Jump to content


Uticaj transporta na zvuk


Aleksandar75

Recommended Posts

  • Replies 314
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Važni su i transport kao optički čitač i strimer kao izvor kompjuterskih fajlova, zavisi šta se već nalazi ispred DAC-a. Najveći problemi su tačnost očitavanja i džiter koji nastaje između izvora i DAC-a. Ništa manje važna nije i sinhronizacija digitalnog takta izvora i DAC-a.

Link to comment
Share on other sites

Ðа који начин долази до разлике у звуку између различитих транÑпорта на иÑти дак?

Било да Ñе проба цд транÑпорт или цд плејер, двд плејер преко Ñпдиф или хдми излаза, комп као дигитални извор... али Ñве иде на иÑти дак.

Разлике у звуку има.

Link to comment
Share on other sites

 

Разлике у звуку има.

 

Slažem se da razlike u zvuku ima.

Kada je komp u pitanju jedan naÅ¡ kolega voli da kaže da mu je MAC MINI jedan od najvećih upgrade-a u sistemu (btw radi se o respektabilnom sistemu). TakoÄ‘e sam imao prilike da se uverim u razliku izmeÄ‘u laptop-a koji je ''dedicated'' i obiÄnog laptopa za svakodnevnu upotrebu.

Ono Å¡to je meni trenutno vrlo zanimljivo je iskustvo sa relativno jeftinim CD playerom koji je kao transport odliÄno radio sa DAC-ovima daleko viÅ¡e kategorije.

Nosim se mišlju da trenutni CD player (Marantz CD6004) koristim kao transport uz DAC koji planiram u dogledno vreme da kupim, umesto da kupujem CD player više klase. Čak razmišljam da isprobam kako bi kao transport radio stari Marantz DV3100 koji se hladi u podrumu.

Link to comment
Share on other sites

Nista te ne kosta da probas. Koji DAC je u pitanju? Vecina novih se optimizuje tako da im najvise prija da rade preko USB veze sa racunarom.

Reprodukcija DSD-a na drugi nacin je i nemoguca (ima nekih egzoticnih nacina povezivanja, ali opet to iskljucuje CD plejere iz price isto koliko i USB konekcija).

Link to comment
Share on other sites

ViÅ¡e DAC-ova je u igri... Trenuto kao DAC koristim Marantz NA7004, pa ću playere probati pod istim uslovima pre kupovine DAC-a. Ideja mi je ne ulažem previÅ¡e u transport za CD, ali i da ga ne zanemarim jer imam nekih 350-400 CD-a koje sluÅ¡am... a smatram da svakako vredi uložiti u DAC 

Link to comment
Share on other sites

Preskoci fazu "CD kao transport" a vrlo lagodno mozes da preskocis i fazu "lapatop". Laptop je jako zgusnuto elektronsko okruzenje prepuno

visokofrekventnih smetnji, skoro pa bez mogucnosti promene / odbacivanja neke lose / nepotrebne komponente itd. Idi na 'dedicated PC', nesto

slicno recimo receptu koji se nude na "Computer Audiophile" sajtu (CAPS masine)

 

Pozz!

Link to comment
Share on other sites

Ðа који начин долази до разлике у звуку између различитих транÑпорта на иÑти дак?

Било да Ñе проба цд транÑпорт или цд плејер, двд плејер преко Ñпдиф или хдми излаза, комп као дигитални извор... али Ñве иде на иÑти дак.

Разлике у звуку има.

