Jump to content


Monitor Audio R352 i Yamaha RX-397 kombinacija?


Nenex

Recommended Posts

Ćao svima, 

interesuje me vaše mišljenje, naišao sam na par Monitor R352-ki i jako mi se sviđaju, samo me interesuje da li mogu da ih uparim sa Yamaha RX-397 stereo risiverom? Ovaj risiver je 2 x 50W na 8 oma, pa me interesuje vaše mišljenje. Ove R352-ke su baš vintage, ali mi prodavac kaže da su u odličnom stanju. Vidio sam na slikama da je drvo baš očuvano, malo je jedan gril okrznut nas jednom čošku, baš mala tačkica. Drajveri su originalni, ovjesi odlični, neoštečeni. Nema stalaka, a to bih morao nabaviti, ili nešto napraviti. Bolja je varijanta da su odignuti a ne da budu na podu. Molim mišljenje, da li ih se isplati  kupovati?  

Kad god pročitam recenzije o 352-kama i kako je to dobra kutija, zamalo ne pišnem... (Inače sušam jazz, rock, klasiku, fado itd...)

Na šta bih trebao da obratim pažnju. Danas sam baš našao jedan link kako je neki audiofil restaurirao R252. Uradio je baš odličan posao. http://www.pinkfishmedia.net/forum/showthread.php?t=138443  

Sada imam Bose 201 direkt reflecting zvučnike koji su ono  baš niža klasa, mada im zvuk "nije" loš, te kutije onako malo buče, nemaju baš basa...(Mislim iskreno smeće)

Planiram ih pokretati ovim pojačalom (Dok se šta bolje ne nabavi), a mislim da bi ih dobro svirao i NAD-514 CD plejer...

Dajte mišljenje, ima li neko iskustva sa njima?

Link to comment
Share on other sites

Hvala Kuršume,

ove 352-ke mogu uzeti povoljno mada me malo strah, ipak su to vintage kutije, hajde znaj kakvo je stanje unutra, a ovdje kod nas nema nikoga da znam da reparira zvučnike, jer malo me brine kakvo je stanje dampinga, skretnice, ako nešto rikne nema kupiti djelova ni za nove modele a kamo li tek za nešto što se više ne proizvodi. Samo zbog toga

 

Imam još jednu opciju ali ona je malo skuplja (300 Evrića) Epos ES-11 sa stalcima, znam da su to odlične kutije, možda sa malo slabijim nižim tonovima i vjerovatno zavisno od toga šta ih pogoni... Oni idu do 75 W  max, a ipak polaze od 50 Hz, mali bas... Mada za sobu od 25- 30 m2 ovo bi moglo biti dobro. Mišljenje?? 

 

Link to comment
Share on other sites

    Sto se tice ispravnosti u problemu mozes biti sa oba para.Koje god da kupis niko ti ne moze garantovati da u njima nesto nije budzeno.Moras imati u vidu da kupujes polovnu robu.

    Kako koje kutije rade najbolje je da ih poslusas i to sa svojom Yamahom.Uzmi ih na probu,na par dana i jedne i druge pa odluci.

Link to comment
Share on other sites

On 11/28/2016 at 9:03, Nenex said:

ipak su to vintage kutije, hajde znaj kakvo je stanje unutra, a ovdje kod nas nema nikoga da znam da reparira zvučnike, jer malo me brine kakvo je stanje dampinga, skretnice, ako nešto rikne nema kupiti djelova ni za nove modele a kamo li tek za nešto što se više ne proizvodi.

Kao neko ko najvise voli nove, a koristi vintage zvucnike mogu ti reci sledece: za furnir video si i sam kako se sredjuje, sitna smirgla u ruke, posle bajc pa lakiranje i imas kabinete koji izgledaju kao novi, za damping ne moras da brines jer opet video si sta se u njima nalazi i ti materijali ne propadaju vremenom, lepe se ili se heftaju i gde ih fabricki stave tu ostaju dok ih na silu ne odlepis. Skretnica se uglavnom nalazi na suprotnoj strani plocice gde su terminali za povezivanje zica, to mozes da proveris i sam, odvijes (uglavnom) 4 srafa i skines je zajedno sa terminalima i vidis da li je neki element na skretnici izgoreo ili se naduo. Ako nije sve je ok ali imaj u vidu da neki elementi na skretnici (ne svi) polako gube vrednost (kapacitet) godinama i mogu se zameniti, a i ne moraju. Licno sam hteo da to uradim na par zvucnika koji su inace stari 30+ godina i odstupanja na kondenzatorima (Nichichon) su bila smesno mala, manja od 2% u odnosu na fabricke vrednosti. Opet i da stavis nove koji ne odstupaju tih 2% ne znas kakav je kvalitet novih kondenzatora u odnosu na fabricke koji iako su stari jesu veoma kvalitetni tako da sam oda zamene odustao.

