno lice kod nas u Srbiji ne može tako, naravno. Ali to je druga priča.

Ovo oko jeftinih OEM licenci na eBay za privatna lica, za sada nekako radi. Nisam pohvatao u čemu je kvaka, ali su cene toliko niske da vredi probati. Lično imam potrebu za legalnim softverom, ali ne pred našom inspekcijom, i ova varijanta za sada radi dobro.

Sa jednom od kupljenih licenci sam imao problem koji mi je rešila MS podrška, sve uz potvrdu da je taj kupljeni key sasvim validan. Dva puta sam pitao.

Naravno, sve te licence su nakon validacije vezane za jedan računar (ploču) i nisu prenosive na drugi. Ali rade i nakon full reseta računara te ponovne instalacije na isti računar. Klasična OEM priča.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...