Jump to content


Fabrički CD izdat na CD-R ???


Borko

Recommended Posts

Da li se nekome desilo da kupi u fabrički CD, regularno izdanje, u celofanu (neotvoreno) po punoj ceni za štampani (pressed) CD, a  kad otvori kutiju unutra je izdanje narezano na CD-R , a ne presovano?

Regularno izdanje sa štampanom knjžicom i odštampanom gornjom stranom CD-a. Naravno audio CD. Programi za detekciju CD-a npr. CD info, vide da je CD-R. Lepo piše "phtalocyanin". Ni po čemu se ne razlikuje od presovanog CD-a sem po boji sloja za narezivanje.

Ovo je kataloški broj CD-a: 0025218699822

Ranije mi se to desilo na eBay i uvažili su mi reklamaciju. To se zove M.O.D. "Manufactury On Demand". Valjda se to radi kada se izdavaču ne isplati da odštampa novu seriju ?

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, VU metar said:

Dao si odgovor.

To je samo deo priče. Pravo pitanje je da li ima razlike u audio kvalitetu ? S tim u vezi je ko to zaista narezuje ? Kad je u pitanju Amazon to oni sami rade, ali ko dostavlja master, u kom obliku ?. Sigurno je da nije u pitanju piraterija, ali osim što se narezuje, a ne štampa (presuje) da li se to radi sa istog polaznog materijala koji je korišćen za štampanje CD-a (i koji dostavlja diskografska kuća) ili se prosto kopira jedan ranije proizveden CD ? Takođe je pitanje da li se to narezuje na profesionalnim rezačima 1:1, ili se narezuje na običnom računaru, kao što bi to svako mogao da uradi ? I kojom brzinom ?

Ne bi smelo to da se prodaje po istoj ceni kao pravi CD, zbog svega ovoga što sam napisao, a ja sam ga kupio kao nov CD, zatvoren u celofanu po ceni istoj kao i sva ostala izdanja te kuće.

Po čitajućem sloju se vidi da je CD-R, i štampa na gornjoj strani  CD-a je mat, a ne sjajna. Ni po čemu drugom ne bih mogao da kažem da je lošiji od drugih pravih Riverside CD-ova.

Malo sam tražio po netu (Steve Hoffman forum) i postoje takva izdanja OJC Remasters serije, ali nisam našao info za ovaj CD. Na celofanu nije bila nalepnica sa podatkom ko je uvoznik, pa me interesuje da li je konkretan CD koji sam kupio došao sa Amazona (nekim kanalom) ili je to regularno izdanje koje autorizuje (ili pravi) sam Riverside tj. kuća u čijem su vlasništvu.

Kad se otvori tj. pocepa celofan, nije sigurno šta će se zateći unutra ?

Link to comment
Share on other sites

Ako kvalitet CD-a nije isti nije u redu da je cena redovna,a narocito nije uredu da to nije napisano u opisu.Treba da znas sta kupuješ.Ja sam prosle godine kupio ploču Melody Gardot gde nigde na amazonu nije naznaceno da je 45rpm,otpakovao i video da ne mogu da je koristim.Nije doduse cak ni na omotu napisano pa ih to donekle opravdava.Borko iz yugovinila nije mogao da poveruje u to jer je to bas bitan podatak,pa je i on raspakovao celofan i uverio se.Nije ok da tek kad nesto raspakujes vidis na cemu si,postoji reklamacija al' sta ćemo sa povratnim shippingom to bi trebao amazon da plati.

Link to comment
Share on other sites

43 minuta ranije, sondek said:

Nije ok da tek kad nesto raspakujes vidis na cemu si,postoji reklamacija al' sta ćemo sa povratnim shippingom to bi trebao amazon da plati.

Ovaj CD nije kupljen od Amazona. Amazon napiše "Manufacture to Order". CD sam kupio kod nas u radnji.

Kako da proverim da li je kvalitet isti ? Za to bih morao da imam i pravi CD da uporedim. Na Steve Hoffman forumu mnogi kritikuju ovakva izdanja, iako su to mahom Out of print naslovi. Kažu radije ću da skinem Flac i da sam narežem. Bar znam šta je.

Link to comment
Share on other sites

12 sati ranije, sondek said:

Je si li proveravao dostupnost i izdanja na Discogs,Amazonu...

Ima i na Amazonu i na Discogsu i na eBay. Ima novih, a po kataloškom broju: 0025218699822 mislim da bih dobio isto CD-R (nisam siguran). Jedino da se uzme polovni ali i taj može biti CD-R samo polovan.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...