Jump to content


Win 8.1 vs. Win 7 optimizacija, latencija, problem...


gfx

Recommended Posts

Glavna razlika, sa ovog naÅ¡eg stanoviÅ¡ta, za Server 2012 u odnosu na Win 8 je Å¡to u startu dolazi sa svim živim servisima iskljuÄenim. Iz bezbednosnih razloga, sa idejom da na serveru ukljuÄiÅ¡ samo ono Å¡to ti stvarno treba i time smanjiÅ¡ povrÅ¡inu za napad. Mislim da sam zadnji put iskljuÄivao default servise pre 10-tak godina a od tad sam digao ruke. Svaki novi windows dolazi sa sve viÅ¡e toga, sve manje znam Äemu Å¡ta služi, ali je u meÄ‘uvremenu hardver ojaÄao da može to da trpi. Ostaje pitanje koliko svi ti servisi utiÄu na zvuk. Kod mene - ja bi rekao ni malo.

 

Cela priÄa oko JPlay je oko toga da se sve nevažne stvari stave u low priority, da Å¡to manje toga smeta reprodukciji. MeÄ‘utim, u svim mojim igranjima sa JPlay, raznim OS-evima, ASIO, Wasapi, Å¡ta god - samo sam na placebo padao. Kad bi posluÅ¡ao kasnije hladne glave shvatao bi da to sve zvuÄi isto. Ne raÄunam situacije kad neÅ¡to nije u redu sa podeÅ¡avanjima ili kablovima pa dolazi do pucketanja i prekida.

 

Jedine realne razlike sam mogao da Äujem igrajući se sa resemplerima, a i to je obiÄno bila promena na gore.

 

Opet kažem - na mojim ureÄ‘ajima. Ne iskljuÄujem da negde sve te stvari imaju uticaja.

Link to comment
Share on other sites

Kakve veze to ima? Svi ionako koriste third-party plejere. Servisi nemaju veze sa zvukom. I svaka tema otvorena u domenu PC/digitalno, je na nivou dobijanja ideje da je Zemlja ipak ravna. Å to kod mene dovodi sumnju u sve ostalo Å¡to piÅ¡e po ostalim temama koje me zanimaju, a ne znam. Jedino može da se Äita Å¡ta se sluÅ¡a, preporuka muzike na YT itd.

TakoÄ‘e sam cenzurisan ovde, a to Å¡to sam rekao je apsolutno taÄno. I verovatno ću biti opet.

Instalirajte normalno OS, namestite player koji želite kako želite i tu ste zavrÅ¡ili ako nema prekida u reprodukciji ili neki drugi veliki problem. Nećete Äuti suptilnu razliku, fluidnost sa bufferom od 1GB, ili iskljuÄenim i ogoljenim servisima. Fidelizerom, osim ako se on direktno ne meÅ¡a u obradu zvuka (Äitaj: boji ga) jer to kako "radi" ne menja niÅ¡ta realno.

Link to comment
Share on other sites

Pa, dobro, sva pisanja u vezi PC oriented muzike i softvera imaju jednu dobru stranu, a to je da može vrlo lako i prosto da se proba. Kome odgovara dobijeni rezultat, super, ako ne, opet super, vratiÅ¡ se na preÄ‘aÅ¡nje stanje. Nije kao hardverski deo hifi-ja, zamene ureÄ‘aja i sliÄno gde ipak treba neko ulaganje koje nije samo vremensko. Tu spadaju i kablovi, kao, ajde da kažemo, najjeftinija igrarija za dokone audiofile.

 

Mislim, makar ja nikad nisam neÅ¡to tvrdio da je zakon i preporuÄivao bez zadrÅ¡ke, niti volim kada mi neko neÅ¡to tvrdi i ubeÄ‘uje me da je to jedino ispravno. Ovde možemo da se igramo do mile volje.

 

TakoÄ‘e, kao i Dark, ni ja nemam nikakva iskustva da promena OS-ova i plejera ima znaÄaja za zvuk, Äak i ako sam ih primetio ne bih smeo da bilo kome predlažem neÅ¡to u tom smeru jer je stvar delikatna i na nivou dokazivanja samom sebi da tu egzistira nekakva razlika, kamoli da tvrdim da je ima. Mogu da kažem da mi se Äini da sam neÅ¡to primetio, Å¡to uvek i radim, ali da neÅ¡to tvrdim, to neću. Na primer, nedavna priÄa oko podeÅ¡avanja buffer-a u Foobar se svela na dokazivanje da to uopÅ¡te nema smisla, Å¡to je, po meni, nepotrebno ako imamo u vidu da su softverska podeÅ¡avanja stvar koja se može probati, koristiti, ne koristiti, zaboraviti ili svakodnevno upotrebljavati bez ikakvih troÅ¡kova. Ako mi se Äini da to ima nekog uticaja na zvuk ja ću uvek da napiÅ¡em da mi se Äini, a da li ima to će nam reći neko ko je izmerio i može da dokaže tako neÅ¡to.

