Jump to content


NN Acoustic - KSN


Preddrag

Recommended Posts

8 sati ranije, Technicssss said:

Ameri kupuju ono sto je njihovo, kod njih ne postoje svajcarski sir, svajcarski sat, svajcarski dzepni noz ili nesto slicno, sve je AMERICKO i sve je najbolje.

Jesi cuo nekad za npr. Simpsonove, ili South park? E sad to the point, a jesi odgledao?

Iz tvog posta bih rekao da nisi, a trebao bi, ustedeo bi vreme ljudima da ne citaju svasta.

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 385
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

On 13/11/2016 at 23:00, vdzele said:

Evo sličnih zvučnika kao što su kod NN. Ovo je neki konstruktor: Vermouth Audio Little Luccas MkII Limitied Edition.

Ceneći mišljenje naših uvaženih znalaca portal MonoandStereo ih je spojio na kompjuter i ignorisao ozbiljan hi fi.

Iz pouzdanih izvora sam saznao da su jeftiniji od NN jer distrubuteri su se eksluzivno odrekli zarade samo od ovog modela.

Inače samo za članove foruma koji žele da ih čuju mogu kod mene. Može da donese svoje male i da ih uporedi. Slušaćemo ih na mom velikom sistemu u akustički sređenoj sobi.

Inače ja na njima slušam sve žanrove, od house-a, preko hevi metala, .... do lounge. Sve dobro svira.

mono.jpg

 to znači da distributeri znaju da imaju dobru konkurenciju  na našem tržištu u tom segmentu pa veštački obaraju cenu ..... ili , to znači da naši u tom segnetu prave odlične kutije pa distributeri moraju da rade za džabe 8)

Link to comment
Share on other sites

22 sati ranije, vdzele said:

Cenim da Pero lično poznaje NN pa ima iskustva u onome što NN pravi.

Vidim da si i ti davao u svojim komentarima ocene tipa: "Ej, super vam je bio zvuk na sajmu!" ... i mnoga druga pozitivna / negativna mišljenja o nekim uređajima.

Da li mi smemo da isto tako okarakterišemo tvoje pozitivne / negativne stavove o nekom uređaju kao pristrasne?

Cenim i ja da ga poznaje, zato sam i napisao tako.

Ja iz  Invejder ekipe ne poznajem ni jednoga, a i nisam napisao nista tipa "bravo kraljevi, najbolji ste, ko vas poznaje zna da ste za medalju ! E, da sam tako napisao pa i meni da se zameri. Ovako, izneo sam licni dozivljaj a ne postulat.

 

21 sati ranije, perodeformero said:

Naravno da poznajem NN...jedno 30 godina.

vdzele, Dobro cenimo oba dva! :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

On 11/14/2016 at 16:04, perodeformero said:

Nemam živaca da komentarišem gigantsku količinu gluposti i predrasuda koje si napisao, ali ako te zaista iritira  politika na forumu, za početak makni avatar novoga srBskoga junaka.I malo pažljivije čitaj postove, već sam ti jednom prilikom to naglasio.Površan si, promiču ti detalji.

Nemam ni ja vremena za prepucavanja na forumu gde sam dosao da podelim neka svoja iskustva i naravno naucim nesto novo. Na avataru je zuti covek, kakve veze on ima sa Srbima? Osim sto mu zena zna srpski :-D

I bez brige, citam ja sve i jako lepo razumem, ne promacu mi detalji, nisam patriota kako neki kazu ali me povremeno bocnu takve kako ti i sondek kazete "jeftine" upadice.

@robespierre Simpsonove sam gledao pre 15 godina i ako zelis da kazes da cu animirani filmovi istina onda ne znam sta da ti kazem. Ovo sto sam naveo pricam iz licnog iskustva jer imao sam prilike da saradjujem i sa Dancima i sa Nemcima i sa Amerima i znam ko sta trazi, znam koliko cene tudju robu bez obzira na kvalitet izrade, a znam koliko cene svoju robu i koliko im je bitno da kupe nesto svoje. I Nemci, a i Ameri su dosta slicni u tome i sve sto dolazi od preko cene jako malo. To ne moze da se nauci iz crtaca druze.

