Jump to content


Headamp ili ext. zvu�na kartica za slušalice?


BHP

Recommended Posts

Pozdrav svima,

 

Imam Focal Spirit Classic slušalice koje su povezane na PC/Laptop.

 

S obzirom da su sluÅ¡alice daleko bolje zvuÄale u prodavnici nego sada na raÄunaru i ja sam sve manje zadovoljan, kupio bih pojaÄalo za sluÅ¡alice ili eksternu zvuÄnu karticu (U7?).

 

Kojim ureÄ‘ajem mogu viÅ¡e dobiti na kvalitetu zvuka? Voleo bih da dobijem Äistiji i puniji zvuk. JaÄina zvuka mi nije važna jer sluÅ¡am na 5-10%.

 

Za sluÅ¡anje muzike koristim iskljuÄivo sluÅ¡alice i treba mi ureÄ‘aj samo za to. Nikakvi drugi/posebni ulazi/izlazi i opcije mi nisu potrebne.

 

Da napomenem, zvuÄna kartica mora biti eksterna da bih je mogao koristiti i na laptop-u.

 

 

Molim vas da uzmete u obzir da sam totalni poÄetnik i da vaÅ¡e odgovore uskladite sa tim.

 

 

Hvala unapred.

Link to comment
Share on other sites

Izbor je veliki: samogradnja, gotova pojaÄala, cevni ili tranzistorski - bilo bi dobro pre svega odrediti budžet koji bi investirao.

Budžet nije striktno definisan ali ne bih izdvajao više od 150-200e.

Vidim da je Xonar U7 kartica naišla na pozitivne kritike a cena je oko 80e i bilo bi super za taj novac rešiti problem.

U sluÄaju da bih dobio bolji zvuk kupovinom pojaÄala, onda stvarno ne znam odakle da poÄnem.

 

Samogradnja mi zbog neznanja i manjka vremena ne dolazi u obzir.

Link to comment
Share on other sites

Po mom miÅ¡ljenju, primarno je da uzmeÅ¡ zvuÄnu karticu. Integrisane zvuÄne u PC-u su u većini sluÄajeva veoma loÅ¡e, u smislu da propuÅ¡taju puno smetnji iz samog raÄunara, pa Äesto može da se Äuje neko piÅ¡tanje, kad radi hard, kad mrdaÅ¡ miÅ¡a itd. Ako na takav izvor zakaÄiÅ¡ pojaÄalo može da se desi da smetnje ÄujeÅ¡ joÅ¡ viÅ¡e nego bez njega. Na primer imam lampaÅ¡ko pojaÄalo koje radi katastrofalno kad je zakaÄeno direktno na PC, kao da te smetnje joÅ¡ pojaÄa. Iz nekog razloga tranzistorska pojaÄala sa kojima sa probao nisu toliko osetljiva. Možda je razlika u ulaznoj impedansi, to je već pitanje za nekog ko se razume u konstrukciju pojaÄala.

 

Sa druge strane, većina tih eksternih zvuÄnih ima ima u sebi pojaÄalo za sluÄalice koje radi korektno za proseÄne sluÅ¡alice i bolje pojaÄalo može da ti donese samo nijanse. PojaÄalo je neophodno za neke sluÅ¡alice koje su teÅ¡ke za pokretanje, ali ove tvoje ne bi trebale da spadaju u tu kategoriju.

 

Na brzaka sam probao da nađem neki test tih tvojih slušalica i ovo je prvo što sam otvorio:

 

http://www.head-fi.org/t/735704/review-and-comparison-focal-spirit-classic-sennheiser-hd380pro

 

Evo ovo je relevantan pasus:

 

 

 

In general, I have tried both of these headphones with the M1 combo, Nuforce HDP dac/headamp, a PC with a high end AsusEssence ST soundcard, an iPhone 4S, a cheap HP laptop and Onkyo A-5VL and A-8820 integrated speaker amps. They sounded very similar, bordering on identical, in almost all setups with an exception of the laptop (still has a Realtek HD 7.1 soundcard with 24/192 support). A drop in quality was present with the laptop which made the headphones sound a bit thin and harsh, with reduced bass extension and some background hissing noise. From all other sources, headphones sounded 90% identical, and all of their characteristics remained the same when switching between setups.
Link to comment
Share on other sites

