Jump to content


Willijeva plejlista klasične muzike 2017.


Willi Studer

Recommended Posts

Vivaldi: Pariski koncerti
Modo Antiquo, Federiko Marija Sardeli

Vivaldi_ Concerti di Parigi.png

Postoj nekoliko gradova koji su bili posebna inspiracija kompozitorima i čija imena nose u svojim nazivima: London, Prag, Drezden i Pariz. Poslednja dva se posebno odnose na Vivaldija, jer čine dva ciklusa koncerata koji pršte od invencije i snage kao da su priključeni na Đerdap. 

Pariske koncerte sam prvi put čuo sa diska uz časopis "Amadeus". Ovaj snimak sa Sardelijem tada još uvek nije bio objavljen.

 

Link to comment
Share on other sites

Verdi: Moć sudbine
Rozalind Plourajt, Agnes Balca, Hoze kareras, Renato Bruzon, Pata Burčualdze, Huan Pons, Ambrozijski operski hor, Filharmonijski orkestar, Đuzepe SInopoli

B000001G7F.03.LZZZZZZZ.jpg

Moć sudbine je bila prva Verdijeva opera koju sam kupio. Bilo je to u maloj radnji sa kompakt diskovima pored vojne knjižare u Vasinoj ulici. Iako spada u Verdijeve manje važne opere, meni je najomiljenija.

Link to comment
Share on other sites

Verdi: Rekvijem, Četiri sakralna komada
Pevačko društvo Prijatelja muzike, Bečka filharmonija, Fric Rajner

Verdi_ Requiem, Quattro pezzi sacri.jpg

Verdi je komponovao Rekvijem u spomen pesniku Alesandru Manconiju. Kao i mnogi drugi poznati rekvijemi, i ovaj nije bio namenjen izvođenju na crkvenoj službi, iako ima strukturu, tekst i delove latinskog opela. Pored Rekvijema, na ovom albumu su još i Stabat Mater, Ave MariaLaudi alla Vergine Maria i Te Deum. Kod Mocartovog Rekvijema me je uvek pritiskalo to što je zagroban. U Verdijevom, svi ljudi će da se spasu, kada prođu korz gromoglasan Dies irae (Strašni sud):

 

Link to comment
Share on other sites

Verdi: Don Karlos
Plasido Domingo, Katja Ričareli, Lučia Valentini terani, Ruđero Raimondi, Leo Nuči, Nikolaj Gjaurov, Hor i Orkestar Milanske Skale, Klaudio Abado

Verdi_ Don Carlos.jpg

Verdijevo remek-delo na libreto po istoimenoj Šilerovoj drami. Ova opera je prvobitno izvedena 1872. ali je tokom narednih dvadesetak godina Verdi puno puta prepravljao i dopisivao, tako da je među verzijama koje su izvođači tokom vremena imali na rapsolaganju teško odrediti koja je važeća. Isto tako je teško reći da li je ispravno izvođenje na francuskom, na kome je napisan originalni libreto, ili na italijanskom, kako se kasnije izvodila pod italijanskom imenom Don Carlo.

Uprkos trajanju od oko četiri sata, svaka arija zaista ima nešto posebno emotivno, bilo da su u pitanju drama, tuga ili egzaltacija.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Adam, Žizela
orkestar Kovent gardena, Ričard Bonajndž

Adam_ Giselle.jpg

Dobar dan svima posle desetodnevne pauze. Septembar je mesec za francuske kompozitore. Njih sam smestio u mesec u kome leto počinje da bledi a senke bivaju duže jer me ta atmosfera podseća na jednu karakterističnu crtu francuske muzike, od baroka do danas, a to je boja u muzici, posebno kod impresionista.

Počeću baletom "Žizela" (1841) Adolfa Adama iz perioda romantizma.  

Link to comment
Share on other sites

Alkan: Četiri doba, Četiri etide
Ronald Smit

Alkan_ Les quatre aÃÇges, 4 eÃÅtudes op. 39, La chanson de la folle au bord de la mer, Allegro barbero.png

Šarl Valanten Alkan je posle Šopena bio najveći ludak za klavir u Francuskoj. Pijanista i kompozitor čija su dela opisana kao "svirepa" zbog svoje složenosti, brzine i linije kontrapunkta koji se graniči s nemogućim. Njegove etide se mogu uporediti sa Listovim Transcendentalnim etidama.