Foobar, recimo, koristim iz proste navike a probao sam skoro sve softverske plejere i ovaj mi najviÅ¡e odgovara zato Å¡to sam se navikao. Problem oko latencije koji sam ranije pominjao je kod mene uzrokovao povremene prekide u zvuku preko USB Dac-a, i znaÄajan je, kod mene, jedino u tom smislu dok sa kvalitetom zvuka, dakle, tonski, nije imao veze.

To sam rešio tako što sam pomoću LatencyMon softvera otkrio šta je bio uzrok tom prekidanju i od tada sve cool.

Link to comment
Share on other sites

I moja iskustva se slažu sa ovim Å¡to priÄa Dark Magician.

 

A ko hoće da se igra sa podeÅ¡avanjima neka uzme neki dobar parametarski EQ plugin (npr. EasyQ) jer sa njim mogu da se smire ili istaknu visoki, da se umiri neka grba u basu itd. I te promene su jako Äujne i nisu na nivou "da li sam Äuo ili nisam".

Link to comment
Share on other sites

Sto se buffera tice to je samo prenaduvana prica jer se muzika kako god okrenes cita iz memorije. Fora se povecanjem buffer-a donosi jedino to da hard disk manje cita, odnosno da ucita ceo flac/ape/wv image i to je to, nema vise pokretanja diska. Naravno, to se odnosi na koriscenje hard diska a ne SSDa.

Link to comment
Share on other sites

Fora se povecanjem buffer-a donosi jedino to da hard disk manje cita, odnosno da ucita ceo flac/ape/wv image i to je to, nema vise pokretanja diska.

 

Tako je. To je jedino sto sam i trazio od tog podesavanja u plejeru. Mislim, ne moze da skodi cak i ako je nepotrebno, a ako mi se cini da bolje zvuci onda je to korisno utrosenih pola minuta za podesavanje :) .

Link to comment
Share on other sites

Trotter

Izvinjavam, latencije je uslikao pokretaÄ teme, gfx a ja pomeÅ¡'o... 

Sve jedno, prekid nije zbog radi 'latencija' već nekih procesa koji su se borili za preimućstvo u izvršavanju.

W7 8 se 'drastćno' razlikuju od XP. Nema niskih latencija.

 

OK je, pogreÅ¡i i maÅ¡ina a tek živ Äovek :cheers .

U pravu si, u pitanju su procesi koji izazivaju prekide. LatencyMon mi je pokazao koji su to bili procesi, pa sam ih sredio i prekidi se nisu viÅ¡e javljali. Sad da me ubijeÅ¡, ne mogu da se setim Å¡ta je bilo taÄno u pitanju... Ako se dobro sećam, to nije uopÅ¡te univerzalno i zavisi od raÄunara do raÄunara, mada, ima par procesa koji su "usual suspects" kod problema sa prekidima kod USB veze sa Dac-ovima.

Link to comment
Share on other sites

@Trotter

Vrlo skoro sam imao loÅ¡e iskustvo upravo sa najnovijim drajverima za USB (USB3 preciznije) a koji se preporuÄuju za instalaciju uz jedan inaÄe odliÄan audio plejer.

Kod mene se odjednom javila gomila greÅ¡aka u slanju USB paketa. U svim poljima sa priložene sliÄice se crvenelo samo tako a broj greÅ¡aka rastao iz minuta u minut.

Naravno da se to i Äuje. DoduÅ¡e kod nas matorih malo treba vremena da shvatimo ali ipak shvatimo. Odmah sam stanje vratio na orig. drajvere iz W8. I evo rezultata:

 

post-11550-0-23856800-1417097908_thumb.j

 

Ostaje preporuka koju sam ranije dao: W8

IskljuÄiti sve 'update' opcije. Ako nije namenska 'audio PC' maÅ¡ina, instalacija dva OS, tj dual boot pripomaže onoliko.

 

 

@Skorpio

Nije bilo niÅ¡ta liÄno, jednostavno ne umem da prevedem reÄenicu tj. shvatim smisao posta broj (#) 35 u ovoj temi.

Mogao si da edituješ deo mog posta a ne puna gumica, ovako se malo gubi kontekst pisanja.

Svejedno, sledi izvinjenje i kolezi forumašu arnage.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...