Bacio sam sad pogled i na test te Xonar U7 eksterne zvuÄne koju si pominjao:

 

http://www.head-fi.org/t/669127/asus-xonar-u7-dac-amp-appreciation-impressions-thread

 

ÄŒovek u startu kaže da ne može da se pojaÄa toliko da bude neprijatno za uÅ¡i, iako je probao sa sluÅ¡alicama koje nisu toliko zahtevne. Ne znam da li je to generalno pravilo, ali moguće je da eksterne zvuÄne (tj. kombinacija DAC+pojaÄalo) koje se napajaju samo iz USB porta ne mogu da povuku dovoljno struje za glasnije nivoe sluÅ¡anja. Pazi, to Å¡to može je verovatno sasvim dovoljno, samo da znaÅ¡ da to može da bude ograniÄenje.

Link to comment
Share on other sites

Grujo,

 

Hvala puno na trudu i iscrpnim odgovorima. Test za U7 sam proÄitao i na osnovu testa i tvojih odgovora verujem da bih dobio ono Å¡to želim kupovinom iste.

 

Imam problem jer Äujem hard disk kako oÄitava i razne Å¡umove iz raÄunara.

 

Cilj mi je i bio da kupim sluÅ¡alice Äija mi se boja zvuka dopada ali da ne budu previÅ¡e zahtevne tako da ne izgubim na funkcionalnosti (mobilnosti) sistema.

SluÅ¡alice su, mislim, dosta osetljive i Äak i kada skroz smanjim jaÄinu zvuka u Windows-u i foobar-u i dalje Äujem muziku i blago Å¡uÅ¡tanje.

 

Sada se otvara pitanje, koju zvuÄnu karticu kupiti a dobiti najviÅ¡e?

Xonar U7 ili možda neku ESI (npr. Gigaport HD) ili Focusrite iTrack Solo.

 

Ne razumem se u unutraÅ¡njost pa bi bilo dobro da mi neko predoÄi prednosti i mane zvuÄnih kartica u ovoj klasi.

Link to comment
Share on other sites

Ne znam za te kartice. Možda su i korektne, ali bolje da gledaš malo više po Hi-fi nego po PC prodavnicama :)

Ako niÅ¡ta drugo, za ove marke koje se vode kao hi-fi ćeÅ¡ naći viÅ¡e relevantnih testova. NaroÄito obrati pažnju na head-fi forum. Kod nas 4audio ima solidnu ponudu jeftinih "eksternih zvuÄnih". Pogledaj Å¡ta imaju od Fiio i Nuforce. Možda može da se naÄ‘e i neki polovni dacmagic ili neÅ¡to tog tipa.

Link to comment
Share on other sites

Glavni problem kod slusanja muzike preko racunara, jeste napajanje racunara koje je veoma, veoma daleko od dobrog - zaprljano je mnogobrojnim VF smetnjama. To vazi narocito ako zelis da koristis USB kao vezu prema tom eksternom DAC/Ampu - direktno kacenje, cak i dobrog head Ampa, na izlaz za slusalice racunara nece dati dobar rezultat. Interne kartice, ako nemaju svoje posebno napajanje, ce imati isti problem.

 

Principjelno dobro resenje za sluske na compu sadrzi u sebi 3 komponente: izolaciju ili jos bolje sopstveno napajanje koje zamenjuje ono koje dolazi preko USBa (USB se najcesce koristi); DAC i Head Amp. Sad sve zavisi koliki ti je budzet, jer ako ides sa 3 odvojene komponente, onda to moze dosta da kosta (ja sam medjutim upravo to uradio i na kraju dobio dobar rezultat). Postoje naravno i varijacije na temu a najjeftinija su ona sve u jednom resenju. Najjeftinije meni poznato jeste Shiit Fulla, a potom i zgodna resenja poput Audioquest DragonFly, i njemu slicnih (ima ih gomila trenutno na trzistu). Ja licno nisam bas nesto ubedjen da su ova resenja sve-u-jednom bas dobra (tu izuzimam proizvode u klasi 1000+ eura poput odlicnog McIntosha npr) ali dosta hvale DragonFly pa mozda ne bi bilo lose da ga poslusas negde ako mozes.