Zbog svega ovoga, Alkan se srazmerno malo izvodi i snima ali njegova muzika nije bez lepote. Naprotiv: Četiri doba ili Velika sonata je opisuje četiri životna doba u četiri stava: dvadeset godina, trideset, četrdeset i pedeset godina, idući od dura ka molu.

Link to comment
Share on other sites

Šarpantje: Te Deum
Les Arts florissants, William Christie

Charpentier - Te Deum, Missa, Litanies de la Vierge.jpg

Žan-Batist Lili je svojom dvorskom muzikom toliko o;arao Luja XIV, da je kralj dekretom zabranio da drugi kompozitori u Parizu pišu opere. Zbog toga su Šarpantje i ostali bili primorani da se ograniče na intermeca, balete i druge manje forme.

Te Deum (Tebje, Gospodi u istočnohrišćanskoj liturgici) je stara crkvena himna koja u Šarpantjeovoj interpretaciji ima i obavezan uvod sa timpanima iza koga sledi poznati preludijum korišćen u najavi za evrovizijske prenose.

Ovo je to izvođenje:

 

Link to comment
Share on other sites

Delib: Lakme
Natali Dese, Gregori Kunde, Hoze van Dam, Orkestar i hor Kapitola u Tuluzu, Mišel Plason

Delibes - Lakme.jpg

Ovo je prelepa romantičarska opera koju svakako treba imati u gvozdenom repertoaru klasične muzike. Skrenuo bih vam pažnju na dirigenta Mišela Plasona, vrhunskog interpretatora Deliba, Bizea, Forea, Satija i, uopšte, francuske muzike, i njegov orkestar. Sva njegova izvođenja koja sam slušao su odlična.

Evo čuvenog dueta "Viens, Mallika" (Duet cveća) iz ove opere, u Pornhub izvođenju:

 

Link to comment
Share on other sites

Dirifle: Rekvijem, Op.9, Četiri moteta na gregorijanske teme, Misa Cum Jubilo
Hor Magdalenskog koledža iz Oksforda, Bil Ajvs

DurufleÃÅ_ Requiem, Messe 'Cum Jubilo'.jpg

Mislim da je najlepši rekvijem XX veka ovaj Morisa Diriflea. Zaista fantastično spaja gregorijanske napeve i polifoniju sa atonalnom tendencijom XX veka u božanstvenu muziku. 

Poslušajte "Pie Jesu" iz Dirifleovog Rekvijema:

 

Link to comment
Share on other sites

Kupren: Kraljevski koncerti
Musica Ad Rhenum, Jed Venc

Couperin F._ Concerts Royaux, Les Gouts-Reunis.jpg

Fransoa Kupren, jedan od najfinijih Francuza, kako u koncertima tako i na solo čembalu. U ovoj hronološkoj tablici francuskog baroka koju sam napravio da bih imao bolji uvid ko je bio kada, vidi se da Fransoa stoji negde pred kraj veka a da ga od strica, Luja Kuprena, deli čak 40 godina.

Kraljevski koncerti su zapravo trio sonate u formi svita. Strukturom podsećaju na Telemanove trio sonate ali su još melodičnije i sa dodatnom toplinom i šarmom.

Francuski barok.png

Link to comment
Share on other sites

Luj Kupren: Svite za čembalo
Skip Sempe

Couperin L._ Suites de pieÃÄces.jpg

Evo sada i strica Kuprena. Bilo je ukupno trojica u "dinastiji": treći i najmanje poznat je bio Luj-Arman. Kod Luja Kuprena se jasno čuje početak XVII veka: barok je tek na početku razvoja, ukrasi i kompleksnost još nisu ni blizu kitnjatosti F. Kuprena pa je njegova muzika i lakša za praćenje.

