Jump to content


Koncertne dvorane


TurboMaximus

Recommended Posts

  • Replies 75
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

BaÅ¡ zato i jeste razlog omiljenosti.Igrom sluÄaja sam pre puno godina imao priliku da budem u tkz backstage prostoru, ali van koncerta, i mislim da sam bar pola sata gledao u zidove i vrteo film u glavi ko je od mojih idola takoÄ‘e sa istog mesta gledao u te iste zidove.Pod uslovom da je bio trezan i nedrogiran...

Link to comment
Share on other sites

Uh, na viÅ¡e naÄina sam vezan za Valjevo, od toga da sam tu služio vojsku, do toga da mi tamo živi najbliža rodbina. Nebrojeno puta sam dolazio, joÅ¡ od malena.

A poznavao sam veoma dobro i dugogodiÅ¡njeg direktora pomenutog Doma kulture, pokoj mu duÅ¡i, Äika Mihajla.

No, da ne oftopicujemo ljudima temu, možemo na pp o tome, ako ti je interesantno. ;)

Link to comment
Share on other sites

Da se pridružim talasu lokalpatriotizma... 

Novosadski Studio M. 

 

1zdyex0.jpg s24kub.jpg

 

Studio "M" je zaštitni znak Radio Novog Sada i jedan od prepoznatljivih simbola grada. Iako izgrađen još šezdesetih godina prošlog veka (otvoren je 4. decembra 1965. godine) i danas je jedini prostor koji u sebi spaja koncertnu dvoranu i studio za snimanje i prenose. Studio "M" je arhitektonsko remek delo Pavla Žilnika, za koju je dobio Oktobarsku nagradu grada Novog Sada. Čitava građevina godinama služi kao multimedijalno stecište brojnih umetnika iz zemlje i inostranstva.
Studio M je studijsko-koncertna sala koja je, iako su u njemu gostovali mnogi solisti i sastavi, prevashodno namenjena orkestrima matiÄne radijske kuće. Gradnja ovog zdanja, zamiÅ¡ljenog kao veliki studio Radija Novog Sada (RNS), zapoÄeta je 1959. godine, po projektu Pavla Žilnika. ZvaniÄno je otvoren na Dan republike i 16. roÄ‘endan Radio Novog Sada – 29. novembra 1965. godine. 
Prema projektu, studio ima 405 sedišta, ali pošto je izgrađen kada Novi Sad nije imao televiziju, s današnjim prostorom za kamere i potrebnom opremom za televizijsko snimanje kapacitet je oko 350 sedišta.
Akustiku studija, kao najznaÄajniju njegovu osobinu, projektovao je inženjer Vasilije Dimić, viÅ¡edecenijski tehniÄki direktor Radio Novog Sada. Tada su prvi put u bivÅ¡oj Jugoslaviji primenjena neka akustiÄka reÅ¡enja, poput "kopenhaÅ¡kih reÅ¡etki". 
 
 
Å ta su "kopenhaÅ¡ke reÅ¡etke"? 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...