Jump to content


Desktop monitori


pustahija

Recommended Posts

DoÅ¡lo je do toga da iz praktiÄnih razloga menjam koncepciju hi-fi sistema. PojaÄalo je otiÅ¡lo, zvuÄnici su otiÅ¡li i sad sam u potrazi za praktiÄnim aktivnim monitorima na koje ću moći da sluÅ¡am ziku. Izvor će pretežno biti raÄunar ali i CD player. Budžet mi je 150 EUR, znam da nije puno ali Å¡ta je - tu je.

Gledao sam polovne oglase NS-a i okoline, ali sam naiÅ¡ao na nove zvuÄnike oko kojih se trenutno dvoumim.

Prvi su KURZWEIL KS-40A a durgi su Tannoy Reveal 501a.
Da li je neko sluÅ¡ao, probao, ima kući? Ima li predloga za neke druge zvuÄnike i zaÅ¡to? U obzir dolaze i polovni i novi... :)

Ima dosta pozitivnih stvari po netu vezanih za ove Kurzweil monitor, ali malo za tanojke. Treba uzeti u obzir i to da su tanojke osetno skuplje. :)

I pitanje jedno: kolika je razlika u zvuku kada se ovi monitori koriste za blisko sluÅ¡anje (znaÄi baÅ¡ kao monitori) i ako bi se koristili kao hi-fi zvuÄnici u prostoriji od oko 15, 20 m2?

Link to comment
Share on other sites

Taj Kurzweil ne uliva bas poverenje, nisam slusao nista takvo ali ne verujem da mozes puno da ocekujes od te ugradjene elektronike(sto se tice sobnog slusanja) mislim da pise da su 20w. Za Tannoy nisam siguran da je to cena za par, nego za komad (150) ali proveri.

 

Uzgred Zbrujic trazi desktop zvucnike, dobio je predlog da kupi neki mali T-amp, pa mozda i ti da razmislis o tome http://www.hi-files.com/forum/index.php?/topic/27563-desktop-zvu%C4%8Dnici/

Link to comment
Share on other sites

U toj klasi možeÅ¡ u Mitrosu ili Artistu da kupiÅ¡ i M-audio AV40 varijantu. Ja sam ih imao i mogu ti reći da je to vrlo ozbiljan zvuÄnik za male pare. Mislim da je bolja opcija od Kurzweil-a, ali u artistu možeÅ¡ Äuti oba pa odluÄiÅ¡ Å¡ta ti viÅ¡e leži. Ili Alesis Elevate 5, koji mi se Äini da ima veću membranu (Äitaj: dublji bas) za isto tako neke pare.

Link to comment
Share on other sites

Razlika u zvuku nije neÅ¡to velika u tako maloj prostoriji, ali takvi monitori imaju Äesto vrlo usku projekciju od visokotonca tako da najboji stereo efekat postižeÅ¡ kad ih koristiÅ¡ "nearfield", i to da budu blago okrenuti prema tebi. InaÄe kad ideÅ¡ po sobi odziv se dosta menja, i u smislu stereo imaging-a, a i nekad ti visokotonci malo izgube na prisutnosti kad se udaljiÅ¡ (zvuÄe mekÅ¡e i malo gubiÅ¡ detalje, ali po meni to nije neÅ¡to straÅ¡no, mislim da akustika sobe igra najbitniju ulogu tu).

Link to comment
Share on other sites

Hvala vam ljudi, puno su mi pomogli postovi, kao i uvek. Sve u svemu, idem da poslusam KURZWEIL uskoro, ali cu takodje da sredim i slusanje Tannoy F1 koji malo premasuje budzet ali cu uz njega morati da nabavim i neki amp u mesecima koji dolaze... Da li je neko probavao ove zvucnike kao monitore i da li moze da mi kaze kako se ponasaju sa onim kineskim t-class ampovina?

Zivo me interesuje kako zvuce ovi KURZWEIL, dosta su ih nahvalil po netu, ali bas dosta. Znam da ne mogu da ocekujem nista posebno, ali imajuci u vidu da ih je KURZWEIL pravio kao monitore za svoje klavijature potajno se nadam da mogu da dobijem vise nego sto vrede... :)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...