Jump to content


Willijeva plejlista klasične muzike 2017.


Willi Studer

Recommended Posts

U ovoj temi ću deliti s vama klasičnu muziku koju slušam i svakoga dana objavljivati ono što bude na repertoaru, od sada do kraja godine. Evo zašto mislim da može da vam bude zanimljivo:

dok sam gradio kolekciju, razmišljao sam kako da u godinu dana, što je moj omiljeni vremenski ciklus iz puno razloga, stane što više muzike, slušanja, oktrivanja i upoznavanja s klasikom a da pritom to ne bude samo preslušavanje, i kako da u tom godišnjem ciklusu ne zapostavim manje popularne kompozitore, dela i zemlje. Drugim rečima, tražio sam sistem koji će mi napraviti nekakvu strukturu i red u nepreglednom blagu klasične muzike.

Tako sam napravio mali muzički kalendar u kome su godišnja doba i meseci podeljeni po zemljama, odnosno nacijama, a unutar njih svaki kompozitor dobija određeni broj dana, srazmerno svojoj veličini i važnosti. Svakog dana jedan album ili opus, koji se može slušati jednom ili na repeat, zbog toga što je važno muziku i pamtiti, ali se i odmoriti od i posle nje, kako bi se u tišini sabrali i stvorili utisci. Pored toga, ovo ostavlja i dovoljno vremena da se nabave i poslušaju i druga izvođenja a ono najbolje ostavi u kolekciji. Naravno, idealno slušanje, što je i moja preporuka, je aktivno, kada se odvoji oko jednog sata u toku dana, iz sweet spota.

U tom kalendaru, nemački i austrijski kompozitori svih perioda zauzimaju vreme od januara do sredine maja; nakon njih, u drugoj polovini maja, u skladu s dolaskom proleća, idu španski i portugalski kompozitori; od juna do poslednjih dana avgusta italijanski kompozitori; u septembru Francuzi, u skladu s impresionizmom svetla, boja i atmosfere jeseni; u oktobru engleski i američki kompozitori; u prvoj polovini novembra mađarski a zatim skandinavski kompozitori, a u drugoj polovini novemebra češki, poljski i jugoslovenski kompozitori; u decembru ruski kompozitori. Dešavaju se i nesrazmere, na primer da veliki kompozitori budu zastupljeni tokom svega par dana, ukoliko je sačuvano malo njihovih dela. “Nepravda” koja se načini ovako ili kada neko veliko delo ne uđe u kalendar zbog svega 365 dana, ispraviće se naredne godine. Ovaj sistem mi, tako, omogućuje da u tri godišnja ciklusa preslušam celokupnu svoju kolekciju i ostanem “u kontaktu” sa svom muzikom koju posedujem.

Za one koji budu pratili ovu temu, redovno ili povremeno, ovako podeljena i strukturisana “muzička godina” koja teži da pokrije što šire i što dublje može biti zgodan vodič za sastavljanje ili popunjavanje klasične kolekcije, uz preporuke za izvođenja koja imam.

U svakom postu ću navoditi kompozitora i delo i dodati omot albuma, uz lični komentar i preporuku. Vaša pitanja i komentari su dobrodošli.

WilliStuder.jpg

Willi Studer. U pozadini Revox serija B700.

Link to comment
Share on other sites

Već je 24. januar, malo kasnim s početkom ove teme na forumu, ali J.S.Bah je aktuelan još od 2. januara - u njegovom znaku je ceo januar kao početak godine. Ovde prenosim post iz druge teme:

Ljubiteljima Baha i onima koji ne znaju odakle da ga "načnu", preporučujem šest sonata za violinu i čembalo. BWV 1014-1019.
Karl FIlip Emanuel, koji je sistematizovao dela Baha oca, je uz njih ostavio komentar da su "među najboljim delima mog dragog, pokojnog oca". Izvođenje koje sam zadržao u kolekciji je sa velikim Sigisvaldom Kujkenom i još većim Gustavom Leonhartom:

5887c3f44f9ef_Bach_SonatasforViolinandHarpsichord.jpg.7dd0861541771bce5882ba375cdada03.jpg

Ništa manje vredno je i izvođenje sa Lusi van Del i Bobom van Asperenom, oboje iz ansambla La Petite Bande, na Naxosu:

IMG_001.jpgIMG_002.jpg

Osim što su izvođenje i snimak vrlo dobri, Naxosovo izdanje je zanimljivo jer sadrži i četiri alternativna stava za šestu sonatu, pronađena u rukopisima, koja nisu našla mesto u konačnoj verziji, a radi se o izvrsnim kratkim komadima, posebno onom za solo čembalo.

