Jump to content


CREATIVE AUDIGY 2ZS


Miroljub

Recommended Posts

Formirao sam jedan PS da posluži kao osnov za kućni bioskop i da svoju kolekciju CD-ova snimim na hard disk. Sve je bilo u redu, ali kako je zvuÄna karta bila integrisana na osnovnoj ploÄi, nije postojao digitalni izlaz za zvuk sa ploÄe kako bi signal odveo do AV risivera (imam stariji model AV risivera koji nema HDMI ulaze). Mislio sam da problem reÅ¡im tako Å¡to ću da kupim zvuÄnu kartu i da je postavim u jedan od slobodnih slotova u PC-ju, a imajući u vidu Äinjenicu da integrisane zvuÄne karte i onako nisu baÅ¡ kavalitetne. OdluÄio sam se za CREATIVE AUDIGY 2ZS. Ova zvuÄna karta je solidna i ima digitalni izlaz za zvuk. Kartica koju sam kupio je korišćena.

Ugradio sam karticu u raÄunar poÄeo da testiram digitalni izlaz za zvuk. Upotrebio sam koaksijalni kabl, i odveo signal sa kartice na koaksijalni ulaz AV risivera.

 

Kada je u pitanju samo muzika sa CD-a, sve je uredu. MuziÄki diskovi rade normalno. JaÄina signala je uobiÄajena. Ja inaÄe preko PC-a po pravilu ne sluÅ¡am muziku sa Cd-a, izuzev ako se desi moj CD plejer neki disk neće da uÄita.

 

Kada postim film sa DVD-a koji ima dolby digital 5.1 zvuk, do AV risivera ne dolazi ovakav signal, već mi se Äini kao da na koaksijalno digitalnom izlazu sa kartice imam samo dvokanalni zvuk. Na displeju AV risivera se ne ukljuÄi oznaka za dolby digital 5.1 ulazni signal, već se na primer aktivira dolby pro logic ii ili neo6. Pored toga, signal je slab, tako da moram potenciometar za zvuk da okrenem do -8.0 dB, dok sve drugo uobiÄajeno sluÅ¡am na -25.0 do -30.0 dB. Kao da je signal na neki naÄin utiÅ¡an ili priguÅ¡en.

 

Treba napomenuti i da kada isti disk pustim preko DVD plejera i signal odvedem u AV risiver, sve funskcioniÅ¡e normalno i po pitanju dolby digital 5.1 i po pitanju jaÄine signala.

 

Å ta treba da uradim da bi na koaksijalom digitalnom izlazu sa CREATIVE AUDIGY 2ZS dobio dolby dgital 5.1 signal, i kako da kroz isti kabl dobijem jaÄi signal?

Da li je možda zvuÄna karta neispravna?

 

Pozdrav, Miroljub

Link to comment
Share on other sites

OtiÅ¡ao sam na podeÅ¡avanja SPDIF i to u SPDIF OUT PROPERTIES.  U ADVANCED opciji postoji samo 2 channel 16 bit i 44100 Hz, do 2 channel 24 bit i 96000 Hz. Nigde se ne spominje 5.1 u tim opcijama, već samo 2 channel. Ne mogu da namestim 5.1 kada ga nema.

 

Da li da tražim druge drajvere za karticu?

Da li je moguće da kartica na SPDIF izlazu daje samo dva kanala?

Link to comment
Share on other sites

Brz pregled pretrage na google o ovom/slicnom problemu navodi da je problem rasprostranjen. Nadam se da ce Miroljub uspeti da nadje resenje.

Mozda uopste nije do drajvera vec do same kartice, ne znam, preleteo sam razne forume malocas, spava mi se pa nisam bas siguran sta se moze uraditi.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...