Jump to content


Magija živog nastupa


beatgoeson

Recommended Posts

Pogledajte i posluÅ¡ajte niže okaÄeni video. Da li biste TO voleli da sluÅ¡ate dok, relaksirani, sedite u fotelji i sluÅ¡ate svoj stereo (Å¡to bi rekli Amerikanci)?

 

Odmah da kažem, ja ne bih. Ranije sam imao lucidne trenutka kada sam, recimo, preslušavao ceo "Om" Džona Koltrejna, ali mi se to sve ređe dešava.

 

Opet, ako imate malo veći monitor i pustite glasnije, video dobija kvalitet viÅ¡e. Barem, meni je zvuÄao interesantno. Da ne spominjem veoma prigodan naziv kompozicije. :)

 

ZaÅ¡to sam postavio baÅ¡ ovaj spot? Zato Å¡to je upravo ovaj bend, u nekom sliÄnom sastavu, gostovao u Novom Sadu, samo koju godinu kasnije. Trombonista Albert Mangelsdorf sa svojim Globe Unity Orchestra, sastavom koji je pomalo menjao postavu, ali je uvek bilo u njemu zvuÄnih imena. PoÄev od voÄ‘e koji je bio inovator i jedan od najboljih trombonista, sa neverovatnim solistiÄkim bravurama uz simultano "izvlaÄenje" nekoliko tonova iz instrumenta, do dugogodiÅ¡njeg stalnog Älana Kenija Vilera.

 

Koncert je bio u sali Tribine mladih, besplatan. Svirala se baÅ¡ ovakva, hermetiÄna muzika. Sala je bila prepuna. Ne samo da raja nije odlazila, nego se u vazduhu osećalo opÅ¡te oduÅ¡evljenje. Trinaest muziÄara je tri sata, bez pauze, stajalo (bubnjar je sedeo B) ) i sa puno strasti, baÅ¡ kao u ovom videu, sviralo svoju muziku punu zarazne energije.

 

I tako je meni, ali, verujem i mnogima iz publike, ovaj koncert ostao u sećanju pri vrhu liste dogaÄ‘aja vrednih pamćenja, bolje plasiran nego neka znatno zvuÄnija imena, sa znatno prijemÄivijom muzikom. Ne zato Å¡to su ovi bili loÅ¡i, nego zato Å¡to je Globe imao Äarobni Å¡tapić.

 

Link to comment
Share on other sites

Opako. Jako dobar podatak da je taj ansambl svirao na Tribini. Sećaš li se koje je to godine bilo? Da li je Peter Brötzman bio sa njima?

 

 

Ako jeste, u tu istu, iako renoviranu, salu vratio se sa Trio Sonore pre tri godine, negde u maju. Potpuno neoÄekivan i neprimetno najavljen besplatan koncert. Trebalo je da sviraju samo u Beogradu na Ring ringu. I jedan od najblistavijih na kom sam bio. SluÅ¡ao sam ih po treći put, meÄ‘utim, ovom prilikom su stajali na najviÅ¡e tri metra od mene. Apsolutno neprocenjivo. 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Opako. Jako dobar podatak da je taj ansambl svirao na Tribini. Sećaš li se koje je to godine bilo? Da li je Peter Brötzman bio sa njima?

Već sam ranije tražio podatke na net-u, slaba vajda. Sada sam iz cuga naleteo na sopstveni post sa ovog foruma, od pre pet godina, u temi "Koncert koji je na vas ostavio najjaci utisak". :D

 

Međutim, sada sam, ipak, bio bolje sreće. Naleteo sam na neku arhivsku građu o Mangelsdorff-u, evo onoga što me je zanimalo:

 

 

 

Kulturni centar mladih Sonja Marinkovic-Novi Sad; Kulturni centar SR

Nemacke-Beograd

Globe Unity Orchestra

Konzert der "Big Band", u.a. mit Albert Mangelsdorff, in Novi Sad/Serbien

Schwarzer Text auf weißem Hintergrund

04.03.1983

50 x 70 cm

Plakat

 

Internet je Äudo... 

 

Bio sam ubeÄ‘en da je ovo bilo sedam - osam godina ranije. Ne znam za Brötzman-a, ali je nesumnjivo svirao Toshinori Kondo, na trubi, a za njega Wikipedija kaže da je tih godina bio u Evropi, gde je, izmeÄ‘u ostalog, saraÄ‘ivao i sa Brötzman-om. Å to će reći, velike su Å¡anse da su bili zajedno.

 

I, još odgovor skepticima: jeste, tri sata ovakve svirke, bez trenutka pauze. :) Čisto ludilo.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...