Jump to content


Hi-Files Show 2016


Ljuba

Recommended Posts

Veliki Plus za Player zbog izlaganja tri sistema sa slušalicama. To je baš nedostajalo. Ima i nas hekindepiranih prostorom kod kuće za kutijaste sisteme pa je lijepo što smo mogli da probamo ove sprave. Ovako je to izgledalo:

beyer.jpg

Beyerdynamic T 90 < Naim DAC-V1 < Onkyo NS 6170

 

focalspirit.jpgmarantz.jpg

Focal Spirit One S < Marantz HD DAC1

 

focalspiritclasic.jpgarcam.jpg

Focal Spirit Classic < ARCAM irDAC-II < Onkyo NS 6170

Ja sam od ovih kombinacija očekivao mnogo  više i u totalnom sam čudu zašto nisam ostao bez teksta kada sam namaknuo npr Beyere u sistemu koji košta oko 3.000 EUR (ako sam dobro sabrao). Zapravo jesam ostao bez teksta, ali zato što je to zvučalo beživotno, mutno, kao posuto prašinom, bez dubine zvučne slike, samo sredina i onako malo lijevo i desno. Ima snage, nije to problem, nego mi je zvučalo skoro kao AM radio. Slušalice su super-lagane i udobne, ali sigurno ne koštaju zbog toga 500 EUR.

Još je lošije bilo sa Focalima - potpuno muljav i mutan zvuk, nikakve rezolucije, definicije.. Kakav je to hi-fi? Classic je za nijansu manje muljav od One S. Ali muljavost kao takva po toj cijeni???

Jeste bila gužva i malo bučno u sobi i jeste da sam prethodno slušao moćni MBL i ostale fine stvari u prizemlju i moguće je da su slušalice tek izvađene iz kutija i neusvirane, ai ono je baš zvučalo kilavo. Je li slušao neko iskusniji da malo prokomentariše?

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 156
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Ja takođe nisam mogao da verujem kako su jadno sve te slušalice zvučale. Muljavo, muljavo i opet muljavo,... toliko da sam se prosto zapitao da li ja sa mojim ušima sve u redu. Pa moje Sennheiser bubice od desetak evra su stratosfera u odnosu na ono. Užas.

Link to comment
Share on other sites

Evo sad kad sam sabrao utiske i poslije više od par badvajzera konačan sud o otisku koja je komponenta ostavila najači utisak na mene...

Osim ATC SCM11 i ATC izlaznog pojačala, najveće malo čudo su bili pojačala NuPrime STA -9. 

Naime, ta pojačalca, koja su inače stereo sa 120W po kanalu na 8 oma, kada se bridžuju daju 290w u mono režimu. Pretpojačalo odrađeno u A klasi, a pojačalce u D klasi.

 

Zvuči... Pa zapravo i ne zvuče, potpuno nestaju i ostaje samo muzika. Kada se tako nešto cijene 650$ upari sa ostatkom kao na sajmu, aurender, cantata i atc uz nevjerovatne audioquest zvučničke kablove i shunyata napojne uz one aktivne bas trapove i dobije takav zvuk, to mi govori da je budućnost već počela i da su mrcine AB klase mastodonti koji polako izumiru.

Smatram da je budućnost hi fi ja upravo u takvoj nekoj simbiozi A i D klase. Uz nevjerovatan razvoj DAC ova u poslednjoj dekadi, sve više naginjem nekom all in one rešenju, ili aktivnom zvujama tipa dynaudio xeo, ili ovakvim ampovima sa dodatim DAC om i nekim zvučnicima u skladu s prostorijom.

Siguran sam da nijedan klasičan amp u toj klasi cijene, a i mnogo više tu nema šta da traži. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Stvarno odlican sajam!

Hvala organizatorima sto su se potrudili da nam ponude toliko razlicitih i interesantnih stvari za videti!

Mislim da je u svakoj sobi bio poseban zvuk na svoj nacin.

Na mene najjači utisak ostavio Harbeth 7es3 i tajwanski all in one player.

