Jump to content


Ortofon ili Audio Technica


sale1309

Recommended Posts

9 sati ranije, Krca44 said:

Ako iole ista vredi OM40 VDH vrh Fatherov, svira fantasticno, cujes naprosto vise nego na jednostavnijim i jeftinijim vrhovima, vise informacija vise muzike

Kada mi se upokoji pomenuti VDH, a nadam se da neće to biti tako brzo, razmišljam o vrlo pristupačnom tviku i prelasku na Jico Shibata zamensku iglu?

Ne nalazim trenutno, ali sam nešto negde naleteo da se kod Jico OM Shibate radi o Bonded Shibata dijamantu, što znači da nije veliki komad dijamanta, već da je kao na OM10 fiksiran na metalni valčić. To ga čini pristupačnijim sa cenom, ali i donekle degradiranim u zvučnom smislu. Svakako da je VDH superiorniji od Shibate, ali mislim da su istinski finese u pitanju.

Da li neko poseduje iskustva o kvalitetu njihovih zamenskih igala uopšte i najbolje o konkretnom primerku za koji sam dao link?

Link to comment
Share on other sites

Ortofonov odgovor (preuzeto s ovog linka)

2M PnP weights 23 g. The distribution of weight on PnP (the heaviest part is rearmost) makes the combination with a wide range of tonearms possible. On Technics models you might use the auxiliary weight which is vital in this case.

Zaista, činjenica da je veći deo mase lociran bliže spoju s ručkom unekoliko umanjuje efektivnu masu. Možda RF i ne ide ispod 7Hz, ali voleli bismo da je veća. 

Čekamo da Krca izmeri. 

45 minutes ago, VU metar said:

Takođe je veoma čudno kako Krca može da uopšte balansira ručicu sa pnp Blue koja teži ukupno 23 grama. Čak i sa aux tegom limit je 20.5 

Sa dodatnim tegićem na kraju ručke, još uvek, prema specifikacijama, Technics headshell prihvata glave do 20.5g. 

23 grama PNP paketa su još uvek ispod zbira 20.5 + 7.5g (težina shella). 

Čak i ako ne može da dovede ručku u balans (mislim da, ipak, može, makar glavni tek otišao iza navoja), vagicom se može obezbediti precizan VTF. 

EDIT: 

Povlačim. U specifikacijama piše 20.5 including headshell. Nešto ne valja. 

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Father said:

Citao sam clanak o Jico zameni za Shure V15 III, kvalitetan vrh , covek je bio jako zadovoljan, mislim da je TNT Hi Fi review u pitanju ali mozda i gresim... pokusacu da nadjem.

Mislim da kupovina kod njih bar garantuje da zaista dobijas vrh koji si platio. Za moju staru AT glavu isao bi u originalu vrh koji kosta 90Eu danas ali kod prodavaca sa tom cenom nije pisalo uopste  sta je i kakav, da li ima razlike od obicne sfera vrh zamene koja kosta 20 Eu

Link to comment
Share on other sites

Dakle da ne ulazim u pricu sta ne shtima itd,  dao sam slike da vidite da ne lazem sta koristim. Kako svira a ne pravi problem ut trenutno necu da ulazim, jednostavno radi.

Ne mogu da uradim snimak komplijanse, nije da necu, stvarno nemam signal sa preamp outa iako sa tog istog izlaza kaset dek snima bez frke.  Kad sredim komp da snima ili ako se nateram da sve prevezem na Luxman L2 pa da probam sa njim, snimak mogu napraviti... iskreno nije mi do te zaj......ncije sa prevezivanjem pojacala... kakva god da je komplijansa muzika svira, vrh je blizu 350 sati, bitno mi je da vidim u kakvom je stanju posle ciscenja i moguce da cu uspeti da napravim dogovor za par dana, da makar vidim , ne znam da li ima mogucnost snimanja.