Link to comment
Share on other sites

Žan-Mari Lekler: Sonate za flautu
Bartold Kujken, Viland Kujken, Robert Konen

MI0001022005.jpg

Lekler je bio poslednji veliki kompozitor francuskog baroka, što možete videti u tablici u jednom od ranijih postova, i jedan od njegovih vrhunaca. U priličnoj meri Nemac po odmerenosti, disciplini i strukturi, podseća na Baha i Hendla. Od Leklera preproučujem njegova dua za violine i ove trio sonate za flautu, violu da gamba i čembalo:

 

Link to comment
Share on other sites

Mare, Sent-Kolomb: Komadi za violu da gamba
Spectre de la rose

51d6KWjYtzL-1.jpg

Ovo je jedan od najlepših albuma u mojoj fonoteci. Dvojica najfinijih violista što ih je dala Francuska: tajanstveni i povučeni g. Sent-Kolomb, čije ime i život ne znamo, osim da je bio učenik Nikolasa Otmana koji je doneo violu da gamba iz Engleske; i Maren Mare, Sent-Kolombov učenik i treća generacija francuskih violista. Manir nazivanja ilustrativnih kompozicija po likovima i predmetima iz Luvra i Pariza koje ilustruju je ovde već uzeo maha. Ceo album zvuči kao filmska muzika XVII veka.

O Mareu i Sent-Kolombu ima film Alana Kornoa "Sva jutra sveta". U ovoj sceni, mladi Mare dolazi kod Sent-Kolomba i traži da bude njegov učenik: 

 

Link to comment
Share on other sites

Mesijan: Kvartet za kraj vremena
Kvartet Olivije Mesijan

Messiaen_ Quatuor pour la fin du temps.jpg

Kontinuitet francuske muzike, od trubadura u XIII veku do XX veka je fantastičan. Olivijea Mesijana, orguljaša Notr Dama i vatrenog katolika a opet toliko modernog kompozitora koji je nastavak pomenutog kontinuiteta, tek počinjem da razumem. Neobični "Kvartet za kraj vremena" za violinu, violončelo, klarinet i klavir, koji govori o drugom Hristovom dolasku, je prelep i nalik na modernističku katoličku katedralu. 

Link to comment
Share on other sites

Mijo: Gudački kvartet br.1, Op.5
Kvartet Petersen

Milhaud_ String Quartet No.1 op.5 _ Chausson_ Chanson perpetuelle, Op.37 _ Ravel_ String Quartet.jpg

Darijus Mijo je za svoju muziku govorio da spaja jevrejsko nasleđe i jarko sunce juga Francuske. Ovaj gudački kvartet je svakako među najlepšim njegovim delima.

Na ovom albumu su i Ravelov Gudački kvartet u F duru, dve Lekeove pesme i božanstvena Šosonova Neprekidna pesma, Op.37 za glas i klavirski kvintet. Sâm Mijoov kvartet sam otkrio tako što sam na jednom CD sempleru čuo ovu Šosonovu pesmu i potražio to izvođenje u Milanu. Ispostavilo se da je ceo album pun predivne muzike.

Link to comment
Share on other sites

Ramo: Kastor i Poluks
Les Arts florrisants, Vilijam Kristi

Rameau_ Castor et Pollux.jpg

Nemam dovoljno reči da iskažem koliko je Žan FIlip Ramo veliki kompozitor: melodičan, ironičan i istovremeno moderan. Iz njegove tragične opere-baleta Kastor i Poluks bih izdvojio samo jedan fragment, koji je praktično najavio romantizam i filmske atmosfere. Prosto je neverovatno da se ovo dešava u baroku:

 

Link to comment
Share on other sites

Ramo: Komadi za klavsen
Kristof Ruse

Rameau_ PieÃÄces de clavecin.jpg

Evo sada Ramoa koji je u 50. godini oterao sve u majčinu, više nije napisao nijednu operu i posvetio se isključivo delima za čembalo koja su izvrsna. Jedan od njegovih najpoznatijih komada za čembalo je Kokoška koja osim što je slikovito prikazuje, ilustruje i tragikomičnu sudbinu ove životinje koju nikada niko nije dresirao: 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...