Jump to content


Bypass kondenzatora - ozbiljan upgrade


milovan1963

Recommended Posts

da se odmorimo od kablova...Isto nece biti velike price o skupim kondenzatorima. Naime, i u preampu na signalu, i na skretnici su mi jako veliki kondenzatori i ima ih puno, imaju male vrednosti, a treba veci cap., samo za srednje 60uF. Duze vreme iscitavam da se na tako velikim kondovima puno nakuplja parazitna kapacitativnost koja dosta degradira - zamucuje zvuk. To se navodno resava tako sto se stavi drugi kond jako malih vrednosti paralelno sa velikim. Vrednosti su 0,01uF ili manje.I to sam uvek ostavljao za posle...Uzeh malo vremena a imao sam 2,3 komada vishay mkp 1837 i zalemim ih na kondove za visoke na jednoj kutiji...po ukljucenju , ostanem bez texta. Sve gore,visoki i visi srednji su se procistili. Da ne verujes...Ali nema ih dovoljno, no ipak ta kutija radila par dana i ja kontaktiram Dejana - Impulsa, s pitanjem da li ima tih kondova. Nema, ali mi posalje neke male sive stiroflexe i kaze, probaj ovo...Na njima se skoro i ne vidi mala vrednost, ali mora crta na njima ( to je oznaka za spoljnu foliju ) da bude okrenuta ka izvoru signala ( pot ). Stavim njih na drugu kutiju i ostavim dan i noc jer su bili piskavi u pocetku . I iduci dan isto. Posle toga poredjenje. U odnosu na pre, ovo je otkrovenje zvuka u obe kutije,kasnije pazljivim slusanjem 1873 zvuci tamnije i nekako malo nepovezano u odnosu na stiroflex, ali povratka nazad vise nema, koji god da svira. Sve prespojeno na stiroflexe.

Probao sam pre ovoga na istom mestu kao bypass Mundorf supreme 0,1  uF, i otvoreno mogu reci - go..o.

Cebe na kutijama. Imam ih vise i ne znam sto ne svirajuna tom mestu, mozda im vise odgovara da su sami na signalu, da li je to prevelika vrednost bypass-a za tu poziciju, ili sta drugo, to mi je trenutno nebitno, bitno je da su ovi mali jeftini stiroflexi istinski haj end u zvuku.

Ne znam za trenutno jeftiniji, a ucinkovitiji upgrade koji ce dati bolje rezultate. Moj savet je obavezno probati bar na jednom visokotoncu jer ovo nije skupo, i  AB test, garantovano zvuk na visi nivo a vilica dole...Slobodno moze da me prozove i kritikuje onaj ko se ne uveri u ovo, sumnjam da ce biti takvih. Inace, opet po pravoj inf., Mundorf Supreme, ali sad 0,68uF sam iskoristio kao bypass na kondenzatoru za napajanje. Tu pomaze vise, ima vise mikrodetalja. Na signalu nikako nije valjao kao bypass.

Narode, ovo nije trik niti hajpovanje, ovo radi...ko ima volje i sitne pare uverice se i sam.

PS  bypass-ovani su poliester, papir u ulju, MKP, kondezatori vrednosti 1 - 60 uF.

 

Link to comment
Share on other sites

To je stvar koja se radi vec dosta dugo jer ti manji kondovi u paraleli obicno sa vecim elektrolitima/kondovima kako to kazes "prociscava" visoke. 1837 se koristi cesto sa Mundorf Acrylic elektrolitima ali i sa drugom kondovima daje dobre rezultate. Lamm recimo koristi Polystyren kondove u paraleli sa elektrolitima i dobija tim jako dobre rezultate. Ja cesto menjam keramicke kondove ovim polystyrenima i gotovo uvek dobijem bolji rezultat. Ne treba zaboraviti ni Silver Mica u paraleli sa drugim kondovima.

 

Medjutim nece uvek to da da bolji rezultat. Zato je pozeljno prvo probati pa videti ...

 

Postoje ljudi koji rado kombinuju razlicite vrste kondova u paraleli, pokusavajuci kombinacijom dva tipa konda da dobiju bolji zvuk. Tu se cak i ne radi uvek o bypass vec jednostavno o kombinovanju dve nijanse kojom se pokusa dobiti onda neka treca.

 

Bilo kako bilo, uzivaj u jeftinom a efektivnom upgrade-u ...

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

... Äisto usput da pomenem, iako se ne odnosi na bypass već na paralelnu vezu viÅ¡e kondova. Ruski PIO kondovi većih vrednosti 10,20,30, koje sam imao prilike da seciram su konstruisani u paralelnoj vezi 2,3 i 6 paralelno vezanih tesno pritisntuih individualnih rolni folija vrednosti od 4.7uF.

 

http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/26334-otvaranje-pio-ruskh-kondenzatora/?p=523084

 

Ja njih koristim sa velikim zadovoljstvom na svim mogućim mestima i u zavisnosti od vrednosti koja mi je potrebna kombinujem njihov broj u paraleli.

