Jump to content


Lift na regi RB250 Live Origin, potencijalna glava i još ponešto


markodl

Recommended Posts

Kolege forumaši,

Vidim da se na forumu u poslednjih nekoliko dana vrti par tema koje je baÅ¡ prijatno za Äitati, u kojima se dosta ljudi javlja, polemiÅ¡e etc. Ova promena me je podstakla da i sam probam da dam doprinos, a i da, takoÄ‘e postavim neka pitanja o kojima razmiÅ¡ljam već neko vreme (mada trenutno malo viÅ¡e razmiÅ¡ljam o kolokvijumima nego o hi-fi-ju).

Elem, pre nekih mesec dana (ili malo jaÄe), uselio mi se novi stanar. Zove se Pink Triangle LPT i na sebi ima RB250 ruÄku sa live origin upgrade-om. Pod njim su Audiotehnikine at605 nožice, a phono preamp je Unison-ov (integrisan u Seondo-u).

Kolekcije ploÄa mi je skromna - sastoji se od 15-ak albuma koje stvarno volim i koje sam skupljao polako ali sigurno Äekajući gramofon (i joÅ¡ nekih koji nisu baÅ¡ moj fah).

Trenutno sluÅ¡am roksan corus blue MM zvuÄnicu koju sam na pozajmicu dobio od Infidela dok ne nabavim neÅ¡to svoje (hvala i ovde i ispravi me ako greÅ¡im u toga o kojoj se zvuÄnici radi).

Dakle, ono Å¡to mi je, sledeće potrebno jeste zvuÄnica. RazmiÅ¡ljao sam da za nju izdvojim do 200 eura. PredpojaÄalo mi je MM/MC, ali koliko sam shvatio - MC zvuÄnice su znaÄajno skuplje.

Kao preporuka nekih forumaÅ¡a ovde, nekih stranih forumaÅ¡a i nekih Äasopisa - kao prvi izbor (i ono Å¡to bi, kad bih morao, kupio na neviÄ‘eno) jeste ortofon 2M blue. Zatim, gledao sam i Audio Tehnikinu AT-440mla koja bi mi se uklopila u budžet. Možda bih mogao da dobacim i do "AT-F7". Ipak, forumi kažu da audio tehnika zna da bude previÅ¡e "rezka", dok je ortofon topliji ("toplije" me najviÅ¡e asocira na ono kako ja zamiÅ¡ljam gramofonski zvuk). Dobio sam preporuku i za neke Goldring, ali iskreno ne znam koje - i želeo bih da Äujem vaÅ¡a iskustva vezana za njih, kao i preporuku modela (ili Äak poreÄ‘enje sa pomenutim ortofonom ili audio tehnikama). Gledao bih Ortofon 2m red, ali mi se Äini da moja postavka zaslužuje bolje (Å¡to je verovatno i skuplje). I joÅ¡ neki predlozi su, svakako, dobrodoÅ¡li.

Kao Å¡to vidite, potpuno sam nov u ovome ("vinilisanju") i znaÄila bi mi bilo kakva pomoć, komentar, poreÄ‘enje. TakoÄ‘e bi mi (jako) znaÄilo ukoliko bi neka dobra duÅ¡a htela da mi da i neku glavu na probu (i da mi je pritom montira, poÅ¡to joÅ¡ uvek ne znam kako se to radi). Mogu da kupim protaktor ako je potrebno. I naravno pivo/vinjak/neki drugi napitak kojim bih iskazao zahvalnost. :D

Drugo pitanje vezano je za lift na ruÄki: lift je iskljuÄen. Infidel kaže da ovo poboljÅ¡ava zvuk. Cini mi se da je pricao nesto o tome da je rucka paralelna sa plocom, ali nisam, gotovo nista, razumeo (dok je on pricao o tehnickoj, ja sam razmisljao o "finansijskoj" konstrukciji gramofona)! Verujem da je u pravu, ali, koliko sam shvatio ovo povećava i verovatnoću da ću izgrebati ploÄe. Jesam li u pravu? Kakva su vaÅ¡a iskustva sa efektima ikljuÄivanja lifta na zvuk?

I, može li možda neki uput - kako da ponovo ukljuÄim lift? Treba li da skidam ruÄku i ako da, koliko je to komplikovano (pretpostavljam da sledi komentar "nosi ga kod struÄne osobe", ali pitanje je - kako da ja to uradim sam ukoliko je potrebno)?

Izvinjavam se na podužem postu, mogao bih ja joÅ¡ - ali i ovako je previÅ¡e i nadam se da će ga, bar neko, priÄitati. Možda sam mogao da otovorim i dve teme, ali Å¡ta je - tu je.

PS ÄŒini se da gramofondžije malo hejtuju poÄetnike. Å ta da Vam kažem, gospodo, i meni se zvuk gramofona sviÄ‘a - a, nauÄen se nisam rodio... Tako da - svaki odgovor je dobrodoÅ¡ao!

