Jump to content


Ortofon ili Audio Technica


sale1309

Recommended Posts

Mislim da nije samo sushtina u toj recenici. Moj dozivljaj je bio sledeci : DJ Pro i OM 40 Super daju izuzetno detaljnu sliku sto je zasluga vrha,  A kad je kasnije stavljena OMB glava/vrh tu nije bilo detaljnosti i finesa koju ima vrh OM 40 Super ali je zvuk u celini dobio na muzikalnosti i nekim drugim karakteristikama da bih ja uvek izabrao pre nju nego DJ Pro/OM40Super.   Takav je bio moj dozivljaj,  dok smo slusali razne vrhove sa DJ glavom bio sam zacudjen koliko je vrh uticao na promenu generalnog zvuka glave, naime pretvorio ju je u Hi Fi glavu ALI kad je stavljena prava Hi Fi glava sa "obicnim vrhom" onda je to dobilo skroz drugaciju dimenziju.

Mislim da stoji ono sto sam rekao OM Glava sa OM40Super vrhom bi pocistila patos sa DJ Pro/OM40Super vrhom.  To je moja pretpostavka na osnovu svega zajedno.

Poredjenje sa 2M Blue nije validno sa iglom u onakvom stanju.  Mozda je ona na pocetku svirala znatno bolje ali se moje ushi navikose vremenom na nesto ublazeno.

Mislim da je OM 40 Super zaista Vrhunska Igla / Vrh !

Takodje na osnovu licno mog slusanja 2M dosada mislim da se zvuk razlikuje od OM serije, kao da je malo modernizovan, ali ovo je nesto sto tek treba da proverim,  srecom imacu mogucnost pa cu napisati o tome.

Dalje : Nismo imali glavu Ortofon OM 20 Super da probamo protiv 2M Blue.

2M Black sam slusao na sajmu kad je Igor izlagao svoja dva gramofona, druga glava je Bila Ortofon MC ( Za detalje pitati Igora ).  Mislim da je 2M Black vrhunska MM glava i tom setupu samo je malo zaostajala za MC glavom.  MC glava je posle 15-20 minuta pocela da deluje tako da mi je iz podsvesti krenulo neko vise zadovoljstvo, osmeh na licu,  a to kod 2M Black nije bilo.  Sve drugo merljivo recnikom bilo je isto sem tog posebnog osecaja koji je podsticala MC glava.   Ak si citao do ovde onda ti je jasno da sada pocinje igra finansija, Black je MM, zamena kosta 400 Eu ali moze da se menja. Ako Kupis MC od 1,000 Eu i tu moze da se vrsi zamena, na par mesta u evropi i to kosta 400/500 Eu

Link to comment
Share on other sites

Moj kumulativni utisak trenutno je da proizvodjaci glava menjaju zvuk svojih glava u skladu sa vremenom i onim sto se u  datoj deceniji podrazumeva kao vrhunski zvuk.  Danas je to High Definition 3D zvuk i cini mi se kada bi smo poredili Ortofon ili AT glave istog kvaliteta i ocuvane iz 70-ih,  80-ih i danas da bi smo dobili drugacije prezentacije.  Ploce se jako retko prave sa analognog izvora, materijal nov ili star prosao je digitalizaciju i jasno je da i same ploce drugacije zvuce.

Ako bi slusali npr. Miles Davis - Kind Of Blue izdanja iz 60-tih, 80-tih i ova danas ona bi imala razlicit zvuk.

U zadnje vreme sve cesce nalecem na clanke koji govore o tome da danasnje glave rade odlicno sa danasnjim izdanjima a da ti za stare ocuvane ploce bolje svira stara ocuvana glava.

Ortofon OM 40 Super i 2M Black ... mislim da sigurno ne bi zvucale daleko jedna od druge ali sigurno ne bi zvucale isto i pitanje bi bilo sta je tu bolje i kome i za koje ploce....

Svakako mislim i da treba imati vise glava iz vise perioda pa videti tj. cuti...

Izvinjavam se za delimicni OFF TOPIC,  samo moje misli na temu OM40S / 2MBlack etc.