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, Technicssss said:

Simpsonove sam gledao pre 15 godina i ako zelis da kazes da cu animirani filmovi istina onda ne znam sta da ti kazem. Ovo sto sam naveo pricam iz licnog iskustva jer imao sam prilike da saradjujem i sa Dancima i sa Nemcima i sa Amerima i znam ko sta trazi, znam koliko cene tudju robu bez obzira na kvalitet izrade, a znam koliko cene svoju robu i koliko im je bitno da kupe nesto svoje. I Nemci, a i Ameri su dosta slicni u tome i sve sto dolazi od preko cene jako malo. To ne moze da se nauci iz crtaca druze.

Hajd' sad samo malo razmisli - da li nesto, pa makar to nesto bilo i crtani film, koje drustvo (bilo koje) prikazuje najsatiricnije moguce moze da bude jedna od najgledanijih emisija svih vremena poslednjih 27 god? Za drustvo koje se ponasa u globalu kako si ti napisao to je prosto nemoguce. Ja ne kazem da ti nisi upoznao i saradjivao sa ljudima koje si naveo, pa i ja znam ljude koji dan danas kazu kako su zastavina vozila bila odlicna, ali to su izuzeci, da se ne lazemo. 

Ili hajdemo drugom logikom - koji je brend automobila bio najprodavaniji u Americi, toliko da su morali da zabrane uvoz na perfidan nacin (tacan odgovor - Toyota). Zasto se uzasno cene evropski brendovi modne industrije? Zasto ko god ima dovoljno novca vozi evropski auto, zasto se masovno furaju korejski telefoni (do te mere da odjednom nastane problem sa baterijom, nesto po cemu je brend bio na jako dobrom glasu, a odjednom i istovremeno te telefone(dobro, ne telefone, model telefona) vise ne smes da uneses u avion?), a primera imas jos zilion, da ti ne nabrajam...

Link to comment
Share on other sites

@Infidel, hvala.

U principu zvucnike slusao samo vdzele i ima odlicna iskustva sa njima. 

Nadam se da cu narednih dana uspeti da nadjem malo vremena (to mi je veliki problem, jer zivim u jednom gradu, a radim u drugom) i dogovorim se sa proizvodjacem oko dostave za slusanje (ako je ikako moguce da salje van Beograda). Kada se sve kockice sloze, svoja zapazanja iznecu ovde.

Link to comment
Share on other sites

Donekle vezano za ovu temu - ja sam svoje vintage zvučnike nosio kod Nenada na refresh skretnica, promenu terminala za kablove i osvežavanje furnira.

Posao je odradio vrhunski i ja sam zadovoljan rezultatom.

Kad sam kući pustio jedan od onih, do perfekcije produciranih, Yello snimaka, pa kad mi je od ranije poznati zvuk iz pesme protrčao s leve strane na desnu - ali iza mene (!!!), bilo mi je jasno da su moje kutije dostigle potpuno novi nivo...Nenad me je čak ubeđivao da mi napravi potpuno nove skretnice, jer je ubeđen da ove kutije mogu još bolje...

U radionici je tad imao u izradi kutije po narudžbi (dakle, ne iz njegovog programa sa sajta), koje su toliko moćno izgledale da nemam reči...

Rezime: moja preporuka za rad sa Nenadom.

Btw, moje kutije su Wharfedale Airedale SP.

Link to comment
Share on other sites

Izašao tekst na hifiles sajtu.Sad će Šako u Trokadero. :D

Baj d vej meni deluju kao bargain.Ko ima malu studentsku sobu od 10-15m2 i ne trebaju mu veći zvučnici,tu soba odradi sto fali zvucnicima u bassu.Sa nekim neskladom od većih zvučnika samo se fasuje muljačina.Da ima još i aktivnu veziju itekako bi ih poslusao za sinovu sobu.Ko baš voli gruvanj nek pridoda woofer.

Nadamo se NN-u za sledeći sajam.Podrška domaćem proizvođaču!

P.S.Jedva se uzdržah da ne pazarim one Sare koje je on reparirao

Link to comment
Share on other sites

Pošto sam izgleda jedini na ovom forumu koji ima ove zvučnike samo mala napomena. Kod mene oni savršeno dobro rade na radnom stolu u mojoj radnoj sobi 4,2 x 2,4 (10m2). Ključ dobrog uspeha je i akustika sobe, meni je NN stavio 4 apsorbera, dva iza i dva ispred zvučnika. Na slici se vide dva iza zvučnika.

