Jump to content


Opisati ono što čujemo: audio terminologija


Nomimasen

Recommended Posts

Ova tema je idealna kada dodješ na ideju da sam sebi slomiš mozak, ili kad hoćeš nekoga da tlačiš kao u domaćim filmovima pa ga pitaš " čiji si" a on kaže "naš" .

Poenta mog relativno besmislenog pisanja je da svi različito doživljavaju muziku. Ima negde vizuelni prikaz kako ko doživljava boje u različitim stanjima pomognutim zloupotrebom raznih opijata, tako i ljudi u raznim raspoloženjima osećaju muziku - nadam se bez pomoći supstanci (ev. čašica - dve)

Link to comment
Share on other sites

21 minuta ranije, Aoxomoxoa said:

Tacno tako.Besmislen je preskup sistem neutralnog zvuka,kada ne znamo kako je nosac zvuka snimljen,kakvi su mikrofoni korisceni,i ostala skalamerija u studiju. Zbog toga mene i ne privlace nesto te ocene o neutralnosti,biram uredjaje koji odgovaraju mom ukusu,pa makar i farbale isti.

Sistem neutralnog zvuka upravo i služi da saznaš što je moguće približnije kako je nešto snimljeno...

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, Aoxomoxoa said:

Tacno,ali neznam kako zvuce izvodjaci,pre ikakvog miksovanja,i slicnog.Pre mesec dana sam bio u Kolarcu,i skoro jedino je mesto u Beogradu gde verujem da cujem neutralan zvuk.

Ne čuješ neutralan, nego zvuk orkestra "obojen" uticajem akustike same dvorane na Kolarcu, ti isti izvođači bi negde drugde zvučali drugačije, a ne zvuče isto ni ako ih slušaš iz partera ili sa balkona...

Link to comment
Share on other sites

Šta je objektivno? 

Sinusoida na osciloskopu?

Trust mozgova i autoriteta koji kaže da je nešto bolje?

Review u nekom časopisu?

I šta ako se npr. meni to uopšte ne sviđa. Hoću li da kažem sam sebi da sam glup i da treba da slušam “neutralno”? Ili ću da slušam “farbano” i da uživam? Uopšte ne karikiram, po meni je ovo suština. Svako ima neki reper šta je dobar zvuk, a po meni muzika mora da proizvede neku emociju (po mogućstvu pozitivnu). Džaba ako 100 autoriteta i apsolutnih sluhista kaže da je nešto sveti gral, ako sam ja ravnodušan. Znate ono... super zvuči, sve na mestu, ali... nema ono nešto što tera nogu da cupka...

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Father said:

Ko poznaje prirodan zvuk i recimo da je sluhista i obrazovan u muzičkom smislu, zna šta traži i očekuje od HiFi-ja. Ko poznaje samo sopstvenu predstavu o prirodnom, zapravo tada već govorimo o "Dobrom zvuku" taj juri takav neki reper dobrog zvuka koji njemu leži apstrahujući realnu prirodnost i sve što je čini.

Ja rekao da je stvar takva kakva je! I tu nema pomoci. 

Link to comment
Share on other sites

Mene odlicno idi ti opisi. Kad unidem ničim izavan u prostoriju i cujem ne sta svira nego kako svira onda iman reakciju na tri levela. Ako je podnosljivo za slusat al nista posebno onda mučin jer šta ću neću vridat čovika nebi da je moje bolje a da falim bezveze nećunito.

"A u pene kako ovo dobro piva" je uobičajena reakcija kad je istitravanje zvucnih valova iz smjera para spikera uhu ugodno, a "a u čičku materinu ovo se čuje ka kujac gasi to" je kad je bas ono ***** da je to grozota i za moje usi i za vlasnikov dobar ukus.

Jebo zvuk bez opisa to je ka crno bili LCD em nemoguce em nepotpuno.

Link to comment
Share on other sites

Ja bih hi-fi uredjaje poredio sa automobilima.Da li postoji referentni auto? Ne. Koji cete izabrati? Neko po performansama,neko po izgledu,neko po brendu.Ali svako prema svom senzibilitetu.Ne vidim zasto bi bilo drugacije sa hi-fi uredjajima.Da li postoji referentni uredjaj? Ne.Oni treba da donesu zadovoljstvo pri slusanju,uz kvalitetnu izradu svakako.Na forumu treba samo dati savet kada je neko u nedoumici oko konkternog izbora.I naravno,izneti svoja iskustva sa dobrim uredjajima.