Link to comment
Share on other sites

Drugo pitanje vezano je za lift na ručki: lift je isključen. Infidel kaže da ovo poboljšava zvuk. Cini mi se da je pricao nesto o tome da je rucka paralelna sa plocom, ali nisam, gotovo nista, razumeo (dok je on pricao o tehnickoj, ja sam razmisljao o "finansijskoj" konstrukciji gramofona)! Verujem da je u pravu, ali, koliko sam shvatio ovo povećava i verovatnoću da ću izgrebati ploče. Jesam li u pravu? Kakva su vaša iskustva sa efektima iključivanja lifta na zvuk?

I, može li možda neki uput - kako da ponovo uključim lift? Treba li da skidam ručku i ako da, koliko je to komplikovano (pretpostavljam da sledi komentar "nosi ga kod stručne osobe", ali pitanje je - kako da ja to uradim sam ukoliko je potrebno)?

 

Nisi me razumeo, tako da treba pojašnjenje i zbog tebe i zbog drugih:

lift nije isključen - potpuno je funkcionalan, već je potrebno skinuti ručku i staviti podlošku (koju si dobio), kako bi se ručka podigla par mm i na taj način bi lift imao funkciju.

Sa trenutnim podešavanjem, lift na maksimumu jednostavno ne podiže ručku dovoljno "visoko" da bi "odvojio" zvučnicu od ploče.

Link to comment
Share on other sites

Sve Å¡to si Äuo o zvuku pojedinih zvuÄnica uglavnom je budalaÅ¡tina koju je nekada neko napisao, a 456 drugih prepisalo, pa se na taj naÄin Å¡irila reÄ.

 

JoÅ¡ uvek smo kod zvuÄnice: odgovori najpre sebi kakav ti je zvuk te RoXan zvuÄnice? Ako ti generalno odgovara, onda je verovatni odgovor- Goldring.

 

 

http://www.docstoc.com/docs/70458786/Corus-Black-manual---PLATTER-CARTRIDGE-ALIGNMENT

 

http://www.goldring.co.uk/moving-magnet/cartridge/1022gx.htm

 

Vidiš?

Link to comment
Share on other sites

Odabir zvucnice je prvenstveno stvar licnih preferenci,krajnji dobijeni rezultat ce zavisiti i od ostatka sistema,sta ce se iz toga tonalno izroditi:prakticki svaki proizvodjac ima svoj "house in sound" i u visljim cenovnim kategorijama,a u nizim cenovnim kategorijama je to cak jos vise izrazeno.Iz ovog proizlazi koliko ljudi,toliko cudi i marginalno razliciti komentari vezani za iste zvucnice koje se nalaze po internetu.Nesto se moze generalisati i uzeti kao linija vodilja na osnovu vecine komentara,ali postoji uvek momenat iznenadjenje,koji se ne sme zanemariti.

 

Citam cesto komentare za AT zvucnice,da su reske,ne bih se slozio sa time,isto se moze procitati nekad i za druge,problem lezi verovatno ne u samoj zvucnici vec neprilagodjenosti pikofaradnog opterecenja sto dovodi do frekventnih devijacija na liniji phono sekcija i kompletna kablaza,stekeri rucke.

 

Nema druge ako ces sebi bas da nadjes odgovarajucu zvucnicu:ili zajmis od dobrih vila,ili kupujes pa probas,pa zadrzavas ono sto valja,a gubitak kod prodaje knjizis kao kolateralna steta.

 

Za pocetak probaj da upoznas zvuk svoje zvucnice,koju posedujes sada,kad si se malo udomio sa time,onda kreni sa eventualnim daljim istrazivanjima,i ne bi bilo lose da das malo vise informacija,sta slusas od muzike,ovo moze da bude od vaznosti prilikom davanja ideja kojim putem eventualno dalje..

Link to comment
Share on other sites

SluÅ¡ao sam dosta Audiotehnika i Ortofona u tom cenovnom razredu, i, ako bih morao da primenim pojam "toplo" na jedan od ta dva brenda, onda bih rekao da je Audiotechnica topla a Ortofon hladan. Oba mogu biti reska, ako se ne uklope sa ostatkom sistema. 

 

Eto, nek se Å¡iri reÄ, jevandjelje pravo!

Link to comment
Share on other sites

@Infidel - hvala na inf. I planirao sam da te pozovem da mi objasnis sta i kako. Ono na sta sam, bar sa liftom hteo da cujem jeste da li i drugi misle da ovo spustanje rucke utice na zvuk. Svakako i sam cu raditi poredjenja, ali, trenutno, mi je glava prioritet (a i uzivanje u muzici :) ). To cu ostaviti za ono vreme kada me uhvate "pundravci".

@Ras - hvala na preporuci za Goldring. Sto se tice "budalastina koje je neko napisao, a neko drugi prepisao" - isto kao i kod svih komponenti, Äini mi se...