Ovi apsorberi omogućavaju da se zvuk smiri od refleksija jer je soba mala. Ko kupi ove zvučnike i sluša ih u isto tako maloj sobi bez akustičkog tretmana - on ne može da da validan sud kako zvučnici rade.

Ovi apsorberi ujedno omogućavaju da bas ispliva više u odnosu na gorni spektar - tako dođe sve u balans. Znajte da su dobri zvučnici uvek "kalibrisani" prilikom projektovanja u akustički sređenoj sobi. Svako odstupanje od toga treba da ide na teret kupca. Svaka žalba je po meni besmislena kad toga nema.

Zvučnici stoje vrlo blizu apsorbera i to im ništa ne smeta, šta više to im pogoduje... Podignuti su na stalke tako da mi ribon bude u visini ušiju.

I dalje ostaje da se mogu čuti kod mene, u maloj sobi i u velikoj sobi na većem sistemu.

PS: pre ovih sam imao Dayens tri različita para, pa sam slušao Dynaudio male kao ove (preko 1000 eura) ....KSN su daleko ispred njih.

Photo0240.jpg

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, goxy62 said:

nisi naveo u Rezimeu i cenu koju si platio za refresh

Meni je recimo moje Yamaha NS 690 II unapredio za nekih 280 eura. To je bila zamena vešanja, nova skretnica, terminali novi, brušenje, lakiranje kutije i voskiranje kutije, dodatno dampiranje i merenje, ....Tražio sam da mi stavi njegov logo ispod Yamaha znaka (na slici se vidi NN).

Napravio mi je postolja za zvučnike. Iznutra su ojačane brezonskim šipkama i ispunjene peskom. Imaju oko 50kg sa peskom.

Iza uređaja se vidi njegovi difuzori. U donjem levom ćošku se vidi njegov razdvojni trafo. Za cene nazvati NN. Sve u svemu veoma sam zadovoljan

Photo0381.jpg

Photo0362.jpg

Link to comment
Share on other sites

Da iskreno kažem, zvučnike nisam slušao. Medjutim ono sto znam je da se na istim radilo nekoliko godina, bez preterivanja. Ko poznaje Nenada, shvatiće i zašto. Suština je bilo naći drajver koji može da isprati ribbon, a ujedno i da ispoštuje i ogranicenja male kutije. Verujem da je rezultat dobar.

Sto se samog Nenada tiče, slobodno mogu da kažem da je međju najboljim poznavaocima struke kod nas. Meni je napravio par zvučnika od nule, koje ne planiram uopšte da menjam, a nivo posvećenosti i količina uloženog truda je fascinantna.

Link to comment
Share on other sites

Isao sam da poslusam NN KSN zvucnike, pa da napisem par reci i svoje iskustvo.

Kod Nenada u "radionici" je to radilo odlicno. Mala "soba", cvrsti zidovi i near field slusanje, nesto najblize monitoring postavci. Na prvu, extra brz i otvoren zvuk. Svi detalji su tu, nema zamora niti ostrine. Bass je takodje tu, odlicno definisan i solidnog volumena za tako malu kutiju. Svirali su sve zanrove bez gubitka dinamike, sto mozda najvise karakterise zvucnike novije proizvodnje. Takodje, zvuk nije kolorisan niti uradjen na "foru" koja bi ga evetualno krasila i "prodala ga" nekom delu publike. Prilicno posteno napravljeni malci. Furniri na oko odlican, kutijice stamene i prilicno "umrtvljene". Radile su na nekom Technics integralcu starije proizvodnje, Emu externa kartica i LapTop.

Posto mi se jako svidelo to sto sam cuo na prvu, zamolio sam Nenada da zvucnike uzmem na probu u svom prostoru, jer je to jedino merodavno za kupovinu, sa cime se proizvodjac takodje slaze. Kod mene su zvucnici bili razmaknuti na rastojanju od 1.6m, daljina do slusaoca 3.5m i soba oko 19m2 (sa kuhinjom).