Inace kad je Vu Metar pomenuo ko prodaje Ort Pro S / OM 40 Super ( mislim da je taj vrh ), naime KAB USA, imam jako dobru ideju ko to kupuje.  U Prethodne tri godine Chrome browser mi nije dozvoljavao pristup Kabusa sajtu, kao nije sigurno, ja zaboravio kako se preskace ta Chrome fora, sad kad Koristim Mozilu bio sam jednom da vidim stranu sa Technics dodacima...

Moje misljenje je da taj kombo kupuju dve vrste slusaoca : bivsi DJ-ejevi koji zele izuzetan hi fi i druga grupa koja verovatno misli da tim hibridom spaja mogucnosti DJ glave i vrha,  dakle verovatno ima ljudi kojima ta kombinacija svira odlicno.  Ja ne kazem da to ne valja i nije mi bila namera da pprodajem pamet nego da se sami informisemo ako mozemo i hocemo. Ono sto sam rekao na kraju je da bih ja licno izabrao OM Glavu sa OM 40 Super Vrhom, sa tako dobrim vrhom isao bih na Hi Fi glavu.

Inace za DJ / Hi fi kombo imam licni interes jer imam puno klupskih ploca koje ne rade bas kako treba sa Hi Fi glavom,  pa me zanima jos uvek kako rade u hibrid kombinaciji i probacu, i javicu, samo to ne mogu da radim na brzinu.

IZVINITE ZA OVAKO DUG POST  :)

Link to comment
Share on other sites

Glavu sa integrisanim Headshell-om, identicnim, video sam i na Nagaoka glavama.  Neko pravi taj headshell koji koriste Ortofon, Nagaoka i mozda jos neko i meni nije uopste jasno cemu tolika masa !?

Kad vec narucujes da ti neko proizvede hiljade komada mozes da biras koliku hoces masu pa je samim tim i Ortofon mogao da izabere da sve zajedno shell i glava ne prelaze 15 gr.   Ili 18 gr koliko je teska Pro / Pro S i bilo koja njihova druga DJ glava koja zapravo ima "dugaciju" vrstu integracije,  glava i shell su u jednom komadu koji se samo nasrafi na Technics rucku.

Link to comment
Share on other sites

@Krca44

Moram da priznam da si sada uleteo u veliko ludilo sa te 3 glave različitih potreba podešavanja.

Kada sam se ponovo upoznavao sa vinilima od pre neke 4 godine imao sam u zaostavštini sve i svašta sa više gramofona iz perioda pre devedessetih. Imao sam Ortofon OMB10, Audiotehniku AT 95E, Ortofon MC10 plava i na sve to vraćanjem u gramofonske vode dođem u posed SUPEX 900 super glave.

U želji da ih sve ponovo čujem na Technics SL-Q202 gramofonu spuštenom sa plakara, morao sam da kombinujem i zezam se sa premeštanjem ove ili one igle na 2 headshella koja sam u to vreme imao. Neopisivo stresno podešavati protraktorom svaki put, pa visina svake glave drugačija, pa težina pa ...

Ortofon MC10 je i ranije imala problem sa korenom igle koji se odlepio sa nosača i ona je ostala po strani pa je možda u nekom momentu i sredim, mada me zvučno nikada nije nešto zainteresovala. Mislim da sam je dobio pri kupovini Technics SL-Q 202 gramofona tokom devedesetih. Očigledno je bila popravljena da drži vodu dok majstori odu , pa se igla vrlo brzo odvojila od jastučeta na kome leži. Nju sam nekako i otpisao i leži u kutiji. Na tom SL-Q 202 sam najviše slušao AT 95E.

