Jump to content


Ulje za podmazivanje gramofona


Nikola 1801

Recommended Posts

  • Replies 119
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Не паметуј када не знаш. То је било до двехиљаде и неке. Баш гледам налепницу и пише Тотал.

А ко је кога купио или продао баш ме брига, знам само шта пише и то латиницом.

Link to comment
Share on other sites

Ja bih se na prvom mestu zahvalio Williju za koristan test !

Hvala Willi !

:)

.................

A ulje za sivace mashine... pa to je samo improvizacija kad se nema sta drugo pod rukom i nije vrh vrhova jer se ulje sipa i mesa sa ostacima mnogo gusceg ulja ( kod 1210 bar ) a to ne valja.

Da je lezaj cist pa da se sipa ( kao sto je Willi uradio ) ... pa i onda mora cesce, uobicajena greska rekao bih, mnogi od nas ne znaju pa posle saznaju ( nesto ) a dok nisu znali nisu ni bili svesni da ne znaju 

  :)

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

Не паметуј када не знаш. То је било до двехиљаде и неке. Баш гледам налепницу и пише Тотал.
А ко је кога купио или продао баш ме брига, знам само шта пише и то латиницом.

2007.stoji elf, za kasnije cu bas da propratim.

Sent from my SM-A500FU using Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

1 minut ranije, perodeformero said:

Total za Peugeot, Elf za Renault.Uvek bilo.Smešna rasprava, može i obrnuto, nema greške.:rolleyes:

Ма знам Ја то а у ствари то је један те исти производ, ваљда?  :blush: Као да је то баш толико битно?

23w08yb.jpg

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Da oživim ovu temu od prošle godine i da iznesem preporuke iz ličnog iskustva i na osnovu direktnih poređenja na gramofonima na kojima sam radio i koje sam sada, posle godinu dana, uporedio.

Prošlog leta mi je prijatelj DJ doneo svoja dva Technicsa 1210 na remont. Oba gramofona su nabavljena istovremeno, radila podjednako i u istim ambijentima. Tada sam odlučio da napravim eksperiment i motor jednog gramofona sam podmazao uljem za šivaće mašine koje se svuda preporučuje. Motor drugog sam podmazao uljem za menjače. Njega sam odabrao zato što je po viskoznosti i boji najpribližnije fabričkim uljima koja se dobijaju uz gramofone. Viskozna, gusta ulja su namenjena za niske obrtaje a ulja za menjače dodatno imaju i aditive koji sprečavaju koroziju i habanje. Ležajevi oba motora su pre podmazivanja prenoćili u posudi s apotekarskim benzinom da bi se rastvorilo staro ulje.

Juče sam imao prilike da pregledam oba gramofona. Tanjir na gramofonu koji je bio podmazan uljem za šivaće mašine se zaustavljao ranije od ovog drugog, što znači da je podmazivanje bilo slabije. Test sam uradio tako što sam oba gramofona pustio na 45 obrtaja i zatim isključio napajanje na produžnom kablu kako gramofon ne bi dinamički ukočio tanjir. Kada sam otvorio gramofone, moglo se primetiti da je ulje za šivaće mašine iscurilo iz ležaja, što znači da ga je unutra ostalo manje. U drugom gramofonu nije bilo ulja izvan ležaja.

Zaključak je jednostavan: za podmazivanje gramofona treba koristiti gusta, viskozna ulja, koja prave film i zahvaljujući površinskom naponu koji ih drži, ostaju i u uspravnim ležajevima. Ako se već ne nabavlja namensko ulje od proizvođača gramofona ili trećih strana nego se traži rešenje u garaži, najbolje je za ovu namenu upotrebiti ulje za menjač.

 

 

 

 

Ako nije tajna, koliko su se tanjiri dugo vrteli posle iskljucivanja?

Link to comment
Share on other sites

To mi je nesto malo. Moj 1210 sa novom osovinom se vrti oko 30 sec posle iskljucenja. No svakako da i ja mislim da je gusce ulje bolje. Ameri su poredili original ulje za Technics i ustanovili da je to neko prepakovano Amsoil ulje, valjda iz avio industrije ako se dobro secam. Sto nama svakako ne igra ulogu, niti smo u US niti mozemo da nabavimo bure Amsoil ulja ...

Link to comment
Share on other sites

Kod mene je osovina nova, tanjir ne.   Osovina ociscena stavljeno original ulje, kad zavrstim tanjir rukom, pocetni torzioni moment je mozda za nijansu jaci od 45 obrtaja ... vrti se nesto malo preko 10 sec pa usporava polako ( nisam merio vreme ).   30 Sekundi mi deluje mnogo....

Izmerio stopericom na mobu, 45 rpm, ugasio na on/off, skoro pune 23 sekunde, s tim da je zadnjih 10 sec ovoga jako sporo obrtanje do stajanja ( 22,55 ).

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

Kod mene nije oridji mat ali jeste gumenjak debeli, 6mm.   Ulje stavljeno pre godinu dana ( majstor ) pa ja dodao kap pre 6 do 8 meseci.

Prvih 12 sekundi tanjir se obrce relativno brzo pa onda vrlo sporo zadnjih 10.

Ako sipam ulje, kap dve, mozda izvucem 30 sekundi.

:D

P.S. Moze se reci da moj tanjir nije nov ipak je radio ( neki DJ kuci vrteo mislim ) ali nije razbucan.

Edited by Krca44
Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Da li je neko probao aditiv za ulje za oštećene automobilske motore, tipa Premium Oil Treatment - ABRO ili sl?

Nerviralo me je što gornji dio osovine ostaje praktično suv već sledećeg dana nakon podmazivanja, pa sam uzeo ovo prije par dana da probam i baš sam zadovoljan. Kompletna osovina ostala je masna barem do danas. Žao mi je što nijesam mjerio prije tretmana, ali sada mi za W&F daje -0,07 i 0,11 i nema apsolutno nikakav šum dok okreće..

Ovo ulje je baš gusto, nijesam ukapavao nego samo namazao preko osovine.. Možda ne bi bila loša ideja da se doda kao aditiv i u ulje za gramofone ;) 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...