Jump to content


Apogee Duetta Signature i aktivni sistem


damic

Recommended Posts

Upravo sam stigao do 7. strane Jim bloga koji si postavio, I do tacke gde navodi koje je promene uneo u sitem kao bi dobio bass bez rupe na 200Hz...  

Za razmisljanje je koliko je malo promena unelo u sistem sama promena zvucnika, iako se cini da je Jim od te promene puno vise ocekivao....

Interesantna je njegova primedba da sada tek nakon sto je resio probleme  sobe, moze da se upusti u dalju nadogradnju sistema... moram priznati da ja daleko nisam tako radio....

Interesantno je da je i on imao slicnih problema u frekventnom odzivu kao ja stim da je to kod mene ta rupa na 170Hz...

Cudi me da problem nije resavao zamenom zvucnickih, interkonekt, i napojnih kablova... :huh:

Nekako sam uveren da Jim nema wife.... posto pise da mu je ovo I dnevna soba.... a mislim da ovo sa slika sloziti sa wife nemmma sanse..... :rolleyes::rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Kada preporucujes da postavim temu oko svog sistema i sobe sa prezentacijom svojih merenja, a poucen iskustvom, mislim da to na ovom forumu nema puno smisla. Par puta sam svega probao da postujem neka svoja misljenja pa sam iako bez pravih argumenata bio najstrasnije ispljuvan , u ostalom kao i mnogi drugi... Ovde jos uvek vecinom preovladava woodoo verovanje, a posto je ne spadam tu  pokusavam da budem nemi posmatrac, jel ponekad ipak zablista neka dobra ideja ili ovozemaljski savet podrazumevajuci tu I tvoje ...  Pokusavam da nadjem direktne savete ljudi, kojima prodaja audio komponenti nije profesija a kablovi i sva ostala misticna cuda oko nacina kretanja elektrona, dielektrika, zlata, srebra, skin efekata itd. nisu na prvom mestu....

Link to comment
Share on other sites

Delimicno si u pravu,  i ja sam otvorio temu krajem 2016 na inicijativu nekolicine clanova foruma iako sam se aktivom bavio vec deset godina. Ovde jos nije sazrela svest o prednostima ovakvih sistema, koji fakat, jesu komplikovaniji od klasicnih i nisu za prosecnog audiofila.

Inace, Jim-ova tema, sadrzi obilje korisnih informacija i moze da posluzi kao neka vrsta manuala.

Link to comment
Share on other sites

16 sati ranije, Gabor said:

Cudi me da problem nije resavao zamenom zvucnickih, interkonekt, i napojnih kablova... :huh:

Aktivni sistem vec sadrzi pojedine delove profesionalne opreme, skretnice, dsp, ili kombinaciju oba uredjaja, vise pojacala,  podseca na PA sistem u kucnom pakovanju.

Dali se profesionalci zamajavaju kablovima kao hifisti, pa naravno da ne. Njihov uticaj na zvuk je minoran u poredjenju sa efektima koji se postizu sa xo-dsp, mikserom i ostalom opremom. Koriste standardne PA kablove za koje je bitno da su dovoljno dugacki i da dobro drze kontakt. BTW, vecina mojih interkonekt kablova je iz PA programa.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...
  • 4 weeks later...

Veza, skorasnja diskusija na temi “Pollux BGD mali sistem..” u vezi fotelje za slusanje. Malo me cudi da se na ovo obraca tako malo paznje.

Moja fotelja je obicna, tapacirana mebl stofom, visina drzaca za ruke i naslon do visine polovine ledja.

Radi ilustracije, kako visoki naslon fotelje utice na percepciju zvuka, uradio sam par merenja.

Prvo, merenje sa sadasnjom foteljom, mikrofon pozicioniran kao i obicno sa vrhom u visini usiju. Na graficima predstavljen odziv plavom linijom.

 Kod drugog merenja, na zadnji naslon fotelje dodat po vertikali karton dimenzija 50 x 60cm oblozen laganim dusekom za pokrivanje, sto moze da simulira fotelju sa visokim naslonom. Visina “naslona” visa je oko 5-7cm u odnosu na vrh mikrofona koji je usmeren vertikalno. Odziv prikazan crvenom linijom

6XpRDHA.jpg

6LFGFbD.jpg

Sta mozemo da vidimo iz grafika?

Na opsegu od 20-100Hz, imamo varijacije 2 do 5dB sto zahvaljujuci prirodi ljudskog uha i nije toliko problematicno. Od 100-200Hz imamo varijacije do oko 7,5dB, sto obzirom da se nalazimo u podrucju velike energije basa (konkretno 110Hz), necije “zlatne usi” vec mogu da primete.

Idemo na drugi grafik, 200-2000Hz, opseg gde je ljudsko uho prilicno osetljivo.Ovde sam stavio rezoluciju Psy (psihoakusticna) sto predstavlja, bar za sada, najpriblizniji odziv percepcije uha. Plava linija je relativno ok, ide malo gore, malo dole ali unutar plus-minus 2,5dB.