 

Tvoje sluske su dobre i prilicno analiticne - sto ce reci da otkrivaju dosta detalja. Zbog toga sam ubedjen da ces cuti razlike koje se javljaju primenom jednog ili drugog resenja. A to znaci, drugim recima, da te obavezuju da se malo potrudis ...

Link to comment
Share on other sites

Posto trazis prakticno i jednostavno resenje koje opet, sa druge strane zvuci bar pristojno ovo ti nije losa stvar - 

 

http://www.amazon.com/HRT-HeadStreamer-USB-powered-Headphone-Amplifier/dp/B0067Z6BNC

 

Sa 32 ohm i osetljivoscu od 102 dB / mW koliko tvoje slusalice imaju,  bi trebalo da ti da zadovoljavajuci nivo glasnoce, sa koliko toliko pristojnim zvukom.

 

Ovo ti je u stvari eksterni dac sa dva opa na izlazu koji mu daju pojacanje. Ja imam Bose triport i AKG K 702, ove prve fenomenalno gura i ima dosta dinamike i detalja dok sa AKG, koji je ekstremno tezak za tjeranje radi, ali ne moze da izvuce maksimum iz tih slusalica, sto ne znaci da ne radi solidno i sa njima, ali nema ekstremnih glasnoca i dinamike. 

 

Pored  ovoga gore navedenog,  posto sam u samogradnji imam i ovo :  

 

http://headwize.com/?page_id=105

 

Ovo je ozbiljan pojacivac i sa njim mozes da guras bukvalno sve, ali nije toliko kompaktan i nema dac u sebi pa opet moras da koristis zvucnu sa racunara. Inace posto nisi samograditelj, mozes ovo poruciti sa e baya, platis koju crvenu da ti neko sklopi ovde ( a ima na e bayu i sklopljeno, samo treba malo surfovati )  pa samo stavis u kutiju i sto se pojacavaca tice zavrsio si. Ovakav uredjaj u radnji bi te kostao minimum  5 puta vise da je fabrika u pitanju. 

 

Evo ti link za svaki slucaj, ako se predomislis pa se posle razocarenja pojacalima upustis u samogradnju ;)

 

http://www.ebay.com/itm/DIY-ZEN-Class-A-Headphone-Amplifier-Kit-Streo-AMP-kit-/110662352054?pt=US_Pro_Audio_Amplifiers&hash=item19c3fd7cb6

 

P.S.

Ovaj Head Streamer mozes naci i kod nas, kod distributera, pa lepo odes i cujes, ako ti se svidja kupis.

Link to comment
Share on other sites

Hvala svima na odgovorima.

 

DragonFly i HRT HeadStreamer izgledaju kao praktiÄna reÅ¡enja.

 

S obzirom da DAC i zvuÄna kartica nisu isto, zar mi ne bi bilo bolje reÅ¡enje da kupim zvuÄnu karticu koja u sebi sadrži DAC i pojaÄivaÄ?

Da li bih imao smetnje iz raÄunara ako bi signal iÅ¡ao iz integrisane zvuÄne kartice direktno na DAC kao Å¡to je HeadStreamer?

 

Kao Å¡to sam već naglasio, ne razumem se u audio tehniku, pa ne vidim koja je prednost ureÄ‘aja kao Å¡to su DragonFly i HRT HeadStreamer u odnosu na zvuÄnu karticu kao Å¡to je ESI Gigaport ili Xonar U7 (ili bilo koja druga) koja već u sebi sadrži pojaÄivaÄ i DAC. Naravno, kompaktnost je na strani prva dva ureÄ‘aja ali su i kartice dovoljno malih dimenzija da ih mogu nositi sa sobom.

 

Znam da U7 nije neka kartica, ali vodeći se logikom i time da Asus ima dosta iskustva u pravljenju PC komponenti, verujem da su drajveri dosta dobri a znam koliko je ovo važno.