Link to comment
Share on other sites

45 minuta ranije, Aoxomoxoa said:

Da li postoji referentni uredjaj? Ne.

Sustinski odgovor.

Volim zvuk klavira, poznajem ga. Spomenuti Steinway and Sons pravi koncertni model B od 3m duzna i on je po kritikama najbolje zvuceci klavir u dvoranskim uslovima. Licno vise preferiram zvuk Petrof pianina 114 u prosecnom dnevnom boravku.

Prirodan neamplifikovani a potpuno razliciti zvuk daju oba modela jednog istog instrumenta. Ostaje na kraju pitanje kakvom zvuku klavira smo individualno skloniji. 

Link to comment
Share on other sites

U prirodi instrument je instrument, a u hifi sitemu izmedju nas i instrumenta je sto se farbe i "neutralnosti" tice i mikrofon i pozicija istog i svo ozicenje seshna i master tape i postprodukcija i svasta nesto. Do maseg sistem treba to sve produkcijsko na gomili kapirati kao neutralno i nepristrasno. Onda dolazimo do naseg sistema koji to sve dize na visi nivo :D

Link to comment
Share on other sites

neutralno zvuceci sistem.......termin izmisljen da se opravda skup ,los sistem i "nauci" slusalac pameti vrati na pravi put......

uz  sve to ga svako razume kako zeli i onda se ovde diskutuje o razlicito zvucecim instrumentima razlicitih proizvodjaca,sto nema nikakve veze sa "neutralnoscu sistema".

 

zaboravite to u hi fiju,jer   neutralnost is like ass hole,evrybody has his own :listen

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dubwise said:

Spomenuti Steinway and Sons pravi koncertni model B od 3m duzna i on je po kritikama najbolje zvuceci klavir u dvoranskim uslovima.

Poredjaj 10 tih Steinway klavira u njihovoj manufakturi u New Yorku ( mislim da su tamo ) i svi su Steinway ali se razlikuju medjusobno, otprilike 4, 5 klavira ima dovoljno slicne osobine a ostali ne, i oni sami to pricaju, emisija koju sam gledao je njihova produkcija,  svaki je rucni rad i malko se razlikuje a opet su svi prepoznatljivi kao Steinway, samo je neki komad bolji.   Ni medju njima nema potpuno identicnih.

Ako zelite bas neku referencu Bosendorfer je 30tih godina napravio 10tak koncertnih klavira na koje je prikacio neku vrstu vrlo jednostavnog racunara koji je busio kartice, a na njima ostavljao informaciju o nacinu kako je neko svirao taj klavir.    Pa taj neko je bio Rachmanninov i "snimak / kartice" su dosle u ruke John Atkinsona iz Stereophile magazina... da li su snimili session koji su organizovali nisam siguran, treba proveriti,  ali to je najblize moguca reprodukcija kako je Rachmanninov svirao svoje kompozije na tom klaviru a takav jedan postoji u Americi.

Gospodin Dubwise bi eventulano mogao da odsvira nesto sto bi se snimilo, pa ako imate veliku srecu da cujete njega kako svira i da potom poslusate snimak na izuzetno dobrom sistemu, videcete da snimak ne moze da se poredi sa dozivljajem zive muzike.

S postovanjem, Krca

Link to comment
Share on other sites

Što ne može da se poredi?

Svima vama kojima to ne može da se poredi džaba je i objašnjavati visoku vjernost i neutralnost.

Naravno da može i mora da se poredi.

U suprotnom, nabavite neku all in one spravu, da ne kažem mini liniju, i prestanite da bacate pare na nešto nedostižno. I uživajte u muzici.

Link to comment
Share on other sites

8 sati ranije, patason said:

... i onda se ovde diskutuje o razlicito zvucecim instrumentima razlicitih proizvodjaca,sto nema nikakve veze sa "neutralnoscu sistema".

Jao brate! :rolleyes: Ako ovo ne shvatiš kao važno, džabe ti sistem neutralan kao ass hole!

Paralela je bila da, pravi neutralno zvučeći sistem treba da dočara te razlike, negde suptilnije negde očiglednije, jer sistem samo posreduje u telepotraciji slušaoca na mesto gde je taj instrument sniman. Isto kao i mikrofon i ostalo u lancu elektronike do našeg uveta.