Kod grafika kad fotelja ima visoki naslon, imamo varijacije plus-minus 6,8dB sto je vec mnogo. Informacije radi, svaka 3dB daju duplo veci/manji spl.

Ajde, kad sam vec kod grafika da prilozim i ostatak 2KHz-20KHz. I tu imamo losije varijacije odziva kad je fotelja sa visokim naslonom koje idu do oko 2dB. Moram reci da u podrucju 4-7KHz vec razlika od 1dB pravi cujnu razliku zvuka dali je sa harsh-om ili bez njega

EeL6QDd.jpg

Zakljucak o fotelji sa visokim naslonom izvucite sami.

Link to comment
Share on other sites

da li si stavio u fotelju nešto da simulira ljudsko telo ili si stavio mikrofon u "golu fotelju" a mikrofon u poziciju ljudskog nosa?

odnosno, da li je merenje po principu binauralnog ili solo mikrofon unapred? t.j. da li taj tvoj PSY mod simulira/aproksimuje binauralnu situaciju? Hvala na odgovorima.

 

Link to comment
Share on other sites

7 sati ranije, damic said:

...Zakljucak o fotelji sa visokim naslonom izvucite sami.

iskreno, do skoro bi me čudilo da se na hifi forumu uopšte raspravlja o stolicama sa visokim naslonom. Potrebno nam je nekih 5-6 minuta da bismo uočili razliku. Veliku.

Ali ovde forumaši koji rade na svom ugledu posvećeno, detaljno, skoro pa švajcarski studiozno, analiziraju čujnu razliku promene premaza na strujnim konektorima, i to sve na poziciji slušanja koja maskira / degradira čujno frekventno područje ±6 dB :klanjanje

 

Link to comment
Share on other sites

20 minuta ranije, zflazar said:

da li si stavio u fotelju nešto da simulira ljudsko telo ili si stavio mikrofon u "golu fotelju" a mikrofon u poziciju ljudskog nosa?

odnosno, da li je merenje po principu binauralnog ili solo mikrofon unapred? t.j. da li taj tvoj PSY mod simulira/aproksimuje binauralnu situaciju? Hvala na odgovorima.

 

U oba slicaja tronozac-stalak za mike, stavljen u fotelju, tako da se vrh vertikalno postavljenog mikrofona nalazi na mestu gde bi bio centar glave slusaoca, izmedju usiju. Sva REW merenja se rade po tom principu. Ne dodaje se nista za simulaciju ljudskog tela.

PSY rezolucija se pojavila pocetkom prosle godine, implementirana u REW programu. Mesavina je smoothinga izmedju 1/3 i 1/6.

Link to comment
Share on other sites

On 9/28/2017 at 15:38, alI_Zée said:

Ево ти пример за размишљање, лично добро свира и најниже фреквенце чак се и комшијама свиђа  ;)

28mgydh.jpg

 

Ha! Poznat mi medijapan od nekud :rolleyes:

---------------------------------------------------------------------------

Super je topik. :klanjanje 

Čitam od početka i pomalo požalim što sam brzo digao ruke od svoje trapave DIY avanture.

Slušao sam negde neke baš velike Martin Logane i ta lakoća zvuka je predivna.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Konačno sam svratio do Damića da lično čujem i uverim se u sve prednosti aktivnog multi sub sistema ...

Kratko rečeno ostao sam bez teksta . To svira odlično . Realizam u svakom trenutnku na svakom mestu . Pravi , potpuni bez iznimke bez rezerve .

Već sam imao prilike da slušam aktivne kutije  i znam da taj koncept nosi toliko poboljšanja  da konstruktori namerno upotrebljavaju  i nešto skromnije drajvere i na kraju dobijaju odlične rezultate ali sada sam imao prvi put priliku da čujem  inače fenomenalan zvučnik (istina dosta star ali to još više intrigira celu priču ) prilagođen aktivnom konceptu .

Dakle Apogee je nešto što je  daleko, daleko ispred svog vremena i jako je velika šteta što se to više ne proizvodi ...ESL i magnetostatici su po zvuku korak ili dva iza full ribbon zvučnika ... imao sam prilike da u kratkom vremenskom periodu poslušam QUAD i Magnepan ali Apogee je klasa za sebe . Tu nema ali i možda , to je to ...imate sve i odmah i mnogo  i najbolje . Potpomognut sa 4 suba to je full range sistem vrhunskog zvuka.

 

Kada bi posmatrali ovaj sistem u apsolutnom smislu (što je nonsense ali ipak) uz neke minorne izmene na izvoru i možda kablovima (čisto reda radi) kao celina bi mogao slobodno da ode na sajam i zakači ceduljče sa 6 cifara  u bilo kojoj valuti (USD , CHF , Euro) i siguran sam da niko ne bi ni trepnuo . Kupac bi se našao lako i brzo !

Damicu , majstore ....svaka čast !

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...