Jump to content


Misljenje o zvucniku (driver-u)


rrapaic

Recommended Posts

Pozdrav svima na forumu!

 

Imao bih pitanje o konkretnom modelu zvucnika: ARN-5618, proizvodi ih ceski TVM. Nasao sam da mogu da se kupe u Varazdinu, firma Elgrad. Da li je neko imao iskustva s njima? Negde procitah i da se u Evropi prodaju pod imenom Tesla zvucnici (valjda nekakav re-branding).

Ispod je slika, a evo i par linkova (Elgrad i TVM):

 

http://www.elgrad.com/index.php?content=grupe&id=76&proizvod=791

http://www.tvm-valmez.cz/index.php?id=80&catit=53&catg=1

 

Pozz, i hvala unapred!

 

 

post-8606-0-27998700-1422185863_thumb.pn

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Osetljivost je ok, posto sam ih sacovao kao zamenske driver-e za moje stare bookshelf kutije; taman su tu negde. (seca li se neko kutija XWave Opera-10; po obliku najslicnije nekim ranijim ovalnim Quad kutijama).

Sada u kutijama sviraju par SAL SA-170 driver-a (polipropilen sa Al premazom). Ocekivano, ako ugodim bassreflex port za bolji bas, narusavam srednji spektar (blaga koloracija). Ako podesim srednji spektar, onda gubim na (najdubljem) bass-u. Sve u svemu, losa je fq. kriva samog driver-a. A zanimljivo je da to ugadjanje BR port-a znaci (bukvalno) 1mm napred/nazad (162 ili 163mm); cuje se k'o stetoskopom.

Ovih dana cu ici za Varazdin da uzmem pomenute driver-e, ko velim ako su vredni da ih neko re-branduje, verovatno ce valjati i meni. Pogotovo sto odavno nisam imao u rukama papirne membrane :).

 

Pozz, i hvala na javljanju!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Evo mene opet...

 

Tek sam prosle nedelje ugrabio vremena da odem do Varazdina, i - kao sto biva u zivotu - zakasnio sam za gore pomenuti zvucnik; firma u Ceskoj je zatvorena, nema niti ce ih biti ubuduce. Sreca pa sam prvo nazvao, pa smo zajedno gospodin Zdenko (iz Elgrad-a) i ja ocenili da bi zvucnik "Dynavox DY 166 9A" (sa lagera) bio sasvim ok zamena za moje kutije. Moram da istaknem predusretljivost/profesionalnost: Zdenko je ispravno pretpostavio da cu ja kasniti (kolima, prvi put u Varazdinu, bogami lutao) preko radnog vremena; umalo sam uzalud potegao put :) .

Elem, zvucnjaci. Na njima pise osetljivost 90(!)dB/m/W, dok na sajtovima kaze 88dB. Moje usi kazu da (zasad) nemaju ni 86 dB; doduse sviraju tek 20-ak sati. Posto su moje kutije/skretnica projektovane sa/za 86 dB, malo mi se jace cuju visokotonci. Pitanje: hocu li odmah traziti otpornike za atenuaciju tweeter-a, ili da jos malo sacekam sa usviravanjem? Driver-i se popravljaju sto se tice osetljivosti (cuje se), ali koliko taj proces moze da traje, 50, 100, 200 sati?

A inace, zvuk je vrlo uravnotezen i precizan. Znam da je posle SAL-a sve odlicno :), ali cu sacekati mozda jos malo do neke ocene konacnog zvuka.

 

Ako (na kraju) budem radio atenuaciju visokotonaca (mozda za par dB), pitam se gde se leme otpornici na putu signala: izmedju skretnice i driver-a ili nekako drugacije?

 

U prilogu i slika:

post-8606-0-07699300-1432040385_thumb.jp

 

Pozz

Link to comment
Share on other sites

Zamene drajvera 1 na 1 nema. MožeÅ¡ samo da moliÅ¡ boga da po parametrima odgovara tim kabinetima. Sve ostalo se donekle može modelirati ali bez merenja teÅ¡ko. Imaj na umu da je zbog manje efikasnosti pomerena i taÄka susreta Å¡to povlaÄi i niz drugih stvari.

 

Å to se atenuacije tiÄe postoji viÅ¡e naÄina. Otpornike lemi izmeÄ‘u skretnice i drajvera.

Link to comment
Share on other sites

Hm, tacka susreta, to je valjda rezna frekvencija..?

Mislio sam da na to utice presudno otpor zvucnika (video neki uproscen primer proracuna, dal ovde na forumu). Ukapirao sam da ako se umesto 8-oma stavi 4-omski driver (ili obratno), od valjanog reza nema nista: ili se dobije preklapanje ili rupa.

 

Nista, ce sacekam jos malo; stavljam ih na rezim non-stop. Hvala za hint za lemljenje otpornika!

 

Pozz

 

P.S. A da, rezna frekvencija moje skretnice je ~2kHz. Odredio jos ranije pustanjem signala sa komp-a; 2000Hz se cuje sa tweeter-a, 1900Hz svira midbass.

Link to comment
Share on other sites

Hm, kako znam koji driver i za koliko...?