Link to comment
Share on other sites

J.S.Bah, Sonate i partite za solo violinu, BWV 1001-1006, Henrik Šering

Bach - Sonaten und Partiten für Violine solo.jpg

Dok su njegovi savremenici vukli muzički razvoj dalje, Bah je kao staromodni kompozitor svog vremena iscrpljivao muzičke forme do kraja i istraživao njihovu primenu i tonske mogućnosti na mnogim instrumentima. Ove tri sonate i tri partite za solo violinu su jedan od tih primera. U muziku za samo jednu violinu stalo je celo sazvučje baroka, uz česte avangardne prizvuke.

Od nekoliko izvođenja koja sam slušao, najviše mi se dopada ovo sa Henrikom Šeringom koji svira s lakoćom i uz veliko poštovanje za Baha, iako instrument i gudalo nisu barokni. Ima savršen ton. Snimak iz 1967. je odličan, nema šuma, violina nije tanka i ima rezonantnost, dok je prostor u pozadini akustičan, tako da je ceo zvuk pun.

Link to comment
Share on other sites

J.S.Bah, Trio sonate, BWV 525-530
Hajnc Holiger, Tabea Cimerman, Kristijana Žakote, Tomas Demenga

Bach_ The Trio sonatas.jpg

Kao što se vidi po kataloškim brojevima, ove sonate pripadaju opusu za orgulje i vrlo je moguće da je Bah ove komade pisao za sebe ili nekog učenika za vežbanje na orguljama, gde ruke i noge izvode tri odvojene melodijske linije. Na ovom albumu je aranžman za obou i baso kontinuo koji čine viola, violončelo i čembalo. Vrlo je lepo sazvučje instrumenata. Muzika je vrlo pitka i laka za slušanje, baš za dnevnu sobu - kamerna.

Pored sjajnog Hajnca Holigera, i ostatak postavke čine Švajcarci, tako da u skladu s time ova muzika podseća na neki precizni i čist švajcarski mehanizam.

Link to comment
Share on other sites

Lično najviše volim originalne. Ali neke izuzetne transkripcije, kao što su:

- Bahova transkripcija za četiri čembala Vivaldijevog koncerta za 4 violine
- Malerova transkripcija za gudački ansambl Šubertovog kvarteta "Smrt i devojka"
- Vebernova transkripcija za orkestar Bahove "Muzičke žrtve"
- Ravelova orkestracija "Slika s izložbe" Musorgskog, ili
- Listove transkripcije za klavir Betovenovih simfonija

da pomenem samo neke, su dovoljan razlog da se ne bude a priori protiv.

 

Link to comment
Share on other sites

4 sati ranije, Scorpio(DDMF)! said:

u (odlicnom) Walcha-inom izvodjenju na oruljama...

 

To su stari snimci? Ja već dugo ne mogu da se odlučim oko izvođenja a slušao sam ih dosta. Zadržao sam Tona Kupmana, mada ih je on snimao više puta, i na integrali koju imam je jedno od njegovih izvođenja Tokate i fuge u d molu koje mi se ne dopada, tako daaa... 

Link to comment
Share on other sites

J.S. Bah, Dobro temperovani klavir, I i II sveska, BWV 846-893
Kenet Gilbert

Bach_ The Well-tempered Clavier Book II.jpg

Sada dolazimo do “Dobro temperovane klavijature”, kako bi zapravo glasio pravilan prevod ovih komada jer se mogu izvoditi na orguljama, čembalu i srodnim instrumentima. Radi se o ukupno 48 preludijuma i fuga koje je Bah komponovao u različitim tonalitetima kako bi isprobao i pokazao mogućnosti novog temperovanja (štimovanja intervala između tonova) Andreasa Verkmajstera s oznakom Verkmajster III, koji mu je omogućio da više ne mora da izbegava tonalitete čije bi lestvice i akordi zvučali disonantno.

Ove dve sveske Bah je komponovao u razmaku od oko 40 godina, što se može i čuti jer je druga sveska zrelija ali i malo tamnijeg raspoloženja. Dakle, svih 12 tonova hromatske lestvice, je “rasvirano” do krajnosti u po jednom durskom i molskom preludijumu i fugi. Iako može bit naporan za duže slušanje, “Dobro temperovani klavir” je veoma važna literatura za slušaoca jer trenira i “vaspitava” muzički osećaj za intervale i akorde. Tu fundamentalnu važnost WTC-a na neki način sugeriše i ilustracija ljudske razmere na omotu diska. Zbog toga se trudim da svake godine odslušam obe sveske bar po jednom.

E, sada, sa izvođenjima stvari su malo složenije. Suština “Dobro temperovanog klavira” je upravo Werkmeister III temperovanje, a to nije današnje ujednačeno temperovanje klavijatura. Jedino takvo izvođenje koje mi je poznato je od Roberta Livajna, na čembalu, klavikordu i orguljama, koje do danas nisam uspeo da nabavim. Kompromisno rešenje je iskusan muzičar i dobro snimljeno čembalo, kao što je ovaj snimak iz 1983. na flamanskom čembalu iz XVII veka u Gradskom muzeju u Šartru na A’=415Hz. Nisam nigde pronašao podatak da je ovo W3 temperovanje ali ne isključujem tu mogućnost. Mislim i da je vrlo naporno slušati klavir u ovoj ulozi.

