Jump to content


Sta ste nabavili (od HiFi-ja)?


Infidel

Recommended Posts

12 sati ranije, RingeRaja said:

Mićo care, bravo za video!!!

A polica ti je malo umetničko delo.

Hvala, Ringe. Racunaj kafu ovih dana... :)

11 sati ranije, siroma said:

:talasi

Hvala veliko na objašnjenju. Ovako nešto nisam očekivao. :klanjanje

Sve jasno.

Pre nego što si odgovorio na tubetu sam gledao neka objašnjenja. Pre rada posipaju nekim prahom za koji nisam ukapirao šta je. Pesak, soda bikarbona, ...? Služi da abrazijom drveta pomogne upijanje šelaka u drvo.

Ovo je baš vrlo zahtevno i teško za diy.

 

Pozdrav

Da. Medjutim, oni sa tim kamenom / vunom (1. usitnjeni rottenstone - mesavina kamenca, silikata, drugih abraziva; 2. Pumice - vulkanski kamen, takodje usitnjen; 3. celicna vuna finoce od 0 do 0000) prakticno poliraju drvo u fazi zavrsne obrade pre nanosenja selaka. Kamen nisam probao, celicnu vunu - jesam. Vuna ne daje dobre rezultate (nejednako struze vlakna, pa zavrsis sa prilicno nejednako ispoliranom povrsinom). Iako sam koristio najfiniju 0000, vecu finocu sam postigao sa smirglom 400 - 600. 

Mislim da kamen ima smisla ako neces da radis sa finijim smirglama na kraju i hoces da se otarasis svih useka kod godova (hrast, jasen). Meni se vise svidja kad ti useci ostanu i ne prime selak do kraja. Sve izgleda prirodnije, kao i sam selak na predmentu (ne moze da se objasni dok ne vidis uzivo - jasno se vidi da je to poput laka ali da nije lak, kao i da bude nesto izmedju sjaj i mat finisa). 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 weeks later...

Sa jednim naim 122/150 sam imao priliku da cujem 5 pari zvucnika b&w,pmc,DY,Monitor audio,Rega i ovaj Neat.Ubedljivo se neat najbolje uklopio.Sto bi se reklo sve na svom mestu i u ravnotezi.Pojacalo takvog ili sličnog karakera i treba,u protivnom budu preoštri.Verujem da bi i sa lampama isto odlicno zvucalo.Još kad je gramofon bio na izvoru savrseno za svoj rang cene.

Link to comment
Share on other sites

@Dubwise @sondek @ab @džonibigud

Hvala svima na čestitkama i lepim željama!

Malo je reći da sam prezadovoljan zvukom. Očigledno su se zvučnici idealno uklopili sa ostatkom sistema. To sam i očekivao jer sam ih već prethodno čuo u 3 različita sistema (Aragon, Krell i Exposure) od kojih je ovaj treći bio sa istim pojačalom koje i ja imam. Dodao bih da su u sva 3 pomenuta sistema zvučali odlično sa ogradom da je sa Krell-om za moj ukus zvuk bio malo ''oštriji'' ali je tu karakteristiku taj sistem imao i sa drugim zvučnicima (ponavljam u pitanju je moj ukus).

Što se tiče mojih prethodnih zvučnika (Epos ES14) sa njima sam bio izuzetno zadovoljan, do mere da zam hteo da ih zadržim, ali zbog nedostatka prostora nisam u mogućnosti. Trudim se da se u životu ne vezujem za predmete, ali su Eposi jedna od stvari za kojima žalim što moraju da odu. To su zvučnici izuzetnog šarma i prelepog zvuka. Vintage komponenta koju nije pregazilo vreme tako da zaista vrede i u zvučnom smislu. 

@Dubwise moram da priznam da mi je teško da uporedim Epose i Neat. To mi deluje kao poređenje vrhunskog sportskog oldtimera i istog takvog novog automobila. U vrednosnom smislu (ne mislim na novac) takvo poređenje je besmisleno, u smislu uživanja  i ''estetici'' takođe,  ali kada su u pitanju ''performanse'' novi je bolji. Neat ima prelep ,veliki, raskošan zvuk. Dinamika je fascinantna. Visoki i srednji prirodni, bas neverovatan za standmount kutije (što me neće sprečiti u daljem eksperimentisanju sa dodavanjem subwoofera)...Prilično su osetljivi na pozicioniranje pa smo se poigrali pomeranjem i daju prilično dobre rezultate i na poziciji koja je prihvatljiva za normalan svakodnevni život. Ne bih više opisivao zvuk, već sam preterao, prilično mi je muka od ''fantazmagoričnih'' opisa zvuka...

@sondek  Neat-ovi se dobro uklapaju sa Naimom, to je inače opšte mesto na britanskim forumima (''Naims friends''), a mogu da potvrdim i iz ličnog iskustva. Između ostalog, kod kolege @beast -a Momentum 4i je fantastično radio sa Naim izvorom i Accuphase amplifikacijom.

Što se tiče zvučnika mislim da sam ostvario veliki napredak i da će u sistemu ostati duže vreme. Sledeće čime ću se pozabaviti jeste soba (biće to male promene i eksperimentisanje bez preterivanja), dodavanje subova, možda isprobavanje novih izvora...i tako u krug polako, hedonistički, ne prelazeći granicu uživanja.

Na kraju, do ove promene došlo isključivo iz audiofilske želje za promenom, a svima je ovde jasno o čemu govorim pa ne moram posebno da objašnjavam :D

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...