 

@bokiooo7

Hvala na korisnim linkovima.
Iz prethodnih postova sam razumeo da mi je prvo neophodna zvuÄna kartica pa tek onda pojaÄivaÄ. Mislio sam da krenem redom i vidim rezultate kupovinom kartice pa ako ne budem zadovoljan tek onda da razmiÅ¡ljam o kupovini posebnog pojaÄivaÄa. Ili sam sve pogreÅ¡no razumeo  :unsure:

Link to comment
Share on other sites

 

 

S obzirom da DAC i zvuÄna kartica nisu isto

 

Ajmo ovako, Äisto da bi ovo bilo 100% jasno i da ne lutaÅ¡ dalje. DAC je ono Å¡to pretvara digitialni signal u analogni. Taj analogni signal mora kasnije ide u pojaÄalo da bi iÅ¡ao na sluÅ¡alice (ili zvuÄnike). Te dve stvari mogu da budu u odvojenim kutijicama, ali mogu da budu i kao jedan ureÄ‘aj.

 

Sledeće pitanje je kako digitalni signal stiže od PC-a do DAC-a. NajÄešća varijanta je preko USB kabla. U tom lancu se ne koristi integrisana zvuÄna tako da ti ovo nije taÄno:

 

 

 

Da li bih imao smetnje iz raÄunara ako bi signal iÅ¡ao iz integrisane zvuÄne kartice direktno na DAC kao Å¡to je HeadStreamer?

 

Ono Å¡to može malo da te buni je da neki DAC-ovi mogu da prime signal i preko optiÄkog ili koaksijalnog kabla. A taj signal bi u tvom sluÄaju doÅ¡ao iz integrisane kartice tako da bi u tom sluÄaju i ona bila u lancu. MeÄ‘utim ovi ureÄ‘aji koje ovde razmatramo uglavnom imaju samo USB tako da ne moramo ni da analiziramo druge naÄine povezivanja. PovezujeÅ¡ se sa USB-om i integrisana zvuÄna ne uÄestvuje u tome.

 

E sad, ove tvoje dve eksterne kartice, ESI Gigaport ili Xonar U7 su viÅ¡ekanalne kartice. One u suÅ¡tini imaju nekoliko DAC-ova da bi podržale tolike kanale, i jedno pojaÄalo za sluÅ¡alice.

 

Ove varijante koje smo predlagali ovde - HRT streamer, Dragonfly, Nuforce Udac - su sve stereo ureÄ‘aji tj. podržavaju samo 2 kanala i isto imaju ugraÄ‘eno pojaÄalo za sluÅ¡alice. ZnaÄi one su suÅ¡tinski ekvivalentne ovim tvojim eksternim karticama jer imaju i DAC i pojaÄalo u sebi, samo Å¡to nemaju podrÅ¡ku za viÅ¡e kanala. U audiju obiÄno važi pravilo da bolji zvuk dobijeÅ¡ ako iste pare potroÅ¡iÅ¡ za 2 kanala nego ako ih uložiÅ¡ u viÅ¡ekanalnu varijantu. Jednostavno u ovom drugom sluÄaju ima viÅ¡e komponenti i onda one moraju da budu loÅ¡ijeg kvaliteta ako je ukupna cena ista. To je neko opÅ¡te pravilo ali ima i izuzetaka.

 

Å to se tiÄe drajvera Windows u sebi već ima podrÅ¡ku za audio preko USB-a i većina tih ureÄ‘aja može da radi tako Å¡to se samo ukljuÄí. Neki doduÅ¡e traže drajver, a nekima treba ako želiÅ¡ viÅ¡e od 96kHz/24bit. Uglavnom drajveri ne bi trebali da budu problem.

Link to comment
Share on other sites

Upravo sada sam poredio moj Head Streamer ( skinuo prasinu sa njega posto ga koristim iskljucivo kada sam na putu sa lap topom ) sa Asus Xonar DX, koja je u mom desktop racunaru. Ova zvucna je jedno vreme bila best buy do nekih 70 evra,sto se zvucnih kartica tice, koristi dodatno napajanje u racunaru i meni sluzi kao transport za dac u mom sistemu. 

Po snazi je Head Streamer dosta jaci, ima definitivno vise snage na izlazu i ne moze se porediti sa Asusom. Dinamika i bas dosta bolji. Asus je malo detaljniji, odnosno precizniji.

