Jump to content


Presek kabla


Bagdalino1949

Recommended Posts

Tacno tako, i dodao bih citat:
 

"Tradicionalni stav o otporu govori kako su uvijek bolji zvuÄniÄki kabeli koji su većeg presjeka, jer imaju manji otpor. Bolji su jer prenose veće koliÄine energije zvuÄnicima, a viÅ¡e energije znaÄi viÅ¡e glasnoće. Glasnije uvijek zvuÄi bolje.

To je toÄno, ali gubitak koji se mjeri u sitnim djelićima decibela, možemo tanjim presjecima nadoknaditi i tako da malo odvrnemo potenciometar glasnoće. Bit navedenog stava sukladan je tvrdnji kako je bolje imati pojaÄalo od 100 nego od 99 wati. Razliku nema smisla ni spominjati. Ali i tanji kabel može zvuÄati toÄnije pa navedena teorija gubi vjerodostojnost, jer kabel manjeg presjeka ima manji induktivitet, pa je frekvencijski opseg Å¡iri.

Druga pogreÅ¡na pretpostavka je kako će kabel većeg presjeka uvijek imati bolju bas reprodukciju, od tanjeg voda. ObjaÅ¡njenje je u tome, Å¡to kabel većeg presjeka bolje kontrolira bas zvuÄnik na rezonantnoj frekvenciji. U stvarnosti impedancija zvuÄnika na rezonanciji može biti do 1000 puta veća od serijske impedancije voda. Prema tome, nema smisla usporeÄ‘ivati ove vrijednosti. U praksi kabeli većeg presjeka ipak realiziraju percepciju Ävršćeg, dakle, boljeg basa mnogim zvuÄniÄkim sustavima, ali iz sasvim drugih razloga koje ćemo naknadno objasniti. Takva reprodukcija može biti uhu ugodnija, ali ne mora biti toÄnija."

 

Evo ja sa presekom od 0.8 "sviram" samo tako.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...