Trenutno imam 8 vintage zvucnika u svom posedu i svi sviraju odlicno, a ni na jednom nije radjena bilo kakva intervencija sto se tice tehnicke strane osim zamene vesanja na bass drajverima gde je to bilo potrebno.

Ako se brines sta ako nesto rikne, odgovor je jednostavan - ne brini. Svaki element na skretnici mozes da zamenis odgovarajucim novim i nece biti razlike, ako pocepas vesanja, mozes da ih zamenih, ako pojacalo klipuje pa sprzis bass ili visoke, e njih ne mozes da zamenis ali mogu da se premotaju. Ako majstor zna posao i ima visegodisnje iskustvo lako moze da ih vrati u fabricko stanje i neces primetiti bukvalno nikakvu razliku u odnosu na bass ili visokotonac koji nije premotavan. Dakle u ovom veku samo clanove porodice ne mozes da zamenih jer su zabranili kloniranje, sve drugo moze da se nadje:)

I jedan prijateljski savet jer koliko vidim razmisljas kao ja pre xx godina i na zvucnik gledas kao nesto sto ima vise delova nego auto. Prvo proba i ako ti se svidi zvuk - kupuj.

A za Epos ne znam sta da ti kazem... 300 evrica kod nas, a u Engleskoj mogu da se nadju i za 100 funti. Ako se vec plasis vintage zvucnika imaj na umu  da je i Epos sa pocetka 90-tih. A kod njih ne moras da brines za skretnice...nemaju ih :D

 

dsc_8881.jpg

P1020657.jpg

dsc_8879.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hvala Technicsss,

međutim u međuvremenu su prodani ovi Monitori, tako da sad ništa,  ostaju mi na razmišljanje Eposi, koji su sa originalnim stalcima, što jeste dobro, Cijena im je 300 EUR a čak može i zamjena uz doplatu jer imam Bose 201 serija V, koji su iskreno baš bezveze, mislim imaju na momente fin zvuk (ali ni približno. Mogu dati 201-ećeve i dpolatiti 175 EUR za Epose. Jedino mi je to opcija.. Ukoliko to propadne,

kakvu mi opciju predlažete??, neke fine kutije za fin zvuk, Imam dakle ovaj Yamaha risiver i NAD 514 CD player, i još jedan dodatni DVD player. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

I još:

Neki dan sam pregovarao sa prodavcem iz Britanije zas Quad 11l Classic, dobre kutije, očuvane pravo, al cijena 250 funti, a poštarine 80 funti (na pošiljku od 13 kg), pa to na kraju bude 440 EUR, e baš nas ubiše ove dadžbine ( još zamisli da mi opale carinu i PDV... ma bjažiii) a baš si u pravu, vidio sam i Epose za 100 funti, al neće  da ih šalje van UK, a i tu je ista stvar, dva zvučnika  + stalci skoro 35 kg u dva paketa...

Link to comment
Share on other sites

Sto se tice predloga sve zavisi kakav zvuk zelis. Meni licno jako bodu oci preprodavci (koji vrebaju i na ovom forumu) i koji Engleske kutije uglavom malo starije proizvodnje ovde prodaju kao nesto izuzetno, high end, sviraju kao kutije od 1000e itd itd, a u pitanju su modeli koji su pripadali pocetnoj ili srednjoj klasi zvucnika u svoje vreme.

Na primer pomenuti Quad 11L (koji je btw veri najs) kao nov 2002-ge godine kostao je 379 funti, a danas posle evo skoro 15 godina za njih se trazi 250 funti.

Kao jos jedan primer imas Bowers & Wilkins DM602 koji su primetno losiji od Quad-a i Epos-a, a opet cena im je 240e (https://www.kupujemprodajem.com/Bowers-Wilkins-DM602-40055666-oglas.htm?filter_id=72645). Ta kutija je iz 1996-te, testirana je u Stereoplay (broj 6/96) u klasi zvucnika od 700-1000DM za par. U testu je bila sa Energy Pro 2.5, NAD 802 i Magnat M2. Dakle po ceni novih zvucnika i konkurenciji sa testa vidis kojoj klasi zvucnika pripadaju ali opet kod nas to se prodaje kao savrsenstvo, visa srednja klasa itd. 