@Paja - hvala na iscrpnom odgovorou - za pocetak jurim dobre vile (sto i pokusavam ovom temom), a ako ne prodje, polako ce krenuti i onaj drugi metod (koji mise cini sastavnim delom hi-fi-ja i ne volim njegove finansijske posledice :D).

@Bujodrag - hvala na misljenjima (ili na svetim recima iz jevandjelja :D)!

Link to comment
Share on other sites

NeÅ¡to o muzici koju sluÅ¡am, a i iskustva sa zvuÄnicom koja je montirana piÅ¡em u posebnom postu radi lakÅ¡eg snalaženja u temi.

 

Treba da napiÅ¡em Å¡ta sluÅ¡am od muzike... jako sam komplikovan - najlakÅ¡e bi bilo reći da trenutno ne sluÅ¡am samo neki, meni naporan, džez (tipa Koltrejna) i klasiku... i narodnjake. :D Ipak, s obzirom na to Å¡ta sve nisam sluÅ¡ao do skora - oÄekujem da ću i ovo poÄeti da sluÅ¡am u nekom budućem periodu (ne narodnjake :D). Ne sluÅ¡am ni elektroniku i za nju mislim da neću ni poÄeti da je sluÅ¡am.

Br. 1 su, svakako, Zeppelini. Br. 2 - opet oni (samo iz razloga kako zvuÄe na ploÄi i koliko su to drugi snimci u odnosu na CD)!

Å alu na stranu, pored Zeppelina u ovoj "kolekcijici" imam i Flojde, par Clapton-a (i njega baÅ¡ volim), Chris Rea-u, ali i neÅ¡to tipa Hju Lorija i Chick Corea-e. I da... unplugged majki koji mi se mnoooogooo sviÄ‘a! :D Sledeće Å¡to planiram da nabavim je joÅ¡ Cepelina i neÅ¡to tipa Dizzy Gillespie-ja ili Chris Botti-ja. Pa Bonamassu... Dakle - Å¡areno, jako Å¡areno. 

Kada bih morao da izdvojim 3 instrumenta - verovatno bi to bili bubanj, prljava (Pejdž-Bonamasa gitara) i truba. I izdovoio bih unplugged-e kao nešto što volim da slušam (ne biram puno, volim akustiku).

 

A, Å¡to se tiÄe toga Å¡ta mi se ne sviÄ‘a kod zvuÄnice - moram da Äujem bolje da bih znao! U ovom naÅ¡em sportu uvek se teži za boljim, a ja bih, naravno bolje (kad već pazarim).

Nešto što bih, možda, zamerio Roksanu na prvu loptu jesu malo visoki koji znaju da malo "seku" ponekad (manja zamerka na visoke nego na ovo drugo) i nedovoljna živost pri slušanju live albuma (ili bar, ja, imam takav utisak). Naravno, što širi srednji su filozofija na kojoj mi se koncipira sistem - tako da toga nikad nije na odmet (a možda bi to unapredilo i onu "živost")!

 

Nadam se da sam uspeo da dam bar neke upute!

Link to comment
Share on other sites

@Ras - hvala na preporuci za Goldring. Sto se tice "budalastina koje je neko napisao, a neko drugi prepisao" - isto kao i kod svih komponenti, Äini mi se...

 

 

Nije bezrezervna preporuka za Goldring, već ti ukazujem da je Roksan zvuÄnica koju trenutno sluÅ¡aÅ¡ najverovatnije rebrendirani Goldring, pa ako ti se dopada idi na bolji Goldring (linkovani 1022 npr.)

Link to comment
Share on other sites

i drugi misle da ovo spustanje rucke utice na zvuk. 

Pre svega ja procitah da je infidel napisao da podignes rucicu ali nema veze sustina je da cim lift ne moze da dohvati znaci da rucica nije u nivou u kome treba da bude u odnosu na tanjir/plocu a to pored problema sa spusatanjem rucke bez lifta ima velike implikacije na zvuk

Toliko puta napisano i sazvakano ali ajde jos jednom, ako je zadnja strana rucke niza u odnosu na paralelan polozaj tanjira onda imas previse basa , manjak visokih, losu definiciju i dosta tezak zvuk, ako ja pak suprotno da je prednja strana rucke nize (znaci zadnja visa) u odnosu na paralelan polozaj onda imas maanjak basa, vise visokih, cak moze i piskav zvuk, moze da bude izrasen sibiliant i tako dalje. Znaci utice na zvuk i to odstupanje od paralelnog polozaja rucke cak i sluzi da podesis rucku onako kakav zvuk zelis a to je jos jedan dokaz da gramofon nema fiksno odredjen zvuk vec zavisi od toga kako je nastelovan

Polazna tacka je da rucka mora da bude paralelna sa plocim , tako da prvo moras to da postignes a kasnije ako imas volje i zelje se igras sa gore napisanim.

Nadam se da ti je sada jasnije.

Link to comment
Share on other sites

МиÑлио Ñам на тренутну употребљивоÑÑ‚ (јер није), тј. да ли је у употреби а не како Ñе намешта.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...