 

Da ne kazem sad odokativno ;), ali - potrazio sam po net-u i nasao grafik, koji se slaze s onim sto moje usi kazu: http://boxenbastler.de/Dynavoxdy1669a.pdf; strana 2. Istina, na grafiku je verzija od 4 Oma, ali mene zanima osetljivost, a za taj podatak (za obe verzije, 4 i 8 oma) se navodi ista (netacna) vrednost: 88dB. Vala, svasta i od Nemaca.

 

Po navedenom grafiku koji se prilicno poklapa sa mojom slusnom procenom, u pitanju su 2 dB, za koje treba atenuirati visokotonce. Dalje, posto je originalni/stari bass driver NE jaci od 30 W (najvise, stvarno skroman magnet), verujem da visokotonac ne moze biti snazniji od 20 W. Pa prema tome, kad se ubace ti podaci u kalkulator sa linka (8 Ohms, 2 dB, 20W), dobije se da mi trebaju dva otpornika: 1.65 Ohm i 31 Ohm, oba po (max) 5W. Da li negde gresim?

 

Pozz (i hvala na pomoci, unapred :) )

Link to comment
Share on other sites

Na samom orig. driver-u je samo taj podatak i bio: 8 pa grcko omega. Prema tome, trebalo bi da su iste impedanse.

Cini mi se da sam to i napisao gore. Ili ima neki poseban razlog sto opet pitas..?

 

A da pitam i ovo: je l ne smeta ako uzmem predimenzionisane otpornike, mislim na podatke o snazi (20W umesto 5W)? Mislio sam, mozda ni to ne valja..?

 

Pozz

 

P.S. E da, pitao si gore kako se slazu novi driver-i sa skretnicom. Pa to je ono: po onome sto sam dosad cuo, vredi truda: stvarno korektan, precizan zvuk, vrlo cvrst i "zaobljen" bass, stereo scena je definitivno tu; cujem detalje koje pre nisam registrovao, tipa sporadicni zvuci iz raznih pravaca (jazz, live snimci) i slicno. Zenski vokali (moja slabost :) ) koje sam dobio su sami po sebi vredeli ove kupovine.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Uh, ovde (Prijedor - Banja Luka) je nemoguce naci otpornike jace od 5W. Tako da sam na kraju uzeo 4 komada po 5W (2 po kanalu), makar za probu (zasad).

 

Rezultat: dobijeni zvuk je vrlo solidan. Malo sam se bojao da ce to biti previse atenuacije (-2dB znaci da se npr. 20W izlazne snage redukuje na 12.62W); ali ne, rezultat je sasvim pristojan, na duge staze slusljiv sound. Kao sto sam i ocekivao, boja karakter/zvuka su ostali isti. Dok recimo atanuacija treble kontrolom na risiveru za -2dB daje jasnu promenu u kompletnom zvuku (to ja zovem "pozuteli" zvuk; zasto ZUT, nemam pojma ;)).

Hvala prophet na pomoci i podrsci!

 

Pozz

 

P.S. Nisam okacio slike zato sto sam morao da skinem maske, ne pasu vise (nove rupe za srafove). Prednja strana Izgleda kao da su stigle malocas iz radionice. Zapravo sam nekako vratio maske da stoje, ali mislim da cu ih otpisati, a prednju stranu (d)ofarbati u crno (boja furnira).

Link to comment
Share on other sites

Uh, ovde (Prijedor - Banja Luka) je nemoguce naci otpornike jace od 5W. Tako da sam na kraju uzeo 4 komada po 5W (2 po kanalu), makar za probu (zasad).

 

 

Hvala prophet na pomoci i podrsci!

 

 

 

Nema na Äemu. Koristi te za probu,  a kad utvrdiÅ¡ taÄnu vrednost možeÅ¡ da staviÅ¡ po 10 otpornika od 2W u paralelu.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ne, već u paralelu.

Uh, priznajem da nisam bas skapirao tu matematiku; mene su ucili da se otpor na red sabira. I sad kontam da nisam pitao pravu stvar: 10 otpornika po 2W, a koja vrednost otpora (Ohms) da se dobije pod 1) 1.65 Ohm i pod 2) 31 Ohm?

 

Nego, malo o Dynavox driver-ima.

Nije me sramota da kazem da BR port ugadjam na uvo; trazim najprirodniji zvuk u srednjem spektru; muski i zenski vokali otkrivaju greske ko od sale. I, za razliku od prethodnih driver-a (original i SAL zamene), Dynavox je mnogo lakse ugoditi; jednostavno imaju mnogo manji hod (x-excursion); a imaju bass same po sebi.

Elem, juce zapocnem slusnu sesiju, i shvatim da mi zvuk cudan, 'pretopao', na granici sa 'premastan'. Prepadnem se da nije nesto s pojacalom, pustim par CD-ova koje bas dobro znam: nema sumnje, zvuk kutija se promenio. Skratim malo BR port (par mm, bukvalno), i dobijem daleko najbolji zvuk koji sam ikad cuo iz ovih kutija. ALI - neverovatno mi je da se posle ~100 sati rada zvuk driver-a (bass!) JOS MENJA. Sadasnji/novi zvuk me skoro podseca na moje stare Waltham closed-box kutije koje sam imao 90-ih; emocija i muzikalnosti na pretek.