MBL sam prvi put cuo i to je neki poseban zvuk namenjen odabranoj klijenteli koja slusa samo klasiku i akustičnu muziku. Kada sam usao u sobu svirao je neki limunada jazz i zenski vokal je toliko bio "zrnast" i čudan da sam pomisio da je nesto pokvareno. Međutim, kada je čovek pustio par numera klasike shvatio zašto dosta ljudi gotivi takav zvuk. Transparencija na prvom mestu! CD plejer im se propisno obrukao - par puta nije hteo da očita njihove CD-ove koje su pripremili za prezentaciju. 

Manger-slušao sam ga prošle godine i utisak je isti - Veoooma dobar zvuk, ali samo kada se nalaziš u strogom sweet spotu. Onaj njihov srednjevisoki fantastično radi, ali imam utisak da je woofer nedovoljno dobro uklopljen. Nedostajalo mi je malo frekvencija u midbasu, dok su najdublji tonovi bili solidni ali malo muljavi. Taj manger drajver pravi ogromnu zvučnu sliku i veoma je detaljan.

Dynaudio contour 20 - po meni premali za onoliku prostoriju. Korektno je svirao ali ništa više od toga. U sredini gde je sweetspot falilo dosta od donjeg spektra.

Sonus faber/musical fidelity - ništa specijalno vredno pomena. Malo muljanja u bassu, nedovoljno prozračnosti u srednjim i visokim.

Sony 4k - MMMMHHHHhhhhhhh. Covece, kakva slika izlazi iz one kutije! Bili neki 4k snimci reptila, uglavnom zmija...

Harbeth  7es3 + Lumin M1. Ovo je po meni najuskladjenije sviralo. Ničeg nije falilo i sweetspotu i sa strane. Dobro su pogodili prostoriju sa zvučnicima. Lumin M1 iznenadjuce dobra all in one sprava. Svira veoma dobro u paru sa ovim harbethima. Što reče kolega, moglo bi se živeti sa ovim zvukom. Ko bi rekao da iz D-klase moze da se dobije toliko emocija u zvuku. Na par stvari je zvucalo tanko, neubedljivo i muljavo, ali to pripisujem losem muzickom izboru/produkciji.

Dayens- slušao ampino sa nekim malim towerima...vrlo korektno sviralo, ali bila neka cinci-linci muzika pa sam brze bolje pobegao. Mrzelo me da se kasnije vraćam na preslušavanje...

ATC - suv, hiperdataljan, brz i napadan zvuk. Bez subwoofera za mene praktično neslušljivo iako sam pobornik tranzijentnog i detaljnog zvuka. Falilo basa realno. Bass je bio prisutan, ali toliko tvd...nesto kao martin audio midbas horne. Ranije sam gotivio takav zvuk, ali sad jednostavno ne mogu da podnesem neko duze slusanje. U par navrata me je gospodin koji je prezentovao sistem posteno nasmejao svojim cupkanjem i igranjem uz svaku stvar koju je pustao :). Bez obzira, sve pohvale na prezentaciji! 

Miraudio nisam nesto preterano slušao, male kutije su zvučale interesantno, ali je bilo previše priče i atmosfera je bila malo neozbiljna. Prezenter je istakao kako dac ima 8 DAC-ova, te 2 komada kao po kanalu (pretpostavaljam da je u pitanju bio ESS9018 koji je to sve u jendom čipu). Vrhunac je bio kada je prezenter istakako kako je u USB kabelu utkano desetine grama čistog zlata itd...

Focali Sopre su sjajno svirale iako su imale ogranicavajuci faktor na relaciji amplifikacija/soba. Voleo bi to da cujem u vecoj sobi sa malo ekskluzivnijim ampovima.

Najveće razočarenje sajma je bio JBL S4700 i Mark Levinson 585, uz MCintosh full sistem. Nešto su debelo zajebali kad takvi drajveri TOLIKO cepaju po ušima. Neslušljivo u onoliko maloj sobi.