Na kraju AT 95E ode sa Omnitronicom kojim sam zamenio SL-Q 202 i dolaskom sadašnjeg Rotela RP 1500 ostao sam na OMB10 i Supex-u. Supex sam uglavnom slušao a OMB10 je bio na drugom headshellu, ali i tako mi je bilo mrsko da nivelišem težinu i podešavam anticating da bi se prebacio na drugu glavu. Nažalost usled jednog "Zona sumraka" bruma SUPEX-u je crkao jedan kanal tj prekinula se licna (kao na osiguračima) koja od korena igle i namotaja ide na zadnje kontakte. Kada sam proverio vrh u kakvom je stanju, jer sam je i ja dobio polovnu sa velikom kilometražom ustanovio sam da je ostrugana "as bad as it can get". Dobio sam je uz rečenicu "neću ja nikada više da se zezam sa gramofonima, evo ti je da se malo upoznaš i zabaviš..." Donekle sam se sve vreme pitao, u čemu je fora sa ovom glavom kada stalno čujem prizvuk vinilnih distorzijica. To je vrhunski vrh i izuzetna glava? Ali sve mi je bilo jasno kada sam video "mašnicu" na njenom vrhu. Na svu sreću ostrugana je potpuno simetrično ali do koske.

I tako ostadoh sa OMB10 i MC10 koja leži u hibernaciji. Stavivši prst na čelo odlučim da se okrenem Ortofonu i standardizujem celu stvar obzirom da nisam bogatun za MC ezoteriju i konačnom preradom / rifrešom Phono preamp-a izbacio sam MC iz igre i namunjio MM. Igrom slučaja i sreće kupim OM40 Gold VDH, takođe polovan u Jagodini za cenu nove originalne zamenske OM20 koju sam nekako i gađao da kupim kao upgrade, ali se mnogo bolje počastim. Ispade da je vrh u početnom stadijumo potrošenosti tako da sam na neki način bio zadovoljan kupovinom i trljao ruke.

Konačno završio sam priču sa 3 glave identičnih težina, hedshellova, ožičenja, a različitih Otofonovih konstruktorskih ideja, ( OM, Super OM i OM Gold Anniversary ) i 3 različita vrha OM10, Super OM10 i OM40 VDH iz 1988-te.

Kombinovanje je izrazito jednostavno. Mogu da skinem ceo headshell i u bajonet ubodem drugi sa drugom zvučnicom i pripadajućom iglom, ili samo da svučem uložak sa iglom i zamenim ga nekom drugom, ako želim na primer da čujem OM40 sa Super OM glavom ...

Sve glave su idealno podešene protraktorom, iste su visine, daljine, težine. Samo je potrebno odlučiti se za opciju koja najbolje paše produkciji kuju odaberem da slušam.

Ako vam je bilo zamorno da ovo pročitate, možete samo da zamislite kako je izgledalo u praksi, sve ono opisano sa početka mog povratka vinilu. :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Krca44 said:

Dakle da ne ulazim u pricu sta ne shtima itd,  dao sam slike da vidite da ne lazem sta koristim.

Nije mi ni na tren palo na um da je laž u pitanju. Sve vreme pokušavam da shvatim Ortofonovu ideju s tim PnP-om. 

Enivej, jesi li probao Blue glavu sa Technics shellom? To bi trebalo da je samo nekoliko minuta posla. 

Link to comment
Share on other sites

Negde ranije, mislim baš u ovoj temi, vezano za utvrđivanje rezonantne frekvencije spektralnom analizom snimka, rekoh da je poželjno da snimak bude što više rezolucije. Sad bih da se ispravim. Nije. 

Spektralna analiza brzom Furijeovom transformacijom kao ulazni parametar koristi "FFT size". Izabrani FFT size definiše broj podela bandwidtha snimka (tako FFT size od 65k, na primer, bandwidth deli na 32k segmenata). 

Snimak visoke rezolucije, na primer 96k, ima bandwidth od 48kHz. Spektralna analiza za FFT size od 65k (maximum u Adobe Audition, koji koristim) vodi segmentima od 1.5Hz. 

Sa istim FFT size-om, snimak niže rezolucije će voditi preciznijem spektru (manjim segmentima). 