Odmah treba reci, visoki i sredina su fenomenalni za taj rang i tu cenu zvucnika. Sam visokotonac odlicno odradjuje posao, prezentacija je prilicno "vazdusasta", sto krasi vecinu ribona, odlicna definicija, detalji i scena. Nema ostrih i siljatih ivica, sto je mozda karakteristika jeftinijh kalotnih visokotonaca, sve izlazi bez nekog narocitog napora i sl. Srednjotonac je brz, lepo prati ribon i na visini je zadatka. Otvoren zvuk, nema sibilanata, jasno se cuje da je sve lepo upeglano. Artikulacija takodje odlicna. Jedini problem je bio bass. Kod mene u sobi ga jednostavno nema.. Cuje se da je zvucnik odrezan prilicno visoko i ispod toga retko sta svira. Definicija je i dalje tu, utegnuto, precizno i tacno, ali nema volumena i jednostavno fali informacije ispod neke linije secenja recimo. Ovo je i do male kutije naravno, ne samo do ovog konkretnog modela. Situacija se drasticno poboljsa kada se sedne na nekih 1.5m od zvucnika. Ali stvarno drasticno. Bass je neuporedivo bolji. Scena takodje, zvucnici uvlace u muziku i sva desavanja su tu ispred slusaoca. Prelepo iskustvo od tako malog zvucnika. Sto se pridje blize sve je bolje i bolje. Tako da bih rekao da su zvucnici mozda namenjeni nekom near field slusanja i tu stvarno sijaju. Ne znam sta bih im zamerio na toj poziciji. Ako se cuje da bass jednostavno ne moze da dobaci na nekoj daljini od 3m i vise, dok je na 2-3m onako solidno (ali i dalje fali), sve ispod 2m i blize je odlicno. 1.5m je recimo prava neka merka za istinsko uzivanje. Pricamo o kutiji koja ima neto zapreminu 7l. 

Da sumiram, taj kvalitet visokih tonova tesko da se moze dobiti u novijim fabrickim kutijama ispod 1000E. Sredina takodje, na visini zadatka. Mozda se moze naci druga farba, koja nekom vise prija i odgovara. Ali brzina, odsustvo koloracija i sibilanata tesko. Ako imate vecu sobu, bass moze da bude realan problem. Midbass tu i tamo, moze faliti volumena i mase, ali ce preciznost i definicija uvek biti tu. Sve se to moze pripisati maloj kutiji, posto fizika ipak ogranicava dosta stvari. Po mom nekom utisku, namenjen je malim sobama, do 12m2 i manje (ili nearfield slusanje u vecim). Tu vec sve nejgove vrline dolaze do izrazaja, a mane su svedene na minimum. Treba uzeti u obzir da je ovo ipak nov zvucnik, sa nekim imenom iza njega i cenom od 500E. U Srbiji ni to nisu mali novci, ali dosta stvari opravdava cenu, pa i vise od toga. KSN je izuzetno lak za pogon i odlicno reaguje na razlicita pojacala, to bi takodje trebalo reci. Moze da svira glasno, bez napora i cujnih izoblicenja.

Jos jedna informacija, do kraja novembra su zvucnici na promotivnoj ponudi i kostaju 450E. Za male sobe i near field slusanje, sumnjam da se moci prici i blizu ovog kvaliteta, za slicnu cenu. Cak i u DIY-u. Rall ribon, scena i visa sredina su najjace strane ovog zvucnika. Donja sredina, volumen i bass extenzija bi bile neke slabije strane. Banalno receno, tesko je pokriti sve audiofilske termine. Jos jednom da ponovim, u malim sobama i pri blizem slusanju one su svedene na minimum. Mozda jos jedna zamerka, zvucnici su mogli da budu u mirror konstrukciji, ali nije na meni da komentarisem odluke konstruktora, verovatno su napravljene ovako sa razlogom. Takodje, ogradio bih se da je sve slusano na mojim spravama, za koje ne mislim da su idealne. Pokusao sam biti objektivan pri komentarisanju, sto ne znaci da sam u pravu naravno.

Eto toliko, zavrsio bih posebnom pohvalom na racun konstruktora, ovo je za mene bilo samo pozitivno iskustvo i nista manje od toga, a Nenad je fenomenalan tip. 

P.S. Tekst je prevelik, izvinjavam se svima koji nemaju strpljenja za citanje. I sam je na brzaka napisan, ali bolje tako nego nikako. Sto bi reko Bujo, veselo vam bilo! 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, nackom said:

Da nije DAC na ESS Sabre? :)

ESS Sabre ES9018. Pogledaj komentare na netu.

