Jump to content


Istrosenost igle


simass

Recommended Posts

4 sati ranije, Krca44 said:

 

 

Thu Oct 19 21-08-53 ! copy.jpg

 

Kao što na drugoj temi napisah, na ovoj slici nije baš najjasnije u kojem je stvarno stanju vrh.

Ove grbe sa strane u stvari mogu biti zalepljena prljavština iz koje se pomalja čistiji deo vrha koji ima kontakt sa brazdom.

Da li je ova igla čišćena i ako jeste na koji način?

Da probaš da je očistiš sa onim magičnim sunđerom, pa da je ponovo pogledaš?

Link to comment
Share on other sites

E to je : ja cistim cetkicom posle svakog slusanja svake ploce ali nisam koristio sundjer. Pre snimanja ather je dodatno ocistio vrh istom cetkicom, bilo je puno mikro prljavstine, ali pogledaj i one slike sa tri strelice , mislim da one govore vise.

Elem kako se zove sundjer i gde da ga kupim ?  ( Father rece ali zaboravih )

Link to comment
Share on other sites

Video sam i druge slike. Previše su nejasne da bi se mogao dati bilo kakav precizan sud o čemu se u stvari radi. Klasična istrošenost igle ne daje ovakve grbe.

Deo vrha igle koji u stvari ima kontakt sa brazdom je jako mali.

Sunđer je Vileda Miraclean, ja sam ga kupio u samoposluzi, doduše davno.

Ako igla dugo nije bila temeljnije čišćena, ulepljena štroka može biti prilično tvrdokorna i teška za ukljanjanje.

Na Ortofon iglama nikada ne treba koristiti alkohol, koji može rastopiti lepak koji drži iglu na kantileveru.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, borchee said:

Da, i ja sam gledao drugu - ne izgleda mi baš potpuno pravokutno u kantileveru, ali azimutom sam mislio na stvarni azimut, znači pod kojim kutom (levo/desno gledajuči odspreda...ne sa strane VTA/SRA) stoji igla kad je spuštena na ploču.

To ne možeš golim okom da vidiš, a paralelnost zvučnice i/ili hedšela ne garantuje, da je azimut ok...dešavaju se paceri proizvođačima kod stavljanja dijamanta i/ili kantilevera u ležište češče, nego bi se to očekivalo.

Pogledacu jos fotke, tek treba da ih prostudiram detaljno.  Azimut , da spreda, razumeo ali nemam mogucnost da vidim kao na vasoj slici.  Koristim manju i vecu lupu kad spustim iglu na mirnu plocu i gledam spreda kantilever, vrh je u brazdi , naravno ne vidi se golim okom.  Ono sto vidim, kantilever i "nosac" samog vrha, to izgleda ok.   Kad budem u mogucnosti nabavljam usb mikroskop ili juvelirsko staklo.

Takav nam je gramofon, trazi mnogo dopunske opreme....:)

Link to comment
Share on other sites

Nasao sam Vileda Miraclean sundjer u Lily radnjama i kupicu ga posle vikenda.  Takodje sam gledao tekucine za ciscenje igle, Audio Technica na boci ne daje nikakve podatke a No Name alternativa plave boje kaze da proizvod sadrzi Isopropanol.  Drugim recima to je Isopropil alkohol koji posedujem a sta jos ubacuju i kom razmeru ... to je poslovna tajna.  Mislim da mogu napraviti recept ali ne bih o tome dok ne izvrsim konsultacije tim povodom.  Ne daje mi se 7 Eu na nesto sto mogu da napravim sam.

Sledeci korak je ciscenje igle i eventualno fotografisanje koje ne zavisi od mene, nabavka usb mikroskopa je u planu.

Definitivno Technics 1210 anti skate mehanizam kod mene ima veliki problem, nema nista od price iz User Manuala : koliko gazne sile toliko anti skatea.  Resavanje ovoga je prakticno prioritet.

