Jump to content


Yamaha R-N500


DejanM

Recommended Posts

Od pre par nedelja sam vlasnik uređaja R-N602. Ne bih da otvaram novu temu, pošto bih rekao da se radi o neznatno unapređenom R-N500. Samo bih da iznesem par utisaka, koji su se, čini mi se, dovoljno slegli. 

Prvo, ali ne i najvažnije, funkcionalnost ovog risivera je vredna divljenja. Prepoznavanje mreže i servera je bilo gotovo u roku od, čini mi se jednog minuta, a biće da bi teklo glatko i da ja nisam bio tu :) . Čitajući uputstva za upotrebu još pre kupovine risivera, shvatio sam da na računaru moram da imam instaliran DLNA klijent da bi uređaj mogao da pristupi sadržaju računara, pa sam blagovremeno instalirao Serviio. Međutim, ono što me zbunjuje je to što se u aplikaciji za kontrolu preko pametnog telefona ili tableta prikazuju dva servera, od kojih je jedan Serviio, a drugi nosi naziv mog kompjutera. Preko DLNA klijenta se pristupa svim folderima koje korisnik odredi, a preko ovog drugog samo folderu My Music. Ne znam da li to znači da nisam ni morao da instaliram Serviio, ali to sad nije ni važno i ne bih proveravao. Inače, pomenuta aplikacija za smartfon je pravo malo softversko remek-delo. 

Na zadnjoj strani se nalazi pregršt ulaza - eternet port (ima i wifi), dva koaksijalna, dva optička, tri analogna linijska i jedan gramofonski ulaz. Na prednjem panelu je USB utor za koji u uputstvu stoji da služi samo za priključivanje stikova, a da se eksterni hard diskovi ne mogu koristiti. Poučen Wolandovim iskustvima sa R-N500, probao sam da utaknem hard od 1TB bez sopstvenog napajanja, i to radi bez greške. Indeksiranje ogromnog broja fajlova na disku je praktično trenutno, a reprodukcija teče glatko, uključujući i gapless. 

Na spisku podržanih formata za reprodukciju nedostaje samo ape, mada bi po meni mogla i da se ubaci podrška za cue. 

E sad zvuk. Prvo da kažem da je centralno mesto u prethodnom sistemu zauzimalo pojačalo Yamaha AX497. Dosta potentan amp nešto svetlijeg, ali sasvim pristojnog zvuka. Prvi utisak je da se radi o dva pojačala sa iste planete, s tim što je R-N602 transparentnije i nekako muzikalnije, nisam siguran da umem da opišem razliku nekim određenijim atributom. Recimo da nemam potrebu da diram tonske kontrole, a to mi je kod prethodnog pojačala bilo obavezno (doduše, samo za slušanje simfonijske muzike). Kvalitet zvuka na izlazu za slušalice je praktično identičnog kvaliteta kod oba ampa i više je nego zadovoljavajući. 

Prijem FM-a je odličan i sa priloženom antenicom u vidu tanke žice, bolji nego sa mojim samostalnim tjunerom (Yamaha TX-930), koji je inače dislociran na drugi kraj sobe zbog boljeg prijema. Međutim, uporednim slušanjem jedne iste stanice putem internet strima i FM-a, potonji gubi sa jakih deset koševa razlike. 

Takođe sam uporedno slušao CD pušten na plejeru (povezan optičkim), isti ripovani CD u wav formatu sa servera preko mreže i iste te fajlove sa USB-a. CD neznatno zaostaje po kvalitetu iza druge dve opcije, dok se između njih međusobno ne čuje neka razlika. Moram da napomenem da nisam pravio laboratorijske uslove i da nisam slušao satima. Zanimale su me samo razlike koje su čujne na prvu loptu. 

Nisam probao gramofon (čeka servis) i DSD (nemam nijedan SACD, kao ni rip). 

 

Posledice kupovine ove sprave su brojne. Prvo, dobio sam bolji zvuk, za koji je vredelo utrošiti novac, taman i da nema drugih prednosti. Drugo, slušanje muzike je, zbog sjajne kontrolne aplikacije, dobilo sasvim novu dimenziju sa aspekta udobnosti i funkcionalnosti. Treće, FM tjuner je otišao u penziju. CD plejer takođe ispunjava uslove za penziju, ali još nije dobio rešenje :) . I na kraju, čeka me velik i dosadan posao ripovanja kolekcije CD-a, ali imam sve vreme ovog sveta :)

 

 

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 100
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Koji su zvučnici?

7 minuta ranije, Arn den riddare said:

Recimo da nemam potrebu da diram tonske kontrole, a to mi je kod prethodnog pojačala bilo obavezno (doduše, samo za slušanje simfonijske muzike).

Dodavao si ili oduzimao visoke/basove?