21 minuta ranije, laky said:

To iza police je nn-strujni filter jer moze nesto vise podataka.

To je razdvojni trafo. Za tehničke podatke i cenu nazvati NN.

Što se mene tiče ja nikad muziku više neću slušati bez te sprave. Unapredio mi je zvuka daleko. Ja na prvu loptu odmah čujem sada svaki sistem koji nema taj trafo. Svaki sistem je za nekoliko klasa niži od onih koji ga imaju. Istrenirano uvo to odmah čuje. Tako da i relativno jeftini sistemi će se čuti dosta "skupo".

Ne samo da mi je zvuk poboljšao već i sliku na LCD TV-u. Od relativno osrednjeg televizora dao mu sliku koji ni najskuplji ne mogu. Jednostavno najskuplji su uvek fizički hendikepirani jer u njih ulazi loša struja. To nikakva tehnologija ne može da ispravi izuzev ovakve sprave. Inače trafo ima 6 izlaza i mogu se spojiti potrošači koji ukupno troše ispod 1kw. Može da se napravi i veći trafo. Plazme još bolje rade sa ovakvim trafoima jer su mnogo veći zavisnici od obima protoka struje. Mom drugaru Blu Ray player daje dosta bolju sliku kad je nakačen,...

Inače i Zoran Dimovski pravi svoj filter struje. Po kvalitetu zvuka su veoma slični njegov strujni filter i ovaj razdvojni trafo. Mislim da je pre svega stvar ukusa šta se kome svidja. Možda bi strujni filter od Dimovskog više legao onima koji slušaju lake note,...

Ove dve sprave ne ubijaju dinamiku kao što to većina to radi već naprotiv uređaji rade sa max dinamikom.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, Alexandar said:

Jedini problem je bio bass. Kod mene u sobi ga jednostavno nema.. Cuje se da je zvucnik odrezan prilicno visoko i ispod toga retko sta svira. Definicija je i dalje tu, utegnuto, precizno i tacno, ali nema volumena i jednostavno fali informacije ispod neke linije secenja recimo. Ovo je i do male kutije naravno, ne samo do ovog konkretnog modela. Situacija se drasticno poboljsa kada se sedne na nekih 1.5m od zvucnika.

 

Sudeći po napisanom, kutije ne mogu da "dobace" basove dalje od nekih 1.5m. Zapravo, u pitanju su (opet) modovi sobe. Uz dosta eksperimentisanja sa rasporedom u sobi došlo bi se do nekih drugih rezultata, mada, naravno, od male kutije ne treba očekivati čudo.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam koliko je dobro izvlaciti takve pausalne zakljucke, na osnovu dela texta, a koji se namecu kao apsolutno tacni. :) 

Pokusao sam ugrubo da opisem kako se zvucnik ponasao kod mene, ili kod Nenada. Ko bude hteo da cuje vise, neka ih uzme na probu. Mozda ce cuti ili napisati nesto drugacije. Ja ne bih da se na osnovu mog texta izvlace neki definitivni zakljucci. Ovaj hobi se svodi i na licne afinitete na kraju krajeva, a ne znaci da su moji kriterijumi (ili uslovi za testiranje) apsolutni. 

Takodje, dodao bih da mislim da je zvucnik pogodan i za lampe, ako se neko pita ili planira sistem u tom smeru. 

Od male kutije svakako ne treba ocekivati cuda. Po neka ume da iznenadi, ali fizika je egzaktna nauka, koliko god neki pokusavali da mistifikuju ovaj hobi. :)

Link to comment
Share on other sites

23 minuta ranije, Alexandar said:

 

Ne znam koliko je dobro izvlaciti takve pausalne zakljucke, na osnovu dela texta, a koji se namecu kao apsolutno tacni. :) 

 

 
 

Nema šta da namećem - apsolutno je tačno da postoje modovi sobe, a nisam stekao utisak da si eksperimentisao sa razmeštajem. Stoga je velika verovatnoća da tvoji utisci o kutijama, barem u nekom delu, nisu tačni.

Predlažem da probaš malo da mrdneš 'vamo-tamo... ali ne namećem. B)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...