A što se tiče našeg sviđanja tuđeg smisla za neutralnost sistema je isto kao i iritirajući ili prijatan glas ili izgled naših supruga. Možda neki naš prijatelj ili poznanik nas smatra budalom, ako iz njegovog ugla, za nas prijatna i lepa supruga, njemu deluje kao iritantna i ružna. Ili ako neko sa čežnjom gleda u našu suprugu dok uživa u njenom umilno prijatnom glasu i mašta "kako bi ja ubacio disk" i malo u osami  .... khm, poslušao naš sistem. :P

Subjektivno je vrlo izraženo i tu nema dileme pa je i ass hole teorija na mestu. Čuli smo i profesionalce kako govore da vole ovakav ili onakav zvuk. Niko nije istakao Spartansku neutralnost kao imperativ. Naši izbori sistema su kao izbor žena, neki ih doživljavaju kao sjajne i srećni su što baš tako zvuče i dodatno ulažu i nadograđuju tu lepotu i zanesenost, drugi se pate sa njima i stalno im nešto smeta pa se švalerišu sa drugim kako bi videli kakvi su visoki i basovi kod tih drugih, a treći samo slušaju muziku i nije im bitno ni kako zvuči ni koliko je sve to neutralno po principu "od birača nema je..ča" i tako ja to vidim.

Znam da nije pametno uvlačiti žene u HiFi, ali malo malo pa ih neko pomene kao ograničavajući faktor u HiFi prosperitetu. Isto tako i instrumenti igraju vrlo bitnu ulogu u proceni neutralnosti nekog sistema i treba raditi na sopstvenoj edukaciji u tom pravcu, a ne samo bubati napamet Brandove i rekla kazala o njima iz HiFi časopisa, klanjajući im se kao paganskom teletu ...

Link to comment
Share on other sites

5 minuta ranije, Aleksandar75 said:

Jbt sta sve ovde moze da se procita

Послато са LG-D855 уз помоћ Тапатока
 

Najlakše je nalupetati se o svemu i svačemu, a naročito o nečemu što s temom nema blage veze, pa se praviti da se ništa nije desilo...

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, Father said:

Jao brate! :rolleyes: Ako ovo ne shvatiš kao važno, džabe ti sistem neutralan kao ass hole!

Paralela je bila da, pravi neutralno zvučeći sistem treba da dočara te razlike, negde suptilnije negde očiglednije, jer sistem samo posreduje u telepotraciji slušaoca na mesto gde je taj instrument sniman. Isto kao i mikrofon i ostalo u lancu elektronike do našeg uveta.

A što se tiče našeg sviđanja tuđeg smisla za neutralnost sistema je isto kao i iritirajući ili prijatan glas ili izgled naših supruga. Možda neki naš prijatelj ili poznanik nas smatra budalom, ako iz njegovog ugla, za nas prijatna i lepa supruga, njemu deluje kao iritantna i ružna. Ili ako neko sa čežnjom gleda u našu suprugu dok uživa u njenom umilno prijatnom glasu i mašta "kako bi ja ubacio disk" i malo u osami  .... khm, poslušao naš sistem. :P

Subjektivno je vrlo izraženo i tu nema dileme pa je i ass hole teorija na mestu. Čuli smo i profesionalce kako govore da vole ovakav ili onakav zvuk. Niko nije istakao Spartansku neutralnost kao imperativ. Naši izbori sistema su kao izbor žena, neki ih doživljavaju kao sjajne i srećni su što baš tako zvuče i dodatno ulažu i nadograđuju tu lepotu i zanesenost, drugi se pate sa njima i stalno im nešto smeta pa se švalerišu sa drugim kako bi videli kakvi su visoki i basovi kod tih drugih, a treći samo slušaju muziku i nije im bitno ni kako zvuči ni koliko je sve to neutralno po principu "od birača nema je..ča" i tako ja to vidim.

Znam da nije pametno uvlačiti žene u HiFi, ali malo malo pa ih neko pomene kao ograničavajući faktor u HiFi prosperitetu. Isto tako i instrumenti igraju vrlo bitnu ulogu u proceni neutralnosti nekog sistema i treba raditi na sopstvenoj edukaciji u tom pravcu, a ne samo bubati napamet Brandove i rekla kazala o njima iz HiFi časopisa, klanjajući im se kao paganskom teletu ...

Mani se ti HI FI-ja,  nađi  švalerku pod hitno ! :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...