 

Na starom visokotoncu AR Teledyne serije sam koristio stiroflekse (22pF) kao bypass i tako su jedino mogli da rade krajnje ekstenzije i detalje u visini, ali sada sa novijom generacijom dome twittera stirofleks mi smeta i unosi preteranu oÅ¡trinu pa mi se Äinilo da viÅ¡e nije dobra ideja. Svakako za starije konstrukcije visokotonaca, ali uz dozu sumnje Å¡ta je tu realna slika a Å¡ta farbanje i pushUP...?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
6 sati ranije, jager said:

Ni KP1830 ni MKP1837 iz ovog turskog oglasa se ne poklapaju sa specifikacijama ovih serija kod Vishay-Roedersteina:

http://www.mouser.com/ds/2/427/kp1830-105129.pdf
http://www.mouser.com/ds/2/427/mkp1837-268206.pdf

Link to comment
Share on other sites

17 minuta ranije, Willi Studer said:

Ni KP1830 ni MKP1837 iz ovog turskog oglasa se ne poklapaju sa specifikacijama ovih serija kod Vishay-Roedersteina:

http://www.mouser.com/ds/2/427/kp1830-105129.pdf
http://www.mouser.com/ds/2/427/mkp1837-268206.pdf

Hvala kolega .. :thumbsup2 okačih link čisto iz radoznalosti vezano za model 1830 , jer ne vidim trenutno nigdje mkp 1837 u ponudi a da je dostupan i da ne deru kožu sa shipingom :)

Link to comment
Share on other sites

Nisam mislio da se miješam, ali, pošto je sve subjektivne prirode, ajde de...

Pošto koristim super jeftine mkp audiofiler kondove i na visokim i na srednjim, u početku ih nisam uzimao za ozbiljno u odnosu na izvikane brendove. Stoga sam odlučio da se poigram sa bajpasom i da stavim u paralelu te famozne mkp 1830 nahvaljene na hamblpaju. I kako to biva, ostavio im vremena ihahaj, tj. odmah po ugradnji kondenzatora u skretnice sam ih i bajpasovao i sviralo to tako skoro godinu dana. Ja bio zadovoljan.

U jednom trenutku promijenim ožičenje i ajde da probam kako zvuči bez bajpasa i ... svira i dan danas bez bajpasa. Ja još zadovoljniji.

Sad, toliko sam zadovoljan sa audiofiler kondenzatorima da sam poručio još jer hoću da promijenim visokotonce i da modifikujem skretnicu shodno tome. Bajpas mi ne pada na pamet trenutno.

Link to comment
Share on other sites

3 sati ranije, ab said:

...pisao je takodje o ovim fenomenalnim kondovima:

 

 

Vidim da ste svi uredno preskočili Majdin post, koji je jedini napisao realno stanje stvari na temu kondenzatora u skretnici. 

Ovako se bavite glupostima, dok vam balvani prolaze ispred nosa (loši zvučnici, loši projekti, loša prostorija i razmeštaj).

Znam da je matematika, fizika, akustika mnogima sumorna dolina, i da je kvantifikacija pojedinačnih uticaja na ukupan zvuk pojedincima težak zadatak, ali to je stvarno stanje stvari. Ako vas raduje, vi eksperimentišite, ali je čisto gubljenje vremena, makar na ovakav "otprilike" stavim-slušam način.

Nije da se promene ne čuju, ali ne znate zbog čega. Često su to pogrešni zaključci. Npr. Toza je stavio by-pass kond, i to više nije bilo 4 uF nego 4,22 uF i pomerio je reznu freq. za -5%. Ne sviđa mu se sa bypass-om, a možda nije zbog konda, već zbog pomerene rezne, kao i malo drugačije faze na tom mestu. I šta sad? 

Možda ovaj text bude koristan i onima koji su protivnici merenja, i sve bi na sluh. Bez poznavanja materije, i samo na sluh se pod obavezno dolazi do pogrešnih zaključaka o uzročno-posledičnim vezama promena u zvuku. Ne mogu da se odrede ni smernice šta kako zbog čega i kuda dalje.

Inače, imam kod kuće celu galeriju kondova, da ne bude zabune. Barem 20 različitih vrsta i tipova. Tu je i MKP10 i 1837, i mnogi drugi.

 

Link to comment
Share on other sites

38 minuta ranije, BokiTokiVoki said:

Nije da se promene ne čuju, ali ne znate zbog čega. 

Verovatno ni signal ne zna nista iz Tesle ili ETF-a,

ali jedan njegov deo zna tj osetio je kako je lakse i kojim putem,pre da stigne do cilja.

Majdin post?

Link to comment
Share on other sites

Probaj.

Ima sad već poprilično od kad sam na komšijskom forumu tragao za odgovorima na neka pitanja o kondenzatorima i sjećam se da je "dioklecijan" tada rekao da je sve manje uvjeren da svira brend a sve više tačna vrijednost konda i uopšte parametara u skretnici

Link to comment
Share on other sites

14 sati ranije, Toza said:

Probaj.

Ima sad već poprilično od kad sam na komšijskom forumu tragao za odgovorima na neka pitanja o kondenzatorima i sjećam se da je "dioklecijan" tada rekao da je sve manje uvjeren da svira brend a sve više tačna vrijednost konda i uopšte parametara u skretnici

To je kao da ti je rekao da svaka riba 96/69/96 je super riba.

Ne verujem coveku koji je stao na Kimber PBJ kablu - kao vrh kablu

Link to comment
Share on other sites

Pa, nije samo meni rekao... reče on to svima na audiofilnet hrvatskom forumu.

Doduše, svi ti eksperti za elektroniku bave se isključivo sa onim što je u kutiji, a ono što viri iz kutije... e pa to nije toliko bitno i sve se opisuje sa RLC jelte. :blink:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...