Link to comment
Share on other sites

Tako je. Dj igla ima ne tako blago povucen mid i hi range a izdignut bass, sa takodje zanimljivo povucenim mid basom. Dakle sve je nekako povuceno a bas je izdignut. Kada se na to jos doda dj igla dobije se boomy problem u hifi sistemu, na koji se Krca od samog starta i zalio i verovatno zato i kupio 2M Blue. Ona za razliku od OM serije radi nesto zatvorenije ali opet zbog boljeg dijamanta od super OM10 uspeva da donese detaljnost kao sa OM10. Samo da podsetim da je od ovih HiFi igala Super OM10 bila najneinteresantnija zvucno, ali opet mnogo bolja od one dj narandzaste. 

Dobro nismo ludi sta smo sve to vece isprobali. :blink:

Link to comment
Share on other sites

17 sati ranije, 空也 said:

Što se Blue igle tiče, na ovoj slici nije baš najjasnije u kojem je stvarno stanju.

Ove grbe sa strane u stvari mogu biti zalepljena prljavština iz koje se pomalja čistiji deo vrha koji ima kontakt sa brazdom.

Da li je ova igla čišćena i ako jeste na koji način?

Odlicno zapazanje. Upravo sam Krcu savetovao da nabavi onaj sundjer magic i malo protrlja vrh na 2M Blue. Mozda ispadne na kraju da i nije tako strasno. Malo smo se podelili sa temom i u temi istrosenost igli, pa zaboravljam gde sam sta napisao. 

Link to comment
Share on other sites

DJ igla je realno neupotrebljiva za iole pristojan hi fi sistem. Vredi je imati samo ako imate puno klupskih ploca koje u kombou Concorde Pro / Nightclub vrh rade superiorno u odnosu na Hi Fi setup ( sa 2M glavom stalno sam imao osecaj da nesto ne  shtima sa tim plocama i kad sam vratio DJ kombo onda su proradile, ali to je ipak samo za te ploce ).

Pitanje je iskoristivost DJ Pro glave sa Hi Fi Iglom, i to moze da radi, ali OM Hi Fi glava i OM hi fi Igla rade bolje.  To je moje misljenje, da imam kvalitetne OM / OM Super vrhove gledao bih da ih koristim sa bilo kakvom OM glavom,   DJ Pro ne bih uopste uzimao u obzir sem ako bih se nasao u situaciji da uopste nema bilo kakvih OM glava.   Sto se tice cene,  DJ Pro je jeftina ali i obican OM je isto toliko jeftin.

Toliko od mene na tu temu, nema potrebe da se ponavljam i Vas gnjavim, ko zeli moze da proba i eksperimentise po zelji i da sam stekne neka svoja iskustva,  to je najbolji nacin.

Link to comment
Share on other sites

Sada kad su se slegli utisci postavlja se jos jedno pitanje o iskoristivosti DJ Pro glave za normalne Igle.

Sve igle koje smo probali su preskakale, neke vise a neke manje na sredini ploce.  Ja sam to u prvom trenutku pripisao brzinskom podesavanju anti skate mehanizma ali to mozda nije slucaj. DJ glava je predvidjena da radi sa iglama koje traze minimum 3 gr gazne sile i pitanje koliko je "tvrd" spoj vesanja sa motorom ( generatorom ) ?   Sta se desava kad se stavi igla koja treba da koristi 1,6gr na motor koji je pravljen za minimum 3 gr ?   Hi Fi glave su radile ok i sa brzinskim podesavanjem anti skate-a.

Ja nemam odgovor na to pitanje ali smatram da je i to faktor koji treba uzeti u razmatranje prilikom probe. 

Probu mogu da izvedem i verovatno cu je uraditi tokom narednih 10-tak dana, pa ce zainteresovani biti dodatno obavesteni.

Link to comment
Share on other sites

Znači sa 2M i OMB10 nemaš preskakanja od polovine ploče? Ako je tako onda je tvoje zapažanje vrlo blizu istini. Treba svakako probati ponovo sa Dj glavom pa čak i da ubodeš tu 2M za probu. Sve opcije su kompatibilne. Čak probati i 2M na OMB, kombinacija koliko hoćeš i sve pasuju. ;)

Zato sam i napaisao negde da li u ovoj ili OM Gold temi da su ko stvorene za nas Srbe koji volimo uvek da začinimo nešto jače do drugih. :)

Link to comment
Share on other sites

Čekaj čekaj? :)

Sada pažljivije pogledah... Krco, ti imaš Concorde DJ zvučnicu a ne OM DJ?

Concorde DJ su znatno veće mase u odnosu na originalne HiFI Concorde koe se odavno više ne proizvode.

