Jump to content


Ugradnja VU metra


Aoxomoxoa

Recommended Posts

Odnosno,da li moze plocica od nekog rashodovanog uredjaja,a da koristim druge VU metre?

 

Можда би и могла, у Ñваком Ñлучају потребно је додатно напајање. Само шта раÑходовати?

Link to comment
Share on other sites

Nekoliko razmišljanja o VU metrima na PP-u:

 

1. Instrumenti mere tonski signal tako što "troše" jedan njegov deo, doduše mali, koji se meri u mikroamperima. Iz tog razloga teorijski utiču na zvuk, tako da se na uređajima mogu sresti prekidači za isključivanje instrumenata. Možda nije loše da razmisliš o ugradnji istog.

2. Treba da odlučiš šta će instrumenti meriti: po pravilu je to ulazni signal s izvora pre potenciometra, pri čemu potenciometar za glasnoću onda nema uticaja na otklon kazaljki. Tako može da se posmatra odnosno meri svaki izvor priključen na PP. Ukoliko bi instrument merio varijabilni nivo signala na izlazu, onda bi referenca +6dB bila osetljivost snagaša, odnosno napon signala za maksimalnu pobudu. A to je mnogo manje zanimljiv podatak za posmatranje.

3. Treba odlučiti i Å¡ta je referenca 0dB. Prihvaćena referenca je 0dB=1V, +6dB=2V. U ovom slučaju će tvoji instrumenti sa opsegom do +4dB često zakucavati u desno jer su pikovi sa digitalnih izvora neretko blizu +6dB a pored toga maksimalni izlaz kod mnogih digitalnih izvora je 2,2V. Pretpostavljam da su instrumenti skinuti sa kaset deka a u tom slučaju je njihova referenca niža od 1V (mislim da je 0,775V a to je 2,2dB niže, odnosno za toliko se skraćuje gornji opseg instrumenta) ali se nadam da imaju mogućnost podeÅ¡avanja u većem opsegu. 

Link to comment
Share on other sites

1. Predpostavljam ka sto imam na cd plejeru(iskljucivanje svetla na displeju)Doduse nisam primetio nekakvu razliku u zvuku.

 

2. Ako moze,ja bih vezao sa potenciometrom za jacinu.(tj. izlaz).

 

3. Stavio bih da 0db bude maksimalna jacina slusanja.

 

Ako moze,ako ne,neka se bar pomeraju u taktu muzike(vizuelno uzivanje)

Link to comment
Share on other sites

Može da se veže na razne načine, samo je pitanje koju informaciju želiš da vidiš na instrumentima. Jasno ti je da na instrumentima na PP-u ne možeš da vidiš izlaznu snagu već samo napon signala u odnisu na referencu 0dB. Moguće je povezati ih na izlaz PP-a i u tom slučaju treba da znaš kolika je osetljivost pojačala (naponska pobuda za punu snagu) i da uskladiš instrumente s tom vrednošću. Ako hoćeš da ti Umax bude 0dB, onda će ti kazaljke uglavnom lenjo šetati po levoj polovini skale.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...