Daklem, pratim stanje dalje :listen , jako me zanima sta ce na kraju ispasti.

Poenta cele price/pasusa iznad je, da pocinjem polako da respektujem nemacke proizvodjace driver-a. Bio sam malo zbunjen tolikim odstupanjem deklarisanog podatka o osetljivosti (90/88, a realno 84-85 dB). Medjutim, kao sto sam naveo u nekom ranijem postu, zvuk je od pocetka bio korektan; jedino sto sam morao da utisam visokotonce. Sada se vec naslucuje karakter Dynavox-a; vrlo precizan srednji spektar (bogami, caroban), bass mocan ali jos 'mutira' i trebace sacekati jos 100-ak sati. Sve u svemu, uzbudjen sam k'o da sam kupio (usviravam) komplet nove kutije ;).

 

Udavih :), pozz do sledeceg javljanja!

Link to comment
Share on other sites

Au... :oops:

 

Izvinjavam se. Radi se o tome da je specifikacija pomenutih zvucnika na sajtu www.elgrad.com na NEMACKOM; otuda i moja zabuna. A isao sam na sajt Dynavox-a i cudio se otkud Nemci da stave engleski. E svasta i od mene...

 

Pozz, i hvala na ispravci! :roll:

Link to comment
Share on other sites

Totalni zbunj; na sajtu Dynavox-a kad se klikne Contact, pise USA adresa... ma nebitno.

Bitno je da mi driver-i ovih dana pruzaju bas dobru zabavu. Odavno mi se nije desilo da pustim neku listu pesama bez preskakanja; cisto uzivanje u zvuku i nekim novim detaljima :)

 

Pozz

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...
  • 5 weeks later...

Imao bih jos jedno pitanje, ovog puta za graditelje kutija.

 

Kad se pravi BR kutija, koji je kriterijum/podatak za optimalnu zapreminu iste? Da li to daje proizvodjac, ili se moze uzeti po nahodjenju, i onda dobiti zeljeni tuning podesavanjem BR porta?

Evo zasto pitam. Nekad sam imao Diamond 9.2, driver 6.5", kutija ispod 10 litara zapremine; bass je bio neverovatan, dubok, cvrst, precizan. Trenutno imam ove kutije od 12+ litara (mozda i svih 14; povisoke su), vrlo dobre Dynavox drivere 6.5", i bass je prisutan i mocan, ali - voleo bih da je za nijansu brzi. E sad, u kutijama postoji horizontalna pregrada (sa kruznim otvorom) na gornjoj cetvrtini visine, koju bi bilo prilicno lako zatvoriti; tako bih dobio kutije od priblizno 10 litara ili manje. Dalje bi se podesio BR port radi dobijanja ciljanog tuning-a, i to bi bilo to.

Ima li ko iskustva s tim stvarima, vredi li ovo raditi?

 

Hvala unapred, pozz!

 

P.S. Tesko je izracunati tacnu zapreminu zbog zakrivljenih zidova kutija + pomenuta pregrada + skretnica, ali nisam puno pogresio u proceni.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Izvinjavam se zbog vaskrsavanja 'zombi' teme, ali imam novosti koje bih hteo da podelim (i cujem komentare eventualno).

Dakle, igram se pomenutim Dynavox zvucnjacima vec duze vreme, i eksperimentisem sa BR portom. Osim tromosti basa, poceo je da mi smeta i povremeni 'tutnjav' prizvuk istog; tose culo upravo iz BR otvora i to pri jacoj snazi zvuka. Zbog toga sam postepeno smanjivao BR port (i time redukovao bas), dok se na kraju katrakter zvucnika nije skroz promenio; kao da je u sistemu Rotel a ne Denon. Isao sam na preciznost i transparentnost zvuka, ali je bilo evidentno da u nekim numerama vise nema basa u pravoj meri.

No, nisam se pomirio. Drljao sam razne BR kalkulatore po net-u, i slucajno dosao do jednog parametra za koji nisam smatrao da je preterano bitan - a to je precnik BR cevke. Na ovim kutijama je to 50mm, sa ubacenom unutrasnjom cevkom koja je imala 45mm. Postoji rasirena prica da dovoljan precnik BR porta iznosi 1/3 precnika drivera: POGRESNO. Pogledao sam na net-u: apsolutno neprihvatljivo za driver od 6" koji ima ekskurzije i do 5mm. Tako da sam pre mesec dana u BG kupio u Elementi BR cevke od 66mm (duzina 14-24cm).

I, pre par dana sam nasao vremena i te cevke konacno ugradio u kutije. Dakle - potpuna transformacija basa koji izlazi iz kutija, ali i promena ukupnog karaktera zvuka. Konacno cujem numeru 'Ministry - Bad Blood' kako sleduje (rif!), a ne kao tutnjavu bez pocetka i kraja. Pritom, volumen basa je izvanredan, od tutnjave ni traga.

Imao li je neko slicna iskustva, sa zamenom BR porta vecim?

Pozz :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...