U svakom slucaju mislim da sa klasicnom eksternom kartom neces dobiti ovoliko snage koliko daje Streamer, jer ipak koliko se secam ima dva opampa, svaki za po jedan kanal i pravljen je namenski da gura slusalice. U odnosu na Asus ima malo ''zrnastiji'' zvuk...Asus mi zvuci malo prirodnije ali nema bas i snagu da gura sve to kako valja...

 

i zaboravih da dodam, samo ga ukljucis u usb i on preuzme sve aplikacije, nema stelovanja, sem ako koristis Foobar pa odaberes u ''output'' meniju... Nema ni suma, bruma, ili bilo kakvih petlji bar kod mene, ni na lap topu ni na desktopu. Jedino sto nemas pot na njemu nego preko kompa vrsis atenuaciju, sto je po meni i bolje, jer signal ne prolazi kroz raznorazne zice i potove... 

Link to comment
Share on other sites

Jedino sto nemas pot na njemu nego preko kompa vrsis atenuaciju, sto je po meni i bolje, jer signal ne prolazi kroz raznorazne zice i potove... 

Potražite (po)negde opis kako se vrÅ¡i stiÅ¡avanje u cifarskom opsegu (digital-no) i onda donesite takav zakljuÄak.

Link to comment
Share on other sites

Odavno citao, i napravio dosta eksperimenata.

Prije cu prihvatiti smanjenje broja bitova nego jeftin pot od pola dolara na putu signala, pogotovo u ovim aplikacijama poput low budget pojacala za slusalice i slicno. Ali da ne otvaramo raspravu na tu temu, nego da pokusamo da pomognemo clanu koji zeli da rijesi problem amplifikacije za slusalice. 

Link to comment
Share on other sites

Odavno citao, i napravio dosta eksperimenata.

Prije cu prihvatiti smanjenje broja bitova nego jeftin pot od pola dolara na putu signala, pogotovo u ovim aplikacijama poput low budget pojacala za slusalice i slicno. Ali da ne otvaramo raspravu na tu temu, nego da pokusamo da pomognemo clanu koji zeli da rijesi problem amplifikacije za slusalice. 

Suum cuique.

U nekom drugom thread-u možete nam opisati ishod i sastav tih „dosta eksperimenata“. Rado ću proÄitati, i drugi, verujem. Kao Å¡to sam i proÄitao VaÅ¡e thread-ove kako ovde tako i na diyaudio.rs, recimo, i o tome. Da vidimo Å¡ta se to desilo u meÄ‘uvremenu.  :wave2

Link to comment
Share on other sites

Grujo,

Sada mi je sve dosta jasnije. Već neko vreme se suzdržavam da postavim temu jer ne znam ni odakle da poÄnem sa pitanjima. Mislio sam da nećete imati takta za nekoga ko baÅ¡ niÅ¡ta ne zna.

 

Upravo sada sam poredio moj Head Streamer ( skinuo prasinu sa njega posto ga koristim iskljucivo kada sam na putu sa lap topom ) sa Asus Xonar DX, koja je u mom desktop racunaru. Ova zvucna je jedno vreme bila best buy do nekih 70 evra,sto se zvucnih kartica tice, koristi dodatno napajanje u racunaru i meni sluzi kao transport za dac u mom sistemu. 

Po snazi je Head Streamer dosta jaci, ima definitivno vise snage na izlazu i ne moze se porediti sa Asusom. Dinamika i bas dosta bolji. Asus je malo detaljniji, odnosno precizniji.

U svakom slucaju mislim da sa klasicnom eksternom kartom neces dobiti ovoliko snage koliko daje Streamer, jer ipak koliko se secam ima dva opampa, svaki za po jedan kanal i pravljen je namenski da gura slusalice. U odnosu na Asus ima malo ''zrnastiji'' zvuk...Asus mi zvuci malo prirodnije ali nema bas i snagu da gura sve to kako valja...

 

i zaboravih da dodam, samo ga ukljucis u usb i on preuzme sve aplikacije, nema stelovanja, sem ako koristis Foobar pa odaberes u ''output'' meniju... Nema ni suma, bruma, ili bilo kakvih petlji bar kod mene, ni na lap topu ni na desktopu. Jedino sto nemas pot na njemu nego preko kompa vrsis atenuaciju, sto je po meni i bolje, jer signal ne prolazi kroz raznorazne zice i potove...

Hvala na odgovoru.