Post processing, volume matching?
Link to comment
Share on other sites

Zanima me dali neko moze konkretno reci sta se gubi u zvuku koriscenjem DVD ili recimo BluRay plejera kao transport u odnosu na kvalitetniji CD plejer? Ok ae jeftiniji DVD da zaobidjemo ali recimo ako se koristi neki kvalitetniji BluRay? Pitam prvenstveno jer gledajuci cenu novih uredjaja jedan vrhunski BD player kosta kao pocetni model CD plejera bilo koje kvalitetnije firme. Moze da procita sve zivo ali i da reprodukuje daleko naprednije audio formate nego bilo koji CD player ali i dalje se takvi uredjaji kod audiofila (za koje je 44.1/16-bit Majka Jana) smatraju nedostojim ozbiljnog zvuka. Zasto jedan takav uredjaj sa povoljnom cenom ne bi bio dobar izbor za transport? Zasto mora ubavi CD? Dali je zaista za audio opremu vreme stalo ne neki nacin i ne postoji nista bolje od vinyla i CD-a i to u izvornom stanju u kakvom je jos od 82-ge? Sa druge strane televizija stize do 4K rezolucije i nigde se ne nadje neko sa tvrdnjom da je VehaEs bolji od 4K gluposti.

Link to comment
Share on other sites

Ja sam probao istu pjesmu narezanu na cd i reprodukovanu preko raÄunarskog dvd-rw i preko hdd-a

Razlika je izuzetno Äujna u korist HDD-a iako je pretpostavljam identiÄno bit u bit.

Dakle razlika kao Å¡to neko reÄe sigurno postoji.

 

Sad da li postoji razlika izmedju jeftinog dvd-a, neÅ¡to boljeg blu ray uredjaja , cd plejera ili zasebnog ÄitaÄa zaista ne mogu da kažem.
Ali ako postoje neke tehniÄke stvari koje su odradjene kod jedne grupe uredjaja a kod druge nisu ili su implementirane manje kvalitetno, ja bi birao onaj koji je odradjen po PS-u.

Naravno ako novac nije ograniÄavajući faktor.

 

Link to comment
Share on other sites

ИнтереÑује ме да ли неко уме да објаÑни шта Ñе дешава Ñа читањем Ñа цд или двд, Ñа хдд када Ñе уочава разлика у звуку који Ñе одбија преко иÑтог дака.

Ðко је Ñве бит Ñавршено, зар не би требало Ñве бити идентично али онда иÑпада да поÑтоји нека обрада ÑвојÑтвена Ñамом уређају.

Link to comment
Share on other sites

Zbog Äega je teÅ¡ko prihvatiti Äinjenicu da je teorija jedno a praksa neÅ¡to drugo? Nijedna tehnologija nije savrÅ¡ena. 

 

CD plejer Äita jednom - real time i koliko god dobar bio postoje read errors. Ako pravilno ripujemo taj isti CD postoji mogućnost da se te greÅ¡ke koriguju, jedan isti CD se "Äita" viÅ¡e puta.

 

Da zanemarimo jitter koji nije beznaÄajan, klasiÄan CD plejer ima motore koji unose deo noise-a u napajanje i to ima uticaja na pouzdan switch timing.

 

Mac-ovi imaju tu prednost Å¡to kao standard koriste firewire koji radi galvansko odvajanje. Mislim da imaju bolje upravljanje resursima/procesima. Mada opet po iskustvima ljudi koje poznajem softverski ide u downgrade kako se novija verzija pojavi. Meni Foobar pod W7 na Mac-u radi bolje od drugih programa na istoj maÅ¡ini pod OSX. Po meni nije bez smisla napraviti namensku maÅ¡inu samo za muziku bez okretnih delova sa pasivnim hlaÄ‘enjem. ZvuÄnu karticu i HDD-ove ukoliko postoje odvojiti firewire-om. Ukoliko prenos ide preko USB isti obavezno izolovati. Nije svejedno ni koji se protokol koristi,  a pogotovo naÄin na koji je to izvedeno, koji su nivoi i na koji su naÄin dobijeni.

 

I moja su iskustva da postoje razlike pri reprodukciji jednog te istog fajla u zavisnosti od medijuma koji koristimo. 

 

SD kartice, USB flash, HDD, CD/DVD drive... poreÄ‘ano po kvalitetu u opadajućem nizu. 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...