 

Link to comment
Share on other sites

Bio i ja, prvi put na hi fi sajmu. Kooonacno sam cuo vise od 5 sistema za zivota (medju kojima je moj najbolje zvucao) i mogu da kazem da sam i odusevljen i razocaran samim zvukom. Sajam kao sajam je meni bio super. Ali zvuk, ne znam da li sam ocekivao previse imajuci cene u vidu ali u globalu ja taj zvuk imam kuci. Najvise su mi se svidjale sobe sa Dynaudio i Harbeth kutijama, zvuk je svakako iznad ovoga sto ja imam ali je sustina ista, to je to samo leprsavije i sire. Imao sam srecu da cujem nesto od Cepelina pa znam kako zvuci kod mene a kako je ma sistemu koji je jedno 10x skuplji od mog. Najvece razocarenje su slusalice, nisam mogo da verujemo koliko je ono bilo strasno. Bez preterivanja, moj iPhone 5s i bubice od 40e se cuju bolje od bilo cega u head fi sobi. Sve u svemu bas mi je drago da sam prosetao i otvorio sebi vidike. :D

Link to comment
Share on other sites

ODLICAN Sajam. 

Utisci :

1. MBL , bolji nego prosle godine . Dok sam bio u sobi , slusali smo Dianu K. zvuk  je bio bogatiji , bilo je vise vazduha u viskom i srednjim tonovima.

Prosle godine je prezenter , Nemac , pustao muziku preko lap-topa , dok je ove godine muzika isla direkno da CDP.

2. Dynaudio+Moon , opsti utisak da se zvucnik mucio da napuni veliku prostoriju sa zvukom. Medjutim mislim da je novi Contour dao najdublju zvucnu sliku od svih zvucnika na sajmu. Mladja je primer kako treba vrsiti prezentaciju. Jako zabavno , cak je neko iz publike dobio disk , za odlicno znanje filma o Mocartu....

3. Herb+Rega , jako cudno da su iz One-Hifi , izabrali ovu kombinaciju (zvucnik pet puta skuplji od pajacavaca )...

Jako lepe police , domaceg prozvodjaca "Hard-Staff"

4. Acoustic Invader , @gidjga sprave izgledaju fenomenalno , nisam mogao da se posvetim slusanju jer sam se raspricao sa @SUROKVL ,(veliki pozz.) , prelepa polica ....Jako dobra ideja sa akrilnim poklopcima :thumbsup2

5. McIntosh mi nije legao , Mark L.+JBL jako zanimljivo dok je svirao gramofon...

- Najjaci utisak Wilson B. zvucnik.

- Opsti utisak,  NAJOPUSTENIJI sajam do sada . Mozda je prosle godine Samsung TV , napravio veliku guzvu . Svidelo mi se sto je ove godine izostalo "nadglasavenje" izlagaca ...

 

Link to comment
Share on other sites

Vrlodobar odlican sajam!

Organizatori bravo, prezenteri kako ko.

M Kabl mahom mrtvo i dosadno. Siguran sam da moze bolje ali izbor muzike katastrofalan. Prezenterima kao da su usta zalepljena lepkom. Ni dobar dan a kamo linesto vise.

Vox, jedna od losijih prezentacija ikada. Zvusnici mali i nedorasli prostoru bez obzira na neosporan kvalitet elektronike i kablova.

4audio standardno onako. Sonusi i Fidelity imaju potecijala ali treba po nekad malo odvrnuti pot. Mali Tehniks izenadjujuce i dobar i skup. Malo osakacen u visokima ali menadzeri kojima je namenjen to i onako ne cuju.

Plejer bez veze. Setapovi sa slusalicama ispod proseka, izbegavati. Senhajzer je izgleda top resenje za nase uslove.

U sobama gore, JM Lab iznenadio neprijatno. Zvoni. Vidi se potencijal ali i neznanje i neiskustvo prezentera.

Acoustic Invader strasno zavistan od produkcije. Na trenutke izuzetan, na trenutke prosecan.  Ipak utisak jako pozitivan.

Dajens ko Dajens. Sta reci... ne leze mi.

Mir audio pokusao da cujem u par navrata. Pri svakom pokusaju neko je od nadleznih lezao na podu sa lemilicom u ruci. Opasno izgleda onaj gram. Muzika ne svira.  Odustao.

Intek sa ATC dobar ali malo hladan, previse cist u prezentaciji ako je to ikako moguce. Vilson Benes fenomenalan. Ne znam kako rade sa sabvuferima. Kad sam ja bio nisu radili ni u jednoj sobi. Koji su ih vrag donosili?