Kada kažeÅ¡ ''zrnastiji'' zvuk, na žalost meni to niÅ¡ta ne znaÄi. Ostalo napisano mi je od pomoći.

Koliko oma imaju tvoje sluÅ¡alice? Mislio sam da izlazna jaÄina iz zvuÄne kartice neće biti prepreka jer moje imaju samo 32 oma.

Snaga tj. glasnoća mi nije imperativ, Äak naprotiv. I sada sa integrisanom zvuÄnom je imam viÅ¡e nego dovoljno a sumnjam da će neki ureÄ‘aj biti gori od ove kartice koju imam.

Ako veća snaga DAC-a sa pojaÄivaÄem znaÄi bolji zvuk na svim nivoima glasnoće onda znam da treba da idem na DAC sa pojaÄivaÄem umesto na USB zvuÄnu karticu.

S obzirom da je Äak i meni jasno da USB napajanje nije dobra opcija. Da li biste mogli da mi preporuÄite DAC sa pojaÄivaÄem koji bih preko USB-a povezao sa raÄunarom a da ima svoje stabilno napajanje?

Na osnovu svega što ste mi rekli, mislim da bi ovo bilo 'idealno' rešenje.

Link to comment
Share on other sites

U tom budžetu baš i nema varijanti sa odvojenim napajanjem. Ali ne treba to posebno da te brine. Dugo vremena sam slušao stari eksterni SoundBlaster Live, sad na poslu ima M2tech Hiface DAC i ni kod jednog ni kod drugog nema traga smetnjama zbog toga što se napajaju kroz USB.

Ne moraÅ¡ mnogo da gataÅ¡. Sad je vreme da obiÄ‘eÅ¡ par hi-fi prodavnica i da posluÅ¡aÅ¡ ureÄ‘aje koje smo predlagali. PoneseÅ¡ sluÅ¡alice i laptop sa svojom muzikom i znaćeÅ¡ taÄno kako će da radi u tvom sistemu.

Link to comment
Share on other sites

Moje slusalice Bose Triport imaju takodje 32 ohm, ali i osetljivost je vazna... Recimo, AKG  K 702 imaju  62 ohma ali jako nisku osjetljivost, i eto problema.

Kao sto je Gruja rekao, najbolje je da odes u par radnji i da licno probas, na forumu mozes dobiti mnogo korisnih stvari, ali dosta toga ne treba uzimati zdravo za gotovo, ima mnogo ukusa i shodno tome razlicitih misljenja,  zato pare u dzep, slusalice pod misku i polako u napad... Inace, dakovi sa izlazom za slusalice, potom i odvojenim napajenjem su ti skuplji u odnosu na ove eksterne... 

:) Nije losa opcija pogledati te eksterne po oglasima gdje se prodaje pc roba, pa se dogovoris za probu i jos kupis spravu dosta jeftinije.

 

 

A mozda procitas i neki moj thread o bitovima i drugim stvarima  :D

Link to comment
Share on other sites

U tom budžetu baš i nema varijanti sa odvojenim napajanjem. Ali ne treba to posebno da te brine. Dugo vremena sam slušao stari eksterni SoundBlaster Live, sad na poslu ima M2tech Hiface DAC i ni kod jednog ni kod drugog nema traga smetnjama zbog toga što se napajaju kroz USB.

Ne radi se o smetnjama vec o kvalitetu reprodukcije. U nekim slucajevima razlika zna da bude drasticna.

Ne moraÅ¡ mnogo da gataÅ¡. Sad je vreme da obiÄ‘eÅ¡ par hi-fi prodavnica i da posluÅ¡aÅ¡ ureÄ‘aje koje smo predlagali. PoneseÅ¡ sluÅ¡alice i laptop sa svojom muzikom i znaćeÅ¡ taÄno kako će da radi u tvom sistemu.

Ovo je dobar savet. U principu ove Focal sluske su osetljive i ne treba im monster pojacalo. Ali su dosta analiticne, tako da im treba kvalitetan amp i dac. S obzirom na karakter zvuka ovih Focala, na njihov cist i jako neutralan srednji deo spektra, cini mi se da bi one dobro radile sa nekim lampaskim headphone ampom ... nesto poput Solajinog.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...