8 minuta ranije, Arn den riddare said:

Takođe sam uporedno slušao CD pušten na plejeru (povezan optičkim), isti ripovani CD u wav formatu sa servera preko mreže i iste te fajlove sa USB-a.

602 je na mrežu povezan žicom ili wi-fi?

Link to comment
Share on other sites

4 minuta ranije, VU metar said:

Koji su zvučnici?

Dodavao si ili oduzimao visoke/basove?

602 je na mrežu povezan žicom ili wi-fi?

Zvučnici su Jamo C603, novi koštali 350-400€. 

I basove i visoke sam dodavao, plus loudness na 9 sati. To je malo "sušilo" zvuk, ali meni je tako najviše odgovaralo. 

Ovo za žicu je jako dobro pitanje :) . Povezan je žicom, ali mu gori i wifi indikator. Nemam pojma šta koristi od ta dva, niti sam video negde opciju da biram. Prvom prilikom ću iščupati žicu, pa ću napisati ovde šta je posredi. Inače nijedan dropout do sada. 

Link to comment
Share on other sites

1 sat ranije, dude said:

Sluške su ti extra,  na polovnom tržištu maltene skuplje od pojačala i cd pleera zajedno :thumbsup2

To je zato što je amp dobrano potcenjen :) . Inače zaboravio sam da napišem da je zvuk CDP-a bitno poboljšan otkako mu se aktivirao optički izlaz. Sa analognom vezom je zvuk bio popriličan krš.

1 sat ranije, trotter said:

Cestitke arn na super masini, uzivaj!

Hvala, služimo narodu :thumbsup2

Link to comment
Share on other sites

Aleluja Dža Rastafaraj Ommmm Hare Krišna Alahu Akbar.
Imao sam taj cd plejer i pojacalo ax-550. Pojacalo je bilo ok, plejer cdx-397 nije bio. Imao sam i cd plejer cdx-550, on je bio "nije los". Analogno.

Skoro sam razmisljao da kupim neki taj polovan cd plejer od Yamahe i da ga koristim kao transport preko dig. izlaza do Dac-a jer je Pioneer dvd plejer poceo da mi ispusta dusu. Secam se da su oba navedena Yamaha plejera citala bukvalno sve bez greske pa zato a i zbog cene kad pogledam oglase. Ne vole ovde nesto ljudi Yamahu a ne znam zasto.


Link to comment
Share on other sites

Hej, Wolande, ti si nesto pisao o utiscima glede DSD kod tebe u sistemu. Mozes li malo opsirnije o tome, tada nesto nisi bio... ubedjen?

Mene najvise odbija odnos masa/kvalitet na hdd a bogami ponajvise i nedostupnost tih dsd fajlova, od onoga sto slusam i voleo bih da imam. Zasad vrlo slab izbor.

Link to comment
Share on other sites

40 minuta ranije, Woland said:


Pametna kupovina. Čestitam. Bilo bi interesantno da preneseš utiske kad budeš pustio DSD. Koliko sam shvatio dsd i wifi su osnovne razlike između 500 i 602

Hvala. 

Nisam siguran da 500 ima podršku za blutut striming. Ovaj moj ima. Probao sam i to, ali nije vredno pažnje. Igračkica. Čisto da neki YT klip ne ide preko telefonskog nego preko hifi zvučnika, pri čemu je zvuk dosta tanak i jadan. 

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Dsd nisam probao, nemam nijedan rip. 

A sad ovo drugo... šta znam. Pušta on preko mreže stvari sa telefona, ali to sam samo probao da vidim da li radi. Količina muzike na telefonu mi je simbolična, a risiver svakako mora da bude na netu zbog radija. Hoću reći, ta funkcija mi je totalno nepotrebna. 

Eto, nikakva vajda od mene....

Link to comment
Share on other sites

Eksterni hard kapaciteta 1TB radi kao sat, veće od toga nisam probao. Od zanimljivih formata čita npr. flac, wav i alac, maksimalno 24/192. Ape nažalost ne čita, takođe nema podršku ni za šitove :) . Zvučno, ne čujem bogzna kakvu razliku između 16/44.1 i 24/192 fajlova skinutih sa neta. Ili sam ja gluv, ili moj sistem ne može da isprati te razlike. 

Brauzovanje po hdd-u ide stvarno glatko, čini mi se malo tečnije nego kad vuče fajlove sa mreže. Aplikacija, koju sam toliko nahvalio u prvom postu, ipak hoće i da zabaguje, ali zasad ne ako je izvor hdd. Reklo bi se da je eksterni hard koji se bocne u utor na prednjem panelu najelegantnije rešenje za svakog kome je 4-5000 albuma na jednom mestu dosta. 

Inače, izgleda da nije moguća navigacija unutar pojedinačnih fajlova, odnosno "premotavanje", što ponekad može da smeta. Možda i jeste moguća, ali ja još nisam skontao kako. Ako neko zna način, neka slobodno napiše :)  

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...