Mekintos u subotu dobar u nedelju mnogo biolji

JBL Leviinson takodje. Subota gptovo prosecan. Nedelja dosta bolji. Video se potencijal. Cuo se bolje reci.

e da, One hifi. Veliki Harbeth razocarenje bar meni. Ocekivao sam vise. Nedela sa sedmicama daleko bolja sve ukupno ali izbor muzike ubedljivo najdosadniji od svih.

Da li su uredjaji usvirani ili nisu, da li je akustika dobra ili losa, da li postoji sinergija u sistemima.? O tome ne treba raspravljati  bar ja tako mislim. To su sve profesionalci koji su izlagali. Valjda znaju svoj posao. Nije ovo prvi sajam pa eto nismo znali. Slovencima je bio prvi bar u Beogradu pa se evo snadjiose. Dakle, moze se kad se zna svoj posao. Kad se ne zna onda bem ga. Nema opravdanja.

Ipak postovanje, potrudili su se. U ovo vreme to nije mala stvar.

Svaka cast za prezentaciju i Voxu i Inteku. Ostali su mogli da uce od njih.

Provod odlican , karte umereno jeftine ali skupa kafa u prizemlju. Sve u svemu cista petica sa moje strane.

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, RobinHood said:

Vilson Benes fenomenalan. Ne znam kako rade sa sabvuferima.

U sobi sa Wilson Benesch-ima su naglasili da sub stalno radi. Rezan je na 30Hz pa se ne primećuje. Naime, kutije bez sub-a "idu" do 30Hz -2dB, ili tako nekako.

Bilo je dobrog zvuka na sajmu, ali je i meni ovde bilo najprijatnije.

Link to comment
Share on other sites

Sub i jeste dobar kad se "ne cuje''.Iztjunirali su to slovenci maksimalno,sub da mali ATC dobije tamo gde ga nema,ostalo rade fino, oni gutaci baseva po coskovima,sa strane apsorberi.I pored toga mislim da je Wilson ipak bio najbolji na sajmu.Mislim da je rekao da ide Wilson dole do 34,a woofer podesen do 30.I sam sam smekao jedan woofer nedavno kome se i donja i gornja frekvencija mogu podesavati,kompresioni naravno,sve ukupno 9 parametara.Woferi bez mogucnosti finog podesavanja su za izbegavanje.

Ovo sto su koristili http://www.psiaudio.com/en/our-products/avaa-c20/  je zanimljiva sprava,interesuje koliko bi teze bilo podesiti sve bez toga.Trud oko akustike je u svakom slucaju za pohvalu.

Link to comment
Share on other sites

31 minuta ranije, sondek said:

Sub i jeste dobar kad se "ne cuje''.Iztjunirali su to slovenci maksimalno,sub da mali ATC dobije tamo gde ga nema,ostalo rade fino, oni gutaci baseva po coskovima,sa strane apsorberi.I pored toga mislim da je Wilson ipak bio najbolji na sajmu.Mislim da je rekao da ide Wilson dole do 34,a woofer podesen do 30.I sam sam smekao jedan woofer nedavno kome se i donja i gornja frekvencija mogu podesavati,kompresioni naravno,sve ukupno 9 parametara.Woferi bez mogucnosti finog podesavanja su za izbegavanje.

Ovo sto su koristili http://www.psiaudio.com/en/our-products/avaa-c20/  je zanimljiva sprava,interesuje koliko bi teze bilo podesiti sve bez toga.Trud oko akustike je u svakom slucaju za pohvalu.

Zašto je bitno da woofer bude kompresioni?

Link to comment
Share on other sites

Zbog preciznosti. Što je niži opseg, to se pomera veća vazdušna masa i teže ju je kontrolisati i artikulisati. Bas refleks tunel uvek ima manje ili više "produžen" bas a ume i da kašlje. Zbog toga je važno da se bas nadogradnja koja dolazi iz suba završi pre ili u isto vreme kada i bas komponente iz glavnog zvučnika, a to najbolje radi kompresioni zvučnik.

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...