U primeru na slici je ovo demonstrirano. Sample snimak rezolucije 96k je downsamplovan na vrlo niskih 6k (16 puta manje). Downsamplingom su odsečene sve frekvencije iznad 3kHz i bandwidth sužen 16 puta. Trebalo bi da ovaj downsampling ne utiče na frekvencijsko područje ispod 3kHz. 

Thorens.thumb.png.540c133faf7df9c18c439bd48e90ba6b.png

Link to comment
Share on other sites

19 minuta ranije, zbrujic said:

Negde ranije, mislim baš u ovoj temi, vezano za utvrđivanje rezonantne frekvencije spektralnom analizom snimka, rekoh da je poželjno da snimak bude što više rezolucije. Sad bih da se ispravim. Nije. 

Spektralna analiza brzom Furijeovom transformacijom kao ulazni parametar koristi "FFT size". Izabrani FFT size definiše broj podela bandwidtha snimka (tako FFT size od 65k, na primer, bandwidth deli na 32k segmenata). 

Snimak visoke rezolucije, na primer 96k, ima bandwidth od 48kHz. Spektralna analiza za FFT size od 65k (maximum u Adobe Audition, koji koristim) vodi segmentima od 1.5Hz. 

Sa istim FFT size-om, snimak niže rezolucije će voditi preciznijem spektru (manjim segmentima). 

U primeru na slici je ovo demonstrirano. Sample snimak rezolucije 96k je downsamplovan na vrlo niskih 6k (16 puta manje). Downsamplingom su odsečene sve frekvencije iznad 3kHz i bandwidth sužen 16 puta. Trebalo bi da ovaj downsampling ne utiče na frekvencijsko područje ispod 3kHz. 

Thorens.thumb.png.540c133faf7df9c18c439bd48e90ba6b.png

Zanimljivo, iako da budem iskren, ne kapiram kako si dobio te odnose, ali nije ni bitno.

Probao sam sledeće.

Konvertovao sam 24bit/192kHz na 24bit/6kHz i pustio Blackmann-Harris FFT size 65k i dobio rezultate rezonantne frq. nešto niže nego kada je fail u punom kvalitetu.

OM10 je bio na 9.3Hz a sada je na 8.4Hz

OM 40 je bio na 6.6Hz a sada je na 6.3Hz

Moraću da napravim ponovo snimanje sa novim headshelovima za sve 3 zvučnice, jer su mi ovi snimci nešto s početka leta.

Da li je zgodno da koristim Rumble track sa RTB Test ploče za ovu priliku ili je bolje koristiti muzičku podlogu?

Link to comment
Share on other sites

Just now, Father said:

Da li je zgodno da koristim Rumble track sa RTB Test ploče za ovu priliku ili je bolje koristiti muzičku podlogu?

Mislim da je svejedno šta koristiš. 

Moja upoređivanja različitih snimaka uvek vode istom (ne baš "u dlaku") u razmatranom području. Izabrana dužina snimka za frekventnu analizu ne bi trebalo da je jako mala. Bar 5s, recimo. 

Mislim i da proguščenje spektra uvek vodi nižim RF. 

Sad, razlike baš i nisu opredeljujuće, istina. 

Link to comment
Share on other sites

Možda bolje snimati u 24bit/44.1kHz pa biti negde na sredini? Ja sam inače analizirao 3 minuta snimka jer sam imao već snimke od ranije kada sam nešto drugo poredio, ali su mi dobro došli za ove analize rezonantne freq.

Sada imam nove headshelove i šrafčiće i ožičenje i novu Super OM glavu, pa čak i drugi mat sendvič nego tada, pa će opet biti inretesantno videti gde pada rezonantna freq. u ovoj postavci.

Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Father said:

Ja sam inače analizirao 3 minuta snimka

Nisam mislio na dužinu trajanja samog snimka, nego na selektovani deo snimka na koji se freq analiza odnosi. Taj bi trebalo da bude, mislim, bar 5s. Mislim da AAudition ne dozvoljava da bude duži od pola minuta, nisam siguran. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...