Ručica na Technics-u nema baš malu efektivnu masu, tako da je i sama takva kakva je na granici za korišćenje sa zvučnicama/iglama visoke komplijanse (sa mekanim vešanjem) kakve su Ortofon OM.Još kada na nju montiramo Concorde DJ zvučnicu sa masom od 18,5 g, ukupna efektivna masa ode nebu pod oblake.

Kombinacija ručica/zvučnica velike efektivne mase traži nisku komplijansu (kruto vešanje), dok je za malu efektivnu masu poželjna visoka komplijansa (mekano vešanje).

Uporediti komplijanse DJ i OM igala: 7 μm/m N nasuprot 25 μm/m N!

Stara OM40 mislim da ima još veću komplijansu, negde oko 35 μm/m N?

Sa iglom visoke komplijanse kakva je "HiFi" OM, koja je montirana na DJ kombinaciju zvučnica/ručica ukupne velike efektivne mase, izlazimo iz poželjnog opsega rezonatne frekvencije.

To može rezultovati lošijim praćenjem brazde i lošijim ukupnim zvukom.

https://www.ortofon.com/support/support-hifi/resonance-frequency

Možda je to delom razlog za opisana negativna iskustva?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Kombinacija Concode DJ + 10-40 igla je u oficijalnoj prodaji kod KABa možda 10 godina a taj čovek zna o Technicsu više nego svi mi zajedno. Do sada ne samo što nema primedbi nego postoje samo pohvale o kombinaciji po netu. Neki smatraju da je Pro 40 best buy za 1200mk2.

Što se tiče Krcinog gramofona utisak mi je da je neki ne baš očuvan polovni primerak (menjao osovinu), tako da šanse su velike da su i lageri na ručici otišli ili se neko igrao šrafovima pre nego što je Krca postao vlasnik. Treba se uraditi test.

Takođe je veoma čudno kako Krca može da uopšte balansira ručicu sa pnp Blue koja teži ukupno 23 grama. Čak i sa aux tegom limit je 20.5 

Link to comment
Share on other sites

To što neko nešto zna, ne treba da ga spreči u tome da zaradi pare. :) 

To jest, ne verujem da su isključivo znanje i stručnost KAB-a doveli do te kombinacije, 
već da je upliva imala i puka želja za dodatnom zaradom. ;)

Ako su mušterije zadovoljne i ne interesuje ih da tumače šarene linije i grafikone sa hercima, tim bolje!!! :thumbsup2

 

Kolika je ukupna efektivna masa Technics ručice i Ortofon Concorde DJ zvučnice?

 

resonance-frequency.png?height=500&quali


Na ovom Ortofon-ovom grafikonu, ako pratimo tirkiznu liniju (25 μm/m N) vidimo da je
minimalna prihvatljiva efektivna masa za OM iglu negde oko 15 grama (za rezonantnu frekvenciju od 8 Hz), a poželjna oko 10 grama.

Sama Ortofon Concorde DJ zvučnica (bez ručice!) je teška čitavih 18,5 grama.

Kada na to dodamo i masu ručice, dobijamo rezonantnu frekvenciju od nekih 4-5Hz?

 

https://www.vinylengine.com/turntable_forum/viewtopic.php?f=16&t=50723

I have the concorde PRO (not S), tracks fine at 3grams, not bad sounding either.
Tried my OM30 in it, sounds better, but the effective mass of the tonearm becomes too high with the concorde PRO playing the role of headshell.
Resonance was 4-5Hz horizontal, that's a bit too low and it affects tracking and makes wharps in records really audible.

 

Slično kaže i sam Ortofon:

https://www.ortofon.com/support/support-hifi/resonance-frequency

The high mass of the combination needs low mechanical compliance, otherwise record warps can easily provoke tonearm vibrations at frequencies around 4 to 6 Hz, that will bring degradation of performance (at least 8 Hz is advisable)

Link to comment
Share on other sites

2 sati ranije, 空也 said:

Na ovom Ortofon-ovom grafikonu, ako pratimo tirkiznu liniju (25 μm/m N) vidimo da je
minimalna prihvatljiva efektivna masa za OM iglu negde oko 15 grama (za rezonantnu frekvenciju od 8 Hz), a poželjna oko 10 grama.