Danas sam koristio RTB test plocu , deo za podesavanje anti skatea i dodatno prve dve trake sa mono signalima desnog i levog kanala uz pomoc kaset deka i njegovog displaya za ocitavanje razlike u nivou. Koliko ovo pomaze pri namestanju anti skatea....  vrlo diskutabilno,  ono sto sam postigao jeste da razlika izmedju kanala bude 0,5 dB kad je antiskate namesten tako da igla potpuno miruje na delu za proveru istog.   Ovo je prevashodno radjeno da se utvrdi ponasanje anti skate mehanizma na gramofonu i da se cuje glava Ortofon OMB10, posle 2M Blue ( o tome vise drugi put ).

Predlozi , saveti i komentari uvek dobrodosli !

Pozdrav od Krce

Link to comment
Share on other sites

Ortofon 2M Blue je ociscen Miraclean tretmanom, izvrsene su neke provere i cini se da situacija nije ni blizu tako losa kao sto sam mislio. u kakvom je stanju vrh videcemo kad budem uspeo da slikam i pogledam kroz mikroskop ponovo. 

Jedina stvar za koju mogu da iznesem definitivnu tvrdnju jeste RTB ploca i sektor stelovanja anti skate-a.

Pokazalo se, bar kod mene, da igla moze biti potpuno mirna i sa trecinu manje anti skate-a nego sto je potrebno za zaista precizno podesavanje.  Dakle to je samo shtih proba, prvi korak posle kojeg tek sledi precizno podesavanje i provera.  Doduse ovo je potpuno u skladu sa preporukama za anti skate koje kazu da bas treba ici na manju vrednost jer se u dinamickom rezimu ( slusanje ploca ) vrsi samoispravljanje kako igla putuje spiralom ka centru.  Ova metoda je opisana u seriji tekstova iz magazina Audiofon, na zalost ne secam se imena autora.  Ja sam na kraju izvrso podesavanje gde su VTF/anti skate skoro jednaki ali to prevazilazi ovu temu.

Kad budem imao slike postavljam ih.

Pozdrav, Krca

Link to comment
Share on other sites

11 sati ranije, Krca44 said:

Ortofon 2M Blue je ociscen Miraclean tretmanom, izvrsene su neke provere i cini se da situacija nije ni blizu tako losa kao sto sam mislio. u kakvom je stanju vrh videcemo kad budem uspeo da slikam i pogledam kroz mikroskop ponovo. 

Samo mala napomena nakon čišćenja sa Miraclean sunđerom ili ubadanja u njega !!obavezno!! protljati četkicom vrh. Ostaju ljuspice izrazito male dimenzije na vrhu koje bi mogle upasti u brazde i možda ih dodatno brusiti kako eventualno otpadaju usled vibracija.

Takođe ako se praktikuje umakanje vrha u sunđer posle svake strane, treba imati na umu da sunđer čisti sam vrh koji ide u brazde ali usled athezije nabija sitne pahuljice sunđera i štroku iz vinila u koren dijamanta pa se takvi ostaci jako teško skidaju posle.

Evo jednog primera Technics-ove igle gde je možda sličan slučaj kao kod Krce44. Takođe se vide i flekice sunđera na koji skrećem pažnju.

58a8138a1c323_SatSep1722-57-14.jpg.c0c5121b5f9dfdecbaeb1061f9a103d3.jpg

58a81397bf0a5_SatSep1723-00-11.jpg.7fff798cff61b58202043c28d1db5afb.jpg

58a813f24427e_SatSep1723-20-34.jpg.4f90222eab493669f9fd2f1dd0a74827.jpg

Link to comment
Share on other sites

Hvala Father !

Uradio sam ubadanje u sundjer vise puta i potom cetkicom presao vise puta :)

Uskoro cu mozda ici na TM Fakultet da tamo pogledam pod mikroskopom, mislim da oni imaju neke stare opticke, videcemo sta ce biti od toga.  Preslusao sam par ploca posle ciscenja ali ne mogu da kazem da li ima razlike ili ja umisljam da je zvuk cistiji na cinelama.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...