Ne znam da li si iz Srbije ili inostranstva pa zato narucujes sa Ebay, ali ako jesi odavde batali to i kao #1 na listu stavljaj ovo:

https://www.kupujemprodajem.com/Monitor-Audio-RS1-39336455-oglas.htm?filter_id=98037904

Ako se pitas kako zvuce u odnosu na Quad 11L, evo odgovora:

 

whathi-fi11laward[1877].gif

Link to comment
Share on other sites

I jedna napomena u vezi "nedovoljno definisanog bass-a" na RS seriji - ovi zvucnici vole pojacala sa odlicnom kontrolom bass-a i velikim damping faktorom. Na npr Yamaha AX-900 sa RS2 nema nikakvog gubitka definicije cak i na poprilicno vecim glasnocama ali traze kvalitetno napravljeno pojacalo da ih gura.

Quad i Epos, znam da zvuci malo cudno ali imaju malo priguseniji visoki i srednji opseg i vuku na tamniju stranu, zato i zvuce neumarajuce posle duzeg slusanja na kojoj god glasnoci zelis. Ja licno bih pre njih poslusao RS1.

Link to comment
Share on other sites

A za ove ne znam kako zvuce, ali kako sam cuo trebalo bi da su primetno bolji od svih navedenih:

https://www.kupujemprodajem.com/Monitor-Audio-Silver-7-38659770-oglas.htm?filter_id=98037904

Znam da je cena preko budzeta ali vremenom ces poceti da primecujes nedostatak bassa kod bookshelf kutija pa ces pozeleti nesto jace, a ovo mozda bude bas to. Silver serija, dakle bila je u vrhu ponude i to po moram priznati po povoljnoj ceni kada su Englezi u pitanju.

Link to comment
Share on other sites

Hvala na savjetima, jedino je problem kupiti na oglasima u Srbiji, jer sam ja iz BiH, pa kako ih onda dopremiti, platiti i slično. 

A ovdje kod nas nema ponude da valja, ono što se nudi na oglasima je šrot, ili nabave negdje vani jeftino a hoće da nam uvale po visokoj cijeni. 

 Evo npr, valja li ovo ?  http://www.olx.ba/artikal/23602224/bw-zvucnci/  150 EUR

ili npr Ovi Mission 763i?? http://www.olx.ba/artikal/22423851/mission-zvucnici/ cijena isto 150 EUR..

Monitor Audio-a nema, odnosno bili zu jedni iz Bronze serije, ali im mrežica oštečena pri transportu...

Jedino novo što sam gledao, jesu Tannoy Eclipse 3, samostoječe koje dođu 360 EUR (a recenzije su im pozitivne) 

Prostorija u kojoj slušam muziku je oko 25 m2, a u pitanju su rock, prog rock, jazz, klasika... 

 

Link to comment
Share on other sites

Za tih 25m2 rekao bih da ove manje kutije nisu rešenje i kao što reče kolega ubrzo će biti jadikovki na manjak basa.Po muzičkom izboru i zbog nedostatka veće i bolje ponude u BiH od ovog ponudjenog glasam za MIssion,mada je i cena za njih malo jača obzirom na starost kutija,ali šta da se radi bar su napravljene u Engleskoj.

Pozdrav:)

Link to comment
Share on other sites

20 sati ranije, Nenex said:

Hvala na savjetima, jedino je problem kupiti na oglasima u Srbiji, jer sam ja iz BiH, pa kako ih onda dopremiti, platiti i slično.

Posta tj PostExpress isporucuje van Srbije ali nigde nisu stavili apsolutno nikakvu informaciju o ceni transporta:

http://www.postexpress.rs/struktura/lat/usluge/medjunarodni-saobracaj.asp

Mozes da posaljes mail i da se raspitas koliko bi sta vredelo.

Inace ako u obzir dolaze i zvucnici koji nisu Engleski, mozes da bacis pogled i na ovo:

https://www.kupujemprodajem.com/Canton-CT-800-39618462-oglas.htm?filter_id=45696

Jako dobar model i ok cena. 

Link to comment
Share on other sites

Pogledat ću, hvala, vidio sam na kp još nekih oglasa, pa ako šta vidim interesantno, postavit ću da prokomentarišete, kao i da prokomentarišete prodavce, u odnosu kakko ko ima iskustvo sa njima, jesu li pouzdani, jel' roba dobra itd.

Danas sam odlučio i objavio ove moje Bose-ove 201 da utopim pa da se onda organizujem i tražim nešto ozbiljnije od ovoga. 

Pozz

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...