Jump to content


Može li ovo u kompresiju?


VELIKO UVO

Recommended Posts

Po podacima (data sheet) proizvoÄ‘aÄa, ti mid-basovi su i pogodni za kompresionu kutiju.

Eventualno varijanta kompresije sa tzv. varioventom (flow resistor). 

Ali, podaci proizvoÄ‘aÄa nekada znaju baÅ¡ dosta da se razliku od onoga kakve T/S parametre imaju konkretni primerci zv. jedinica. UVEK je preporuka da se izmeri.

 

Model Scan-Speak mid-basa sa tom oznakom je koristio ProAc za model 2.5 (sa drugim SS visokotoncem).

E sad, kvaka je u tome što je najverovatnije njihova varijanta 18W/8535 bila custom, koje je pogodna za Transsmision Line i veće bass-reflex kutije.

Upravo su se na tome mnogi ugruvali pokuÅ¡avajući da naprave ProAc 2.5 Clone (DIY). I taj zvuÄnik skoro nikome nije ispao kako treba.

 

Uvek svima predložim da rade po redu i redosledu (kako bog zapoveda), dakle: razrada jedinica, merenje T/S parametara, odreÄ‘ivanje tipa kutije i proraÄun kutije.

Nakon te prve faze se izraÄ‘uje kutija, pa se rade akustiÄka merenja (frekventni odzivi, faze i impedance U KUTIJI), a zatim se rade skretnice, u viÅ¡e varijanti i podvarijanti, sa probanjima, merenjima i tako u krug. Plus igrarije sa dampiranjem, simultano sa skretnicom. 

 

Ako ti treba pomoć oko merenja i proraÄuna, javi se.

Link to comment
Share on other sites

Koja je razlika izmedju standardnog bas refleksa i varioventa?

Da li je razlika ustvari u tome sto je variovent uglavnom ispunjen nekakvim filcom ili sl. pa kontrolisano "ispusta vetrove" :D, za razliku od refleksa gde to ide onako stihijski, u cugu?

 

Izvinjavam se na off-u koji to bas i nije, mislim u temi sam.

Link to comment
Share on other sites

Svaki od ovih principa rada ima svoje fiziÄke/akustiÄke karakteristike, i svaki može da se predstavi preko matematiÄkih modela koji imaju uporiÅ¡te u funkcionisanju sistema, a to može da se potvrdi na kraju i merenjima. Dakle, nije u pitanju "ispuÅ¡tanje vetrova" kod Varioventa, niti "stihijska" struja vazduha kod bass-reflexa.
 
Variovent, poznat i kao flow resistor, po principu rada nema mnogo veze sa bass-reflexom. TaÄno objaÅ¡njenje i opisi jednoga i drugoga bi bili predugaÄki, tako da to preskaÄem.
 
Možda zbunjuje naziv Variovent, jer se bass-reflex tunel ili Äesto tuba na engleskom se zove i vent.
 
Variovent je "ispomoć" za naÄin rada kompresione kutije. Ukratko, funkcioniÅ¡e kao polu-propusna membrana. Na manjoj snazi i manjim hodovima membrane, promena pritiska u kutiji je manja i Variovent ne propuÅ¡ta vazduh. Å to je veći hod membrane i veća promena pritiska u kutiji, to Variovent viÅ¡e propuÅ¡ta vazduha (u oba smera, kao Å¡to je i kretanje membrane, oscilatorno). To je razlog zaÅ¡to se zove i flow resistor, jer akustiÄka otpornost bass-a + kutije nije konstantna, već se menja kako se menja propusnost Varioventa.
Cilj je da se smanji negativan uticaj veće promene pritiska na membranu, koja bi se u tom sluÄaju viÅ¡e nekontrolisano izvijala u toku rada (pri većim hodovima i jaÄim impulsnim udarima). TakoÄ‘e, postoji i neÅ¡to poboljÅ¡anja reprodukcije niskih frekvencija u zoni oko rezonantne freq. zv. jedinice u kutiji (Fc). To je zona oko impedance pika na slici.
 
Bass-reflex radi po principu Helmholtzovog rezonatora. NaÄin rada i uloga su mu drugaÄiji. ObjaÅ¡njenja po net-u i u relevantnim knjigama ima na sve strane.
 
Uticaj Varioventa na impedancu bass-a u zatvorenoj kutiji.
impedance.jpg
 
Slike Varioventa:
15W_8530_K01_3_variovent-1.jpg15W_8530_K01_9500_4_Variovent_2.gif
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...