Jump to content


Willijeva plejlista klasične muzike 2017.


Willi Studer

Recommended Posts

On 31/07/2017 at 13:12, Willi Studer said:

Vivaldi, Marčelo, Plati, Koncerti za duvače
Frans Brigen, orkestar XVIII veka

Vivaldi, Marcello, Platti_ Concerti a flauto e oboe.jpg

Od danas, naredne dve nedelje možete da me stavite na ignore pošto ću ređati predloge Antonija Vivaldija. Na ovom albumu je divno izvođenje njegovom koncerta "La notte" sa Fransom Brigenom. Još jedan biser zbog koga treba čuti ovaj album je koncert Alesandra Marčela za obou i baso kontinuo u d molu - slobodno mogu da kažem da je jedan od najlepših venecijanskih koncerata. Uopšte, obratite pažnju na Vivaldijeve i Marčelove koncerte u d molu - oni imaju posebnu lepotu i atmosferu.

Evo kako zvuči taj Marčelov koncert, doduše u drugom izvođenju:

 

Willi, hvala na youtube linku, pravo je uzivanje slusati ovo izvodjenje!
Leci zivce skoro kao dobro pivo :)

Link to comment
Share on other sites

Vivaldi, Juditha triumphans
Modo Antiquo, Federiko Marija Sardeli

MI0001067805.jpg

Ovaj Vivaldijev oratorijum je potpuni lom. U njegovoj drami je sadržan strah koji je u Veneciji zavladao početkom XVIII veka kada su Turci zaposeli Krf, mletačko uporište. Za kratko vreme koliko je trebalo Mletačkoj republici da povrati ostrvo, u gradu se stvorila atmosfera da su Turci "na korak" od same Venecije. U čast pobede nad Turcima, Vivaldi komponuje ovaj oratorijum i transponuje događaje u mitološku borbu Judite protiv Holoferna koja se završava trijumfom.

Veličina horova i orkestra čine ovaj jedini sačuvan Vivaldijev oratorijum potpuno ekstravagantnim a zajedno sa dramom treba da zasene publiku. Kao i u drugim vokalnim delima, Vivaldi tretira glas kao violinu, što malo pevača može da izvuče kao, na primer, ova fenomenalna ludača u Vagausovoj ariji besa: 

 

Link to comment
Share on other sites

Vivaldi, Koncerti za violinu, gudače i baso kontinuo, Op.6
I Muziči

Vivaldi_ 6 Concertos pour violon, cordes et basse continue, Op.6.png

Kao što možete da zapazite, Vivaldija predlažem "sistematski" po opusima jer, osim opusa 3,4 i 8, na albumima su njegovi koncerti uglavnom izmešani. Opus 6 čini šest otmenih, introspektivnih koncerata, među kojima je najpoznatiji br.3 u g molu, RV 356.

Link to comment
Share on other sites

Vivaldi, Farnak
Furio Zanazi, Sara Mingardo, Adrijana Fernandez, Glorija Banditeli, Čincija Forte, Fulvio Betini
Le Concert des nations, Đordi Savaj

Vivaldi_ Farnace, RV 711.jpg

Evo još jednog Vivaldijevog operskog remek dela: Farnak, kralj Ponta. Nije retkost da u Vivaldijevim operama začujete ceo koncert kao uvertiru, ili da arija bude zapravo otpevani stav violinskog koncerta. Ali i pored tih autocitata, Vivaldijeve opere su uvek pune novih iznenađenja.

Ovo je prvi snimak Farnaka u istoriji sa Savajom koji je praktično prvi oživeo ovu operu koja je posle velikog uspeha krajem XVIII veka pala u zaborav. U ansamblu koji je inače izveo i onog fenomenalnog Monteverdijevog Orfeja, je i hot mom Sara Mingardo.

maxresdefault.jpg

Link to comment
Share on other sites

Vivaldi, Glorija RV589
Sara Mingardo, Končerto italijano, Rinaldo Alesandrini

Vivaldi_ Gloria.jpg

Imam dva predloga za ovo Vivaldijevo remek delo koje vam je svima poznato. Na ovom albumu su obe Glorije: ona poznatija i lepša, RV 589, i druga, RV 588. izvođenje RV 589 je specifično i po tome što je u njenom sastavu i kantata Ostro picta, armata spina RV 642 koja se uvek izvodila kao uvod u samu Gloriju.

Drugi predlog sa engleskim magovima, Prestonom i Hogvudom, ima samo jednu Gloriju, bez kantate na početku, ali zato sa prelepim i snažnijim horom nego kod Alesandrinija. Pored toga, ovaj drugi album je dragocen zato što je na njemu i božanstveni Nisi Dominus RV 608, možda Vivaldijevo najuzvišenije delo, kao i nekoliko pastoralnih kantata.

Vivaldi_ Gloria, Nisi Dominus, Cantatas.jpg

Evo je Glorija sa Alesandrinijem - proba i izvođenje u crkvi I frari u Veneciji, u kojoj je sahranjen Klaudio Monteverdi:

A evo i arije "Cum dederit" iz Nisi Dominus sa Karlosom Menom i Rotom:

 

Link to comment
Share on other sites

Vivaldi, koncerti
The English Concert, Trevor Pinok

Vivaldi_ 8 Concerti.jpg

Na ovom albumu se nalazi odličan, informativan izbor raznih Vivaldijevih koncerata. Tu su poznati koncerti ali i neki retko snimani biseri: "Alla rustica" RV 151, Koncert za fagot RV 484 ili jedan od koncerata "con moli instrumenti" RV 558.

 

Link to comment
Share on other sites

Vivaldi, Grizelda
Solisti Monpelje-Moskva, Frančesko Fana

Vivaldi_ Griselda.jpg

Grizelda je možda najlepša Vivaldijeva opera a svakako je najlirskija, sa nekoliko prelepih solo arija. Što se tiče izvođenja, ovaj ansambl nećete naći često na snimcima a izvrstan je. Sa druge strane, Frančesko Fana je jedan od vodećih ludaka za Vivaldija i predsednik fondacije "Antonio Vivaldi" u Veneciji.

Evo jedne arije iz opere:

 

Link to comment
Share on other sites

Vivaldi, Koncerti s orguljama
Roberto Loređan, L'arte dell'arco, Federiko Guljelmo

Vivaldi_ Concerti _con organo obbligato_.jpg

Šest koncerata za različite instrumente, najčešće violinu i gudače, s orguljama kao drugim instrumentom. Divno izvođenje i snimak, o koncertima da i ne govorim. Ako imate prilike da čujete ovaj album, obavezno to učinite.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...