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, Willi Studer said:

To su stari snimci? Ja već dugo ne mogu da se odlučim oko izvođenja a slušao sam ih dosta. Zadržao sam Tona Kupmana, mada ih je on snimao više puta, i na integrali koju imam je jedno od njegovih izvođenja Tokate i fuge u d molu koje mi se ne dopada, tako daaa... 

U pitanju su snimci iz 50-60tih godina. Walcha je snimao za DGG i Archiv (odatle poticu i snimci).

Za sada, ta izvodjenja mi najvise odgovaraju. Sveobuhvatno, mogu se naci na "Die orgelwerke" CD/LP boks setu u izdanju Archiv-a.

Ovde je npr. njegovo izvodjenje prethodno pomenutih sonata:

 

Link to comment
Share on other sites

J.S. Bah, Muzička žrtva BWV 1079
Bartold, Sigisvald i Viland Kujken, Robert Konen

Bach_ Musikalisches Opfer.jpg

Ako vam se Bah dopada makar malo, ovaj album je obavezan deo kolekcije. Delo je, ukratko, nastalo ovako: u poseti Fridrihu Velikom koga je jedan od njegovih sinova podučavao muzici Bah, i sâm moleći za angažman, dobija zadatak da za ričerkar (melodija koja “luta” i vraća se na osnovni tonalitet) koji je verovatno kompnovao car, napiše varijacije. Tako nastaje niz od 11 kanona (noseća melodija sa paralelnim imitacijama) i fuga (sustizanje i preplitanje dve ili više melodijskih linija) i jedna trio sonata “na carsku temu”, među kojima i do tada nečuvena šestoglasna fuga. Ovo je verovatno Bahovo najuzvišenije delo koje od početne namere (“Musikalisches Opfer” ovde ima značenje ponude, nuđenja) zaista postaje sakralno delo, kao i većina Bahovih dela.

Od drugih izvođenja, mislim da su najbolja sam Sa Rajnhardom Gebelom i sa braćom Kujken i Gustavom Leonhartom.

R-3560563-1335295263.jpeg.jpg 19fa66235817465c6d085026d35fac14.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

J.S. Bah, Engleske svite, BWV 806-811
Gustav Leonhart

Bach_ The English Suites.jpg

Smatra se da šest Engleskih svita potiče iz najranijeg Bahovog perioda, oko 1715. godine, dakle negde oko Bahove 30. godine. U njima stilski nema ničeg engleskog, osim što svaka svita počinje preludijumom, što je odlika engleske muzike za lautu kojoj je Bah bio naklonjen.

Vrlo su lepršave, i to je verovatno navelo Gustava Leonharta da na ovom snimku i sâm odstupi od svoje uobičajene strogoće i nedostatka fantazije.

Od mnogih umetnika koji su izvodili ova dela na klaviru, preporučujem Glena Gulda na snimcima iz 1977 (Sony Classical).

71qkunTOhTL-1._SY355_.jpg

Link to comment
Share on other sites

^

Furiozno, i vise nego brza tempa svih delova, teatralno ( da ne upotrebim neki ostriji izraz ) . . . 

Daleko od toga da mi se licno ne svidja ovo Ivino vidjenje engleskih Bahovih svita, ali ako govorimo o referntnim izvodjenjima ovih svita na klaviru definitivno jedno od njih je i izvodjenje Angella Hewitt snimljeno za diskografsku kucu Hyperion :

ah.jpg

Link to comment
Share on other sites

^

O Sokolovu, kao i o "Melodiya" izdanjima sve najbolje.

Nego kad' vec spomenu Grigorija, odmah mi se nametnuo i Andrej.

Gavrilov. :)

Takodje jedan sjajan pijanista i ovde bih izdvojio ne egleske vec francuske svite u njegovom izvodjenju.

Ne snimljenu za podcenjenu "Melodiya"-u, vec za renomirani EMI.

Ozbiljna preporuka.

gavrilov.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 sati ranije, traumatolog said:

^

Furiozno, i vise nego brza tempa svih delova, teatralno ( da ne upotrebim neki ostriji izraz ) . . . 

 

Istina je da Pogorelić malo žuri, ali uglavnom u brzim stavovima. Sarabande u obe svite svakako nisu prebrze, naprotiv. U sarabandu iz 2. svite, koja možda zvuči kao da je Bah nikad ne bi napisao, su Bah i Pogorelić zajedničkim snagama uneli jednu dozu sete i melanholije koja se retko sreće i kod Sibelijusa. Neverovatno. Ili to samo ja tako doživljavam...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...