Brojke koje navodiš (15 i 10 grama) nisu efektivna masa nego ukupna (Total tonearm system mass which is a sum of Mass of cartridge, Mass of headshell and screws and Effective mass of tone arm (all values in gram). )  što čini situaciju gorom (?)

Ortofon je izgleda lišen želje za profitom i mu je samo do plasiranja znanja, pošto prema ovom njihovom znanju ne vidim kombinaciju iz hifi asortimana koja bi odgovarala Technicsu. Ok, MC nešto malo hvataju i to ako se koristi Technics headshell, dok sa ponuđenim Ortofon šelovima ništa jer su preteški.    

Ozbiljno, probaj uklopi neki hifi model u ovom dijagramu gore. A nije da ne računaju na Technics jer ga i eksplicitno spominju kod PNP 2M varijanti (On Technics models it is vital to use the auxiliary weight.) Pnp varijanta teži 23 grama a komplijansa je 22 µm/mN. Ovi ispadoše gori nego onaj KABović. :-D

Inače za audible warps valjda subsonic filter rešava stvar.

Link to comment
Share on other sites

Ok, nisam se precizno izrazio, dok sam kucao ostala mi je u svesti efektivna masa ručice. Piše lepo i na slici "total mass".

Bitna je suština. :) 

A Ortofonu su (gledano iz ugla profita) verovatno sasvim dovoljni njihovi DJ modeli zvučnica kao rešenje za Technics gramofone, koje su godinama većinom koristili DJ-evi.

Spisak modela je impozantan i deluje bogatije nego hifi segment. Imaju čak 16 DJ modela (ako se odvojeno računaju OM i Concorde varijante).

 

A šta je stvarno bio problem kod Krce, možemo na daljinu samo da nagađamo. :) 

Mogući mismatch po pitanju mase i komplijanse je samo moj "best guess" na neviđeno. Sasvim je moguće da je nešto drugo u pitanju.

 

Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Father said:

Znači sa 2M i OMB10 nemaš preskakanja od polovine ploče?

Prolaze bez problema.

Technics gramofon je kupljen polovan i kuglageri u rucici nisu u najboljem stanju ali nisu ni krsh ! Zamena rucke sa kuglagerima je u planu. Kuglageri u sadasnjoj rucki su bili prezategnuti pa su namesteni od strane coveka koji radi stelovanja Technicsa za klubove a verujte da to njima treba jako cesto.   Postavlja se validno pitanje kako znam da nisu krsh ?  Znam zato sto sam pustao ploce na barem dva gramofona kojima su kuglageri u losijem stanju, vise izlizani, u pitanju je osecaj u ruci kad stavljas iglu na plocu , koliko slobodno deluje rucka koju drzis... nije egzaktno ali je indikativno, ja ne tvrdim da sam strucnjak.

Ko hoce moze opet da dodje , u mom posedu su Ortofon 2M Blue, Ortofon OMB10, Ortofon DJ Pro ( Silver ) sa Nightclub mkII vrhom.

U kakvom je stanju gramofon i kako radi sa 2M Blue mozete da vidite svojim ocima kod mene, poziv je otvoren za sve zainteresovane !

Svojim zadnjim postom nisam imao nameru da zapocinjem diskusiju oko komplijanse, ko sta prodaje i misli da zna najbolje itd,  samo sam hteo da dam dodatno zapazanje kad su se slegli utisci.

Sto se tice gramofona i u kakvom je stanju i kako rade koje glave ponovicu :

1. DJ Pro / Nightclub vrh radi bez problema kad se pazljivo nasteluje

2. 2M Blue radi bez problema kad se pazljivo nasteluje, isto vazi za OMB10

3. Kako radi Kombinacija DJ Pro / OMB10 Vrh provericu pa cu javiti kako radi kad se pazljivo nasteluje sa tendencijom ka gornjoj granici za VTF.   Ovako bez provere mislim da bi moglo da radi sa vecom gaznom silom...

Dakle ako neko zeli moze da me kontaktira i da dodje :)

Link to comment
Share on other sites

Rucica moze da se nabavi kod white brown-a sa kp-a cena je korektna, doduse malo je poskupela ja sam pre 10 godina kod Kabuse uzeo za 48$ kao rezervu za ne daj boze posto je bila jako povoljna. Kabusa je ispao carina stavio na paket da je gift pa nije ni carinjeno :)

Zamena nije komplikovana potrebno je malo strpljenja i mirna ruka, postoji dosta yt tutorijala na tu temu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...